En spegel av tiden och samhället?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

EM-final i dag, men det är för mycket tramp i fotbollen.

Trampa tillhör en annan sport och cykel har ingenting med fotboll att göra. Undantaget, förstås, en och annan mer eller mindre lyckad bicycleta och tränare som taktiskt är ute och cyklar. Eller en TV4-kommentator i Utförs-Backe.

Vi har fått det fega våldets fotboll, en spegel av tiden och samhället kan tyckas.

Italien laddar, Det innebär allt från den omskrivne försvararen, Giorgio Chiellini, (infälld) till förbundskapten Roberto Mancin, (alltid artig och belevad.i

Fotboll är en fysisk sport, tacklingar hör dit, kropp mot kropp, axel mot axel.

Fottrampen är inte bara fega utan farliga. 

Kompletterade med slängande armar runt motståndarnas huvud och vassa armbågar runt hals och haka har fotbollen förfulats.

För detta måste det bli stopp. De fega, som försvarar sig med näbbar och klor, d v s armbågar, händer och vassa dobbar, måste bestraffas.

Det kan inte vara så svårt. I VAR-rummen kan tilltagen snabbspolas och verifieras, domarna har ju VAR i örat och borde snabbt får veta vad som förekommit. 

Och, lika ofta, det som inte förekommit. Den  nya tekniken måste användas till det den är utvecklad för; att se till att det som domarna (det är ju bara fyra nuförtiden) inte ser ändå går till ”rättegång” och vederbörlig bestraffning.

Ökade skaderisker

För med den nya fega närkampsfotbollen följer per automatik möjligheterna att få det att se ut som att våld förekommit. Idag räcker det med att kasta sig raklång och ta sig åt huvudet så blåser domarna av och sjukvårdspersonalen kommer snabbare än 112 hinner att svara.

Det går för lätt att få avbrott i spelet när så behövs. Extra vila, stopp på ett anfall.

Vid hörnorna råder närmast anarki.

Hörnor har inte mycket av variation och finess, mera av positionering med hjälp av brottargrepp - det är bara att bara kasta sig på marken och verka förfördelad. 

Både det riktiga fega våldet och det rena fuskandet - att spela förorättad - måste det bli ett stopp för om fotbollen inte skall fortsätta att förfulas och skaderiskerna öka mera än vad de gör under en turnering i slutet av lång säsong med hårt slitage på de bästa spelarna från de bästa lagen med orimligt många matcher bakom sig såhär i mitten av sommarn.

Vi har sett en hel del bra fotboll, skickliga domare också, men också spelare som blivit mer och mer egoistiska, vill skydda sig själva och inte riskera för mycket.

Feghet och rädsla

Spanien är ett enastående bevis för att du i praktiken kan äga bollen hela matchen utan att kunna avgöra den. För att vinna matcher måste det finnas en större vilja att riskera för att lyckas. Att två så bra lag som Spanien och och Italien bara åstadkommer var sitt mål - och det beror inte bara på skickligt försvarsspel - beror mycket på rädsla och feghet. 

Jag förstår inte att skickliga lag i så hög grad utsätter sig för risken att åka ur turneringen i ett straffavgörande. Särskilt inte i slutskedet av en turnering när spelarna är trötta, benen allt stelare efter 120 minuteras fotboll och hjärnorna allt tommare. Vilket skitlag som helst kan slå ut världsmästarna i en straffduell.

Irriterande är också de nya instruktioner som säger att linjemännen (ja, det är ju vad de är med lite utökade befogenheter) inte skickar flaggan i luften när offside är alldeles uppenbart. Han står där som  en landsortsstins som missat tåget. 

Varför skall en spelare få fortsätta attacken från klar offsideposition, hinna skjuta, springa rakt på målvakten eller fällas av en försvarare innan flaggan kommer upp och offsidesignalen ljuder. Med alla de risker för skador som det kan innebära. Det ser bara löjligt ut med funktionärer som vägrar se det varenda åskådare redan sett. 

Vad där det man tror skall hända som eliminerar en redan solklar offsideposition?

Backes militära doktrin

Alla vet vi att det här en fotbollsturnering som aldrig borde spelats. Den är bottenidiotisk i hela sin uppläggning med elva arrangörer, orättvisa förhållanden, hemmafavörer till somliga lag - förstärkt dessutom (inte minst för Englands del) när man släpper in 60 000 på Wembley i London. I mina öron låter det komplett vansinnigt i dessa tider.

Sånt där, och annat väsentligt som tittarna skulle välkomna, pratar aldrig TV4:s s k expert Hasse Backe om. Jag måste återkomma till honom. 

Han är fullkomligt förhäxad av sin taktiktavla, han pratar utifrån en tänkt statisk uppställning av spelare. Har fotbollen sprungit ifrån honom, eller vad är det? Trebackslinje, fembackslinje, fyrbackslinje; ursäkta, men vi skiter fullkomligt i Backes skiss. 

Vad hade Sverige mot Spanien i första matchen? Sjubackslinje? Han tycks gå efter den klassiska militära doktrinen att när kartan och verkligheten inte stämmer överens - då gäller kartan.

Alla försvarar, alla anfaller i den moderna fotbollen. De gamla vedertagna begreppen är för länge utsuddade. Ibland är alla försvarare, ibland är alla anfallare. Fotbollen är flexibel som aldrig förr. 

TV-fotboll är inte tränarutbildning, det är underhållning. Med en blandad publik som struntar i hur Backe ritar pilar på sin tavla. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.