Göran, den elegante berättaren och kåsören

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kändes alltid lite upphöjt i samvaron med Göran Zachrisson.

Elegant, vältalig, artig, charmerande.

Trist att han fick några jobbiga år innan han somnade in på Ersta sjukhus, 83 år gammal.

Det här är en krönika av Åke Stolt publicerad 11 augusti 2021 ochaktualiserat via Jens Lindhs porträtt av Göran Zachrisson i SVT på torsdagskvällen.

Vi träffades inte ofta. Men när vi sågs drogs vi på något vis till varandra. 

Vi hade utbyte av sällskapet och före sommaren ringde han om, jag minns inte vad. Ibland kunde han bara ringa och prata och efteråt undrade jag. ”Vad ville han egentligen?”.

Bara prata kanske.

För det kunde han. Vackert och välformulerat.

Vi tyckte nog båda om att resonera, skriva och berätta om fenomenet idrotten, om sportens roll, om mystifikationer, människor, tekniken, politiken.

Han lämnade spår

De som arbetade nära honom berättar om en snäll och omtänksam person som delade med sig av sina kunskaper. Han var också min källa när jag ville - det var inte så ofta - skriva något annorlunda om golf.

Han ringde då och då för att förhöra sig om den övriga idrottsvärlden som jag följde. 

Han skrev i sin bok ”20 berättelser om golf” som han skickade - vi brukade byta böcker med varandra när vi skrivit något nytt: ”Följ inte vägen dit den leder dig. Sök istället en plats där inga vägar finns - och lämna ett spår.”

Det var precis det han själv gjorde. Han lämnade spår efter sig. En doft av den fina världen, det vackra språket. Han var både filosof, estet och charmör.

Man kan inte säga att han förändrade reportaget i televisionen - han tillförde ett helt annat sätt att betrakta och berätta som bara var hans eget.

Elegans framför allt

Han kom från den lite finare världen. Han var lite av en glassare med sportbil, snygga kläder och med intressen som alpin skidåkning och golf långt innan det blev sporter för gemene man i Sverige.

En stor del av det snabbt ökande golfintresset under 80- och 90-talet är säkert hans förtjänst. Hans mjuka, väna röst, hans kunnighet, hans golfhistorier som ingen hade hört. Han var filosofisk och utforskande i sitt sätt att arbeta och hans golfreportage har blivit legendariska redan under hans levnad. Visst, han kunde vara golfnördig i överkant men alltid med glimten i ögat. Lite snårig och svår i sina metaforer ibland. Stenmark förstod inte alltid vad han skulle svara. Men han vårdade väl den stil som bara var hans. 

Vi kunde prata om allt. Om idrottsreportaget, om språket, om konst och böcker, om kvinnor och politik.

Vi fick ett gemensamt, trist samtalsämne, när våra fruar drabbades av samma svåra sjukdom.

Flanör och kåsör

Han var inte journalist i den vanliga meningen. Grävande, skjutjärnsfrågor, avslöjanden var inte hans gebit. Han var flanören, kåsören, den elegante berättaren. Ibland hängde man inte riktigt med i golfsvängarna när han vred sina resonemang ett varv för mycket. Man översåg lätt med det.

Han ville förfina och problematisera och förädla sina berättelser och ibland fick man en känsla av att han var golfens fånge. Därför var han extra spännande att lyssna på när han tog sig utanför sin comfort zon, när han inte gick den självklara vägen utan till nya stigar och satte sina spår.

Det var oftast där vi träffades - bara några få gånger på golfbanorna.

Vi möttes inte så ofta - men höll kontakten och vi visste var vi hade varandra när det behövdes och han kändes alltid nära. Och vi skrattade åt samma saker och samma mänskliga tillkortakommanden.

En gång i tiden var han en snygg modell - till och med för ett cigarettmärke.

Sin stil och elegans behöll han och nu när han är död kan jag bara vara glad över att ha fått lära känna honom.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.