Malmö FF - fortfarande Sveriges enda hopp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF har gjort det igen; som enda svenska lag kommer den skånska storklubben att få spela vidare ute i Europa även när gruppspelen drar igång i höst.

Vi skall väl vara försiktiga med att använda ord som bragd så här tätt inpå det vi har upplevt från Tokyo men om vill kokar ner allt tillbaka fotboll, svensk fotboll, så tycks MFF fortsatt vara den enda klubb som målinriktat satsar på att ta sig fram i Europa medan de övriga klubbarna tycks nöjda med framgången att bara få delta.

Antonio Colak, mer succévärvning än vad fansen kunde drömma om.

MFF:s vändning mot Rangers i Glasgow med underläge 0-1 och en man utvisad visar den styrka och satsning som Malmöklubben tycks mäktig. Och det är ingen tillfällighet. Det är inte tur. Klubben har rustat just för denna framgång som beräknas ge ett tillskott i kassan på uppåt 100 miljoner hur det än går i ett kommande play off.

Så som de europeiska klubbturneringarna nu är organiserade, med Champions League, Europa League och den nya tredje divisionen är det ett nålsöga för svenska klubbar att ta sig in i den finaste turneringen, den som svenska mästare en gång i tiden var direktkvalificerade till.

Storartad kämpamatch

Det krävs fyra rundor. MFF har lyckats passera tre av hindren, Riga, HJK Helsingfors och nu senast den klassiska klubben Glasgow Rangers, överlägsen vinnare av den inte särskilt imponerande skotska ligan, med Liverpool-legendaren Steven Gerrard som tränare. De skotska klubbarna blir liksom de svenska dränerade på sina stjärnor av de stora engelska klubbarna men Rangers har de senaste åren också satsat stort för att ta steget upp bland de mest välrenommerade klubbarna i Europa, på klassiska Ibrox förväntar sig 50 000 åskådare att klubben - när inte Celtic har sina stora årgångar - att deras Rangers skall vara med och leka bland de stora.

Detta satte MFF stopp för med en storartad kämpamatch, en närmast osannolik vändning på bortaplan och tack vare de satsningar klubben gjort just med målet att nå Europaspel.

Nu är gruppspel i Europa League garanterat men chansen till ett tredje gruppspel i Champions League finns. Två matcher återstår i ett fjärde raketsteg upp till sjunde himlen. Dubbelmöte med PFK Ludgorets från den lilla staden Razgrad (stadionkapacitet:8000), en liten håla cirka 25 mil svagt nordost om huvudstaden Sofia. En ung klubb, bildad 2001, som vunnit den bulgariska ligan de senaste tio åren.

Ett osannolikt fynd

Så säsongen är räddad för MFF.  Vinst ger Champions League-plats, i så fall för tredje gången sedan 2014, en förlust garanterar direkt Europagruppspel med sex matcher och nya möjligheter att stärka upp klubbkassan ytterligare.

Därmed har klubbens rejäla satsningar med Europaspel som mål redan betalat sig.

Och man måste beundra MFF med den sportsligt ansvarige, gamle landslagsspelaren Daniel Andersson, i spetsen för de fingertoppskänsliga lån och inköp som gjorts för att stärka truppen och höja den en bit över allsvensk nivå.

Lånet från grekiska PAOK Tessaloniki, strikern Antonio Colak är ett fynd. En stor, stark och klok forward, som gjuten för tröja nummer 9, hårt arbetande och med en för allsvenskan närmast unika egenskaper (som Magnus Rosenberg ungefär) med skoningslöst distinka avslutningar. Det var två typiska mål av detta fynd som avgjorde matchen i Glasgow. Det är närmast förvånande att en så kompetent forward ”går lös” i Europa och möjlig att låna in en allsvensk klubb. Där står förstås Malmö först i ledet av klubbar med sin förmögenhet på en halv miljard och resurser att betala en ansenlig lön för en spelare av hans kapacitet. 

En kroatisk medborgare men född i tyska Ludwigsburg som debuterade i Bundesliga (Nürnberg) som 20-åring och med 28 ligamatcher bakom sig i högsta tyska ligan i lag som Kaiserslautern och Darmstadt bland andra. Han blev cupmästare och skytteligavinnare i den kroatiska ligan för klubben Rijeka innan han 2019 värvades till PAOK varifrån han nu lånats ut till de svenska mästarna från Malmö. Oklart hur långt MFF kommit i försöken att köpa loss honom men nu finns i alla fall ekonomiska resurser att göra det och med de uppgifter som nu förestår vore han en ovärderlig tillgång.

Lewicki i landslagsklass

Samtidigt med Colak kom serben Veljko Birmancevic, en finurlig, kvick kantspelare med öga för spelöppningar och en fräck avslutare i straffområdet.

Den tredje anledningen till MFF:s framgångar i årets europeiska kvalspel är den finske backen (född i Åbo), Niklas Moisander. En ytterst klok, välpolerad och ansvarstagande försvarare med ledaregenskaper som gjort honom till kapten i både det finska landslaget (62 landskamper) och Bundesligalaget Werder Bremen. Har också ett förflutet i Sampdoria. Hans få matcher i MFF har visat att han trots sina 36 år håller en för allsvenska mått mätt oerhört hög klass. Han har gjort stormatcher mot både Helsingfors och Glasgow Rangers och blir en klippa i det fortsatta Europaspelet.

Ett fjärde ”nuförvärv” känns han som, den lille, ettrige, hårt arbetande och numera närmast också offensivt inriktade Oskar Lewicki som nu ser ut som den landslagsmittfältare förbundskapten Janne Andersson trodde sig ha hittat när han tog ut honom i landslagstruppen för ett par år sedan.

Malmö har en stor och tydlig plats på Sveriges karta, lilla Razgrad får man leta länge innan man hittar som en liten prick på den bulgariska. Men man skall inte stirra sig blind på storleken. PFK Ludgorets blir en svår nöt att knäcka men som Malmö sett ut i matcherna mot Glasgow håller jag det inte för omöjligt att MFF kan göra ”det omöjliga” igen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.