Förväntansfulla - och besvikna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Totalt vilse i i den pannkaka som kallas Champions League. Missad chans att återta serieledningen i Allsvenskan. Skadelistan bara längre och längre. Ingen effekt av drygt 20 000 på läktarna. Taktiskt bortkollrade av modiga Mjällby. Och närmast på programmet en förväntad förnedring på Stamford Bridge.

Det är mycket som haltar och skaver just nu i den klubb som vill vara störst, bäst, vackrast och rikast.

2 00 förväntansfulla åskådare fick se ett vilset MFF. Besvikelsen var enorm efteråt.

Med tanke på de resurser som Malmö FF förfogar över - ekonomi, personal, faciliteter - är den bild som den senaste tiden framtonat vag och suddig, svåranalyserad. En klubb som trevar efter en identitet, som inte förmår ge minsta avtryck internationellt och som viker ner sig på hemmaplan mot ett lag (förvisso ett riktigt bra lag som kämpar för sin överlevnad i Allsvenskan) lever just nu inte upp till sina ambitioner.

MFF idag är ett mysterium.

Mellbergs förutsägelser

Om det blir noll poäng och noll mål och flera pinsamma insatser i Champions League-gruppspelet och det allsvenska guldet (eller kanske till och med Europakvalplatsen) missas, tror jag att den danske tränaren Jon Dahl Thomason mentalt skall förbereda sig för nytt jobb till nästa år.

Trots avancemang till Champions - en stark prestation - tror jag inte Malmö FF:s styrelse och sportchefen Daniel Andersson kommer att acceptera om klubben kammar noll resten av säsongen.

Matcherna mot Juventus och Zenit, S:t Petersburg gjorde mig lite konfys. Laget verkade taktiskt illa förberett. Det var nästan komiskt att höra hur debutanten i expertstolen hos CMore, gamle innerbacken Olof Mellberg, före matchen mot Juventus exakt skissade upp det scenario som oroade honom när han såg MFF:s val att spela utan riktiga ytterbackar och hur allt under matchen slog in på punkt efter punkt, exakt där och exakt hur han hade förutsett. 

”De verkar inte ha scoutat sina motståndare”, sa Mellberg och retade upp MFF-staben förstås. Ödmjukheten har aldrig varit den här klubbens signum. Visst, Juventus skall slå MFF alla dagar i veckan men inte med hjälp av motståndarnas huvudlösa uppställning.

”Se och lära”

Mot Zenit borta i S:t Petersburg hade MFF åtta man inne i försvarande straffområde när ryssarna gjorde mål. Markeringen obefintlig.

Jag har flera gånger förhållit mig undrande över Thomasons taktiska förmåga. I Champions har tvivlet förstärkts.

”Se och lära”, har blivit ett nytt mantra. Som om det vore en skolklass utskickad på prao. I Champions League handlar det om att ta poäng. Klubben, ledarstaben kan säkert se och lära men spelartruppen kan ju ha ett helt annat utseende när (om) det blir dags nästa gång. Mindre naivt, mera cyniskt spel efterlyses.

Det är sant att MFF drabbats hårt av skador. Slitvargen Oscar Lewicki saknas mest. Erfarne finske backen Niklas Moisander var en klok värvning som kunnat ge försvaret mod och stadga. Båda skadade liksom Ola Toivonen (dock inte alls imponerande så länge han spelade), Sören Rieks och några till.

Men vad spelare som Bejmo, Abubakari och Peter Gwargis gör i truppen begriper jag inte. Peruanen Pena är hittills också ett frågetecken.

I Malmö hyllar man alltid den 12:e spelaren. Nästan larvigt överdrivet. Vilken effekt hade ett plötsligt fullsatta stadion i söndagsmatchen mot Mjällby? Noll!

Jättelik ledarstab

De många skadorna under säsongen borde också kräva sin grundliga analys. Det finns ingen klubb med så många figuranter i fys-teamet som MFF. Kan de ha missat något?

Och vad gör analytikerna när det ser så förvirrande ut taktiskt?

Malmö FF har Allsvenskans överlägset största personalstab kring sin Allsvenska trupp. 

Sportchef, sportkoordinator, sportassistent, en tränare, två assisterande tränare, en målvaktstränare, tre analytiker (!), två fystränare, tre fysioterapeuter, en psykolog, en läkare, en materialförvaltare.

En titt i spelartruppen ställer också en del frågetecken. Tre målvakter, nio försvarare, tretton (13) mittfältare, men bara fyra forwards varav en är långtidsskadad (Toivionen), en otillräcklig (Abubakari) en (Nalic) är ingen riktig toppforward. Återstår en Antonio Colak som tappat stinget.

Hur bra, överraskande klokt och kompetent Mjällby än spelar måste ett lag med MFF:s ambitioner taktiskt, tekniskt, kreativt och vad gäller inställning och ambition se ut på ett annat sätt än nu i söndags, när laget skulle resa sig efter smällen i S:t Petersburg och åtminstone visa att man menar allvar med att slåss om det allsvenska guldet.

Det finns några mysterier i MFF att lösa. Om det är ett fall för Beck, Wallander eller Barnaby låter jag vara osagt men Fallet med elefanten som snubblar på sin egen snabel bör snart finna sin lösning.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.