Patrik levererar, från år till år

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hetast i SHL – men aldrig aktuell för Tre Kronors OS-trupp och förbundskapten Johan Garpenlöv.  Patrik Karlqvist, 30 år i maj, är unik i flera avseenden. 

”Garpen” är förlåten, det fanns inte på kartan att IK Oskarshamn succéspelare kunde vara aktuell för OS när bruttotruppen inför OS skulle anmälas redan i oktober 2021.

Patrik Karlkvist levererar som ingen annan spelare i hockey-Sverige.

Karlqvist var sedan tio-talet år ”stämplad” som allsvensk spelare, poängstark javisst, men SHL:s sportchefer förblev ointresserade.

Ett telefonsamtal från IK Oskarshamn tränare Martin Filander förändrade allt. Efter totalt 40 poäng, 23 mål och 17 assist på 35 matcher, vet hockey-Sverige bättre.

 Tillsammans med OS-uttagne Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl utgör Karlqvist SHL-ishockeyn mest fruktade enhet och är stor anledning till Oskarshamns starka tabellplacering.

Med SHL:s lägsta spelarbudget blev lönechecken mager – ja, Karlqvist öser in poäng som med marginal understiger snittlönen i SHL, cirka 100 000 kronor. Tidigare har SICO, spelarorganisationen, angett snittlönen/månad till 121 000, men meddelade på fredagen att beloppet är lägre.

I en granskning av SHL-spelarnas löner fastställde Expressen nyligen Karlqvists län till 50 000, eventuell bonus tillkommer.

Vägen till Be Ge Hockeycenter har varit brokig, född och uppvuxen i Trosa och efter ungdomsår i Nyköping HK har Karlqvist haft följande klubbadresser;  Södertälje, Västervik, Mora, Modo, Sport Vasa, Modo. Alltid i poängtoppen, med undantag för utflykten till Finland som endast blev åtta matcher lång.

I Oskarshamn var försäsongen blek, men Filander höll fast vid att Karlqvist skulle ha en ledande roll i lagets första formation och ges stort ansvar i power play, och spel i numerära överlägen.

Utdelningen har varit magisk – nog hade det varit spännande att se Karlqvist, tillsammans med Olofsson i National Indoor Stadium i Peking-OS. Deras samarbete i power play håller även på internationell nivå, det är jag övertygad om.

Det är ett radarpar som det blixtrar om, nu jagar Karlqvist 30 mål, den senaste att nå 30 mål i SHL var amerikanen Chad Kolarik i Linköping säsongen 2013-2014.

På vägen till OS har Johan Garpenlöv testat 38 spelare, varav fyra målvakter, i de två turneringar, Karjala Cup och Channel One Cup, som ligger till grund för OS-truppen. Sex har varit debutanter och en spelare, backen Christian Folin, Frölunda, har tagit sig ända vägen till Peking.

Fem har erhållit OS-biljett utan spel i nämnda turneringar. Dessa är backarna Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, samt forwardstrion Marcus Krüger, Daniel Brodin och Joakim Nordström. 

Schemaläggningen för SHL under OS är nu klar och tabelljumbon Djurgården har ett intensivt program med sju matcher under perioden 3/2-22/2, en följd av att laget saknar OS-nominerade spelare. Oskarshamn och Frölunda, som har vardera fyra OS-resenärer spelar endast tre matcher, varav en är inbördes möte.

Djurgårdens nye tränare, Joakim Fagervall har 19 omgångar på sig att ta DIF upp ur bottenträsket. Jag vill hävda att uppgiften blir övermäktig, även om t f sportchefen K G Stoppel skakat om rejält i spelartruppen och tagit in sex nya spelare, bland dem tjeckiske målvakten Alexander Salak, guldmakare i Färjestad 2011.

Apropå Färjestad,  enligt uppgifter till Sportbladet är Tomas Mitell, med förflutet i NHL-laget Chicago som assisterande tränare, aktuell att efterträda, till nästa säsong, Johan Penneborn som inte får förnyat förtroende.,

På grund av pandemin och det stora antalet framflyttade matcher kommer grundserien att förlängas med nio dagar och 52:a och sista omgången kommer spelas torsdagen den 24 mars. Under OS kommer 37 SHL-matcher att spelas.

Ännu räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med att slutspelet kan genomföras enligt plan, det vill säga bäst av sju matcher. Men formatförändringar kan bli aktuella om pandemin fortsätter att plåga SHL-ledningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.