Patrik levererar, från år till år

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hetast i SHL – men aldrig aktuell för Tre Kronors OS-trupp och förbundskapten Johan Garpenlöv.  Patrik Karlqvist, 30 år i maj, är unik i flera avseenden. 

”Garpen” är förlåten, det fanns inte på kartan att IK Oskarshamn succéspelare kunde vara aktuell för OS när bruttotruppen inför OS skulle anmälas redan i oktober 2021.

Patrik Karlkvist levererar som ingen annan spelare i hockey-Sverige.

Karlqvist var sedan tio-talet år ”stämplad” som allsvensk spelare, poängstark javisst, men SHL:s sportchefer förblev ointresserade.

Ett telefonsamtal från IK Oskarshamn tränare Martin Filander förändrade allt. Efter totalt 40 poäng, 23 mål och 17 assist på 35 matcher, vet hockey-Sverige bättre.

 Tillsammans med OS-uttagne Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl utgör Karlqvist SHL-ishockeyn mest fruktade enhet och är stor anledning till Oskarshamns starka tabellplacering.

Med SHL:s lägsta spelarbudget blev lönechecken mager – ja, Karlqvist öser in poäng som med marginal understiger snittlönen i SHL, cirka 100 000 kronor. Tidigare har SICO, spelarorganisationen, angett snittlönen/månad till 121 000, men meddelade på fredagen att beloppet är lägre.

I en granskning av SHL-spelarnas löner fastställde Expressen nyligen Karlqvists län till 50 000, eventuell bonus tillkommer.

Vägen till Be Ge Hockeycenter har varit brokig, född och uppvuxen i Trosa och efter ungdomsår i Nyköping HK har Karlqvist haft följande klubbadresser;  Södertälje, Västervik, Mora, Modo, Sport Vasa, Modo. Alltid i poängtoppen, med undantag för utflykten till Finland som endast blev åtta matcher lång.

I Oskarshamn var försäsongen blek, men Filander höll fast vid att Karlqvist skulle ha en ledande roll i lagets första formation och ges stort ansvar i power play, och spel i numerära överlägen.

Utdelningen har varit magisk – nog hade det varit spännande att se Karlqvist, tillsammans med Olofsson i National Indoor Stadium i Peking-OS. Deras samarbete i power play håller även på internationell nivå, det är jag övertygad om.

Det är ett radarpar som det blixtrar om, nu jagar Karlqvist 30 mål, den senaste att nå 30 mål i SHL var amerikanen Chad Kolarik i Linköping säsongen 2013-2014.

På vägen till OS har Johan Garpenlöv testat 38 spelare, varav fyra målvakter, i de två turneringar, Karjala Cup och Channel One Cup, som ligger till grund för OS-truppen. Sex har varit debutanter och en spelare, backen Christian Folin, Frölunda, har tagit sig ända vägen till Peking.

Fem har erhållit OS-biljett utan spel i nämnda turneringar. Dessa är backarna Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, samt forwardstrion Marcus Krüger, Daniel Brodin och Joakim Nordström. 

Schemaläggningen för SHL under OS är nu klar och tabelljumbon Djurgården har ett intensivt program med sju matcher under perioden 3/2-22/2, en följd av att laget saknar OS-nominerade spelare. Oskarshamn och Frölunda, som har vardera fyra OS-resenärer spelar endast tre matcher, varav en är inbördes möte.

Djurgårdens nye tränare, Joakim Fagervall har 19 omgångar på sig att ta DIF upp ur bottenträsket. Jag vill hävda att uppgiften blir övermäktig, även om t f sportchefen K G Stoppel skakat om rejält i spelartruppen och tagit in sex nya spelare, bland dem tjeckiske målvakten Alexander Salak, guldmakare i Färjestad 2011.

Apropå Färjestad,  enligt uppgifter till Sportbladet är Tomas Mitell, med förflutet i NHL-laget Chicago som assisterande tränare, aktuell att efterträda, till nästa säsong, Johan Penneborn som inte får förnyat förtroende.,

På grund av pandemin och det stora antalet framflyttade matcher kommer grundserien att förlängas med nio dagar och 52:a och sista omgången kommer spelas torsdagen den 24 mars. Under OS kommer 37 SHL-matcher att spelas.

Ännu räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med att slutspelet kan genomföras enligt plan, det vill säga bäst av sju matcher. Men formatförändringar kan bli aktuella om pandemin fortsätter att plåga SHL-ledningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.