Patrik levererar, från år till år

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hetast i SHL – men aldrig aktuell för Tre Kronors OS-trupp och förbundskapten Johan Garpenlöv.  Patrik Karlqvist, 30 år i maj, är unik i flera avseenden. 

”Garpen” är förlåten, det fanns inte på kartan att IK Oskarshamn succéspelare kunde vara aktuell för OS när bruttotruppen inför OS skulle anmälas redan i oktober 2021.

Patrik Karlkvist levererar som ingen annan spelare i hockey-Sverige.

Karlqvist var sedan tio-talet år ”stämplad” som allsvensk spelare, poängstark javisst, men SHL:s sportchefer förblev ointresserade.

Ett telefonsamtal från IK Oskarshamn tränare Martin Filander förändrade allt. Efter totalt 40 poäng, 23 mål och 17 assist på 35 matcher, vet hockey-Sverige bättre.

 Tillsammans med OS-uttagne Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl utgör Karlqvist SHL-ishockeyn mest fruktade enhet och är stor anledning till Oskarshamns starka tabellplacering.

Med SHL:s lägsta spelarbudget blev lönechecken mager – ja, Karlqvist öser in poäng som med marginal understiger snittlönen i SHL, cirka 100 000 kronor. Tidigare har SICO, spelarorganisationen, angett snittlönen/månad till 121 000, men meddelade på fredagen att beloppet är lägre.

I en granskning av SHL-spelarnas löner fastställde Expressen nyligen Karlqvists län till 50 000, eventuell bonus tillkommer.

Vägen till Be Ge Hockeycenter har varit brokig, född och uppvuxen i Trosa och efter ungdomsår i Nyköping HK har Karlqvist haft följande klubbadresser;  Södertälje, Västervik, Mora, Modo, Sport Vasa, Modo. Alltid i poängtoppen, med undantag för utflykten till Finland som endast blev åtta matcher lång.

I Oskarshamn var försäsongen blek, men Filander höll fast vid att Karlqvist skulle ha en ledande roll i lagets första formation och ges stort ansvar i power play, och spel i numerära överlägen.

Utdelningen har varit magisk – nog hade det varit spännande att se Karlqvist, tillsammans med Olofsson i National Indoor Stadium i Peking-OS. Deras samarbete i power play håller även på internationell nivå, det är jag övertygad om.

Det är ett radarpar som det blixtrar om, nu jagar Karlqvist 30 mål, den senaste att nå 30 mål i SHL var amerikanen Chad Kolarik i Linköping säsongen 2013-2014.

På vägen till OS har Johan Garpenlöv testat 38 spelare, varav fyra målvakter, i de två turneringar, Karjala Cup och Channel One Cup, som ligger till grund för OS-truppen. Sex har varit debutanter och en spelare, backen Christian Folin, Frölunda, har tagit sig ända vägen till Peking.

Fem har erhållit OS-biljett utan spel i nämnda turneringar. Dessa är backarna Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, samt forwardstrion Marcus Krüger, Daniel Brodin och Joakim Nordström. 

Schemaläggningen för SHL under OS är nu klar och tabelljumbon Djurgården har ett intensivt program med sju matcher under perioden 3/2-22/2, en följd av att laget saknar OS-nominerade spelare. Oskarshamn och Frölunda, som har vardera fyra OS-resenärer spelar endast tre matcher, varav en är inbördes möte.

Djurgårdens nye tränare, Joakim Fagervall har 19 omgångar på sig att ta DIF upp ur bottenträsket. Jag vill hävda att uppgiften blir övermäktig, även om t f sportchefen K G Stoppel skakat om rejält i spelartruppen och tagit in sex nya spelare, bland dem tjeckiske målvakten Alexander Salak, guldmakare i Färjestad 2011.

Apropå Färjestad,  enligt uppgifter till Sportbladet är Tomas Mitell, med förflutet i NHL-laget Chicago som assisterande tränare, aktuell att efterträda, till nästa säsong, Johan Penneborn som inte får förnyat förtroende.,

På grund av pandemin och det stora antalet framflyttade matcher kommer grundserien att förlängas med nio dagar och 52:a och sista omgången kommer spelas torsdagen den 24 mars. Under OS kommer 37 SHL-matcher att spelas.

Ännu räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med att slutspelet kan genomföras enligt plan, det vill säga bäst av sju matcher. Men formatförändringar kan bli aktuella om pandemin fortsätter att plåga SHL-ledningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen