Patrik levererar, från år till år

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hetast i SHL – men aldrig aktuell för Tre Kronors OS-trupp och förbundskapten Johan Garpenlöv.  Patrik Karlqvist, 30 år i maj, är unik i flera avseenden. 

”Garpen” är förlåten, det fanns inte på kartan att IK Oskarshamn succéspelare kunde vara aktuell för OS när bruttotruppen inför OS skulle anmälas redan i oktober 2021.

Patrik Karlkvist levererar som ingen annan spelare i hockey-Sverige.

Karlqvist var sedan tio-talet år ”stämplad” som allsvensk spelare, poängstark javisst, men SHL:s sportchefer förblev ointresserade.

Ett telefonsamtal från IK Oskarshamn tränare Martin Filander förändrade allt. Efter totalt 40 poäng, 23 mål och 17 assist på 35 matcher, vet hockey-Sverige bättre.

 Tillsammans med OS-uttagne Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl utgör Karlqvist SHL-ishockeyn mest fruktade enhet och är stor anledning till Oskarshamns starka tabellplacering.

Med SHL:s lägsta spelarbudget blev lönechecken mager – ja, Karlqvist öser in poäng som med marginal understiger snittlönen i SHL, cirka 100 000 kronor. Tidigare har SICO, spelarorganisationen, angett snittlönen/månad till 121 000, men meddelade på fredagen att beloppet är lägre.

I en granskning av SHL-spelarnas löner fastställde Expressen nyligen Karlqvists län till 50 000, eventuell bonus tillkommer.

Vägen till Be Ge Hockeycenter har varit brokig, född och uppvuxen i Trosa och efter ungdomsår i Nyköping HK har Karlqvist haft följande klubbadresser;  Södertälje, Västervik, Mora, Modo, Sport Vasa, Modo. Alltid i poängtoppen, med undantag för utflykten till Finland som endast blev åtta matcher lång.

I Oskarshamn var försäsongen blek, men Filander höll fast vid att Karlqvist skulle ha en ledande roll i lagets första formation och ges stort ansvar i power play, och spel i numerära överlägen.

Utdelningen har varit magisk – nog hade det varit spännande att se Karlqvist, tillsammans med Olofsson i National Indoor Stadium i Peking-OS. Deras samarbete i power play håller även på internationell nivå, det är jag övertygad om.

Det är ett radarpar som det blixtrar om, nu jagar Karlqvist 30 mål, den senaste att nå 30 mål i SHL var amerikanen Chad Kolarik i Linköping säsongen 2013-2014.

På vägen till OS har Johan Garpenlöv testat 38 spelare, varav fyra målvakter, i de två turneringar, Karjala Cup och Channel One Cup, som ligger till grund för OS-truppen. Sex har varit debutanter och en spelare, backen Christian Folin, Frölunda, har tagit sig ända vägen till Peking.

Fem har erhållit OS-biljett utan spel i nämnda turneringar. Dessa är backarna Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, samt forwardstrion Marcus Krüger, Daniel Brodin och Joakim Nordström. 

Schemaläggningen för SHL under OS är nu klar och tabelljumbon Djurgården har ett intensivt program med sju matcher under perioden 3/2-22/2, en följd av att laget saknar OS-nominerade spelare. Oskarshamn och Frölunda, som har vardera fyra OS-resenärer spelar endast tre matcher, varav en är inbördes möte.

Djurgårdens nye tränare, Joakim Fagervall har 19 omgångar på sig att ta DIF upp ur bottenträsket. Jag vill hävda att uppgiften blir övermäktig, även om t f sportchefen K G Stoppel skakat om rejält i spelartruppen och tagit in sex nya spelare, bland dem tjeckiske målvakten Alexander Salak, guldmakare i Färjestad 2011.

Apropå Färjestad,  enligt uppgifter till Sportbladet är Tomas Mitell, med förflutet i NHL-laget Chicago som assisterande tränare, aktuell att efterträda, till nästa säsong, Johan Penneborn som inte får förnyat förtroende.,

På grund av pandemin och det stora antalet framflyttade matcher kommer grundserien att förlängas med nio dagar och 52:a och sista omgången kommer spelas torsdagen den 24 mars. Under OS kommer 37 SHL-matcher att spelas.

Ännu räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med att slutspelet kan genomföras enligt plan, det vill säga bäst av sju matcher. Men formatförändringar kan bli aktuella om pandemin fortsätter att plåga SHL-ledningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.