Patrik levererar, från år till år

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hetast i SHL – men aldrig aktuell för Tre Kronors OS-trupp och förbundskapten Johan Garpenlöv.  Patrik Karlqvist, 30 år i maj, är unik i flera avseenden. 

”Garpen” är förlåten, det fanns inte på kartan att IK Oskarshamn succéspelare kunde vara aktuell för OS när bruttotruppen inför OS skulle anmälas redan i oktober 2021.

Patrik Karlkvist levererar som ingen annan spelare i hockey-Sverige.

Karlqvist var sedan tio-talet år ”stämplad” som allsvensk spelare, poängstark javisst, men SHL:s sportchefer förblev ointresserade.

Ett telefonsamtal från IK Oskarshamn tränare Martin Filander förändrade allt. Efter totalt 40 poäng, 23 mål och 17 assist på 35 matcher, vet hockey-Sverige bättre.

 Tillsammans med OS-uttagne Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl utgör Karlqvist SHL-ishockeyn mest fruktade enhet och är stor anledning till Oskarshamns starka tabellplacering.

Med SHL:s lägsta spelarbudget blev lönechecken mager – ja, Karlqvist öser in poäng som med marginal understiger snittlönen i SHL, cirka 100 000 kronor. Tidigare har SICO, spelarorganisationen, angett snittlönen/månad till 121 000, men meddelade på fredagen att beloppet är lägre.

I en granskning av SHL-spelarnas löner fastställde Expressen nyligen Karlqvists län till 50 000, eventuell bonus tillkommer.

Vägen till Be Ge Hockeycenter har varit brokig, född och uppvuxen i Trosa och efter ungdomsår i Nyköping HK har Karlqvist haft följande klubbadresser;  Södertälje, Västervik, Mora, Modo, Sport Vasa, Modo. Alltid i poängtoppen, med undantag för utflykten till Finland som endast blev åtta matcher lång.

I Oskarshamn var försäsongen blek, men Filander höll fast vid att Karlqvist skulle ha en ledande roll i lagets första formation och ges stort ansvar i power play, och spel i numerära överlägen.

Utdelningen har varit magisk – nog hade det varit spännande att se Karlqvist, tillsammans med Olofsson i National Indoor Stadium i Peking-OS. Deras samarbete i power play håller även på internationell nivå, det är jag övertygad om.

Det är ett radarpar som det blixtrar om, nu jagar Karlqvist 30 mål, den senaste att nå 30 mål i SHL var amerikanen Chad Kolarik i Linköping säsongen 2013-2014.

På vägen till OS har Johan Garpenlöv testat 38 spelare, varav fyra målvakter, i de två turneringar, Karjala Cup och Channel One Cup, som ligger till grund för OS-truppen. Sex har varit debutanter och en spelare, backen Christian Folin, Frölunda, har tagit sig ända vägen till Peking.

Fem har erhållit OS-biljett utan spel i nämnda turneringar. Dessa är backarna Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, samt forwardstrion Marcus Krüger, Daniel Brodin och Joakim Nordström. 

Schemaläggningen för SHL under OS är nu klar och tabelljumbon Djurgården har ett intensivt program med sju matcher under perioden 3/2-22/2, en följd av att laget saknar OS-nominerade spelare. Oskarshamn och Frölunda, som har vardera fyra OS-resenärer spelar endast tre matcher, varav en är inbördes möte.

Djurgårdens nye tränare, Joakim Fagervall har 19 omgångar på sig att ta DIF upp ur bottenträsket. Jag vill hävda att uppgiften blir övermäktig, även om t f sportchefen K G Stoppel skakat om rejält i spelartruppen och tagit in sex nya spelare, bland dem tjeckiske målvakten Alexander Salak, guldmakare i Färjestad 2011.

Apropå Färjestad,  enligt uppgifter till Sportbladet är Tomas Mitell, med förflutet i NHL-laget Chicago som assisterande tränare, aktuell att efterträda, till nästa säsong, Johan Penneborn som inte får förnyat förtroende.,

På grund av pandemin och det stora antalet framflyttade matcher kommer grundserien att förlängas med nio dagar och 52:a och sista omgången kommer spelas torsdagen den 24 mars. Under OS kommer 37 SHL-matcher att spelas.

Ännu räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med att slutspelet kan genomföras enligt plan, det vill säga bäst av sju matcher. Men formatförändringar kan bli aktuella om pandemin fortsätter att plåga SHL-ledningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.