Köprusch bland vissa i SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med hävda restriktioner och publiken tillbaka på SHL:s arenor har lagens sportchefer jagat febrilt inför stängningen av ishockeyns transferfönster, 24.00 den 15:e februari. 

Vinstlotten tycks Leksands sportchef. Thomas Johansson, ha dragit. Förra säsongens poängkung i SHL, slovaken Marek Hrivik, 51 poäng på 44 matcher skrev på måndagen på sitt instagram-konto, ”Vi ses snart  LIF”. Samtidigt avslöjades att kontraktet med hans KHL-lag, Torpedo Nizhny Novgorod, hade brutits.

Kent Norberg, erfaren och luttrad sportchef önskar att han hade hade haft tillgång till mer pengar så att han kunde förstärka Timrå.

Marek Hrivik spelar just nu OS i Peking men väntas ansluta till Leksand direkt efter OS. Enligt uppgift har Leksand lockat med ett kontrakt över tre år, plus resterande del av den här säsongen.

Ejendahl bidrar igen

En redan hög hockeytemp i runt Siljan höjs dramatiskt, det ekonomiska spelet är riskfyllt  men i bakgrunden finns säkert föreningens mångåriga välgörare, Per Olof Ejendahl.

Kreativiteten i Leksand är det i varje fall inget fel på. I december 2021 begärde Tillväxtverket tillbaka 2.9 miljoner av utbetalda 5 miljoner i coronastöd. Leksand svarade omgående med en överklagan till Förvaltningsrätten med begäran om undanröjande av tidigare beslut.

Förra vårens finallag, Rögle, har också sett om sitt hus. Äntligen kommer nya Catena Arena att fyllas till sista plats, ny kapacitet 6 500, och när Kanada-backen Eric Gelinas lockades av Djurgården har sportchefen Chris Abbot fyllt på två OS-backen , Tjeckens Vojtech Mozik och Finlands Valtteri Kemiläinen.

 Båda har kommit loss från sina KHL-lag. Lag som missat slutspel, har spelat klart för säsongen något som öppnat upp marknaden för köpstarka SHL-lag. På måndagen ryktades också forwarden Daniel Zaar vara på ingång från sitt KHL-lag. Han var förra säsongens främste poängmakare och en stor favorit i Ängelholm.

Förstärkt Djurgården

Nämnde Gelinas kan bli tungan på vägen för att  Djurgården lyfter i bottenstriden. Förra säsongen var kanadensaren en av SHL:s främsta. Frågan är förstås vad Djurgårdens tillfällige sportchef, K G Stoppel, har lockat med?  Han har varit framgångsrik på spelarbörsen och den nuvarande truppen ser helt annorlunda ut än upplagan från i höstas.

 

På Timrås hemsida beklagar sportchefen Kent Norberg att ekonomiska muskler saknas för att konkurrera om lediga KHL-spelare. Kklubben gick ”all in” då förre Djurgårds-spelaren Pontus Åberg överraskande valde Medelpads stolthet för Stockholms vid återkomsten från proffslivet. Nu har Åberg varit avstängd två matcher men är tillbaka och tillgänglig för spel. Men på måndagskvällen fram kom att Timrå förstärker truppen med den KHL-meriterade Ziyat Paigin.

Inte heller Malmö Redhawks, tredje lag i bottenkampen, har gjort några förändringar i spelartruppen. Den nya tränarduon Pär Styf/Tomas Kollar har ännu poängförsprång till jagande Djurgården och Timrå men grundseriens avslutning blir ångestladdad. Lag 14 och 13 till avgörande kvaldrama med miljoner i vågskålen. 

I Peking-OS ska äntligen ishockeyn ta plats – ett gruppspel där alla går vidare har varit en gäspning. Tre Kronor kollapsade oroväckande  mot Finland i matchens slutskede. Var fanns ledargestalterna som borde ha klivit fram när ”Lejonen”  ökade trycket för att nå ikapp?

Nu väntar Kanada i kvartsfinal, ingen önskemotståndare, men  är det någon gång Tre Kronor ska besegra Kanada i VM och OS-sammanhang är det nu!

Tror ändå på Tre Kronor

 ”Lönnlöven” modell 2022 är en salig blandning av spelare från SHL, ryska KHL, schweiziska och tyska ligan, universitets och college-ligor samt e n NHL-veteran, 37-årige Erich Staal, 17 NHL-säsonger, 1293 matcher men denna säsongen i AHL-laget Iowa Wild.

Jag skulle bli djupt besviken om inte Johan Garpenlövs lag skickar hem detta hopsamlade gäng. Visserligen har Kanada en enastående förmåga att komma ihop som lag med ett ”lönnlöv” på brösten.

 Och visserligen har Kanada i VM och OS vunnit 12 gånger mot Tre Kronors fem segrar sedan OS I Salt Lake City 2002. OS-historien visar också att Tre Kronor försvunnit i kvartsfinal inte mindre än fem gånger och tvingats packa för hemresa före medaljkampen. Senast i Sydkorea 2018 och hej då mot Tyskland efter förlängning.

Men nej, Tre Kronor bryter den dystra sviten och lever kvar i OS-turneringen. Jag hoppas verkligen för Garpenlövs skull att laget presterar på den nivå som borde finnas.

I annat fall går ”Garpen” till historien med två tunga bakslag på sitt CV, efter debaclet i Riga VM våren 2021 med en nionde plats.

 Eller ska SHL-inslaget i Kanada leverera ännu en saftig smäll. Målvakt är Frölundas skicklige Matt Tomkins och bland lagets forwardar återfinns  Rögles poängspelare Adam Tambellini.

I laget finns också 2021 års draftetta, vald av Buffalo, Owen Power. Tröjnummer 22 och garanterat ett hot mot Tre Kronors defensiv, och ”Garpens” renommé.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.