Köprusch bland vissa i SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med hävda restriktioner och publiken tillbaka på SHL:s arenor har lagens sportchefer jagat febrilt inför stängningen av ishockeyns transferfönster, 24.00 den 15:e februari. 

Vinstlotten tycks Leksands sportchef. Thomas Johansson, ha dragit. Förra säsongens poängkung i SHL, slovaken Marek Hrivik, 51 poäng på 44 matcher skrev på måndagen på sitt instagram-konto, ”Vi ses snart  LIF”. Samtidigt avslöjades att kontraktet med hans KHL-lag, Torpedo Nizhny Novgorod, hade brutits.

Kent Norberg, erfaren och luttrad sportchef önskar att han hade hade haft tillgång till mer pengar så att han kunde förstärka Timrå.

Marek Hrivik spelar just nu OS i Peking men väntas ansluta till Leksand direkt efter OS. Enligt uppgift har Leksand lockat med ett kontrakt över tre år, plus resterande del av den här säsongen.

Ejendahl bidrar igen

En redan hög hockeytemp i runt Siljan höjs dramatiskt, det ekonomiska spelet är riskfyllt  men i bakgrunden finns säkert föreningens mångåriga välgörare, Per Olof Ejendahl.

Kreativiteten i Leksand är det i varje fall inget fel på. I december 2021 begärde Tillväxtverket tillbaka 2.9 miljoner av utbetalda 5 miljoner i coronastöd. Leksand svarade omgående med en överklagan till Förvaltningsrätten med begäran om undanröjande av tidigare beslut.

Förra vårens finallag, Rögle, har också sett om sitt hus. Äntligen kommer nya Catena Arena att fyllas till sista plats, ny kapacitet 6 500, och när Kanada-backen Eric Gelinas lockades av Djurgården har sportchefen Chris Abbot fyllt på två OS-backen , Tjeckens Vojtech Mozik och Finlands Valtteri Kemiläinen.

 Båda har kommit loss från sina KHL-lag. Lag som missat slutspel, har spelat klart för säsongen något som öppnat upp marknaden för köpstarka SHL-lag. På måndagen ryktades också forwarden Daniel Zaar vara på ingång från sitt KHL-lag. Han var förra säsongens främste poängmakare och en stor favorit i Ängelholm.

Förstärkt Djurgården

Nämnde Gelinas kan bli tungan på vägen för att  Djurgården lyfter i bottenstriden. Förra säsongen var kanadensaren en av SHL:s främsta. Frågan är förstås vad Djurgårdens tillfällige sportchef, K G Stoppel, har lockat med?  Han har varit framgångsrik på spelarbörsen och den nuvarande truppen ser helt annorlunda ut än upplagan från i höstas.

 

På Timrås hemsida beklagar sportchefen Kent Norberg att ekonomiska muskler saknas för att konkurrera om lediga KHL-spelare. Kklubben gick ”all in” då förre Djurgårds-spelaren Pontus Åberg överraskande valde Medelpads stolthet för Stockholms vid återkomsten från proffslivet. Nu har Åberg varit avstängd två matcher men är tillbaka och tillgänglig för spel. Men på måndagskvällen fram kom att Timrå förstärker truppen med den KHL-meriterade Ziyat Paigin.

Inte heller Malmö Redhawks, tredje lag i bottenkampen, har gjort några förändringar i spelartruppen. Den nya tränarduon Pär Styf/Tomas Kollar har ännu poängförsprång till jagande Djurgården och Timrå men grundseriens avslutning blir ångestladdad. Lag 14 och 13 till avgörande kvaldrama med miljoner i vågskålen. 

I Peking-OS ska äntligen ishockeyn ta plats – ett gruppspel där alla går vidare har varit en gäspning. Tre Kronor kollapsade oroväckande  mot Finland i matchens slutskede. Var fanns ledargestalterna som borde ha klivit fram när ”Lejonen”  ökade trycket för att nå ikapp?

Nu väntar Kanada i kvartsfinal, ingen önskemotståndare, men  är det någon gång Tre Kronor ska besegra Kanada i VM och OS-sammanhang är det nu!

Tror ändå på Tre Kronor

 ”Lönnlöven” modell 2022 är en salig blandning av spelare från SHL, ryska KHL, schweiziska och tyska ligan, universitets och college-ligor samt e n NHL-veteran, 37-årige Erich Staal, 17 NHL-säsonger, 1293 matcher men denna säsongen i AHL-laget Iowa Wild.

Jag skulle bli djupt besviken om inte Johan Garpenlövs lag skickar hem detta hopsamlade gäng. Visserligen har Kanada en enastående förmåga att komma ihop som lag med ett ”lönnlöv” på brösten.

 Och visserligen har Kanada i VM och OS vunnit 12 gånger mot Tre Kronors fem segrar sedan OS I Salt Lake City 2002. OS-historien visar också att Tre Kronor försvunnit i kvartsfinal inte mindre än fem gånger och tvingats packa för hemresa före medaljkampen. Senast i Sydkorea 2018 och hej då mot Tyskland efter förlängning.

Men nej, Tre Kronor bryter den dystra sviten och lever kvar i OS-turneringen. Jag hoppas verkligen för Garpenlövs skull att laget presterar på den nivå som borde finnas.

I annat fall går ”Garpen” till historien med två tunga bakslag på sitt CV, efter debaclet i Riga VM våren 2021 med en nionde plats.

 Eller ska SHL-inslaget i Kanada leverera ännu en saftig smäll. Målvakt är Frölundas skicklige Matt Tomkins och bland lagets forwardar återfinns  Rögles poängspelare Adam Tambellini.

I laget finns också 2021 års draftetta, vald av Buffalo, Owen Power. Tröjnummer 22 och garanterat ett hot mot Tre Kronors defensiv, och ”Garpens” renommé.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.