Köprusch bland vissa i SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med hävda restriktioner och publiken tillbaka på SHL:s arenor har lagens sportchefer jagat febrilt inför stängningen av ishockeyns transferfönster, 24.00 den 15:e februari. 

Vinstlotten tycks Leksands sportchef. Thomas Johansson, ha dragit. Förra säsongens poängkung i SHL, slovaken Marek Hrivik, 51 poäng på 44 matcher skrev på måndagen på sitt instagram-konto, ”Vi ses snart  LIF”. Samtidigt avslöjades att kontraktet med hans KHL-lag, Torpedo Nizhny Novgorod, hade brutits.

Kent Norberg, erfaren och luttrad sportchef önskar att han hade hade haft tillgång till mer pengar så att han kunde förstärka Timrå.

Marek Hrivik spelar just nu OS i Peking men väntas ansluta till Leksand direkt efter OS. Enligt uppgift har Leksand lockat med ett kontrakt över tre år, plus resterande del av den här säsongen.

Ejendahl bidrar igen

En redan hög hockeytemp i runt Siljan höjs dramatiskt, det ekonomiska spelet är riskfyllt  men i bakgrunden finns säkert föreningens mångåriga välgörare, Per Olof Ejendahl.

Kreativiteten i Leksand är det i varje fall inget fel på. I december 2021 begärde Tillväxtverket tillbaka 2.9 miljoner av utbetalda 5 miljoner i coronastöd. Leksand svarade omgående med en överklagan till Förvaltningsrätten med begäran om undanröjande av tidigare beslut.

Förra vårens finallag, Rögle, har också sett om sitt hus. Äntligen kommer nya Catena Arena att fyllas till sista plats, ny kapacitet 6 500, och när Kanada-backen Eric Gelinas lockades av Djurgården har sportchefen Chris Abbot fyllt på två OS-backen , Tjeckens Vojtech Mozik och Finlands Valtteri Kemiläinen.

 Båda har kommit loss från sina KHL-lag. Lag som missat slutspel, har spelat klart för säsongen något som öppnat upp marknaden för köpstarka SHL-lag. På måndagen ryktades också forwarden Daniel Zaar vara på ingång från sitt KHL-lag. Han var förra säsongens främste poängmakare och en stor favorit i Ängelholm.

Förstärkt Djurgården

Nämnde Gelinas kan bli tungan på vägen för att  Djurgården lyfter i bottenstriden. Förra säsongen var kanadensaren en av SHL:s främsta. Frågan är förstås vad Djurgårdens tillfällige sportchef, K G Stoppel, har lockat med?  Han har varit framgångsrik på spelarbörsen och den nuvarande truppen ser helt annorlunda ut än upplagan från i höstas.

 

På Timrås hemsida beklagar sportchefen Kent Norberg att ekonomiska muskler saknas för att konkurrera om lediga KHL-spelare. Kklubben gick ”all in” då förre Djurgårds-spelaren Pontus Åberg överraskande valde Medelpads stolthet för Stockholms vid återkomsten från proffslivet. Nu har Åberg varit avstängd två matcher men är tillbaka och tillgänglig för spel. Men på måndagskvällen fram kom att Timrå förstärker truppen med den KHL-meriterade Ziyat Paigin.

Inte heller Malmö Redhawks, tredje lag i bottenkampen, har gjort några förändringar i spelartruppen. Den nya tränarduon Pär Styf/Tomas Kollar har ännu poängförsprång till jagande Djurgården och Timrå men grundseriens avslutning blir ångestladdad. Lag 14 och 13 till avgörande kvaldrama med miljoner i vågskålen. 

I Peking-OS ska äntligen ishockeyn ta plats – ett gruppspel där alla går vidare har varit en gäspning. Tre Kronor kollapsade oroväckande  mot Finland i matchens slutskede. Var fanns ledargestalterna som borde ha klivit fram när ”Lejonen”  ökade trycket för att nå ikapp?

Nu väntar Kanada i kvartsfinal, ingen önskemotståndare, men  är det någon gång Tre Kronor ska besegra Kanada i VM och OS-sammanhang är det nu!

Tror ändå på Tre Kronor

 ”Lönnlöven” modell 2022 är en salig blandning av spelare från SHL, ryska KHL, schweiziska och tyska ligan, universitets och college-ligor samt e n NHL-veteran, 37-årige Erich Staal, 17 NHL-säsonger, 1293 matcher men denna säsongen i AHL-laget Iowa Wild.

Jag skulle bli djupt besviken om inte Johan Garpenlövs lag skickar hem detta hopsamlade gäng. Visserligen har Kanada en enastående förmåga att komma ihop som lag med ett ”lönnlöv” på brösten.

 Och visserligen har Kanada i VM och OS vunnit 12 gånger mot Tre Kronors fem segrar sedan OS I Salt Lake City 2002. OS-historien visar också att Tre Kronor försvunnit i kvartsfinal inte mindre än fem gånger och tvingats packa för hemresa före medaljkampen. Senast i Sydkorea 2018 och hej då mot Tyskland efter förlängning.

Men nej, Tre Kronor bryter den dystra sviten och lever kvar i OS-turneringen. Jag hoppas verkligen för Garpenlövs skull att laget presterar på den nivå som borde finnas.

I annat fall går ”Garpen” till historien med två tunga bakslag på sitt CV, efter debaclet i Riga VM våren 2021 med en nionde plats.

 Eller ska SHL-inslaget i Kanada leverera ännu en saftig smäll. Målvakt är Frölundas skicklige Matt Tomkins och bland lagets forwardar återfinns  Rögles poängspelare Adam Tambellini.

I laget finns också 2021 års draftetta, vald av Buffalo, Owen Power. Tröjnummer 22 och garanterat ett hot mot Tre Kronors defensiv, och ”Garpens” renommé.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.