...men glädjen är förstörd inför svenska VM-kvalet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kulturen är viktig i svåra tider. Ingen orkar konsumera all information om eländet. En pandemi har gjort många glädjelösa under ett par år, nu drabbar ett krig i Ukraina i stort sett hela Europa.

Man måste få ta sig friheten att gömma sig i en Champions League-match eller försvinna in i en alldeles utmärkt cupmatch som den senast mellan Malmö FF och AIK. Högklassig, svensk fotbollsunderhållning.

Musik, film och teater har i alla tider var pålitliga, om än bedrägliga, skyddsrum undan eländet.

Janne Andersson, något splittrad, som alla oss andra.

Det är ett krig med så märkliga konsekvenser också för icke direkt inblandade.Kulturen är viktig i svåra tider. Ingen orkar konsumera all information om eländet. En pandemi har gjort många glädjelösa under ett par år, nu drabbar ett krig i Ukraina i stort sett hela Europa.

Man måste få ta sig friheten att gömma sig i en Champions League-match eller försvinna in i en alldeles utmärkt cupmatch som den senast mellan Malmö FF och AIK. Högklassig, svensk fotbollsunderhållning.

Musik, film och teater har i alla tider var pålitliga, om än bedrägliga, skyddsrum undan eländet.

Ett krig får så märkliga konsekvenser också för icke direkt inblandade.

Glädjen har grumlats

Chelsea får inte sälja matchbiljetter och klubbprodukter och får inte köpa spelare efter att ägaren Roman Abramovitj, gammal Putin-vän, belagts med hårda restriktioner tillsammans med en massa andra gynnade ryska oligarker.

VM-kvalet påverkas.

Svenska spelare i Ryssland har tvingats på flykt hem, flera lär dyka upp i allsvenska klubbar på tillfälliga (?) lån, i varje fall under våren.

Den enes död, den andres bröd.

Det syns i hans ögon

Janne Andersson, den svenske förbundskaptenen, brukar säga att han har världens bästa jobb, men jag hör på honom, ser i hans ögon, att också hans glädje grumlats nu när även han måste förhålla sig till vad galningen i Kreml hittar på.

Också Janne får försätta sig i ett slags tillstånd av tillskapad ”bubbla” och låtsas som att allt är som vanligt när Sverige skall möta Tjeckien på Friends den 24 mars i ett första steg att försöka ta sig till VM framåt jul. Vid vinst skulle nästa motståndare vara vinnaren mellan Ryssland och Polen, en match som inte kommer att spelas. 

Men mycket är oklart. Ryssland har överklagat sin avstängning och Fifa velar som vanligt. Cas, idrottens skiljenämnd, har ännu inte sagt sitt. Men Sverige står fast: vi möter inte Ryssland. Det får i värsta fall kosta en VM-plats. Besked om Ryssland lär kommer i slutet av veckan.

Elanga en sensation

Det vore i en högsta grad orättvis och skamlig konsekvens om Fifa-presidenten och Putin-kramaren, Gianni Infantino, lät det krigande Ryssland få företräde. Tänker de inte på vilka konsekvenser det kan få för själva VM-turneringen om Ryssland får kvalificera sig? De handlar ju också om de ryska spelarnas säkerhet. Och, om det finns någon samordning mellan de deltagande nationerna, så borde väl de som lottas i en eventuell VM-grupp mot Ryssland också vägra spela. Kaos är bara förnamnet.

Hur som helst; också i skuggan av ett krig måste, som Per Albin sa en gång på 40-talet, livet gå vidare så naturligt som möjligt. Alltså; en VM-trupp måste tas ut. Och det var knappast någon överraskning att Janne Andersson också charmades och föll för det sensationella genombrott i toppfotbollen som den 19-åriga Anthony Elanga svarat för i Manchester United. Det var bara otur som skiljde honom från att avgöra åttondelen i Champions mot Athletico Madrid på hemmaplan. United är en klubb i behov av kraftig restaurering men unge Slanga sticker ut med sitt frejdiga mod, sin snabbhet, sin förmåga att hitta gliporna i motståndarförsvaren. Han ser just nu ut som en startspelare också i landslaget. Killen är född i Hyllie 2002, området som nu är utbyggt till en hel stadsdel i Malmös utkanter. 

Försvaret ett frågetecken

Det är Percy Nilssons förtjänst. Där har han byggt en hockeyarena i världsklass, där stannar tågen från Köpenhamn. Så såg det inte ut när pappa Joseph Elanga bodde där. Han var då, under sju säsonger, en offensiv och härlig ytterback i Malmö FF. Anthony har gjort sina ungdomsår i tre generationers ungdomslandslag i Sverige, han kunde också valt Kamerun eller England för sitt landslagsspel men stannar i blågult. Hans utvecklingspotential är minst sagt spännande.

Janne Andersson låter tveksam till honom som startspelare, jag tycker, ärligt talat, att han ser minst lika bra ut som Alexander Isak just nu. 

Dejan Kulusevski verkar ha fått nytt liv i Tottenham, Jesper Karlsson gör mål lite då och då i nederländska AZ Alkmaar, Zlatan lurar i vassen (som inhoppare, dock ej tillgänglig mot Tjeckien) så offensivt har Sverige det väl förspänt. Det blir nog det svenska försvaret som kommer att ge Janne Andersson mest bryderier den närmaste tiden, trots att det ändå verkar stabilare än det försvarsminister Peter Hultqvist nu försöker snabbrestaurera efter år av misskötsel.

Men, som sagt; det mesta är ovisst just nu i denna märkliga värld.

Och för en gång skull måste det också skrivas; det är, trots allt, bara fotboll det handlar om.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.