Djurgården belönas för bygget av framgång

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har tyckt det i ett par år nu; i sina bästa stunder är Djurgården Sveriges bästa fotbollslag.

Nu finns det delvis i siffror bevisat; laget har tagit över Malmö FF:s plats som det mest framgångsrika i internationell konkurrens.

I vår spelar Djurgården i utslagningsrundorna i Conference League

Det känns som att Djurgården har hittat rätt. Med Sveriges färgstarkaste sportchef, Bosse Andersson, med tränarduon Kim & Tolle (det låter som en popgrupp och är det på sätt och vis) som både har en del i Brommapojkarnas jojo-resor mellan Superettan och Allsvenskan, Sirius utveckling och SM-guldet med Djurgården i Allsvenskan. 

Tydligt och tryggt

Möjlighet finns att upprepa bravaden i år men en och annan djupdykning (3-0-förlust i Degerfors t ex) har gjort det lite svårare än nödvändigt och satt sensationen Häcken i förarsätet inför slutspurten.

Klubben tycks också ha hittat rätt i sina demografiska ambitioner att ha en balanserad trupp med några få ”åldermän” (Pierre Bengtsson pigg 34-åring och den uppenbarligen evigt unge Haris Radetinac, 37, en av allsvenskans slugaste spelare), ett antal spelare i sina absolut bästa år, 23-28, och några unga, fullfjädrade spelare som Hjalmar Ekdahl, Hampus Finndell och Joel Asoro. 

Men kanske framförallt med en tydlig spelmodell som ser trygg och stabil ut och där Magnus Eriksson, vars storhet jag upptäckte i Åtvidaberg (tillsammans med Anton Tinnerholm och Victor Prodell) och senare fick njuta av som en av de kloka, uppoffrande, spelarna i Malmös starka lag som spelade i Champions gruppspel både 2014 och 2015, ett ständigt roterande nav. 

Djurgården tycks just nu ha precis den trygghet i lagbyggnad och spelmodell som Malmö FF tycks ha tappat helt.

Pinsamt och tragiskt

Laget från den skånska huvudstaden är långt ifrån guldstriden i år, riskerar allvarligt att missa tredjeplatsen och internationellt spel nästa år, tränare avverkas på löpande band, återvändare och andra har blivit för gamla och slitna, tröttnar tidigt och skadas ofta. Spelet i Europa-League har visserligen varit bättre än i Allsvenskan och motståndet är förvisso starkare än i Djurgårdens Conference League men det  har blivit noll poäng på fyra matcher och mot Union Berlin i den tyska huvudstaden ett närmast pinsamt avslut, när en kämpamatch som höll på att sluta 0-0 förvandlades till ett fjärde nederlag på ett närmast pinsam sätt.

Tränaren Åge Hareide satte in en av sommarens fem värvningar, Emmanuel Lomotey, som tog ut all sin frustration över månader på avbytarbänken genom att på några minuter i slutet med två vansinniga manövrar orsaka straffen som fällde Malmö och en huvudlös stämpling som fällde honom själv. Rött kort. Det var både pinsamt och tragiskt att se men likväl ett mått på den oreda som råder i MFF i år, där det har värvats tanklöst och lappats och lagats så att trygghet och självförtroende flugit all världens väg.

En historia ihop

Djurgården och Malmö har en historia ihop. Superettan 2000, etta och tvåa och come back i allsvenskan 2001, genomtänkta och snabba restaureringar av klubbarna och lagen vilket resulterade i att Djurgården tog allsvenskt silver redan samma år, guld 2002, 2003 och 2005. Malmö vann 2004 och har sedan dominerat inledningen av millenniet med gulden 2010, 2013, 2014, 2016, 2017, 2020, 2021. 

Jag gillar sportchefen Bosse Andersson för hans nästan hysteriska engagemang men också hans förmåga att hitta dugliga spelare på lite närmare håll, medan MFF:s tycks ha fastnat lite i samma återvinningsfälla som IFK Göteborg och en tilltro mera till namn än till gagn.

I Malmö har man ett enormt jobb att göra för att komma in på rätt spår igen med framförallt att få till en harmonisk lagbyggnad. Som Allsvenskan kan avläsas just nu har Djurgården 26 plusmål, MFF 10. MFF saknar målskyttar. 13 färre gjorda än Djurgården.

Det blev också en fullträff när Bosse plockade hem Kim Bergstrand, 54, och Thomas Lagerlöf, 40,  ( Kim & Tolle) till huvudstaden efter en framgångsrik utflykt till Uppsala sju mil norrut. De lyckades ta Sirius från division 1 till Allsvenskan och inte bara etablera laget där utan implementera en fotbollskultur som sitter i. Det blev guld direkt 2019, kan bli ett till och framtiden ser stabil ut.

Piggare och rappare

Hur högt man skall värdera framgången i Conference League vet jag inte, det är ett brett spektra av riktigt bra lag och riktigt usla i den turneringen och Gent är naturligtvis inte alls ett lika bra lag som det Union Berlin som toppar Bundesliga med sin lite bakåtlutade men tillfälligtvis explosiva spelstil.

Gent ligger just nu på åttonde plats, tretton poäng efter ledande Antwerpen, och det borde väl ungefär motsvara toppen av Allsvenskan, så direkt sensationell är inte Djurgårdsvinsten 4-2 men det var en fantastisk första halvlek Djurgården gjorde och effektiviteten är ju dessutom en helt annan än Malmös. Det är piggare, rappare spel både i Djurgården, Hammarby och Häcken, MFF är ålderstiget, slitet och trögt och pallar inte guldstrid och värdig europeisk representation samtidigt med det här laget.

Det har varit Malmös tid i svensk fotboll de senaste tolv åren, nu är det Stockholms. Men däremellan växer Häcken upp som ett svårhanterat ”ogräs”. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.