Ge Rydström fria händer!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Henrik Rydström till Malmö FF. Kittlande, spännande, kravfyllt.

Rydström är det mesta spännande tränarnamnet som kommit fram i Sverige på flera år, hans tydliga stil, inspirerad av bland andra Pep Guardiola, har slagit an på fotbollspubliken, Kalmar FF har varit ett av de mest underhållande lagen på senare år, årets fjärdeplats är oerhört meriterande.

Nu går han till en mycket större klubb men just nu - till ett sämre lag. MFF kom först på sjunde plats som bekant.

Det är ingen fotbollsdåre som nu tar hand om den både meriterande och krävande uppgiften att få ett snedseglat Malmö FF på fötter igen. 

Kapten som 23-åring

Han är utbildad SO-lärare, har en magisterexamen i litteraturhistoria och han har bidragit med krönikor i flera tidningar, både rikspress (DN och Expressen) och den lokala Kalmartidningen Barometern.

Så det blir kanske blir både dikter och andra uppläsningar i MFF:s omklädningsrum framöver.

Rydström har, efter att två år varit framgångsrik huvudtränare i Kalmar FF, skrivit ett tillsvidarekontrakt med MFF och han kommer att få stor press på sig i en klubb med starka traditioner och viljor.

Det har funnits starka ledaregenskaper i Rydström länge. Han var bara 23 år gammal  och när han utsågs till kapten i Kalmar FF och han bar kaptensbindeln ända fram till att han fjorton år senare slutade som aktiv spelare efter 802 matcher i klubbens tröja. Han är för evigt en ikon i Kalmarfotbollen. På planen var han både en hårt arbetande, spelande och drivande spelare, verbal förstås och påstridig. Och med krav på sina lagkamrater.

2008 fick han vara med om att ta ett sensationellt guld för Kalmar FF och han utsågs till Allsvenskans bäste kapten.

Underverk i Kalmar

Sin tränarutbildning har han mest skaffat sig i KFF:s akademi. 2016 trädde han in som biträdande till klubbens dåvarande tränare, Nanne Bergstrand, men 2018 fick han erbjudandet att ta över Sirius, ett lag som han formade efter sitt eget huvud och fick till ett både effektivt och underhållande spel som gjorde Sirius till ett stabilt allsvenskt lag.

De två senaste säsongerna har han gjort underverk med Kalmar som imponerat med passningssäker fotboll, skolat  kreativa spelare av ett formbart men knappast glansfullt material; bollsäkerheten, spelövertaget, kvickheten i passningsspelet har imponerat. Det har varit underhållande att titta på och imponerade att skåda kombinationen av kreativ fotboll och bra försvarskontroll.

Rydström är Malmö FF:s fjärde namn på tränarlistan under året. Man kan bara hoppas för klubbens skull att Rydström, bland alla kockar som vill vara med vid grytorna, får fria händer att forma laget och hur det skall spela. Han är en stark personlighet, en tänkande man med verbal förmåga att motivera både sina spelare och chefer om vilken väg han vill gå och hur det skall göras.

Ett tacksamt läge

Det kan låta som ett självmordsuppdrag att ta ett tränarjobb i en klubb som har så litet tålamod med sina tränare men han kommer samtidigt i ett drömläge där allting bara kan bli bättre. 2022 har varit ett svagt år för Malmö FF med en åldrande trupp, massor av svårförklarliga skador, tappade ledningar, svaga insatser mot sämre lag, klent målskytte. Värvningarna i somras förstärkte inte laget med en enda procent.

Det han måste få klubben att göra är främst att stuva om i truppen, få en lägre åldersstruktur och hålla emot när agenterna försöker sälja de unga spelarna. Det MFF nu behöver är några års lugn för att bygga upp ett hållbart lag igen. Det kommer att krävas en grundlig analys för att få klarhet i allt som gått snett och en uthållighet de närmaste åren för att återskapa den kvalitet som gjort klubbens till 2000-talets klart bästa svenska fotbollsklubb.

Om Rydström ges förutsättningarna och får fria händer och den trupp han anser sig behöva kommer han att göra succé i Malmö också.

Det är en bildad man med integritet som nu tar över Allsvenskans mest segerrika lag genom tiderna.

Får han bara tid på sig kan nog himlen snart övergå från grått till ljusblått igen. Och då kan mycket väl Europa vara nästa marknad. För MFF kanske, men definitivt för Rydström.

MFF är att gratulera.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen