Ge Rydström fria händer!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Henrik Rydström till Malmö FF. Kittlande, spännande, kravfyllt.

Rydström är det mesta spännande tränarnamnet som kommit fram i Sverige på flera år, hans tydliga stil, inspirerad av bland andra Pep Guardiola, har slagit an på fotbollspubliken, Kalmar FF har varit ett av de mest underhållande lagen på senare år, årets fjärdeplats är oerhört meriterande.

Nu går han till en mycket större klubb men just nu - till ett sämre lag. MFF kom först på sjunde plats som bekant.

Det är ingen fotbollsdåre som nu tar hand om den både meriterande och krävande uppgiften att få ett snedseglat Malmö FF på fötter igen. 

Kapten som 23-åring

Han är utbildad SO-lärare, har en magisterexamen i litteraturhistoria och han har bidragit med krönikor i flera tidningar, både rikspress (DN och Expressen) och den lokala Kalmartidningen Barometern.

Så det blir kanske blir både dikter och andra uppläsningar i MFF:s omklädningsrum framöver.

Rydström har, efter att två år varit framgångsrik huvudtränare i Kalmar FF, skrivit ett tillsvidarekontrakt med MFF och han kommer att få stor press på sig i en klubb med starka traditioner och viljor.

Det har funnits starka ledaregenskaper i Rydström länge. Han var bara 23 år gammal  och när han utsågs till kapten i Kalmar FF och han bar kaptensbindeln ända fram till att han fjorton år senare slutade som aktiv spelare efter 802 matcher i klubbens tröja. Han är för evigt en ikon i Kalmarfotbollen. På planen var han både en hårt arbetande, spelande och drivande spelare, verbal förstås och påstridig. Och med krav på sina lagkamrater.

2008 fick han vara med om att ta ett sensationellt guld för Kalmar FF och han utsågs till Allsvenskans bäste kapten.

Underverk i Kalmar

Sin tränarutbildning har han mest skaffat sig i KFF:s akademi. 2016 trädde han in som biträdande till klubbens dåvarande tränare, Nanne Bergstrand, men 2018 fick han erbjudandet att ta över Sirius, ett lag som han formade efter sitt eget huvud och fick till ett både effektivt och underhållande spel som gjorde Sirius till ett stabilt allsvenskt lag.

De två senaste säsongerna har han gjort underverk med Kalmar som imponerat med passningssäker fotboll, skolat  kreativa spelare av ett formbart men knappast glansfullt material; bollsäkerheten, spelövertaget, kvickheten i passningsspelet har imponerat. Det har varit underhållande att titta på och imponerade att skåda kombinationen av kreativ fotboll och bra försvarskontroll.

Rydström är Malmö FF:s fjärde namn på tränarlistan under året. Man kan bara hoppas för klubbens skull att Rydström, bland alla kockar som vill vara med vid grytorna, får fria händer att forma laget och hur det skall spela. Han är en stark personlighet, en tänkande man med verbal förmåga att motivera både sina spelare och chefer om vilken väg han vill gå och hur det skall göras.

Ett tacksamt läge

Det kan låta som ett självmordsuppdrag att ta ett tränarjobb i en klubb som har så litet tålamod med sina tränare men han kommer samtidigt i ett drömläge där allting bara kan bli bättre. 2022 har varit ett svagt år för Malmö FF med en åldrande trupp, massor av svårförklarliga skador, tappade ledningar, svaga insatser mot sämre lag, klent målskytte. Värvningarna i somras förstärkte inte laget med en enda procent.

Det han måste få klubben att göra är främst att stuva om i truppen, få en lägre åldersstruktur och hålla emot när agenterna försöker sälja de unga spelarna. Det MFF nu behöver är några års lugn för att bygga upp ett hållbart lag igen. Det kommer att krävas en grundlig analys för att få klarhet i allt som gått snett och en uthållighet de närmaste åren för att återskapa den kvalitet som gjort klubbens till 2000-talets klart bästa svenska fotbollsklubb.

Om Rydström ges förutsättningarna och får fria händer och den trupp han anser sig behöva kommer han att göra succé i Malmö också.

Det är en bildad man med integritet som nu tar över Allsvenskans mest segerrika lag genom tiderna.

Får han bara tid på sig kan nog himlen snart övergå från grått till ljusblått igen. Och då kan mycket väl Europa vara nästa marknad. För MFF kanske, men definitivt för Rydström.

MFF är att gratulera.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.