Klubben som alla borde beundra

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med nio mål på de fyra senaste matcherna är Oskarshamns Antti Suomela, 28 år, och uppväxt i finska Espoo SHL:s ishockeyns hetaste spelare. Totalt 59 poäng (33+26) innebär att han på allvar hotar Håkan Loobs målrekord från säsongen 1982-83 med 41 fullträffar.  

Schweiziska tidningen Blick har redan placerat Suomela i Lausanne nästa säsong. Återstår att se om Oskarshamns sportchef, Thomas Fröberg, kan lämna rädda kvar Suomela i svensk ishockey.

Utöver en saftig månadslön, i halv miljon-klassen, kan Fröberg locka med fortsatt samarbete med Patrik Karlkvist som redan är klar för ytterligare tre säsonger till ett avode på 18 miljoner kr.

Antti Suomela är ett fynd av dimensioner i Oskarshamn. Med sina59 poäng (33+26) hotar han Håkan Loobs målrekord från säsongen 1982-83 med 41 fullträffar.

Med nio mål på de fyra senaste matcherna är Oskarshamns Antti Suomela, 28 år, och uppväxt i finska Espoo SHL:s ishockeyns hetaste spelare. Totalt 59 poäng (33+26) innebär att han på allvar hotar Håkan Loobs målrekord från säsongen 1982-83 med 41 fullträffar.  

Schweiziska tidningen Blick har redan placerat Suomela i Lausanne nästa säsong. Återstår att se om Oskarshamns sportchef, Thomas Fröberg, kan lämna rädda kvar Suomela i svensk ishockey.

Utöver en saftig månadslön, i halv miljon-klassen, kan Fröberg locka med fortsatt samarbete med Patrik Karlkvist som redan är klar för ytterligare tre säsonger till ett avode på 18 miljoner kr

Det är Karlkvist som oftast är ”leverantör”, eller passningsgivare, till Suomelas prickskytte.

Som i lördagens imponerande 3-0 på bortais mot Färjestad med Suomela på 3 poäng (2+1) och Karlkvist 3 poäng (1+2). Ostkustlaget, som vid seriestart i höstas tippades till kvalstrid har nu 20-4 i målskillnad på de fyra senaste matcherna och är jämte tabell ledande Skellefteå ligans mest målglada lag med 147 Smålandsmål mot 154 för Västerbottens stolthet.

Gör Oskarshamn till utmanare

Trion Suomela, Karlkvist och med Ahti Oksanen som tredje länk är tveklöst ett vinnarvapen, ja, bli inte överraskad om Oskarshamn på allvar utmanar om ishockeyns mästartrofé, Le Mat pokalen, när utdelning ska ske i april.  Notera gärna att Oskarshamn har fyra spelare topp åtta i SHL poängliga, utöver Suomela/Karlskvist även tjecken Jiri Smejkal och nämde Ahti Oksanen. För play off-strid krävs spetsspelare, och sådana finns på ostkusten.

 I tränaren Martin Filanders lag har alla spelare tydliga roller, Två tydligt offensiva enheter, och två formationer vars stora uppgift är att trasa sönder motståndarens spel och tvinga fram nedsläpp i offensiv zon. Så att Filander kan skicka ut sina offensiva spelare. Och skapa tryck i offensiv zon.

I TV:s Hockeykväll har Håkan Loob, i dag 63 år och expertkommentator utnämnt Skellefteås sportchef Erik Forsell som ligans smartaste sportchef. Visst, Forsell gör ett bra jobb, men i mina ögon måste Thomas Fröberg, värmlänningen sättas främst. Med SHL:s lägsta budget har han lyckats bygga ett lag som nu fruktas av alla,

Och inte bara i år, vi minns förra säsongen hur Oskarshamn slog ut Leksand i åttondelsfinal och pressade Rögle ända in i kaklet, uttåg i den sjunde och avgörande matchen. Även då hade Oskarshamn en superkedja, Karlkvist förstås nu med Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl. Dessa lämnade, Fredrik för NHL och Kim via Rögle nu i Malmö.

Nej, Fröberg tycks ha en märklig fingertoppskänsla, ett brett kontaktnät och rätt känsla för spelare som passar in i Filandes spelfilosofi. Suomela slog aldrig i NHL, han behövde få fart på sin karriär igen. Firma Fröberg/Filander såg bara möjligheter, och nästa säsong kan finländaren skriva ett drömkontrakt i Schweiz – eller om han föredrar småländsk havsluft.

Från okänd till total succé

Tittar vi i backspegeln är det tydligt hur lyckosam firma Fröberg/Filander varit i rekryteringen av spelare. Mer eller mindre okända vid första ispasset i BeGe Hockeycenter. Som Max Verroneau, 27 årig kanadensare, som efter en halv  säsong i Oskarshamn gick vidare till Leksand, 34 mål förra säsongen och nu i NHL.

Tidningen Barometern kallar den här gruppen för ”premiumspelare” och anger scouting och reserach som främsta anledning till att nya spelare tycks anpassa sig snabbt till  Oskarshamns sätt att spela. Det så kallade omställningsspelet är lagets signum, och i konkurrens med Skellefteå, ligans främsta.

Visst har ”nitar” gjorts, men de är förvånansvärt få.

 Av ekonomiska skäl har Fröberg/Filander inte råd att misslyckats.  Även om det senaste årsmötet, i juni 2022,  visade en vinst på 6,7 miljoner, det bästa resultatet någonsin, har Oskarshamn ligans minsta kostym.

 Omsättningen är cirka 80 miljoner, det egna kapitalet uppgick i juni 2022 till 16.7 miljoner.  Omsättningen är lägst bland SHL-lagen, där en majoritet av lagen omsätter det dubbla.

Säsongen 2023-2024 erhåller SHL-lagen vardera 48 miljoner enligt gällande TV avtal med C More.  En ekonomisk bas för ligans ekonomiskt ansvariga, och som ger sportchef Fröberg ett visst förhandlingsutrymme med skarpskytt Suomela.

I SHL:s bottenstrid handlar återstående omgångar om en kamp mellan Brynäs och HV 71. Gästrikarna har fem raka förluster och finske tränaren Mikko Manner riskerar at få gå – trots nyskrivet kontrakt. HV 71 har redan sparkat tre tränare, och går in slutspurten med en positiv känsla.

 Malmö, på jumboplats, samlar redan nu kraft för kommande kvaldrama där minst 48 miljoner kronor ligger  i potten. Tala om ångestkval.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.