Klubben som alla borde beundra

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med nio mål på de fyra senaste matcherna är Oskarshamns Antti Suomela, 28 år, och uppväxt i finska Espoo SHL:s ishockeyns hetaste spelare. Totalt 59 poäng (33+26) innebär att han på allvar hotar Håkan Loobs målrekord från säsongen 1982-83 med 41 fullträffar.  

Schweiziska tidningen Blick har redan placerat Suomela i Lausanne nästa säsong. Återstår att se om Oskarshamns sportchef, Thomas Fröberg, kan lämna rädda kvar Suomela i svensk ishockey.

Utöver en saftig månadslön, i halv miljon-klassen, kan Fröberg locka med fortsatt samarbete med Patrik Karlkvist som redan är klar för ytterligare tre säsonger till ett avode på 18 miljoner kr.

Antti Suomela är ett fynd av dimensioner i Oskarshamn. Med sina59 poäng (33+26) hotar han Håkan Loobs målrekord från säsongen 1982-83 med 41 fullträffar.

Med nio mål på de fyra senaste matcherna är Oskarshamns Antti Suomela, 28 år, och uppväxt i finska Espoo SHL:s ishockeyns hetaste spelare. Totalt 59 poäng (33+26) innebär att han på allvar hotar Håkan Loobs målrekord från säsongen 1982-83 med 41 fullträffar.  

Schweiziska tidningen Blick har redan placerat Suomela i Lausanne nästa säsong. Återstår att se om Oskarshamns sportchef, Thomas Fröberg, kan lämna rädda kvar Suomela i svensk ishockey.

Utöver en saftig månadslön, i halv miljon-klassen, kan Fröberg locka med fortsatt samarbete med Patrik Karlkvist som redan är klar för ytterligare tre säsonger till ett avode på 18 miljoner kr

Det är Karlkvist som oftast är ”leverantör”, eller passningsgivare, till Suomelas prickskytte.

Som i lördagens imponerande 3-0 på bortais mot Färjestad med Suomela på 3 poäng (2+1) och Karlkvist 3 poäng (1+2). Ostkustlaget, som vid seriestart i höstas tippades till kvalstrid har nu 20-4 i målskillnad på de fyra senaste matcherna och är jämte tabell ledande Skellefteå ligans mest målglada lag med 147 Smålandsmål mot 154 för Västerbottens stolthet.

Gör Oskarshamn till utmanare

Trion Suomela, Karlkvist och med Ahti Oksanen som tredje länk är tveklöst ett vinnarvapen, ja, bli inte överraskad om Oskarshamn på allvar utmanar om ishockeyns mästartrofé, Le Mat pokalen, när utdelning ska ske i april.  Notera gärna att Oskarshamn har fyra spelare topp åtta i SHL poängliga, utöver Suomela/Karlskvist även tjecken Jiri Smejkal och nämde Ahti Oksanen. För play off-strid krävs spetsspelare, och sådana finns på ostkusten.

 I tränaren Martin Filanders lag har alla spelare tydliga roller, Två tydligt offensiva enheter, och två formationer vars stora uppgift är att trasa sönder motståndarens spel och tvinga fram nedsläpp i offensiv zon. Så att Filander kan skicka ut sina offensiva spelare. Och skapa tryck i offensiv zon.

I TV:s Hockeykväll har Håkan Loob, i dag 63 år och expertkommentator utnämnt Skellefteås sportchef Erik Forsell som ligans smartaste sportchef. Visst, Forsell gör ett bra jobb, men i mina ögon måste Thomas Fröberg, värmlänningen sättas främst. Med SHL:s lägsta budget har han lyckats bygga ett lag som nu fruktas av alla,

Och inte bara i år, vi minns förra säsongen hur Oskarshamn slog ut Leksand i åttondelsfinal och pressade Rögle ända in i kaklet, uttåg i den sjunde och avgörande matchen. Även då hade Oskarshamn en superkedja, Karlkvist förstås nu med Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl. Dessa lämnade, Fredrik för NHL och Kim via Rögle nu i Malmö.

Nej, Fröberg tycks ha en märklig fingertoppskänsla, ett brett kontaktnät och rätt känsla för spelare som passar in i Filandes spelfilosofi. Suomela slog aldrig i NHL, han behövde få fart på sin karriär igen. Firma Fröberg/Filander såg bara möjligheter, och nästa säsong kan finländaren skriva ett drömkontrakt i Schweiz – eller om han föredrar småländsk havsluft.

Från okänd till total succé

Tittar vi i backspegeln är det tydligt hur lyckosam firma Fröberg/Filander varit i rekryteringen av spelare. Mer eller mindre okända vid första ispasset i BeGe Hockeycenter. Som Max Verroneau, 27 årig kanadensare, som efter en halv  säsong i Oskarshamn gick vidare till Leksand, 34 mål förra säsongen och nu i NHL.

Tidningen Barometern kallar den här gruppen för ”premiumspelare” och anger scouting och reserach som främsta anledning till att nya spelare tycks anpassa sig snabbt till  Oskarshamns sätt att spela. Det så kallade omställningsspelet är lagets signum, och i konkurrens med Skellefteå, ligans främsta.

Visst har ”nitar” gjorts, men de är förvånansvärt få.

 Av ekonomiska skäl har Fröberg/Filander inte råd att misslyckats.  Även om det senaste årsmötet, i juni 2022,  visade en vinst på 6,7 miljoner, det bästa resultatet någonsin, har Oskarshamn ligans minsta kostym.

 Omsättningen är cirka 80 miljoner, det egna kapitalet uppgick i juni 2022 till 16.7 miljoner.  Omsättningen är lägst bland SHL-lagen, där en majoritet av lagen omsätter det dubbla.

Säsongen 2023-2024 erhåller SHL-lagen vardera 48 miljoner enligt gällande TV avtal med C More.  En ekonomisk bas för ligans ekonomiskt ansvariga, och som ger sportchef Fröberg ett visst förhandlingsutrymme med skarpskytt Suomela.

I SHL:s bottenstrid handlar återstående omgångar om en kamp mellan Brynäs och HV 71. Gästrikarna har fem raka förluster och finske tränaren Mikko Manner riskerar at få gå – trots nyskrivet kontrakt. HV 71 har redan sparkat tre tränare, och går in slutspurten med en positiv känsla.

 Malmö, på jumboplats, samlar redan nu kraft för kommande kvaldrama där minst 48 miljoner kronor ligger  i potten. Tala om ångestkval.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen