Publiksnittet i SHL som förklarar miljonflödet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter 52 omgångar, två åttondelsfinaler samt fyra kvartsfinaler varav tre avgjorts i magiska ”game seven” är SHL-ishockeyn äntligen framme i semifinaler och vi kan konstatera att en sluttabell aldrig ljuger.

Lasse Johansson, en verklig matchhvinnare i Frölunda

Endast femte placerade Frölunda bryter mönstret och har ”nöjet” att möta tabellettan Växjö, andra placerade Skellefteå ställs mot Örebro som kvalat in från en fjärde plats i sluttabellen.

Vad blir avgörande i det drama som nu vänta? 

Vinnande målvakter

jag är övertygad om att målvakternas insats bestämmer var mästartrofén, Le Mat pokalen, hamnar. Finalhistorien är fylld av guldvinnande målvakter – som förra säsongens Dominik Furch, tjecken, var rena väggen när Färjestad säkrade sitt 10:e SM-guld efter 3-0 i match sex på bortais mo Luleå.

Det blev ingen fortsättning hos värmlänningarna, sportchefen Richard Wallin avvisade Furchs lönekrav och Furch har den här säsongen spelat för HC Kometa Brno.

Wallin gick istället ”all in” på kanadensaren Matt Tomkins, 29 år, och förra säsongen i just Frölunda. Med facit en nitlott. Tomkins har en ojämn säsong bakom sig, och orkade inte lyfta sitt lag i avgörandet mot Frölunda  i ”game seven”.  Avgörande 3-1, av tidigare Vita Hästen-spelaren Erik Borg, var närmast en bjudning.

I finalfältet har vi fyra mycket kompetenta målvakter. På pappret och meritmässigt är Växjös finske keeper Emil  Larmi, 25 år, den svagaste. Han var en sista minuten värvning sommaren 2022, närmast från finska Liiga-laget Pelicans, hans moderklubb. Han har ett JVM-guld från 2016 och ett finskt mästartecken från 2019 med HPK efter ett suveränt slutspel.

Han har tillhört NHL-laget Pittsburghs organisation, utan att ge avtryck. Hans första SHL-säsong är mer än godkänd, men måste upp ytterligare ett steg för att  ge Växjö Lakers ett fjärde SM-guld.

I målvaktsmatchen ställs Emil Larmi mot Lasse Johansson, 35 år Frölundas   guldhjälte från 2016, uppväxt i Avesta och klassad som en av Europas bästa målvakter. Han anslöt till Frölunda i somras efter fem säsonger i KHL , och var tränaren Roger Rönnbergs viktigaste puzzlebit i lagbygget.

Förlundas trumfkort

Lasse Johansson var Tre Kronors förste målvakt i OS i Peking och var verkligen tungan på vågen i avgörandets stund mot Färjestad. Han är en målvakt som vinner matcher åt sitt lag, och han kan ta sitt Frölunda hela vägen till SM-guld, till Frölundas åttonde genom tiderna.

I den andra semifinalen har Örebros Jhonas Enroth, 35 år, den rutin och erfarenhet som krävs för att vinna titlar. Han var Tre Kronors guldmakare i hemma VM 2013 och tog plats i turneringens all star team. Efter omväxlande spel i NHL och KHL skrev Enroth, född i Huddinge, kontrakt med Örebro inför säsongen 2020-2021.

En värvning i flermiljon-klassen och en tydlig signal till SHL att Örebro vill slåss vid ett finalbord, om inte redan nu eller i en nära framtid.

Hans motståndare i Skellefteå-kassen är den betydligt yngre, Linus Söderström. 26 år,  vinnare av Honken Trophy den här säsongen, målvaktsikonen Leif ”Honken” Holmqvist pris till SHL:s bäste svenskfödde målvakt.  Linus vet redan hur guld smakar, från 2017 års säsong då HV 71 finalbesegrade Brynäs med 2-1 i den sjunde och avgörande matchen.

 Efter firandet med HV försökte Linus komma in i NHL, via New York Islanders. Skador tog honom tillbaka till Europa, och efter finska Ässät hamnade Linus hos Robert Ohlsson i Skellefteå. Linus har Värmdö HC som moderklubb.

Nu står Linus för ännu en stor utmaning. Skellefteå, mästare 2013 och 2024, är jämte Växjö favorittyngt, laget har för vana att tampas om ädla medaljer, men har också en ovana att snubbla vid målsnöret.

Ett slutspel är alltid ovisst,  utöver målvakternas inbördes duell, har också tillfälligheter avgörande roller, samt den gamla sanningen; Du måste ha alla marginaler på din sida för ett lyckligt slut.

De ekonomiskt ansvariga är under alla förhållanden vinnare. Slutspelet har så här långt varit en stor publiksuccé, och i klubbarnas bokslut kan intäkter från play off  beskrivas som ”grädde på moset”. Det finns inte inlagt i budgeten, men bestämmer oftast hur stort överskottet blir när säsongen ska summeras i månadsskiftet maj/juni.

Hittills har 212 091 åskådare räknats in, det ger en snittpublik per match på 6427 åskådare. Det mesta talar för att siffran för förra säsongens totalpublik, 303 144 kommer att putsas rejält.

Under SM-striden avslutas också en av svensk ishockeys mest framgångsrika karriärer. Joel Lundqvist, 41 år, Frölunda-kaptenen, nummer 20, spelar sin 20:e och sista säsong  i SHL, varav 14 slutspel..

Hans CV säger allt, tre VM-guld, 2006, 2013 och 2017. Fyra SM-guld, alla med Frölunda, 915 SHL-matcher, 169 slutspelsmatcher. Alla tiders poängrekord i Frölunda. Sagor ska ha lyckliga slut, men  tyvärr för Joel.

Mitt guldtips landar i Växjö, i kraft av hemmaplans favör i såväl semi – som final. Ett måste är att målvakten Emil Larmi kliver fram som en vinnare. Växjö har tre SM-guld från nye förbundskaptenen Sam Hallams tid. 

Hans ersättare, Jörgen Jönsson har fortsatt med Sam Hallams ishockey – inte publikfriande, en tät defensiv, som ska lägga grund för ett kontrollerat anfallsspel. Med sikte på guld!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.