Tidernas baksmälla i Gävle

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I dag vaknar staden Gävle och Brynäs IF, bildat 1912, upp med tidernas baksmälla. Efter 4-1 i matcher för Malmö Redhawks i ångestkvalet till SHL väntar en  helt ny verklighet för stadens stora reklampelare – för första gången på 63 år kommer Brynäs inte att spela i ishockeyns högsta serie säsongen 2023-2024.

I höst väntar bussresor till Almtuna och  Vita Hästen och klubbdirektör, Håkan Svedman, har att hantera en helt ny ekonomisk resa, fjärran från glamouren i SHL och ligans miljontunga TV- avtal med C-More/Telia.Svedman, 57 år och tidigare IKEA-boss, rekryterades sommaren 2021, i svallvågorna efter den vårens turbulens och kvalspel mot HV 71, då smålänningarna skickades till Hockeyallsvenskan. 

I olika intervjuer har Svedman flaggat för en krisplan som kommer att drabba hela föreningen,  utöver A-laget även föreningens damlag, som nyligen föll i SM-final mot Luleå och ungdomsverksamheten.

Gamml krisplan

Svedman och hans stab har plockat fram den krisplan som arbetades fram inför  2021 års kval – men som stoppades i malpåse. Nu kommer den till användning.

En följd av nedflyttningen är att alla spelaravtal sägs upp, och kanslipersonal kommer att friställas.

Det ekonomiska tappet kan beräknas till cirka 40 miljoner kronor.

 Nästa säsongs TV avtal är värt 48 miljoner kronor per lag (14)., Det räknas sedan upp med fem miljoner per säsong tills nuvarande kontrakt går ut efter säsongen 2029-2030. Totalt är avtalet värt 5 miljarder kronor och är svensk klubbidrotts dyraste rättighets avtal.

För att något lindra den ekonomiska smällen skickar SHL-organisationen med sex miljoner i ”fallskärm”. Ersättningen från C More/Telia i TV pengar till de hockey allsvenska lagen är cirka 7 miljoner. 

 Ligans vd. Gabriel, Mondielle, välkomnar gärna Brynäs till sin liga.  Forna storlag ökar intresset och publiksnittet för säsongen är över 3 000, mycket tack vare flera derby fester i Stockholms-region mellan Djurgården, AIK och Södertälje, samt det hela rivaliteten i norr mellan MoDo och Björklöven.

HV  71, och Djurgården, är två giganter, som tvingats börja om ett steg ned. Båda med det uttalade målsättningen att komma tillbaka i finrummet så fort som möjligt. HV 71 lyckades, Djurgården kämpar nu i Hockey allsvenskans slutspel.

Hitta en utväg

Frågan är om  Brynäs, har kraften, och ekonomin, för att spänna bågen lika högt?  Tränarfrågan måste ha prio ett för sportchefen Johan Alcén – om han sitter kvar efter den här fiaskosäsongen.

Under den senaste femårsperioden har Brynäs sparkat tränare till höger och vänster, totalt 10, senast att gå var finländaren Mikko Manner, omedelbart före ödes kvalet mot Malmö. Vem är näste man i den katapultstolen?

Behöver vi påminna om att hela styrelsen avgick efter 2021 års säsong, med ordföranden Jürgen Lorentz och klubbdirektören Michael Campese i spetsen.

 I samband med årsmötet 2021 skrevs värdet på hemmaarenan ERP Monitor Arena upp med 43 miljoner kronor, en akut ekonomisk kris kunde lösas och plötsligt var det egna kapitalet 35 miljoner kronor. En manöver som Svenska Hockeyförbundets licensnämnd godkände.

- Konstgjord andning, och ett värde som inte kan realiseras förrän man sålt arenan, konstaterade dåvarande ordföranden Magnus Kangas.

Efter endast ett år på posten lämnade han sitt uppdrag med motiveringen.

-Jag behöver ägna mig åt andra saker i livet, sade han till P 4 Gävleborg.

Nu styr förre Elfsborgs-ledaren i fotboll, Bosse Johansson, bördig från Sveg och tidigare bankdirektör i väst- Sverige.

I ett pressmeddelande från årsmötet 2022 säger han:

--Det är en utmaning att utveckla Brynäs, och jag tar mig an uppdraget på ett lustfyllt sätt.

Kraftigt underskott

Den gångna säsongen väntas lämna ett underskott på 8 miljoner – och det innan Mikko Manner sparkades.

Är en försäljning av ERP Monitor Arena ett alternativ? Finns det verkligen en möjlig köpare? Nej knappast? Blir det Gävle kommun som kliver in med skattebetalarnas pengar och blir huvudman för arenan?  Ett ekonomiskt trolleritrick som tidigare har praktiserats av bland annat Leksand och Timrå.

Tillsammans med Gävle kommun har Brynäs sedan 2014 drivit projektet ”En bra start” och årligen erhållit 2,5 miljoner, totalt 20 miljoner.  Projektet går ut på att möta skolelever och arrangerar föreningsdagar.  

Media i Gävle har inte varit imponerade och efterlyst vad som gjorts inom projektet. Ledande S- politiker har försvarat avtalet med Brynäs.

Frågetecknen är många när den allsvenska vardagen tränger sig på hösten 2023.  

I 63 år har Brynäs spelat i ishockeyns högsta serie, här finns 13 mästartecken och i vepor i taket hänger spelare som Börje Salming och Tord Lundström och många andra giganter under en tid då svensk ishockey var lika med Brynäs. Det var här Tommy Sandlin utvecklades som en av landets främsta tränare och det var här Thure Wickberg vann ikon-status som ledare.

Brynäs vann sitt senaste SM-tecken 2012, finalseger mot Skellefteå och spelade sin senaste final 2017, förlust mot HV 71, i sjunde och avgörande matchen.

Ironiskt nog var en tidigare Brynäs-spelare, Ponthus Westerholm, skarprättare, då han skickade in den avgörande fullträffen, 1-0, 7,07 in på tredje perioden och därmed gav Malmö 4-1 i segrar i matchserien, bäst av sju.

En utsåld ishall i Gävle fortsatte långt efter slutsignal att hylla sitt lag – det var snyggt-

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.