Joels tårfyllda avsked i Scandinavium

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockeyns regelbok har en svår slutspelsvår. Inför miljoner TV-tittare och utsålda arenor tänjs på gränser som vi aldrig upplevt tidigare. I slaget om ishockeyns mästartrofé, Le Mat pokalen, och i kvalet till SHL, blåser domarskrået  - inte alls.

Det är förvisso ingen nyhet.  Den här årstiden råder hela havet stormar i våra hockeyrinkar, år efter år. Det är strängt taget bara tacklingar mot huvudet , spearing samt någon enstaka hakning som föranleder domaråtgärd.

En tårögd Joel Lundqvist avslutar ishockeykarriären. Det skedde när Frölunda åkte ur SM-slutspelet efter mot Växjö Lakers i Scandinavium. En sanslös medverkan i i högsta SHL/Elitserien.I oktober 2000 gjorde Joel debut i högsta serien.

Tripping, holding, charging, slashing och interfernec, hindrande av icke puckförande spelare, är sällsynta begrepp den här tiden på året.

Det är förstås ingen slump att play off striden varit mål snål. I serielunken är nivån en helt annan, då beivras ovan nämnda ojustheter med två minuter. straff. Med mål i power play, spel i numerära överlägsen.

Märkliga uttalanden

Hur många mål i power play har vi sett i jakten på SM-guldet och i det hockey allsvenska kvalet? Någon som vet?

Ironiskt nog föll Frölundas ledningsmål 1-0, Max Friberg, i efterdyningar av en Växjö-utvisning, för just interferenc..

I vanlig ordning är också tonläget högt i spelarbåsen.

Djurgårdens sportchef K G Stoppel  är rekordhållare i avdelningen märkliga uttalanden.  Han var missnöjd med disciplinnämndens dom mot egna spelaren Lukas Vejdemos spearing i magtrakten på Björklövens Fredrik Weigel.

Spearing, stick mot motståndare med klubbladets spets, tillhör ishockeyns verkliga avarter, och är en regelöverträdelse som ses med avsky även i NHL.

Disciplinnämnden var för mild

Jag tycker disciplinnämnden var alltför mild i sitt beslut – två matchers avstängning för Vejdemo.  Stoppel  ansåg att en matchs vila hade räckt! Man tar sig för pannan.

Han ansåg i stället att ”Löven”-spelaren  Alex Hutchings borde ha straffats hårdare än de två matchers vila han fick för en pååkning/kollision med Djurgårdens målvakt, Matthew Galajda.

Vid 22.30 på annandags kvällen bokade säsongens tabelletta, Växjö Lakers, den ena finalbiljetten efter avgörande i förlängningen, 2-1, genom veteranen Robert Rosén. Samma Rosén som elakt huvudtacklades av Frölunda kaptenen Joel Lundqvist i den  femte semifinalen.

Disciplinnämnden gav Frölunda ikonen tre matchers avstängning, helt enligt regelboken.

Efter Roséns avgörande blev det ett avsked i kostym för Lundqvist på Scandinaviums is.  Efter 20 år tjänst i Frölunda-dressen  lämnar han nu ishockeyn, beslutet var känt sedan tidigare. Han hyllades av en utsåld arena, 12 044, åskådare. För sjätte gången var det röd lykta i play off-striden – härliga slantar för ekonomiskt ansvariga i föreningen.

Växjös ishockey inte publikfriande

Växjö går nu uppe i sin fjärde SM-final, första säsongen med Jörgen Jönsson som coach. Tidigare tre finaler har slutet med guldhattar och firande inför jublande smålänningar. Tränare Jönsson har skickligt följt i sin föregångare på coachbänken, Sam Hallams, fotspår.

Jönssons och Växjös ishockey är inte publikfriande, en stark defensiv är den tyngsta grundstenen. Snabba omställningar är vinnarvapen, som  Robert Roséns avgörande.

Pucken som på ett radband från Ludvig Nilsson, som stod emot en Nicklas Lasu tackling, via kanadensaren Dave Sexton till Rosén som hittade femte hålet, mellan benen på Lasse Johansson, Frölundas målvakt.

Inför play off striden skrev jag att målvaktsspelet bestämmer guldadressen. I den här semifinalen har såväl Lasse Johansson som Växjös finske keeper, Emil Larmi briljerat. Nu radades Frölunda upp chans på chans i förlängningen. Larmi stod emot och hade också en millimeter tur som bra  målvakter tycks  förtjäna.

Frölunda-coachen Roger Rönnberg lyfte också fram Emil Larmi som största anledning till att Frölunda misslyckades med att  tvinga fram en sjunde och direkt avgörande match.

Domarparet, Mikael Nord/Mikael Holm, tummade på regelhäftet åtskilliga gånger, och lät lagens spelare bestämma nivån. De gav Växjö 5x2 straff minuter och Frölunda 1x2 minuter.

 Lagens spelare var tydligt medvetna om matchens betydelse, de smällde både här och där, men hyfsat inom regelverket. Ishockey är en kontaktsport och tacklingar är en del som gör sporten älskad, det kan inte nog poängteras.

För er hockeynördar, jag är själv en sådan, kan det vara intressant att se vilka Frölunda-spelare som fanns på isen, 11.57, in på fjärde perioden. I avgörandets ögonblick.

Dessa var backarna Filip Johansson och Petteri Lindbohm samt av forwardar Loui Eriksson, Max Friberg och Nicklas Lasu.

Matchvinnare Robert Rosén är 35 år, född i Alvesta, nästgårds till Växjö. Hans karriär tog fart i Modo, fortsatte i AIK, blev utköpt av Växjö, från AIK inför säsongen 2012-2013.

 Han förarbetade med en snygg bredsida med skridskon till danskfödde Joachim Blichfeld som hittade en fristående Manuel Ågren vid kvitteringen till 1-1. Robert Rosén och Emil Larmi var Växjös vinnarduon. Nu väntar final mot segraren i kampen Örebro-Oskarshamn, 3-2 i matcher för serietvåan Skellefteå.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.