Joels tårfyllda avsked i Scandinavium

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockeyns regelbok har en svår slutspelsvår. Inför miljoner TV-tittare och utsålda arenor tänjs på gränser som vi aldrig upplevt tidigare. I slaget om ishockeyns mästartrofé, Le Mat pokalen, och i kvalet till SHL, blåser domarskrået  - inte alls.

Det är förvisso ingen nyhet.  Den här årstiden råder hela havet stormar i våra hockeyrinkar, år efter år. Det är strängt taget bara tacklingar mot huvudet , spearing samt någon enstaka hakning som föranleder domaråtgärd.

En tårögd Joel Lundqvist avslutar ishockeykarriären. Det skedde när Frölunda åkte ur SM-slutspelet efter mot Växjö Lakers i Scandinavium. En sanslös medverkan i i högsta SHL/Elitserien.I oktober 2000 gjorde Joel debut i högsta serien.

Tripping, holding, charging, slashing och interfernec, hindrande av icke puckförande spelare, är sällsynta begrepp den här tiden på året.

Det är förstås ingen slump att play off striden varit mål snål. I serielunken är nivån en helt annan, då beivras ovan nämnda ojustheter med två minuter. straff. Med mål i power play, spel i numerära överlägsen.

Märkliga uttalanden

Hur många mål i power play har vi sett i jakten på SM-guldet och i det hockey allsvenska kvalet? Någon som vet?

Ironiskt nog föll Frölundas ledningsmål 1-0, Max Friberg, i efterdyningar av en Växjö-utvisning, för just interferenc..

I vanlig ordning är också tonläget högt i spelarbåsen.

Djurgårdens sportchef K G Stoppel  är rekordhållare i avdelningen märkliga uttalanden.  Han var missnöjd med disciplinnämndens dom mot egna spelaren Lukas Vejdemos spearing i magtrakten på Björklövens Fredrik Weigel.

Spearing, stick mot motståndare med klubbladets spets, tillhör ishockeyns verkliga avarter, och är en regelöverträdelse som ses med avsky även i NHL.

Disciplinnämnden var för mild

Jag tycker disciplinnämnden var alltför mild i sitt beslut – två matchers avstängning för Vejdemo.  Stoppel  ansåg att en matchs vila hade räckt! Man tar sig för pannan.

Han ansåg i stället att ”Löven”-spelaren  Alex Hutchings borde ha straffats hårdare än de två matchers vila han fick för en pååkning/kollision med Djurgårdens målvakt, Matthew Galajda.

Vid 22.30 på annandags kvällen bokade säsongens tabelletta, Växjö Lakers, den ena finalbiljetten efter avgörande i förlängningen, 2-1, genom veteranen Robert Rosén. Samma Rosén som elakt huvudtacklades av Frölunda kaptenen Joel Lundqvist i den  femte semifinalen.

Disciplinnämnden gav Frölunda ikonen tre matchers avstängning, helt enligt regelboken.

Efter Roséns avgörande blev det ett avsked i kostym för Lundqvist på Scandinaviums is.  Efter 20 år tjänst i Frölunda-dressen  lämnar han nu ishockeyn, beslutet var känt sedan tidigare. Han hyllades av en utsåld arena, 12 044, åskådare. För sjätte gången var det röd lykta i play off-striden – härliga slantar för ekonomiskt ansvariga i föreningen.

Växjös ishockey inte publikfriande

Växjö går nu uppe i sin fjärde SM-final, första säsongen med Jörgen Jönsson som coach. Tidigare tre finaler har slutet med guldhattar och firande inför jublande smålänningar. Tränare Jönsson har skickligt följt i sin föregångare på coachbänken, Sam Hallams, fotspår.

Jönssons och Växjös ishockey är inte publikfriande, en stark defensiv är den tyngsta grundstenen. Snabba omställningar är vinnarvapen, som  Robert Roséns avgörande.

Pucken som på ett radband från Ludvig Nilsson, som stod emot en Nicklas Lasu tackling, via kanadensaren Dave Sexton till Rosén som hittade femte hålet, mellan benen på Lasse Johansson, Frölundas målvakt.

Inför play off striden skrev jag att målvaktsspelet bestämmer guldadressen. I den här semifinalen har såväl Lasse Johansson som Växjös finske keeper, Emil Larmi briljerat. Nu radades Frölunda upp chans på chans i förlängningen. Larmi stod emot och hade också en millimeter tur som bra  målvakter tycks  förtjäna.

Frölunda-coachen Roger Rönnberg lyfte också fram Emil Larmi som största anledning till att Frölunda misslyckades med att  tvinga fram en sjunde och direkt avgörande match.

Domarparet, Mikael Nord/Mikael Holm, tummade på regelhäftet åtskilliga gånger, och lät lagens spelare bestämma nivån. De gav Växjö 5x2 straff minuter och Frölunda 1x2 minuter.

 Lagens spelare var tydligt medvetna om matchens betydelse, de smällde både här och där, men hyfsat inom regelverket. Ishockey är en kontaktsport och tacklingar är en del som gör sporten älskad, det kan inte nog poängteras.

För er hockeynördar, jag är själv en sådan, kan det vara intressant att se vilka Frölunda-spelare som fanns på isen, 11.57, in på fjärde perioden. I avgörandets ögonblick.

Dessa var backarna Filip Johansson och Petteri Lindbohm samt av forwardar Loui Eriksson, Max Friberg och Nicklas Lasu.

Matchvinnare Robert Rosén är 35 år, född i Alvesta, nästgårds till Växjö. Hans karriär tog fart i Modo, fortsatte i AIK, blev utköpt av Växjö, från AIK inför säsongen 2012-2013.

 Han förarbetade med en snygg bredsida med skridskon till danskfödde Joachim Blichfeld som hittade en fristående Manuel Ågren vid kvitteringen till 1-1. Robert Rosén och Emil Larmi var Växjös vinnarduon. Nu väntar final mot segraren i kampen Örebro-Oskarshamn, 3-2 i matcher för serietvåan Skellefteå.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.