Blir en fantastisk upplösning på VM-fotbollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inför jättepublik, med rejäla garantisummor till alla spelare  i de 32 lagen - som vi trodde att damfotbollen inte var mogen för - och med nya nationer som gör sensation och de stora favoriterna faller.

Det vi ser, på förmiddagarna hemma i Sverige, är det största som hänt den kvinnliga fotbollen, det är en revolution, en  ny värld som öppnar sig.

Jag såg Marocko slå mitt favoritlag i VM, Colombia, och det var en match med så mycket mera än fotboll i potten. Och båda lagen gick vidare.

De svenska fansen syns och hörs på läktarna. Här några yngre på Waikato stadium inför sista gruppspelsmatchen mot Argentina. Foto: Christine Olsson / TT Foto:

Jag har sagt det många gånger; de roligaste VM-slutspelen i fotboll som jag bevakat spelades utan Sverige. Jo, jag var i USA, 1994, såklart, och följde vägen till det sensationella bronset och det var oförglömligt, men 1998 i Frankrike och 1986 i Mexiko hade så mycket annat, gav möjligheter, i Sveriges frånvaro, att få se så mycket mera. VM i fotboll är så stort att man inte bara kan simma runt i nationalistisk yra. Fotbollen är större än så.

Skönhet den stora sporten

Vad vet vi om Colombia? Jo, att de levererar kaffe och knark till en hel värld. Det finns enormt vackra sidor av Colombia - så många mörka och dystra. Våld, kriminalitet, mord i en värld där knarkkartellerna krigar mot varandra.

Och den sköna sidan är inte så vacker den heller. Colombia dyrkar skönhet (kvinnlig) så infernaliskt och osmakligt att allt som kan göras sker för att landet skall leverera de starkaste kandidaterna till Miss Universum. Skönhetstävlingar är en vital del av populärkulturen och den kanske mest framgångsrika ”sporten” i hela landet. 56 gånger har Colombia deltagit i Miss Universum, mer än hälften av gångerna har de tagit en pallplats. Det är självklart och väldigt lite ifrågasatt att allt skall göras för att skapa de vackraste kvinnorna i världen. Med alla de medel som idag står till buds. Det finns knappt en by som inte har tävlingar också för flickor mellan 5 och 10 år, de paraderar i bikini på catwalken framför vuxna män och det anses helt acceptabelt. 

De kvinnliga idealen finns bland skönhetsmisserna men tänk om det kunde bli ändring nu.

Nya kvinnoideal

Columbia har fått kvinnor med andra ambitioner att ta till sina hjärtan och hylla. 18-åriga Linda Caicedo (spelar i Real Madrid) har under VM-vuxit fram till en av världens mest spännande spelare med läcker teknik och underbar speluppfattning. Hon behöver varken kosmetika eller kirurgi för att förändra något, hon har fotbollsstjärnans naturliga utstrålning och med henne och hennes medspelare växer hela fotbollsvärlden. Och förflyttar kvinnans plats åtskilliga positioner framåt.

Jag trodde de skulle leka bort Marocko som åkte på en snyting med 0-6 i baken mot en av guldfavoriterna Tyskland i inledningsmatchen men spelar åttondelsfinal mot Jamaica på tisdag. De gör det på de platser i spelmanualen där vi redan hade skrivit in Brasilien och Tyskland. 

Det är omvälvande, omskakande för vissa och det gör den kvinnliga VM-fotbollen så ofantligt mycket större.

Jag kanske får ångra att jag skriver det - Norge, Danmark och Sverige är ju också med i åttondelsfinalerna - men det känns som att den lite trögare och omständligare skandinaviska fotbollen har hamnat lite på efterkälken.

Sverige får gärna ge mig en snyting tillbaka - men det måste i så fall ske på bekostnad  av enfavorit, USA, på söndag. Amerikanskorna som inte har imponerat hittills.

Marocko - nu igen!

Och så Marocko då. Vi minns från i vintras hur det marockanska herrlandslaget slog en hel värld med häpnad genom att ta sig till spelet om bronset. Med fantastisk bra fotboll dessutom.

Det är förstås en ännu större sak, i ett land som Marocko där kvinnorna minsann inte haft det lätt vare sig på idrottsarenorna eller annorstädes i samhället, att det är deras VM-debuterande damer som nu ställs mot Frankrike i en åttondelsfinal. De gjorde en fin match mot Colombia, de trodde nog inte att det skulle hjälpa dem eftersom det var givet på förhand att Tyskland skulle slå Sydkorea. Men ingenting tycks vara givet i det här VM:et. Sydkorea tog sin enda VM-poäng mot Tyskland och får nöja sig med att de därmed blev laget som slog ut en av de stora favoriterna.

De marockanska kvinnor som uttalar sig i jämställdhetsfrågor säger ofta att de har det bättre än många i andra muslimska länder med hårdare lagar. Idrottskvinnor menar att det på elitnivå satsas lika hårt på båda könen i dag. I fotbollen har det gett närmast sensationella resultat. Med herrarna ifjol, damerna nu, har Marocko plötsligt vuxit fram som en stor och respekterad fotbollsnation.

Jamaica. Rankat 43:a i världen slog alltså ut Brasilien och jag läser i Aftonbladets VM-bibel, som jag alltid har till hands vid de stora mästerskapen, att där tippades Jamaica inte ta en enda poäng men släppa in en väldig massa mål. Samma Jamaica spelar alltså åttondel mot Colombia på tisdag - de släppte inte in ett enda mål i gruppspelet. Gjorde ett. Det räckte.

Inte roligt för experterna

Och förmodligen innebär det att den svenska fotbollsprofilen Pia Sundhage befrias från sitt arbete som Brasiliens förbundskapten. Om det är något land som helt osentimentalt arbetsbefriar den som inte levererar resultat, så är det Brasilien.

Misslyckandet är naturligtvis monumentalt. 

Sydafrika har Fifa-ranking 54 men följer med Sverige till åttondelen och skickar hem stora fotbollsländer som Italien och Argentina.

Tippades komma sist i gruppen. 

Det är aldrig roligt för självsäkra s k experter att läsa facit.

Men för oss andra är det förstås bara roligt.

Det kommer att bli en fantastisk utslagningsfas av det det här mästerskapet och jag är kanske säker på (se där en självsäkert expert till) att vi efter den här turneringen i Australien och Nya Zeeland kommer att säga att det är den största, den bästa och viktigaste som någonsin spelats.

Och jag undrar verkligen om Sverige har mycket mera att göra i den här turneringen än vad laget redan visat.

Det krävs mera än åttondel för en godkänd VM-insats men å andra sidan är det de regerande världsmästarna som måste vältas överända.

Om det sker är det mera än godkänt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.