Blir en fantastisk upplösning på VM-fotbollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inför jättepublik, med rejäla garantisummor till alla spelare  i de 32 lagen - som vi trodde att damfotbollen inte var mogen för - och med nya nationer som gör sensation och de stora favoriterna faller.

Det vi ser, på förmiddagarna hemma i Sverige, är det största som hänt den kvinnliga fotbollen, det är en revolution, en  ny värld som öppnar sig.

Jag såg Marocko slå mitt favoritlag i VM, Colombia, och det var en match med så mycket mera än fotboll i potten. Och båda lagen gick vidare.

De svenska fansen syns och hörs på läktarna. Här några yngre på Waikato stadium inför sista gruppspelsmatchen mot Argentina. Foto: Christine Olsson / TT Foto:

Jag har sagt det många gånger; de roligaste VM-slutspelen i fotboll som jag bevakat spelades utan Sverige. Jo, jag var i USA, 1994, såklart, och följde vägen till det sensationella bronset och det var oförglömligt, men 1998 i Frankrike och 1986 i Mexiko hade så mycket annat, gav möjligheter, i Sveriges frånvaro, att få se så mycket mera. VM i fotboll är så stort att man inte bara kan simma runt i nationalistisk yra. Fotbollen är större än så.

Skönhet den stora sporten

Vad vet vi om Colombia? Jo, att de levererar kaffe och knark till en hel värld. Det finns enormt vackra sidor av Colombia - så många mörka och dystra. Våld, kriminalitet, mord i en värld där knarkkartellerna krigar mot varandra.

Och den sköna sidan är inte så vacker den heller. Colombia dyrkar skönhet (kvinnlig) så infernaliskt och osmakligt att allt som kan göras sker för att landet skall leverera de starkaste kandidaterna till Miss Universum. Skönhetstävlingar är en vital del av populärkulturen och den kanske mest framgångsrika ”sporten” i hela landet. 56 gånger har Colombia deltagit i Miss Universum, mer än hälften av gångerna har de tagit en pallplats. Det är självklart och väldigt lite ifrågasatt att allt skall göras för att skapa de vackraste kvinnorna i världen. Med alla de medel som idag står till buds. Det finns knappt en by som inte har tävlingar också för flickor mellan 5 och 10 år, de paraderar i bikini på catwalken framför vuxna män och det anses helt acceptabelt. 

De kvinnliga idealen finns bland skönhetsmisserna men tänk om det kunde bli ändring nu.

Nya kvinnoideal

Columbia har fått kvinnor med andra ambitioner att ta till sina hjärtan och hylla. 18-åriga Linda Caicedo (spelar i Real Madrid) har under VM-vuxit fram till en av världens mest spännande spelare med läcker teknik och underbar speluppfattning. Hon behöver varken kosmetika eller kirurgi för att förändra något, hon har fotbollsstjärnans naturliga utstrålning och med henne och hennes medspelare växer hela fotbollsvärlden. Och förflyttar kvinnans plats åtskilliga positioner framåt.

Jag trodde de skulle leka bort Marocko som åkte på en snyting med 0-6 i baken mot en av guldfavoriterna Tyskland i inledningsmatchen men spelar åttondelsfinal mot Jamaica på tisdag. De gör det på de platser i spelmanualen där vi redan hade skrivit in Brasilien och Tyskland. 

Det är omvälvande, omskakande för vissa och det gör den kvinnliga VM-fotbollen så ofantligt mycket större.

Jag kanske får ångra att jag skriver det - Norge, Danmark och Sverige är ju också med i åttondelsfinalerna - men det känns som att den lite trögare och omständligare skandinaviska fotbollen har hamnat lite på efterkälken.

Sverige får gärna ge mig en snyting tillbaka - men det måste i så fall ske på bekostnad  av enfavorit, USA, på söndag. Amerikanskorna som inte har imponerat hittills.

Marocko - nu igen!

Och så Marocko då. Vi minns från i vintras hur det marockanska herrlandslaget slog en hel värld med häpnad genom att ta sig till spelet om bronset. Med fantastisk bra fotboll dessutom.

Det är förstås en ännu större sak, i ett land som Marocko där kvinnorna minsann inte haft det lätt vare sig på idrottsarenorna eller annorstädes i samhället, att det är deras VM-debuterande damer som nu ställs mot Frankrike i en åttondelsfinal. De gjorde en fin match mot Colombia, de trodde nog inte att det skulle hjälpa dem eftersom det var givet på förhand att Tyskland skulle slå Sydkorea. Men ingenting tycks vara givet i det här VM:et. Sydkorea tog sin enda VM-poäng mot Tyskland och får nöja sig med att de därmed blev laget som slog ut en av de stora favoriterna.

De marockanska kvinnor som uttalar sig i jämställdhetsfrågor säger ofta att de har det bättre än många i andra muslimska länder med hårdare lagar. Idrottskvinnor menar att det på elitnivå satsas lika hårt på båda könen i dag. I fotbollen har det gett närmast sensationella resultat. Med herrarna ifjol, damerna nu, har Marocko plötsligt vuxit fram som en stor och respekterad fotbollsnation.

Jamaica. Rankat 43:a i världen slog alltså ut Brasilien och jag läser i Aftonbladets VM-bibel, som jag alltid har till hands vid de stora mästerskapen, att där tippades Jamaica inte ta en enda poäng men släppa in en väldig massa mål. Samma Jamaica spelar alltså åttondel mot Colombia på tisdag - de släppte inte in ett enda mål i gruppspelet. Gjorde ett. Det räckte.

Inte roligt för experterna

Och förmodligen innebär det att den svenska fotbollsprofilen Pia Sundhage befrias från sitt arbete som Brasiliens förbundskapten. Om det är något land som helt osentimentalt arbetsbefriar den som inte levererar resultat, så är det Brasilien.

Misslyckandet är naturligtvis monumentalt. 

Sydafrika har Fifa-ranking 54 men följer med Sverige till åttondelen och skickar hem stora fotbollsländer som Italien och Argentina.

Tippades komma sist i gruppen. 

Det är aldrig roligt för självsäkra s k experter att läsa facit.

Men för oss andra är det förstås bara roligt.

Det kommer att bli en fantastisk utslagningsfas av det det här mästerskapet och jag är kanske säker på (se där en självsäkert expert till) att vi efter den här turneringen i Australien och Nya Zeeland kommer att säga att det är den största, den bästa och viktigaste som någonsin spelats.

Och jag undrar verkligen om Sverige har mycket mera att göra i den här turneringen än vad laget redan visat.

Det krävs mera än åttondel för en godkänd VM-insats men å andra sidan är det de regerande världsmästarna som måste vältas överända.

Om det sker är det mera än godkänt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen