Hon var drottningen i straffområdet - när världsettan besegrades

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

6 augusti i Melbourne, ett datum att skriva in i historieböckerna.

Ett drama på nagelbitarnivå, Sverige till kvartsfinal med en millimeters marginal - och en svensk målvaktsstjärna född.

Det är matcher som den här, när Sverige slog ut damfotbollens världsetta, de fyrfaldiga världsmästarna USA, som ger ännu en skjuts uppåt för den kvinnliga fotbollen.

Zecira Musovic - drottning i ett straffområde i bushens Australien. Foto: Pontus Lundahl / TT

Vi kan inte skriva VILKEN MATCH för det var till stora delar kamp och organisation och Zecira Musovics fantastiska målvaktsspel som gjorde att de svenska tjejerna verkligen kunde ge sig själva chansen att ännu en gång få stå i en avgörande straffläggning. 

Det var försök till inspel som gick fel, det fanns nästan inte en riktigt bra, öppnande passning in i straffområdet, så när den tilltänkta målskytten Stina Blackstenius blev utbytt var det för ett outtröttligt försvarsarbete hon skulle hyllas.

Men allt det där kan vi egentligen strunta i.

En målvaktsstjärna född

Det var förmågan att hålla USA mållöst, det var de många meter spelarna tuggade i sig, det var för fysiken, viljan, kampen som det till slut blev utdelning och ett lyckligt slut.

Och det var förstås den 27-åriga målvakten Zecira Musovic som när hon kom till Nya Zeeland och Australien inte hade stått i mål i en enda mästerskapsmatch. Hon har suttit där på bänken och sett Hedvig Lindahl överskugga allt och alla, göra stormatcher, bli matchhjälte.

Nu skall också förbundskaptenen Peter Gerhardsson hyllas för att han valde rätt målvakt. Han vägrade att utse ”nummer 1”, den givna, odiskutabla. Han hade ett av sina svåraste val att göra när det nu var dags för den viktigaste matchen.

Det blev total succé

Jag har ibland varit lite tveksam till Musovic, tyckt att hon varit lite tveksam i vissa situationer; och så går hon in, mot de regerande världsmästarna, mot Fifas förstarankade lag och gör sitt livs match. 

Att hon med det här spelet inte skulle vara given i ett europeiskt storlag (i Chelsea är det väl lite ut och in) kan tyckas ofattbart efter den här matchen, men det blir kanske med henne som med herrlandslagets Robin Olsen; stormatch efter stormatch i landslaget men aldrig riktigt given i sina klubblag.

Den före detta Rosengårdsspelaren har sagt i någon intervju att hon älskar ansvaret med målvaktsspelet men att hon absolut inte älskar att slänga sig. Svårt att tro efter den här matchen. Hon var klockren i allt hon gjorde och några av räddningarna var i absolut världsklass. 

Vi kan prata straffarna hur mycket som helst, men Sverige hade aldrig varit där, aldrig fått chansen om inte Musovic hade spelat som hon gjorde. 

Hon är visserligen 27 år fyllda, en fin målvaktsålder, men först nu kan vi skriva att det här var hennes stora genombrott internationellt. Sverige har fått en ny målvaktsstjärna.

Oförglömligt straffdrama

USA är världens mest merittyngda landslag på damsidan med sina fyra guld och medaljer i alla mästerskap. Sverige bröt lagets framgångssvit och det är väl möjligt att det här amerikanska laget inte sprudlade som det brukar. Men det kan vi också strunta i.

Svag svensk första halvlek. Bättre andra, mycket bättre förlängning. Det var svenskorna som uppenbarligen hade den bästa orken, försvarsspelet är värt mycket beröm överlag och nu blir det kvartsfinal trots att de högst profilerade spelarna som Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius inte alls har spelat avgörande roller. Det är som att kampen och det fysiska spelet kräver så mycket att skärpan och passningssäkerheten får stryka på foten. Det är alltjämt inspelen i den hotande zonen som brister.

Men så har det sett ut för många svenska landslag, herr som dam, och det har gått att vinna matcher ändå.

Straffläggningen blev ett drama som överskuggar det mesta man sett i den vägen. Det är lätt att få upp Sveriges kvartsfinal mot Rumänien i Palo Alto 1994 i tankarna, men den gången var det en svensk målvakt som spelade huvudrollen. Thomas Ravelli skrev in sig i fotbollshistorien för alltid. Nu trodde jag - efter det vi hade sett under matchen - att  Matchens lirare, Zecira Musovic, skulle bli straffhjälte också men hon behövde inte göra en enda räddning. 

Hjälte på en millimeter

Det sköts över och utanför och i stolpen och när Rolfö, Rubensson, Bennisson och Eriksson slagit in sina (Björn och Blomqvist missat) och amerikanskan O´Hara sköt via stolpen och ut stod Lina Hurtig där - precis som Carolina Seger en gång

Ensam med bollen, med den amerikanska målvakten Alyssa Naeher framför sig och en hell nations förväntningar på sina axlar och det var ett sånt där magiskt ögonblick då hjältar föds eller olyckskorpar kraxar. Och så missar hon, nej målvakten räddade, neeej, men vad faen, bollen var inne. Domaren fick det i sitt öra, hon ropade ut vad alla (svenskar) ville höra, hon vinkade av matchen och så, efter väntan, kom den oförglömliga bilden, det absolut nödvändiga beviset; när den amerikanska målvakten vispade ut bollen i desperation var den redan inne. 

En millimeter såg det ut som. Hela bollen inne med knappast möjliga marginal. Den millimetern mätte ut ännu en svensk landslagshjälte: Lina Hurtig. Vilken prestation i ett utsatt läge!

Man pratar inte om rättvisa en sådan här dag.

Japan favorit

Eller, rättare sagt; det är kanske precis det vi skall göra. Att vi, också bland alla gammeldagstänkare i svensk fotboll, naturligtvis som i övriga världen skall ha ett system som kan skapa rättvisa. 

Utan tekniken hade Sverige inte vunnit den här matchen eftersom man hellre friar än fäller när man inte är säker. 

VAR. När? Nu!

På fredag spelar Sverige kvartsfinal  mot Japan. Jag såg Japan slå ut Norge. Med fantastiskt snabba spelare, med precisa passningar, med underbar bollkontroll. Det blir styrka och kamp mot teknik och begåvning. 

Japan är som en enda väldig champagneflaska som öppnas. Bubblande, sprudlande, berusande. Det blir två stilar mot varann och det kan bli en alldeles underbar föreställning.

Med japanskorna som favoriter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen