Svensk fotboll struntade i varningarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har nu läst Noa Bachners intervju i Expressen med Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. Jag blir både förbannad och skrämd.

Dock inte överraskad. Jag varnade före ordförandevalet för att Reinfeldt inte var rätt man för uppdraget, att han redan hade ett för späckat schema, att han inte insåg att jobbet med ett förbund som behöver restaureras, var på heltid.

Fredrik Reinfeldt. En arvtagare efter Lennart Johansson, Lars-Åke Lagrell och Karl-Erik Nilsson. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Bachner skriver i sin text att det tagit flera månader att boka upp en intervju med Reinfeldt.

Vad är det fråga om?

Fattar inte Reinfeldt att han är ordförande för Sveriges största sport både till medlemsantal, intresse, publiksiffror, pengar - allt. Och att han har en skyldighet att vara tillgänglig. Fotbollens frågor är alltid aktuella. Alltid viktiga. Kräver alltid snabba svar.

Vilka fasoner!

Lars Åke Lagrell kunde man ringa när som helst på dygnet och han svarade om han så stod i gaten till ett flyg från Kapstaden eller Milano. Eller ringde upp så fort han fick en ledig minut när han avlyssnat meddelandet.

Reinfeldt tycks fortfarande tro att han är en politiker som kan leka med journalister precis som han vill. Hans nonchalans mot den breda rörelse som vill veta är opassande.

Inte ens Lennart Johansson, fast han var hela Europas fotbollspresident, omgav sig med murar eller dimridåer utan svarade ärligt och rakt och tog sig tid också i pressade lägen.

Det som gör mig ännu mera bekymrad är uppgifterna om att Svenska Fotbollförbundet bandar intervjun och att presschefen Petra Thorén sitter med som en lyssnade politruk. Vad är det för fasoner?

Ärligt talat; jag har jävligt svårt för journalister som byter fot över en natt och sätter sig på andra sidan och blir en misstänksam kontrollant. 

Vad är det man misstänker, vad är det man vill ha på band, vilka dolda uppsåt vill man vaccinera sig emot? Det är skrämmande att ett svenskt förbund har förvandlats till någonting som påminner om en politbyrå från tiderna på andra sidan den förhatliga järnridån.

Vad är det man misstänker?

Man drog en nit

Skall inte en svensk, demokratiskt vald idrottsledare kunna svara på journalisters frågor utan bandspelare och tjuvlyssnande presschefer. Handlar det om att vissa frågor inte får ställas? Vad är det för ordförande Svenska Fotbollförbundet valt om han inte kan stå till förfogande för intervjuer utan kontrollmänniskor omkring sig?

Han lär dessutom ha inkvarterat en egen assistent på halvtid i Fotbollförbundets lokaler, någon sorts avlastning, kan man anta, för att kunna sköta alla andra uppdrag. Vad var det jag sa?

Förstår inte fotbollsfolket att man drog en nit vid ordförandevalet, förblindade av namnet och politiska honnörsposter.

Den f d statsministern har ju uppenbarligen inte den tid som behövs för att sköta ett Fotbollförbund som behöver restaureras i grunden.

Mera folk på kansliet behövs sannerligen inte. Den avgående generalsekreteraren Håkan Sjöstrand fick i uppdrag att drar ner på personalen (då 140 personer) men lyckades istället öka styrkan till 200.

Där finns, som sagt, generalsekreterare, övergripande landslagschef och speciell landslagschef för herrlandslaget. 

Värsta sortens diktatur

Svenska Fotbollförbundets ledning står inför gigantiska utmaningar. Ekonomin måste stärkas rejält, ett ekonomiskt bortfall på grund av missade VM- och EM-slutspel innebär flera hundra miljoner i uteblivna medel. En ny förbundskapten och en ny generalsekreterare skall anställas. Och i veckan som gick meddelade den övergripande landslagschefen Jens T Andersson att han sagt upp sig för istället ta hand om Nefttji från Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan???

Han borde därmed ha bortskrivit sig från vidare arbete inom svensk fotboll för all framtid. Behandlas på samma sätt som Basketbollförbundet behandlade Jonas Jerebko och Golfförbundet bröt samarbetet med den Saudiske sporttvättaren Henrik Stensson.

Azerbajdzjan är värsta sortens sportdiktatur med svår korruption, falska val, kränkningar av mänskliga rättigheter, där ingår sporten som en del av det politiska systemet, allt styrs av presidenten Ilhan Aliyev som delar ut ordförandeposter i specialidrottsförbunden godtyckligt till sina ministrar. Det är en helt politisk styrd idrott och det är minst sagt uppseendeväckande att Jens T väljer att bli ännu en av dessa föreståndare för politiska ”tvättstugor”. 

Historiskt misstag

Det är beklämmande att läsa Reinfeldts svar i Bachners intervju. Han vägrar att kritisera FIFA-basen Infantino (”han blev vald innan jag blev vald”), vägrar ha en åsikt om en man som sålt sig till ett odemokratiskt lands reklam och deltar i deras propaganda. Han ägnar sig i egenskap av Fifa-president åt ren sportswashing - men Reinfeldt har inga synpunkter på det.

¨”Jag tänker inte göra mitt liv till att börja klaga på vad enskilda personer gör exakt varje dag. Det är inte min roll.”

Fifa-presidenten är väl ändå inte en enskild person, vilken som helst.

Om inte de högst ansvariga för fotbollens nationella förbund vågar ha en åsikt om hur deras övergripande, internationella organisation sköts; hur skall man då få till en förändring?

Det är ynkligt och fegt av Reinfeldt att inte våga ha en åsikt om någonting. Det är ett svek mot hela rörelsen.

Som när han kandiderade till ordförandeposten; på en mer än beklämmande pressträff svarade han ”goddag yxskaft” på varenda fråga, ty han ville inte föregripa valprocessen. Herregud, presidentkandidater i en valprocess är väl skyldiga att berätta allt som de röstande behöver veta. Själv tycker Reinfeldt att det var den bästa valberedningsprocess han upplevt. Jo, det är klart, han slapp ju alla svåra frågor. Processen var beklämmande valhänt, ingen pressade Reinfeldt på hans uppdrag, hans tid, hans möjligheter att ta itu med alla stora frågor som väntade.

Han säger att han är vald att leda svenska fotboll. Ja, och då är han också Sveriges röst i internationella sammanhang.

Svensk fotboll gjorde ett historiskt misstag när man valde Fredrik Reinfeldt till ordförande.   

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen