Kan behovet av VAR bevisas bättre?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

VAR! När? NU! - 30 oktober 2023: Duell, till synes på liv och död, inför över 17 000 åskådare. Allsvenskan slår alla tiders publikrekord det här året.

Islänningen Kolbein Thordarson, representerande det blå-vitrandiga göteborgslaget störtar ursinnigt framåt och når bollen först, nigerianen Ibrahim Buhari, i höstlövsgul Elfsborgströja rusar emot, kommer för sent, försvarar sig med två bestyckade skor, träffar sin motståndare men har en jävla tur. Inget ben brutet på islänningen - inget rött kort.

IFK Göteborgs Gustav Svensson deppar efter förlusten mot Elfsborg. Foto: Adam Ihse / TT

Domaren i sin lätt tassande löpstil heter Fredrik Klitte och funderar ett tag över situationen innan han efter ett rådslag med sin assisterande jurist på långsidan  visar det gula kortet. För offret. Islänningen. 

Klitte är kanske den ende på hela det välfyllda Ullevi som inte uppfattar att han egentligen står inför ett ganska enkelt och solklart domslut. Rött kort till Buhari.

Erkände felet

Vi vet inte, det är två omgångar kvar att spela i Allsvenskan, men det kan ha varit i precis det där ögonblicket som Allsvenskan 2023 avgjordes. Både i toppen och botten. Nåväl, jag hoppas att IFK Göteborg klarar sig ändå för det förtjänar det gamla storlaget vars in i döden trogna supporters kastar sina tomma glas och tillbeder Poseidon men Elfsborg hade nog, med bara nio utespelare under stor del av matchen, fått svårt att slå Blåvitt.

Vi kan tycka att det obegripligt att varken en relativt välplacerad domare (Klitte) eller hans närmaste assistent ser vad som händer, eller i varje fall känner sig så osäkra att de plockar upp ett gult kort till var och en av duellanterna. Man friar ju hellre än fäller men nu friade man den som fällde och straffade offret. Vi kan ha överseende med mycket och en domare måste ju också blunda ibland men det stora misstaget blev ju inte mindre (för det drabbade Göteborg) av att Klitte, när han sett en repris, erkände att han gjort fel, att han var skymd och att det borde varit ett rött kort till den nigerianske stämplaren.

En trög, gul sörja

Domareinsatsen måste alltså ges ett lågt betyg och stärktes inte upp av att inhoppare Astrit Selmani i den 75:e minuten (rätt tydligt) fick bollen på armen innan han skickade in en boll som via någons fot, boråsares eller göteborgares, passerade mållinjen till en kvittering.

Om vi förfogade över den moderna teknik för bedömning av kniviga matchsituationer som heter Video Assisted Referee (VAR) så hade domarens misstag kunnat korrigeras och rättvisa skipas. 

Men VAR är precis lika infekterat som det låter. Det rinner en trög, gul sörja ur en böld som ingen vill sticka hål på och rensa upp. Det är obegripligt för mig att Sverige som snart enda land i den civiliserade fotbollsvärlden och som ett land som skryter med sin ”framkants-teknologiska” styrka inför tekniken som tackar nej till tekniken. Det går inte att skylla på att det är för dyrt när man betalar 4 miljoner om året för spelare som inte ens duger som avbytare. Det sägs att det förstör matcher, det blir longörer, man får vänta med att jubla. Ja, vad är det för konstigt med att inte ta ut segrar i förskott?

Lugnar de upprörda

Jag ser möjligen ohälsosamt mycket fotbollen eftersom det tillsammans med god litteratur, teater och musik ger mitt liv mening. Jag följer Champions League noggrant. Jag har inte någon gång känt att matcher förstörs därför att domaren tar ett varv extra för att kolla om han gjort rätt eller fel som blåst straff. 

Jag gillar Allsvenskan också men det jag inte begriper är, att det kan vara så viktigt för svenska supporters att bränna bengaler och att låta domarna döma utan tekniska hjälpmedel när världens bästa klubbar möts utan rökutvecklingar och smällare men med rättvisans redskap tillhanda bakom kulisserna. Det är inte bara rättvisa som skipas tack vare VAR. Det lugnar också ner upprörda känslor både på lagbänkarna och på läktaren när det visas, svart på vitt, vad som verkligen skett och när skall frias eller fällas. 

Och jag begriper heller inte allsvenska klubbar som säger nej till detta, skrämda av sina supponerande medlemmar, möjligen. Jag kan till och med undra vad Svenska Fotbollförbundet har med saken att göra. Klubbarna sorterar under Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), finansieras delvis därifrån; varför skall då ett representantskap med 24 distriksförbundsordförande med rösträtt avgöra?

Ge domaren en repris

Och så en sak till; efter varje vital situation på planen sätter sig tränaren (om han nu stått upp) med sina assisterande analytiker och ser om sekvenser i sina datorer. De blir lugnande eller bara ännu mera förbannade i varje fall medvetna om saker som kanske måste korrigeras. Publiken kan i vissa fall se situationerna i repris på storbild (eller är det helt borttaget?). Den ende som inte får se en repris av en diskutabel händelse är den som skall avgöra och utdöma straffet. Domaren. Han får famla i blindhet medan tränarna skriker till sig gula kort och publiken kokar. Om man nu inte vill införa VAR (fast det måste man ju för faen snart göra) så varför inte gå en gyllene medelväg och låta domaren springa ut och kolla en TV-skärm med en repris. Det hade tagit Klitte fem sekunder att inse att hans gula kort till göteborgaren borde varit ett rött för Elfsborgsspelaren.

Bara att hoppas - för hans skull - att situationen inte blir avgörande för guldstriden. Men det får vi heller aldrig något riktigt svar på.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.