Kan behovet av VAR bevisas bättre?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

VAR! När? NU! - 30 oktober 2023: Duell, till synes på liv och död, inför över 17 000 åskådare. Allsvenskan slår alla tiders publikrekord det här året.

Islänningen Kolbein Thordarson, representerande det blå-vitrandiga göteborgslaget störtar ursinnigt framåt och når bollen först, nigerianen Ibrahim Buhari, i höstlövsgul Elfsborgströja rusar emot, kommer för sent, försvarar sig med två bestyckade skor, träffar sin motståndare men har en jävla tur. Inget ben brutet på islänningen - inget rött kort.

IFK Göteborgs Gustav Svensson deppar efter förlusten mot Elfsborg. Foto: Adam Ihse / TT

Domaren i sin lätt tassande löpstil heter Fredrik Klitte och funderar ett tag över situationen innan han efter ett rådslag med sin assisterande jurist på långsidan  visar det gula kortet. För offret. Islänningen. 

Klitte är kanske den ende på hela det välfyllda Ullevi som inte uppfattar att han egentligen står inför ett ganska enkelt och solklart domslut. Rött kort till Buhari.

Erkände felet

Vi vet inte, det är två omgångar kvar att spela i Allsvenskan, men det kan ha varit i precis det där ögonblicket som Allsvenskan 2023 avgjordes. Både i toppen och botten. Nåväl, jag hoppas att IFK Göteborg klarar sig ändå för det förtjänar det gamla storlaget vars in i döden trogna supporters kastar sina tomma glas och tillbeder Poseidon men Elfsborg hade nog, med bara nio utespelare under stor del av matchen, fått svårt att slå Blåvitt.

Vi kan tycka att det obegripligt att varken en relativt välplacerad domare (Klitte) eller hans närmaste assistent ser vad som händer, eller i varje fall känner sig så osäkra att de plockar upp ett gult kort till var och en av duellanterna. Man friar ju hellre än fäller men nu friade man den som fällde och straffade offret. Vi kan ha överseende med mycket och en domare måste ju också blunda ibland men det stora misstaget blev ju inte mindre (för det drabbade Göteborg) av att Klitte, när han sett en repris, erkände att han gjort fel, att han var skymd och att det borde varit ett rött kort till den nigerianske stämplaren.

En trög, gul sörja

Domareinsatsen måste alltså ges ett lågt betyg och stärktes inte upp av att inhoppare Astrit Selmani i den 75:e minuten (rätt tydligt) fick bollen på armen innan han skickade in en boll som via någons fot, boråsares eller göteborgares, passerade mållinjen till en kvittering.

Om vi förfogade över den moderna teknik för bedömning av kniviga matchsituationer som heter Video Assisted Referee (VAR) så hade domarens misstag kunnat korrigeras och rättvisa skipas. 

Men VAR är precis lika infekterat som det låter. Det rinner en trög, gul sörja ur en böld som ingen vill sticka hål på och rensa upp. Det är obegripligt för mig att Sverige som snart enda land i den civiliserade fotbollsvärlden och som ett land som skryter med sin ”framkants-teknologiska” styrka inför tekniken som tackar nej till tekniken. Det går inte att skylla på att det är för dyrt när man betalar 4 miljoner om året för spelare som inte ens duger som avbytare. Det sägs att det förstör matcher, det blir longörer, man får vänta med att jubla. Ja, vad är det för konstigt med att inte ta ut segrar i förskott?

Lugnar de upprörda

Jag ser möjligen ohälsosamt mycket fotbollen eftersom det tillsammans med god litteratur, teater och musik ger mitt liv mening. Jag följer Champions League noggrant. Jag har inte någon gång känt att matcher förstörs därför att domaren tar ett varv extra för att kolla om han gjort rätt eller fel som blåst straff. 

Jag gillar Allsvenskan också men det jag inte begriper är, att det kan vara så viktigt för svenska supporters att bränna bengaler och att låta domarna döma utan tekniska hjälpmedel när världens bästa klubbar möts utan rökutvecklingar och smällare men med rättvisans redskap tillhanda bakom kulisserna. Det är inte bara rättvisa som skipas tack vare VAR. Det lugnar också ner upprörda känslor både på lagbänkarna och på läktaren när det visas, svart på vitt, vad som verkligen skett och när skall frias eller fällas. 

Och jag begriper heller inte allsvenska klubbar som säger nej till detta, skrämda av sina supponerande medlemmar, möjligen. Jag kan till och med undra vad Svenska Fotbollförbundet har med saken att göra. Klubbarna sorterar under Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), finansieras delvis därifrån; varför skall då ett representantskap med 24 distriksförbundsordförande med rösträtt avgöra?

Ge domaren en repris

Och så en sak till; efter varje vital situation på planen sätter sig tränaren (om han nu stått upp) med sina assisterande analytiker och ser om sekvenser i sina datorer. De blir lugnande eller bara ännu mera förbannade i varje fall medvetna om saker som kanske måste korrigeras. Publiken kan i vissa fall se situationerna i repris på storbild (eller är det helt borttaget?). Den ende som inte får se en repris av en diskutabel händelse är den som skall avgöra och utdöma straffet. Domaren. Han får famla i blindhet medan tränarna skriker till sig gula kort och publiken kokar. Om man nu inte vill införa VAR (fast det måste man ju för faen snart göra) så varför inte gå en gyllene medelväg och låta domaren springa ut och kolla en TV-skärm med en repris. Det hade tagit Klitte fem sekunder att inse att hans gula kort till göteborgaren borde varit ett rött för Elfsborgsspelaren.

Bara att hoppas - för hans skull - att situationen inte blir avgörande för guldstriden. Men det får vi heller aldrig något riktigt svar på.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen