Sluta dalta med de vilda fansen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Polisen skulle dra sig tillbaka - klubbarna skulle ta ett större ansvar. Hur gick det?

Svaret  fick vi från Malmö i söndags när ett antal lågpannade dårar förvandlade en fotbollsfest till ett slagfält.

Nu är det banne mig hög tid att sluta dalta med fansen och ta i med hårdhandskarna.

blir upplevelsen bättre för biljettköparna tack vare eld, rök och oro? Som här vid uppgörelse om SM-guldet mellanMalmö FF och IF Elfsborg på Eleda Stadion. Foto: Johan Nilsson / TT

Annars kan det gå så illa, att medan man fjäskar och daltar med pyromanerna och rånarluvorna och de hatiska elementen på ståplats så kan man förlora de övriga 15 000 som sitter lugnt (men inte tyst) och stöder sitt lag.

För att inte den stora katastrofen skall inträffa - det brukar ju krävas dödsfall innan drastiska åtgärder tas fram i andra sammanhang - måste förbundet, elitklubbarnas organisation, klubbarna enskilt och supporterorganisationerna städa upp.

Vi kan inte ha ligister på läktarna som tar publiken som gisslan, precis lika lite som vi vill ha kriminella som infiltrerar kommunala verksamheter, domstolar och annat. 

Publiken som gisslan

Det har pågått alltför länge. Och man hör det (och ser) varenda gång det vankas allsvensk fotboll. Alexander Axén, Anders Andersson, Per Hansson och allt vad de heter som kommer med tips och expertutlåtanden i samband med matcherna. Alltid denna översvallande glädja över den fantastiska supporterkulturen i Sverige. Högsta europaklass. Ett jättestöd för spelarna. 12:e spelaren. Vilket tryck, Vilken stämning. Ja, så länge alla sjunger och är glada och vill se fotboll.

Men det är ju så nutidens gangsters beter sig; man infiltrerar det goda för att gömma det onda.

Så här skrev författaren Jesper Högström i en spalt i Sydsvenska Dagbladet: ”Maskerade håller publiken som gisslan och utför allmänfarlig skadegörelse i direktsänd TV medan representanter för ordningsmakten står bredvid och tittar på.”

Ja, det som hände på Malmö stadion hade aldrig accepterats på Stortorget utan att polisen ingripit.

Elfsborgshuliganer satte eld på det skyddsstaket som satts upp för att förhindra pyroteknik att hamn på planen. En halvtimmes speluppehåll. När Glenn Nyberg blåste igång andra halvlek svarade MFF:s ståplatsklack med en pyroteknik som till slut utlöste brandlarmet. Det varnades för brand i ”lokalen” av en metallisk, inspelad röst, stadion skulle utrymmas men, grindar var stängda och orsakade panik hos en del. Det var då min glöd slocknade och jag tog mig ut och gick hem.

Nu får Malmö hård kritik för att säkerhetsanordningarna var undermåliga. 

”Det har inte fungerat”

Polisens kommenderingschef på plats, Mats Karlsson säger: ”Uppenbart att arrangörer inte styr. Det är en klick på läktaren som styr. Man lägger ett tungt ansvar på fotbollsklubbarna som skall ta ett större ansvar medan polisen drar sig tillbaka. Det har inte fungerat.”

Jesper Högström riktar i sin artikel i Sydsvenskan också kritik mot Malmö FF:s kapten Pontus Jansson som lite lättsinnigt efter skandalmatchen uttryckte det som att ”det är svårt att veta var gränsen går för vilka beteenden hos supportrar som går att acceptera.” Han har förstås en poäng (Högström alltså). Spelarna måste sluta fjäska för sina våldsamma fans och istället säga ifrån på skarpen. Klubbarna måste sluta att vara så rädda för (och om) sina fans att de varken vågar säga ifrån eller propagera för VAR eftersom supporterklubbarna inte vill ha det. 

I en demokrati skall folket bestämma men här liksom i övriga Sverige har kriminella utnyttjat demokratin för att istället demontera den. En fotbollsarrangör kan ställa krav på sina gäster att bete sig som folk. Man köper biljetter för rätten att få se fotboll, sjunga, stödja, vifta med banderoller men i detta goda smygs en kriminalitet in som fotbollen absolut inte får acceptera. Nu får det vara slut med en massa tomma ord. Annars kommer det att spelas inför tomma läktare. Flera som lämnade Malmö arena i förtid i söndags hörde jag säga att de i aldrig skulle komma tillbaka. Klubbarna kan inte fortsätta fjäska för en klick som använder fotbollen för egna, sjuka lustar på bekostnad av en publik som vill se fotbollsmatcher som inte avbryts och förstörs av ligister.

Vad hjälper väskförbud?

Vad hjälper det att ha väskförbud och kontroller när pyromaner och huliganer kan smuggla in allt som behövs för att sätta arenor i brand och släcka fotbollsglädjen.

”Vi måste anstränga oss mera”, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande, Fredrik Reinfeldt. Det är just sådana plattityder som vi hört i evigheter och som är till intet förpliktigande. Lallar-Sverige i sin prydno.

Om det varit en internationell match på Malmö stadion hade MFF fått bötesbelopp på flera miljoner, kanske till och med förbud att ha publik på matcherna.

Nu meddelas från MFF-håll att man skall bygga om bortaklackens läktare.

Men vad hände efter matchen? Istället för att bara hylla och glädjas med de svenska mästarna gick Malmöklacken till attack mot Elfsborgs läktare med de pyrotekniska vapen man hade kvar. Det är alltså sin egen klack man måste göra upp med. Ett krav som förstås måste ställas på alla klubbarna i Sverige.

Klubbarna brister fortfarande i mycket.

Bygg bort ståplats!

Ryck luvorna av dem!

Spelarna måste också vara raka, konsekventa och kompromisslösa mot de falska fans som inte har på matcherna att göra.

Bakom stora banderoller gömmer de sig, drar på rånarluvor och plockar fram sin pyroteknik. De måste bort. Identifieras. Straffas. Portförbjudas.

Pontus Jansson, kaptenen som är så kaxig, som kallar sig ”Kungen av Malmö” säger att han inför nästa år kommer att ställa krav på sin omgivning, ledarna och spelarna; ställ krav på fansen, gå bort till klacken och säg ifrån. Ryck luvorna av ligisterna! Det är inte svårt att veta var gränsen går, Pontus. Det är nolltolerans som gäller.

Ansvaret ligger också tungt på supporterföreningen. Om Sverigedemokraterna kan rensa ut sitt drägg så borde ni kunna göra det också.

Att ni, klubbarna, vakter och poliser bara tittar på när allvarlig brottslighet begås på allsvenska fotbollsmatcher kommer annars att döda festerna för både klubbar, spelare och de riktiga fansen. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen