Sluta dalta med de vilda fansen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Polisen skulle dra sig tillbaka - klubbarna skulle ta ett större ansvar. Hur gick det?

Svaret  fick vi från Malmö i söndags när ett antal lågpannade dårar förvandlade en fotbollsfest till ett slagfält.

Nu är det banne mig hög tid att sluta dalta med fansen och ta i med hårdhandskarna.

blir upplevelsen bättre för biljettköparna tack vare eld, rök och oro? Som här vid uppgörelse om SM-guldet mellanMalmö FF och IF Elfsborg på Eleda Stadion. Foto: Johan Nilsson / TT

Annars kan det gå så illa, att medan man fjäskar och daltar med pyromanerna och rånarluvorna och de hatiska elementen på ståplats så kan man förlora de övriga 15 000 som sitter lugnt (men inte tyst) och stöder sitt lag.

För att inte den stora katastrofen skall inträffa - det brukar ju krävas dödsfall innan drastiska åtgärder tas fram i andra sammanhang - måste förbundet, elitklubbarnas organisation, klubbarna enskilt och supporterorganisationerna städa upp.

Vi kan inte ha ligister på läktarna som tar publiken som gisslan, precis lika lite som vi vill ha kriminella som infiltrerar kommunala verksamheter, domstolar och annat. 

Publiken som gisslan

Det har pågått alltför länge. Och man hör det (och ser) varenda gång det vankas allsvensk fotboll. Alexander Axén, Anders Andersson, Per Hansson och allt vad de heter som kommer med tips och expertutlåtanden i samband med matcherna. Alltid denna översvallande glädja över den fantastiska supporterkulturen i Sverige. Högsta europaklass. Ett jättestöd för spelarna. 12:e spelaren. Vilket tryck, Vilken stämning. Ja, så länge alla sjunger och är glada och vill se fotboll.

Men det är ju så nutidens gangsters beter sig; man infiltrerar det goda för att gömma det onda.

Så här skrev författaren Jesper Högström i en spalt i Sydsvenska Dagbladet: ”Maskerade håller publiken som gisslan och utför allmänfarlig skadegörelse i direktsänd TV medan representanter för ordningsmakten står bredvid och tittar på.”

Ja, det som hände på Malmö stadion hade aldrig accepterats på Stortorget utan att polisen ingripit.

Elfsborgshuliganer satte eld på det skyddsstaket som satts upp för att förhindra pyroteknik att hamn på planen. En halvtimmes speluppehåll. När Glenn Nyberg blåste igång andra halvlek svarade MFF:s ståplatsklack med en pyroteknik som till slut utlöste brandlarmet. Det varnades för brand i ”lokalen” av en metallisk, inspelad röst, stadion skulle utrymmas men, grindar var stängda och orsakade panik hos en del. Det var då min glöd slocknade och jag tog mig ut och gick hem.

Nu får Malmö hård kritik för att säkerhetsanordningarna var undermåliga. 

”Det har inte fungerat”

Polisens kommenderingschef på plats, Mats Karlsson säger: ”Uppenbart att arrangörer inte styr. Det är en klick på läktaren som styr. Man lägger ett tungt ansvar på fotbollsklubbarna som skall ta ett större ansvar medan polisen drar sig tillbaka. Det har inte fungerat.”

Jesper Högström riktar i sin artikel i Sydsvenskan också kritik mot Malmö FF:s kapten Pontus Jansson som lite lättsinnigt efter skandalmatchen uttryckte det som att ”det är svårt att veta var gränsen går för vilka beteenden hos supportrar som går att acceptera.” Han har förstås en poäng (Högström alltså). Spelarna måste sluta fjäska för sina våldsamma fans och istället säga ifrån på skarpen. Klubbarna måste sluta att vara så rädda för (och om) sina fans att de varken vågar säga ifrån eller propagera för VAR eftersom supporterklubbarna inte vill ha det. 

I en demokrati skall folket bestämma men här liksom i övriga Sverige har kriminella utnyttjat demokratin för att istället demontera den. En fotbollsarrangör kan ställa krav på sina gäster att bete sig som folk. Man köper biljetter för rätten att få se fotboll, sjunga, stödja, vifta med banderoller men i detta goda smygs en kriminalitet in som fotbollen absolut inte får acceptera. Nu får det vara slut med en massa tomma ord. Annars kommer det att spelas inför tomma läktare. Flera som lämnade Malmö arena i förtid i söndags hörde jag säga att de i aldrig skulle komma tillbaka. Klubbarna kan inte fortsätta fjäska för en klick som använder fotbollen för egna, sjuka lustar på bekostnad av en publik som vill se fotbollsmatcher som inte avbryts och förstörs av ligister.

Vad hjälper väskförbud?

Vad hjälper det att ha väskförbud och kontroller när pyromaner och huliganer kan smuggla in allt som behövs för att sätta arenor i brand och släcka fotbollsglädjen.

”Vi måste anstränga oss mera”, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande, Fredrik Reinfeldt. Det är just sådana plattityder som vi hört i evigheter och som är till intet förpliktigande. Lallar-Sverige i sin prydno.

Om det varit en internationell match på Malmö stadion hade MFF fått bötesbelopp på flera miljoner, kanske till och med förbud att ha publik på matcherna.

Nu meddelas från MFF-håll att man skall bygga om bortaklackens läktare.

Men vad hände efter matchen? Istället för att bara hylla och glädjas med de svenska mästarna gick Malmöklacken till attack mot Elfsborgs läktare med de pyrotekniska vapen man hade kvar. Det är alltså sin egen klack man måste göra upp med. Ett krav som förstås måste ställas på alla klubbarna i Sverige.

Klubbarna brister fortfarande i mycket.

Bygg bort ståplats!

Ryck luvorna av dem!

Spelarna måste också vara raka, konsekventa och kompromisslösa mot de falska fans som inte har på matcherna att göra.

Bakom stora banderoller gömmer de sig, drar på rånarluvor och plockar fram sin pyroteknik. De måste bort. Identifieras. Straffas. Portförbjudas.

Pontus Jansson, kaptenen som är så kaxig, som kallar sig ”Kungen av Malmö” säger att han inför nästa år kommer att ställa krav på sin omgivning, ledarna och spelarna; ställ krav på fansen, gå bort till klacken och säg ifrån. Ryck luvorna av ligisterna! Det är inte svårt att veta var gränsen går, Pontus. Det är nolltolerans som gäller.

Ansvaret ligger också tungt på supporterföreningen. Om Sverigedemokraterna kan rensa ut sitt drägg så borde ni kunna göra det också.

Att ni, klubbarna, vakter och poliser bara tittar på när allvarlig brottslighet begås på allsvenska fotbollsmatcher kommer annars att döda festerna för både klubbar, spelare och de riktiga fansen. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.