Spännande val, Kim, men viss varning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Där hamnade vi till slut. I Danmark. Och vad kommer det att betyda för svensk landslagsfotboll att bli styrd av en dansk fotbolls-skalle?
”Nu blir det attack-fotboll, det passar vår nya generation av unga spelare”, tycker den nye fotbollschefen Kim Källström.
Ja, vem vill inte spela attackfotboll? Men hur har det gått vid tidigare försök?
Hans ord vägde tungt. Kim Källström är nmera fotbollschef på Svenska Fotbollförbundet och hade Jon Dahl Tomasson som favorit. Och som ni ser på klädseln. Kim tror mycket på "di röde" Foto: Christine Olsson / TT
Det var med avsikt en skeptisk inledning på en krönika som borde varit skriven för tre månader sedan om det nyomstuvade men tröga fotbollförbundet fått ändan ur vagnen. Men från att ha varit ett drömjobb, som alla svenska fotbollstränare med någorlunda självaktning och ambitioner stått i kö för att få, har det varit annat ljud i skällan den här vintern och våren.

Dåliga förberedelser

En efter en har tackat nej, en del har lyssnat, ställt krav, galoscherna har inte passat, och möjligen är det bara ett tecken på att tränarna är lite rädda för att det blåser på toppen och för den enormt svåra uppgift som nu väntar för att få den just ny rejält tilltygade och nedtrycka svenska landslagsfotbollen på fötter igen.
Och Fotbollförbundets nye chef, Fredrik Reinfeldt, och hans nya stab har minsann inte gett den nye dansken optimala möjligheter att i varje fall få en bra start.
Det är mer än ett halvår sedan det stod klart att Sverige skulle missa EM, förberedelserna borde satts igång så att en ny landslagsledare stod redo när Janne Andersson tvingades gå, men det rådde kaos på förbundet, den ena handen visste inte vad den andra gjorde, nya chefer skulle in - jag tror den nye förbundskaptenen kommer att ”lyda” under minst tre - och nu, idag blev det klart med den forna danska storstjärnan (112 landskamper, 52 mål) och redan den 21 mars skall han ha ett lag på banan redo att matcha Portugal.
Tänk så mycket jobb den nye - efter Janne kommer Jonne - hade hunnit med av förberedelser med sin egen organisation, med resor till de vitala spelarnas matcher ute i Europa, med ett bygga upp sitt kontaktnät med alla klubbar som berörs, alla spelare vars inställning han måste checka av, deras status i klubbarna, speltid, form, skador - ett gigantiskt arbete hade kunnat vara gjort vid det här laget. Om några veckor bara skall han ta ut sina första trupp.

Han måste lyckas

Det var delade meningar om Jon Dahl Tomassons kompetens i Malmö FF, men två SM-guld blev det, och mest retade sig folk tydligen på att han aldrig lärde sig någon svenska. Det borde han kanske överväga nu. Det var efter en tid som assisterande tränare till Åge Hareide i Danmark som han (på Hareides rekommendationer) hamnade i Malmö och ser man till hans samlade kompetens som spelare, klubbtränare och biträdande förbundskapten så har naturligtvis 47-åringen ett riktigt hyggligt cv. Han var stor som spelare i Feyenoord och Milan, han gjorde rader av stormatcher i det danska landslaget och han kommer till sin post som ett spännande namn. Den 1 mars tillträder han. 
Han kommer i alla fall att vara kvar i två år - längre om allt går bra. Sverige måste upp på rankingen igen, upp i systemet i Nations League och in i nästa mästerskap. Det är VM det, 2026 i Kanade, USA och Mexiko. Tror knappast att förbundet har råd med ett misslyckande till.
Dåliga förberedelser, höga krav. Han tar med sig den nederländske tränaren Remy Reijniese, 62, till det nya jobbet, de verkar vara ideologiskt samkörda när det gäller vilken fotboll som skall spelas. 

Ett varningens finger

Det är skillnad på Sverige och Danmark. I många avseenden. Det kan vi ganska lätt läsa av, vi som bor bara några hundra meter från en station som tar oss till dansk mark på drygt tjugo minuter.
Sverige och Danmark har tagit sig till mästerskap på lite olika vis. Medan Sverige stampat på med starka försvar, gedigen organisation, styrka, löpvillighet och det som på norska heter samhandling, har danskarna alltid haft blicken mot kontinenten.
Vi har aldrig haft en spelare som Michael Laudrup i svensk fotboll, sinnebilden för hur danskarna alltid velat spela fotboll; med stil, elegans, teknik, offensiv. 
Men det gjordes ett undantag, 1992 i Sverige när Danmarks förbundskapten hette Richard Möller-Nielsen. Honom gillade inte danskarna alls, han företrädde en mera träig, svenskinfluerad fotboll, men det blev sensationellt guld till danskarna - deras enda internationella medalj. Danskarna har ofta spelat en lättsinnigare fotboll, det har passat deras kynne, den har modifierats på senare år till en mera komplett mix. 
Nu får vi se vad Jon Dahl Tomasson väljer för väg. Det är nog sant att hans sinne appellerar mera till den nya svenska fotbollsgenerationen, Kim Källström jublar över att få se mera attackfotboll, men, det skall vi minnas, svenska framgångar har alltid kommit med ett starkt försvarsspel som bas (och nu är vi ju med i Nato också), med taktik, list och tuffhet som bitit bättre på de stora, nationerna än försöken att ”lira” på deras villkor.
Så spännande skall det bli, men jag sträcker ändå upp ett lätt fuktat, varningens finger i luften så får vi se hur vindarna blåser.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.