En bister verklighet i allsvenskan

17 miljoner försvann och nu finns endast 3 kvar av de 35 miljoner som Halmstads BK så stolt uppvisade som eget kapital för två år sedan. De allsvenska klubbarna lever i en ny bister verklighet. Det finns vinnare, men på några håll är det skrämmande siffror.

Malmö FF 32,8 miljoner back, Djurgården -20, AIK -9 miljoner, Kalmar -8 miljoner är de värsta exemplen. Bekräftade eller icke bekräftade uppgifter påvisar också hur Gefle, Helsingborg och Trelleborg ligger på en 1-3 miljoner i underskott efter fjolårets allsvenska spel.

Illa, illa i Halmstad

Gais redovisar plusminusnoll,  i IFK Göteborg är man glada för ett överskott på 600 000 kronor, Häcken gör ett plus på en dryg miljon, i nivå med Elfsborg (+1,4) medan Örebro SK når +2,5 miljoner.

Den verkligt negativa överraskningen är Halmstads BK där bekännelsen stod klar på årsmötet. Inte mer än 3 miljoner är kvar i eget kapital av de 35 miljonerna för två år sedan.  Dessutom är driftsunderskottet för 2011 budgeterat till -12 miljoner.

Notera, det är resultatet av ett allsvenskt spelår.

...och så Åtvid, 2,5 mkr plus

Därför är det anmärkningsvärt att Åtvidaberg som åkte ur kan redovisa helt andra siffror. Klubben är en verklig kontrast med sportslig motgång och ekonomisk framgång.

Lilla Åtvid är tillbaka i Superettan med 2,3 miljoner i plus som en behållning av allsvenskan.

- En ordförande med ytterst ansvar måste våga säga nej, annars är alla kranar uppe och då rinner pengarna mellan fingrarna, säger, säger klubbens Åtvidabergs ordförande, Jan Svensson till FotbollDirekt.se

Han säger ifrån

- Många allsvenska klubbar borde förstå att för många spelare är överbetalda. Det gäller att tänka mer med hjärnan än med hjärtat, säger Åtvidabergs ordförande Jan Svensson.

Han ser inte annat än naturlig förklaring till plussiffrorna:

- Vi har bevakat och bevakar kostnader oerhört noga och någon som jag som ordförande måste vara en jäkel på att säga nej, säger Jan Svensson.

Elfsborg den verkliga vinnaren

Nu handlar ekonomin till stor del också om hur det egna kapitalet ser ut i respektive förening.

I IFK Göteborg framhålls vinsten, om än blott 600 000 kronor, men också det egna kapitalet om 35,2 miljoner kronor. Dessutom har klubben investerat i en ny inomhushall och konstgräsplan.

Elfsborg har 36 miljoner i eget kapital och 1,4 miljoner kvar på sista raden i årsresultatet. Här finns allsvenskans stadigaste förening.

"Inget självändamål att gå med vinst"

Intäkterna hamnade på nära 115 miljoner, 25 miljoner mer än året innan. Försäljningen av Emir Bajrami till Twente för 31 miljoner påverkade siffrorna förstås. Dessutom kommer cirka 18 miljoner för Denni Avdic att vara en tillgång i nästa bokslut.

- Det finns inget självändamål för klubben att tjäna massa pengar. I och med att vi har byggt upp en buffert i eget kapital och driften går bra kan vi återinvestera i stort sett alla intäkter, säger Bosse Johansson till Borås Tidning.

Ändå, Elfsborg är ett exempel på hur spelaraffärerna påverkar resultatet. Utan spelarköp och spelarförsäljningar gick klubben minus 2 miljoner.

HIF-basen lugn i alla fall

I Helsingborg räknade man med 1 miljon kronor i vinst, men resultatet blev 2,5 miljoner sämre jämfört med budget. 1,5 miljoner saknades.

Och vad värre är, det egna kapital är inte större än 600 000 kronor, att jämföra med 10,7 miljoner för två år sedan. HIF lever på marginalen.

- Man kan säga att vår ekonomi är skör, men vi känner att vi har den under kontroll, kommenterar HIF:s ordförande Claes Olsson till Helsingborgs Dagblad.

HIF har haft sin gamla mångmiljonskuld som tungt ok. Nu har klubben betalat de sista 800 000 kronor till bankerna. Deras kapitalskott räddade HIF i den värsta krisen.

Som hos så många andra klubbar handlar det om att budgeten inte blev en spegel av verkligheten. Sponsorer och åskådare fanns inte i den mängd som förhoppningarna angav.

Larmet går i Halmstad

Många röda siffror till trots, men det största larmet kommer från Halmstads BK.

17 miljoner kronor i förlust betyder att endast 3 miljoner återstår av det egna kapitalet som 2008 var 35 miljoner.

Klubben fick i januari en ny interimstyrelse som blev till ordinarie vid årsmötet i tisdags. De herrarna har en tuff uppgift framför sig.

14 704 000 kronor (som blev 9 843 000 efter spelaraffärer) försvann efter 2009, nu rök 17 212 000 kr efter bara 2 miljoner i intäkt vid spelaraffärer.

Det är i Halmstad en ny arena ska byggas. Kommunen har garanterat 50 miljoner och sedan ska Halmstads BK bidra…

Klubbarna begär för mycket

Spelarförsäljningar är vägen ur eländet, det signaleras från många håll.

Samtidigt framkommer fakta som säger att klubbarna begär för mycket. Spelarna själva klagar, agenterna likaså.

Senast gäller det Malmös Daniel Larsson, AIK:s Mohamed Bangura och Trelleborgs Viktor Noring. De hade chansen att flytta utomlands, men klubbarna ville ha för mycket betalt och köparna backade.

Bryter en tyst överenskommelse

- Malmö och AIK begärde tillsammans nästan 7 miljoner euro och det gjorde de båda spelarna osäljbara, säger agenten Patrick Mörk till Sportbladet.

Det har länge funnits en tyst överenskommelse mellan klubbarna och spelarna i allsvenskan att inte stoppa affärer med stora klubbar vid marknadsmässiga bud.

Med den nya ekonomiska verkligheten gäller inte den enigheten. Klubbarna vill så gärna ha lite mer och till slut ger de utländska köparna upp. Med förändrade villkor på spelarmarknaden vet snart varken spelare, klubbar eller agenter vad som är rätt nivå.

De mediala prislapparna ett problem

Patrick Mörck är välkommen ena stunden i allsvenskan, men utestängd i nästa stund.

Han berättar om spelet bakom kulisserna:

- Ett problem är de mediala prislapparna. Det är två prislappar när en spelare blir såld: den mediala och den riktiga. Både spelare, klubbar och agenter har intresse av att läcka lite högre summor så att det ser ut som de gjort ett bättre jobb. Men det har blivit inflation i de summorna och det innebär att styrelserna har en felaktig bild när de ska ta beslut om ett bud.

Kristof (inte verifierad)

ons, 2011-03-02 17:16

1. Jag är glad att de klubbar

Jag är glad att de klubbar som redovisar profit straffas med sämre sportsliga resultat. De har inte investerat tillräckligt mycket. Det vi ser här är marknadsekonomi när den fungerar som bäst. Och att flera allsvenska klubbar lider av sin egna lågkonjunktur är mkt positivt för ligan som helhet. Lågkonjunkturer är viktiga, gammalt skit rensas ut. Gammalt ledarskap ifrågasätts, gamla traditioner utmanas. Många pratar om att allsvenskan tilslammans måste åtgärda problemen. Ingenting kan vara mer fel. Allsvenskan är ett resultat av alla klubbars individuella strategier. Att så mångla klubbar på egen hand måste anstränga sig utveckla sig för att överleva är oerhört positivt för ligan som helhet. Inget mer friåkande.

Kalle (inte verifierad)

tors, 2011-03-03 11:39

2. Du får gärna utveckla ditt

Du får gärna utveckla ditt resonemang lite, Kristof. Menar du att klubbarna inte skall samarbeta alls i ekonomiska spörsmål, vilket ju gör SEF till en ganska onödig organisation? Eller har jag missförstått dig? Håller med dig om att stålbad kan vara nyttiga, men en gemensam målbild för Allsvenskan känns inte som något negativt, inte för mig iaf.

Kristof (inte verifierad)

tors, 2011-03-03 13:11

3. Jag kan tycka att SEF är en

Jag kan tycka att SEF är en väldigt önödig information, i alla fall i sin nuvarande form. För på vilket sätt samarbetar man idag? Och vad behöver man samarbeta om? Det behövs ett samarbete kring schemaläggningen av matcherna, men det är i stort sett allt. Möjligtvis kan man ha en gemensam marknadsföringspool för att nå ut nationellt. En gemensam målbild för allsvenskan låter ju fint. Men det fungerar inte eftersom alla klubbbar har egna intressen. Att samarbeta betyder således att klubbarna inte väljer det bästa valet, utan måste kompromissa. Det kan omöjligtvis vara bäst för en marknad som är ett resultat av alla individuella strategier. Precis som de flesta andra marknader bör ju inte en sportliga övervakas av marknadsaktörerna själva utan av en extern institution. En sådan organisation inom en sportliga kan aktivera olika incitamentsmekanismer utifrån fördelningen av de centrala avtal som säljs med syfte att stimulera kundnyttan och därmed intäkterna. Om alla klubbar gör sitt bästa utifrån sina egna förutsättningar, så kommer allsvenskan som marknad att växa. Det är ett lite annorlunda sätt att se på ligor, men jag menar att man måste se bortom den idag praktiserade modellen.

David (inte verifierad)

tors, 2011-03-03 13:18

4. Allsvenskan

Allsvenskan är en av få Europeiska ligor som går "break-even" tillsammans med Österrike, Belgien och Tyskland.

Kalle (inte verifierad)

tors, 2011-03-03 23:12

5. Kan till viss del köpa ditt

Kan till viss del köpa ditt resonemang, Kristof, iaf i teorin. Men en konsekvens av ditt resonemang är ju att t.ex. tv avtal bör förhandlas individuellt vilket ju visat sig ganska svårhanterligt i bl.a. Italien. Och du talar om en extern organisation som kontroll "myndighet" (i brist på bättre ord). Finns det liknande modeller utomlands som du drar inspiration från? Håller med dig om att SEF av idag kanske inte fyller speciellt stort syfte än som fördelare av tv-pengarna. I din text avläser jag en indirekt kritik av SEF:s beroendeförhållande till SvFF och enskilda klubbar (t.ex att ordförande i SEF måste vara aktiv i en medlemsförening), är det en korrekt tolkning? Skulle inte många av SEF:s problem kunna lösas om man distanserade SEF från klubbarna genom en organisationell professionalisering?

Kristof (inte verifierad)

fre, 2011-03-04 09:01

6. Jag anser nu att en central

Jag anser nu att en central paketering av klubbarnas sändningsrättigheter är helt ok (med tanke på att man trots allt förhandlar och säljer mot konsoliderade och ofta kartelisserade motparter). Däremot ska dessa pengar distribueras så att de i alla fall belönar utveckling på klubbnivå. NASCAR är en sportmarknad som har en fristående organisation som organiserar tävlingen och den "ligan" har haft en fantastisk tillväxt. Men mina grundidéer kommer egentligen inte från sportens värld. Dessa utgår snarare från ett nationellt klusterperspektiv. Om man kan skapa en miljö med låga inträdesbarriärer, en miljö som belönar utveckling och innovationer. En miljö där "myndigheteten" snarare skapar forum för utbildning av tjänstemän som arbetar hos klubbarna (här bör man även importera influenser från utlandet). En miljö som ger relativt låga inträdesbarriärer till kapitaltillförsel. Och här kan vi ta den Australiensiska vinindustrin som exempel som har uppblevt en fantastisk utveckling och tillväxt under de senaste 20 åren. Och plockat stora marknadsandelar från de etablerade vinprodecentländerna. Att distansera SEF från klubbarna så som du skriver skulle kunna vara en väg framåt.

Kalle (inte verifierad)

fre, 2011-03-04 10:41

7. Som jag tolkar dig, utifrån

Som jag tolkar dig, utifrån mina egna ståndpunkter, skulle kanske en bolagisering av SEF vara ett smart första steg att ta. Snarare än att hasta in i en privatisering av klubbarna. Speciellt med tanke på UEFAs Finacial Fair Play som ju kraftigt kommer begränsa möjligheterna för mecenater och ägare att täcka förluster i verksamheten, eller vad tror du?

Kristof (inte verifierad)

fre, 2011-03-04 13:36

8. Den absolut största nyttan

Den absolut största nyttan med en avreglerad kapitalmarknad är inte att mecenater ska täcka förluster hos dagens etablerade allsvenska klubbar. Den stora nyttan ligger i att klubbar i allsvenska mellanstäder kan få bättre startmöjligheter att ta steget högre upp i den svenska näringskedjan. En ökad konkurrens nedifråm som tvingar de etablerade klubbarna att uppgradera sig själva och utveckla sina verksamheter. Det är naturligtvis ingen garanti att det blir så, men chanserna är betydligt större utan en 51% reglering. De stora klubbarna i Sverige kommer mest sannolikt fortfarande vara medlemsägda (där medlemmarna är mer aktiva och starka), precis som Rosenborg fortfarande är en medlemsförening är i Norge och Ajax i Holland vars aktiebolag till 75% ägs av klubben själv.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.