Ett märkligt biståndsprojekt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Fallet Tyresö Fotboll skrämmer mig. Dessutom är det närmast skrattretande att Tyresö lyckats dupera Skatteverket.
Liggande eller stående, vad blir det av Tyresö? På söndag spelar Tyresö semifinal i Champions League.

 

Någon, eller några, vill leka storklubb, importerar spelare för pengar som inte finns, betalar ut löner (över 160 000 i månaden till Marta) för pengar som heller inte finns, överskattar grovt damfotbollens attraktionskraft - och kräver att skattebetalarna skall gå in med ekonomisk doping så att klubben får leva vidare.

Nej blev plötsligt ja

Så kan vi inte ha det i svensk idrott.

Skatteverket bemötte först Tyresös begäran om rekonstruktion och ackord med blankt nej. Skulder på 8 miljoner. Ingen balanserad ekonomi i sikte.

- Vi vill inte betala för fotbollsstjärnor, var Skatteverkets besked.

Ord och inga visor. Klartext. Så måste det naturligtvis vara. Vi kan inte "dopa" idrottens lycksökare med pengar ur vår gemensamma kassa.

Men så ändrade sig plötsligt Skatteverket - på märkliga grunder.

Kan inte leka storklubb

Tyresö borde fått gå i konkurs.

Det hade varit ett tydligt besked; att man inte kan gå ut och leka storklubb i en sport med gärdsgårdsseriernas publiksiffror, ett otillräckligt sponsorsstöd och ett tillkämpat internationellt mästerskap med lag från nationer utan ordnad damfotboll överhuvudtaget.

Någon måste lyssna på någon annan än Pia Sundhage när det gäller att bedöma omfattningen av och slagkraften (publikt, ekonomiskt) hos tjejfotbollen. Entusiasm är bra, nykter analys oftast bättre.

Av män för kvinnor...

Damfotbollen lever på en marknad där konkurrensen är stenhård. Det finns mängder av sporter som måste rätta munnen efter matsäcken, därför att den inte lockar publik, inte får några attraktiva TV-avtal och inte drar till sig storföretag.

Det är mest välvilja av män som velat skapa goodwill runt sig och sin verksamhet som hittills hållit damfotbollen under armarna. Och en massa obetalda, slitande arbetare i vingården, förstås. Så är det ju alltid.

Men damfotbollen lever över sina tillgångar. Den försöker vara något större än den har förutsättningar för.

Tyresö är ett skräckexempel, det finns massor av sådana i herridrotten också. Att man handlar med pengar som inte finns.

Lyckades dupera Skatteverket

Det är närmast skrattretande, att Tyresö lyckats dupera Skatteverket med uppgiften, att klubben under den närmaste tre åren skall få inkomster på 4 miljoner årligen - för ett biståndsprojekt i Afrika.

Jag trodde svenskt bistånd betydde pengar från de rika i Sverige till de fattiga i Afrika men Tyresö har uppenbarligen en alldeles egen matematik, en omvänd Robin Hood-matematik, som innebär att fotbollsspelare med miljoninkomster skall finansieras med afrikanskt bistånd.

Ärligt talat; jag begriper inte den här ekvationen, jag tror inte på vad Tyresö påstår och jag fattar ännu mindre hur Skatteverket kunde gå på en så osäker och illa byggd uppgift om biståndspengar från Afrika. 

Och jag befarar att det här ändå är början till slutet för lycksökarna i Tyresö.

Åke Stolt

Freja (inte verifierad)

fre, 2014-03-21 15:28

1. Ändra "tjejfotboll" till "damfotboll

Det må bara vara en detalj, men en viktig sådan. Jag gillar inte när ni sätter lika-med-tecken mellan damfotboll och tjej/flickfotboll. Det är skillnad mellan de två sakerna och jag tycker det är att nedvärdera damfotbollen genom att skriva på det sättet, inte minst eftersom ni förmodligen inte skulle skriva att Zlatan sysslar med "pojkfotboll". I övrigt en intressant krönika :)

Eric Hilmersson (inte verifierad)

fre, 2014-03-21 16:02

2. Märkligt resonemang

Du sågar en hel rörelse, dvs damfotboll, för att EN klubb har gjort bort sig. Det är inte rimligt. Det finns väldigt många fler skräckexempel inom herrfotbollen där klubbar levt över sina tillgångar. Varför inte skriva en grinig krönika om det? Och nej, det är inte tack vare "mäns välvilja" som damfotbollen nått den position den har idag, det är tack vare kvinnors och tjejer kamp för att få spela fotboll TROTS männens MOTVILJA. Tyresöhistorien är inte rolig, folk har misskött ekonomin på ett provocerande sätt. Men det symboliserar inte heller damfotbollen i Sverige. Om du orkat ta dig till exempelvis Göteborg i somras när EM pågick så hade du insett det. Det var verkligen inget "tillkämpat" mästerskap. Det var ett fantastiskt mästerskap. Att du väljer att skriva tjejfotboll istället för damfotboll förmodar jag är ett medvetet val för att ytterligare förminska sporten. Ett väldigt billigt trick som gör din märkliga krönika ännu sämre. Slutligen så har du uppenbarligen ingen aning om vad Afrika-projektet går ut på. Det har inte jag heller. Men det är inte vi som fattar beslut om rekonstruktion eller inte, det är människor som är proffs på just detta. /Eric Hilmersson, GP

Åke Stolt (inte verifierad)

fre, 2014-03-21 16:59

3. Märklligt resonemang

Hej Eric, Jag har nog skrivit hundratals krönikor genom åren om misskötta idrottsklubbar (vanligtvis fotboll- och ishockey) - uteslutande inom herridrotten. Men det är alltid känsligt att kritisera damfotbollen (vill en 20-årig kvinna verkligen vara "dam" hellre än "tjej"?), ingen ifrågasätter kvaliteten den håller internationellt. Fantastisk utveckling i många länder, knappast ens serieverksamhet i andra. Ja, Tyresöfallet är tyvärr ett exempel på en övertro på att damfotboll kan generera pengar som räcker till fantasilöner. Det har gjorts så många försök, det har talats om ett rättvisetänkande, att kvinnor i fotbollen också skall kunna leva på sin idrott; visst i den bästa av världar hoppas man ju på det; men det är marknaden som styr och publiken och företagen - även när kvinnor fattar besluten - väljer inte damfotboll i tillräckligt hög grad. Då måste man rätta munnen efter matsäcken. Tror du inte - om biståndsverksamhet i Afrika vore en så lönande affär - att flera hade provat det före Tyresö?

Eric Hilmersson (inte verifierad)

fre, 2014-03-21 17:45

4. Svar

Återigen: Du väljer att slå ner på hela damfotbollen för att EN klubb klantat sig. Det är det som är det orättvisa. Och om det är några som vet hur man rättar mun efter matsäck så är det de engagerade i damfotbollen. Vårt allsvenska lag Jitex har exempelvis sålt i stort sett alla spelare till i år, för att ha råd att fortsätta verksamheten. När herrlaget Frölunda Hockey var i liknande knipa fick man låna pengar från kommunen och kunde fortsätta betala monsterlöner. Det är också orättvist. Och angående Afrikaspåret så har jag fortfarande ingen aning om vad det innebär, precis som du. Men tack för ditt svar, och ha en fin helg. /Eric

Martin (inte verifierad)

lör, 2014-03-22 13:28

5. Tyresö är inte representativt för damfotbollen

Svensk damfotboll är som bekant en sport där klubbarna ofta lever med små marginaler men i de allra flesta fall är klubbledningarna tillräckligt klarsynta för att kunna parera plötsliga bortfall i sponsorintäkter och d y l. Jag som följer Linköping FC i samma serie är ju glad över att deras ledning efter ett tufft år (2012) ekonomiskt och sportsligt valde att avbryta den satsning man gjort på dyra etablerade utländska spelare och istället satsa mestadels på svenska talanger. Att denna satsning också gav en imponerande 3:e plats ifjol blott 2 poäng bakom det ekonomiskt dopade Tyresö visar ju också att damallsvenska klubbar inte behöver knäcka sig ekonomiskt för att nå framgång.

Jonas E (inte verifierad)

sön, 2014-03-23 09:51

6. Blå skåpet

Oj, visst blev det tydligt att Lill-pojken Åke Stolt nu skitit i det blå skåpet? Igen.

Johan (inte verifierad)

sön, 2014-03-23 23:10

7. Sanningen är hård ibland,

Sanningen är hård ibland, oavsett om laget heter Leksand och spelar herrhockey eller Tyresö och spelar tjejfotboll. Det finns sporter där tjejernas prestation står sig bra jämfört med killarnas. T.ex. längd & alpint, simning, friidrott och tennis. Absolut, de åker långsammare, hoppar lägre och slår lösare. Det är den fysiska aspekten som talar, men man ser ändå att det är bra idrottsutövare som är väldigt duktiga inom sin genre. Intresset är där, pengarna är där. Jämställdhet. Sen finns det sporter där tjejernas prestation inte alls står sig bra jämfört med killarnas. T.ex. Fotboll, hockey, basket. Då gäller det att utveckla sig tills man når en sådan nivå. Det finns inget som säger att inte tjejer kan springa, passa och skjuta en boll/puck riktigt bra. Måhända att fysiken begränsar, men den fördummar inte. När tjejerna har förfinat sin fotboll om sisådär 15-20 år är jag helt säker på att den också kommer att sälja, precis som tennisen. Först då kan vi prata om jämställdhet.

Hans (inte verifierad)

mån, 2014-03-24 09:52

8. Klockrent Åke!

Som vanligt klockrent Åke! Det är bara hejaklacksledare som Jane Björk och andra populister till sportreportrar som gör damfotbollen större än den är. Underutvecklad runt om i världen är bara förnamnet!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.