Inför vansinnet är vi hjälplösa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det finns supporterpoliser och andra supporteransvariga i föreningarna som jobbar stenhårt, men det hjälper ju inte om en ondsint jävel går till attack bakifrån mot en oskyldig människa på stan.
Det var stökigt utanför Knutpunkten i Helsingborg redan på lördagen med bråk på olika platser, allt kopplat till den allsvenska matchen. Foto: Johan Nilsson, TT

 

När jag läser den bitvis förvirrade debatten i efterdyningarna till det tragiska fotbollsmordet i Helsingborg erinrar jag mig en Eko-intervju gjord i Buenos Aires för en massa år sedan.

Åby hade sakligt rätt

Under fotbolls-VM i Argentina (1978) minns jag, att dåvarande förbundskaptenen Georg Åby Ericson fick frågan om han inte var orolig att spela fotboll i en våldsam militärdiktatur. Åbys svar togs, i svallet efter den stora svenska vänstervågen, som ett bejakande av president Videlas omänskliga välde, när han sa: "Jag känner mig tryggare här än på gatorna i Stockholm."

Möjligen politiskt naivt uttryckt i den tid vi då levde, men sakligt korrekt. Diktaturer ser alltid till att hålla rent eftersom de förbjuder opinionsyttringar som går emot deras egna.

I demokratier är det svårare att hålla ordning.

Svårt i Mellanmjökens land

Ändå är det ju demokratier vi vill ha. Och ingenting annat.

Men också i demokratier krävs krafttag, resoluta, obekväma beslut, politiker med modet att sätta ner foten och bli impopulära.

Men i Mellanmjölkens land springer alltför många baklänges och vill inte stöta sig med någon.

Politikernas tröga reaktioner på Björn Erikssons utmärkta, tuffa huliganutredning bär syn för sägen.

Jag vet inte hur många krönikor jag skrivit om huliganism, läkarvåld, hopplösheten, glädjedödarna, de lågpannade, manliga varelser som inte ens ett gott demokratiskt samhälle lyckats tämja. 

Den pussande polisen

Det tog väl fart som mest i samband med (och rädslan inför) fotbolls-EM i Sverige 1992, då vi mest fruktade för att engelska huliganer skulle meja ner hela Sverige som en gräshoppssvärm. Polisen rustade som för krig, EM gick ingalunda spårlöst förbi krogar och uteserveringar men mest minns jag ändå (förutom den osannolika vinnaren Danmark) bilden av den kvinnliga polisen på Malmö stadion som kysser en supporter genom säkerhetsstängslet.

Det var då det. Våldsamt men ändå rena Sörgården, känns det som.

Nu rycker "experterna" ut igen och förklarar hur det borde vara. Okunniga ledarskribenter - jag läste en senast idag i min gamla tidning Sydsvenska Dagbladet - som blandar ihop gröt och pannkaka.

Och föreslår maskeringsförbud på läktarna. Flera tomma läktare. Straff som i högre grad riktar sig mot den egna klubben. Poliser som ingriper omedelbart. Kännbara straff för dem som förpestar läkarkulturen. Enbart sittplatser på arenorna. Tillträdesförbud för tillresta supportrar.

Kan inte säkra en hel stad

Visst, allt kan prövas, engelsmännen gjorde mycket av just det här för att komma tillrätta med sina huliganproblem.

Det är bara en tragisk faktor i sammanhanget; ingenting av det nu uppräknade hade räddat livet på mannen som slogs ihjäl i centrala Helsingborg i väntan på den allsvenska premiären mellan HIF och Djurgården.

En fotbollsorganisation, en matcharrangör kan inte säkra upp en hel stad. 

Det vore lika dumt att tro det som att säga, att det är RFSU:s fel om en homosexuell trakasseras eller spöas av någon som inte gillar hans läggning. Eller att det är kyrkans fel om någon på väg till gudstjänst skjuts till döds av någon som har en annan tro. Guds fel kan det möjligen vara men knappast församlingarnas.

Våldet söker sina arenor

Om arenorna byggdes om så att det bara satt snälla, stillsamma sponsorer där - eller andra som har råd med dyrare biljetter än ståplats - skulle det naturligtvis göra det meningslöst för annan publik att resa till matcherna men då fanns ju ett annat incitament (uteslutningen, utestängningen) för våld och aggression.

Hur säkra arenor som än skapas kan det omöjligt förhindra att folk slår ihjäl varandra på gatorna. Våldet söker sina arenor antingen det spelas fotboll eller ej.

Det går inte längre att säga, att fotbollen inte tar våldet på allvar.

Det finns supporterpoliser och andra supporteransvariga i föreningarna som jobbar stenhårt, det har skapats en ny supporterunion med förre MFF-supporterchefen Tony Ernst i spetsen som jobbar intimt med Fotbollförbundet, det hålls seminarier och skrivs manifest, jag vet inte hur många möten som hållits, hur många miljoner som satsats för att hålla fotbollen fri från våld.

Det yttersta och värsta vansinnet

Det hjälper ju inte om en ondsint jävel går till attack bakifrån mot en oskyldig människa på stan.

Vi må besinna detta mitt i tragiken.

Försvinner knarket efter alla samhällets åtgärder? Upphör våldet efter alla nyskapade våldsrotlar? Räddas miljön genom alla konferenser, allt prat, alla dekret och manifestationer?

Nej, nej, nej!

För det yttersta vansinnet finns aldrig något skydd.

Däremot har jag ett förslag redan nu; ingen helsingborgare reser upp till returen mot Djurgården i Stockholm. HIF spelar med den bortgångnes namn på ryggen.

Åke Stolt

lasse b (inte verifierad)

mån, 2014-03-31 15:35

1. väl tänkt och ...

intressant, väl tänkt och skrivet, som oftast, av Åke Stolt; tre saker vill jag nämna som trolig bidragande orsak; drogerna, i första hand alkoholdrogen - den politiska tveksamheten att genomföra Björn Erikssons utredning/ förslag, fullt ut - och det faktum att herrfotbollen väl kan kopplas till en tillåtande våldskultur alla kategorier, något som den idrottsliga familjen "fotboll" ansvarar för; detta tillsammans med den aftonpress media som fungerar likt propagandaorgan för fotboll, hockey och spel o dobbel ... detta är erfarenheter som väl erfarits och redovisas inom min studie vad gäller "Idrottens samhällsvärde, sett ur ett folkhälsoperspektiv ..."

Stefan Gadd (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 08:04

2. I går på ekot hördes AIK:s

I går på ekot hördes AIK:s supporterordförande intervjuas före matchen mot IFK. Han sa att det var god stämning och lugnt. Samtidigt hörde man folk som skrek "Hata, hata.." Detta är väl en del av det stora problemet: att våldsretoriken blivit normalläge. Om inte det hemska dödsfallet hade inträffat så hade det förmodligen ansetts som normalt att Helsingborg under några timmar var som en krigszon. Detta kan aldrig bli acceptabelt.

lasse b (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 08:37

3. så rätt och riktigt, Stefan

så rätt och riktigt, Stefan Gadd, bättre än så kan inte sägas - frågan är varför så har utvecklats inom just fotbollen och hockeyn- kan det vara så att vår media;aftonpressens s k "sportbilagor" har något med saken att skaffa; de bilagor som endast kan ses som propagandaorgan för bollsparkeriet, för slagsmål med träkäppar och spel o dobbel ...

Bengt (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 09:44

4. Jag är på väg att ge upp!

Jag är på väg att ge upp! Efter att ha följt toppfotboll både som "vanlig" fotbollsvän och som sportjournalist i över 50 år känns gnistan som bortblåst. Ett dygn efter dödsmisshandeln rusar en person in på plan och ett gäng galna göteborgare tänder bengaler på Friends arena - de har inget förstått och tog inte till sig något av den fina manifestationen före matchen AIK-IFK. Den tilltänkta födelsedagspresenten till 9-åringen i rakt nedstående släktled i nästa vecka var en allsvensk match i Göteborg i vår. Hans föräldrar förbjuder nu detta!

lasse b (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 10:57

5. tack Bengt, tack för ditt

tack Bengt, tack för ditt inlägg ! jag sysslar med forskning vad gäller !Idrottens samhällsvärde, sett ur ett folkhälsoperspektiv" och nu faller fotbollen ännu ett snäpp ... ge mig gärna en förklaring varför just fotbollen (och hockeyn) befinner sig i den aktuella situationen ...

Friends_2013 (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 11:13

6. Under tiden utreder regeringen

Bra skrivet, Åke. Det märks att du varit med ett tag. När det gäller diverse åtgärder för att komma till rätta med den s.k. supporterkulturen tycker jag det är bättre att pröva olika förslag, än att bara prata. Nu ska IFK Gbg införa maskeringsförbud och ny höggradig kamera för att komma åt de "fega kräk som gömmer sig bakom fotbollen" (IFK:s klubbdirektör Martin Kurzwelly). Det kanske blir bra, det kanske blir verkningslöst. Men pröva! Under tiden utreder regeringen...

Thorbjörn Lundin (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 11:17

7. Enskildas ondska inte enda orsaken

Jag tror det är för lätt att förklara händelser utifrån enskilda individers ondska. Det finns naturligtvis kollektiva förklaringar också, som vi alla är delaktiga i genom vårt eget ställningstagande.

Troed Troedson (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 13:24

8. Sluta underblås stamkriget

Att på allvar föreslå att HIF skall spela med den bortgångnes namn på ryggen är inte i närheten av rimligt. Tvärtom måste lösningen ligga i att vi slutar betrakta fotbollssupportrar som "stammar" som förlorat en broder. Den typen av mytologiska tankefigurer förstärker bara den negativa spiralen ytterligare. Läs gärna Sanna Rayman i SvD. Det är slutlekt nu Åke Stolt. Vi behöver inte fler symboler där den ena stammen hedrar den andra stammens fallna krigare.

Anders Johansson (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 13:29

9. Fotbollsvåld

Fotboll är riktigt roligt. Bland det roligaste som finns att följa faktiskt. Samtidigt är det tragiskt att så många hellre offrar några liv än att de tar tag i problemet på riktigt. Vad är det vi håller liv i med Allsvenskan, den svenska fotbollen, den svenska supporterkulturen eller en osund svulst av äcklig homofobi, främlingsfientlighet och människoförakt. Varje säsong är det samma visa av diskussioner kring vad som ska göras och vilka som gjort vad och inte och under tiden rullar cirkusen på. De som skaffat sig en bengal inför match kör på även ifall övriga Sverige insett att folket inte orkar med skiten. Man får höra att ett stopp i fotbollen kommer att innebära att fler frustrerade kommer att hitta nya arenor där de kan få utlopp. Jag säger att den kommentaren är ett bevis för att vi inte kan fortsätta i de inkörda hjulspåren. Fotbollsarenorna och matchdagarna samt nu spelstädernaär för alltför många bara ett tillfälle till att pysa ut genom att skada andra. Nu inför Blåvitt maskeringsförbud. Då har bengaler och maskerade ändå funnits på våra arenor i många många år. Det är ju bara en droppe i havet. Nä, stäng Allsvenskan tills man kommit på vilka stora grepp man behöver ta till.

Mats (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 13:53

10. Nej, fotbollen har inte tagit våldet på riktigt allvar (än)

Jag håller inte med om att fotbollen i Sverige har tagit våldet på riktigt allvar, utan även om tankarna har låtit bra verkar en del ha varit lite av läpparnas bekännelse. Här är några exempel på vad klubbarna skulle kunna göra - om de bara ville/vågade: 1) Kräva namn på alla som köper biljett (på samma sätt som när man bokar flyg/tåg) och legitimation vid entré vid behov 2) 100% maskeringsförbud på alla evenemang 3) 100% pyroteknikförbud på läktaren 4) Ta en aktiv del i supporterklubbarnas verksamhet - licensiera "officiella" supportrar och begränsa tillträdet till "den egna" läktaren till dessa 5) Nolltolerans och lång avstängning för alla som bryter mot ordningsreglerna 6) Aktiv kommunikation om dessa ståndpunkter i media 7) Erbjuda familjepaket för att få fler unga åskådare ...för att bara ge några exempel. Vissa av dessa har möjligen prövats, men jag har ännu inte sett någon klubb som med emfas står upp för den här typen av värderingar och verkligen lever efter dem. Kom ihåg att "principer är bara principer när de innebär försakelse".

olae (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 19:28

11. Fotbollsvåld

Blanda inte in hockeyfansen i samma soptunna som fotbollsfansen.Det är som att jämföra äpplen och päron. Finns det problem med hockeyfans så är det ett helt isolerat Stockholmsproblem för där är hockey och fotbollsfansen samma människor

Thorbjörn Lundin (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 19:48

12. "stammtillhörighet" är en kul

"stammtillhörighet" är en kul jämförelse men förklarar knappast våldet.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.