Berusad av sin egen storhet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Petter Northug har alltid älskat att reta svenskar och han har varit en Gossen Ruda också i Norge, där man värderar sportsmanship högt och ställer stora krav på nationalhjältarna att också vara de finaste förebilder.
Petter Northugs kraschade bil bärgades på måndagen från olycksplatsen. Frågan är om bilen är möjlig att reparera eller om den går till skrot. Foto: TT

 

I Sverige skadas tusen personer varje år svårt i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor. 

Vet inte siffran för Norge.

Hur som helst; den hyllade, omsusade nationalidolen Petter Northug hade tur när han kraschade sin lyxbil i söndags morse. Hans fylleresa skadade bara honom själv. Det är illa nog..

Den andre Northug

Den faller alltid tyngst som klättrat högst.

Petter Northug var vad Björn Borg, Ingemar Stenmark var och vad Zlatan idag är för Sverige; höjd över allt och älskad bortom alla rimliga gränser.

Hans skidkarriär är sagolik. Två OS-guld, nio VM-guld, massor av världscupsegrar.

Men det har alltid funnits en annan sida av Northug. Den frispråkige, den provokative, den udda fågeln som gått sina egna vägar, sagt och gjort vad han själv velat, sprängt både moraliska ramar och gränserna för det måttliga.

Folkets dom hårdast

Han har alltid älskat att reta svenskar och han har varit en Gossen Ruda också i Norge, där man värderar sportsmanship högt och ställer stora krav på nationalhjältarna att också vara de finaste förebilder.

Ingen vet förrän de medicinska utlåtande kommer, men han riskerar fängelse.

Folkets dom kan bli minst lika hård.

Hur sponsorerna gör återstår att se. Några hotar med att bryta sina kontrakt, andra säger redan att de tänker fortsätta stötta honom, bl a en stor mäklarfirma och tidningen Vi män.

Ett grovt brott, men...

Att Northug omedelbart erkänt att han satt vid ratten och att han var berusad försämrar i varje fall inte hans odds. Det kan mycket väl också vara så, att de som i sinom tid dömer honom rättsligt också letar straffsats i den nedre delen av skalan (maxstraffet är ett år) eftersom han i egenskap av idrottsstjärna redan är hårt bränd av offentlighetens ljus.

Bilkörning med alkohol i kroppen är ett grovt brott eftersom så många oförskyllt inblandade kan bli offer för gärningen. 

I Sverige kör ca 15 000 onyktra i trafiken varje dag. De är livsfarliga, dolda trafikfaror för alla oss andra.

Så domen mot Petter Northug kommer att bli hård. På alla nivåer.

Slutet på en saglik karriär

Som Norges största stjärna kan fallet bli tungt.

Det kan rent av vara slutet på en sagolik idrottskarriär.

Allt beror på hans eget uppvaknande och rådgivarna runt omkring honom. Han har kört i diket och måste hjälpas upp på banan igen.

Det är sant att idrottsidoler per automatik lyfts fram som förebilder. Frågan är vilka krav vi har rätt att ställa. Patrik Sjöberg sa alltid, när han skulle försvara att han tog en cigg och ett glas whisky, att det var föräldrarnas sak att vara förebilder för sina barn, han hade aldrig åtagit sig det ansvaret.

Han kan ha en poäng där.

Hål på illusionerna

Å andra sidan, vilket är signalerna som kommer från Norge; tusentals små barn på skidor i spåren runt Holmenkollen och annorstädes har Northugs poster på sina barnkammarväggar och ser upp till honom som en Gud. Ofrånkomligt sticker också Northugs fylleskandal ett hål på deras illusioner.

Men det värsta är ändå att en människa med sprit i kroppen tar sin bil och ger sig ut på vägar där han riskerar att mörda folk.

Det brottet blir inte värre för att föraren heter Petter Northug.

Om sponsorerna är tuffa

Om sponsorerna är tuffa kan Northug mista sponsorsavtal värda flera tiotals miljoner kronor. Jag vet inte vad som står i hans kontrakt, men där brukar i alla fall finnas en paragraf som säger, att om förmånstagaren åker fast för doping så bryts kontraktet. Om inte alla sponsorsavtal redan är formulerade så måste det bli en omedelbar skärpning.

De som står för fiolerna är också de som kan ställa kraven och rena sporten. Det borde gälla också rattonykterhet.

Jag minns när Ben Johnson åkte fast efter 100-metersloppet i Söul-OS 1988, att han gick miste om tre-fyra digra kontrakt med multinationella företag som också handlade om flera tiotals miljoner kronor. Redan 1988.

Ingen sa åt honom

Han kom tillbaka ett par år senare som PR-man för ett hälsokostföretag som tillverkade piller av havsalger.

När faen blir gammal blir han religiös.

De norska kommentarerna är tuffa. Adressavisens Kjetil Kroksäter skriver: "Bilvraket han lämnade efter sig är symbolen för en havererad skidkarriär."

Han menar, att den här OS-säsongen, som gick så fel, redan tidigare har visat, att Northug slagit in på fel spår, att han inte klarat av att vara toppidrottsman i ordets rätta mening och att det är beklagligt att ingen i hans närhet satte ner foten när han halkade in på fel bana.

Bränsle till en revansch av sällan skådat slag har Petter Northug hur som helst samlat på sig.

Åke Stolt

Gräsroten (inte verifierad)

tis, 2014-05-06 13:35

1. Northug

När det gäller rent kroppsliga skador var det Northugs kompis som skadades... Inte Northug själv - så vitt vi vet.

lasse b (inte verifierad)

tis, 2014-05-06 19:16

2. som alltid, så rätt o riktigt

som alltid, så rätt o riktigt av Åke Stolt - förutom detta med Patrik Sjöberg ; det är inte Patrik som avgör om han är/blir förebild ; det är allmänheten !

Åke Stolt (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 10:34

3. Patrik Sjöberg

Hej Lasse B: Patrik avgör naturligtvis själv om han vill betraktas som förebild eller inte och leva upp till dessa förväntningar, men det hindrar ju inte allmänheten från att tycka som den vill och betrakta honom som förebild för det. Var och en har tolkningsföreträde över sina egna åsikter.

lasse b (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 10:49

4. helt klart, bäste Åke ! vad

helt klart, bäste Åke ! vad jag menar är att ungdomar/ allmänheten ser upp till vem dom vill; ingen idrottslig kändis kan undandra sig detta, frågan är; vilket ansvar tar en idrottens företrädare just som företrädare för sin idrott och vad svensk idrottsrörelse står för ...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.