Skåne starkare än Red Bull

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I den 25-mannatrupp som klubben presenterade i sitt senaste matchprogram finns sexton (16) spelare med skånska moderklubbar. Det räcker långt med Skåne, konstaterar Åke Stolt.
Daniel Andersson tog av sig spelardressen och bytte till kostym. Han blev klubbdirektör - en mycket bra sådan. Foto: TT

 

När Sverige senast hade ett lag i Champions League - 2000, fjorton år sedan alltså - var det kaotiskt och motsägelsefullt i Malmö. 

En bro till Danmark (och Europa) invigdes, men stadens ljusblå stolthet, Malmö FF, hade året innan ramlat ur Allsvenskan och restaurerades, rekonstruerades i Superettan med en viss Zlatan Ibrahimovic i laget.

Måste till föreningsandan

Helsingborg gjorde en hedervärd insats i Champions League men förköpte sig och ramponerade hela sin ekonomi.

MFF kommer att bli mycket, mycket rikare på sin entré i den europeiska fotbollens finrum (kanske runt 200 miljoner) och jag tror inte den här kloka klubbledningen med ordföranden Håkan Jeppsson i spetsen kommer att göra om HIF:s misstag.

Ett svenskt lag kan aldrig göra europeisk succé genom att köpa in stjärnspelare som urholkar ekonomin utan att ge garantier för framgång.

Ett svenskt lag - vi har sett det så många gånger i historien, både på klubb- och landslagsnivå - måste gå ut med den nedärva föreningsandan som blodomlopp, med det gamla bondesamhällets valkiga nävar och blå arbetskläder, med ordning och reda och organisation, med kollektiv istället för udda stjärnglans; precis så som Malmö FF uppträdde den här magiska svenska fotbollskvällen, den 27 augusti 2014, när ett fullsatt Stadion i Malmö sjöng och hoppade och dansade, festklätt och storartat, så som det anstår umgänget i den europeiska fotbollsadeln. Och, det måste dessvärre konstaterades, också tände en och annan bengal. Men så är det ju; även i de mest välskötta samhällen letar sig idiotin in.

Ett strålande arbete

Men Malmö var för stort, för euforiskt och för starkt för att nedslås av sporadisk galenskap.

I den 25-mannatrupp som klubben presenterade i sitt senaste matchprogram finns sexton (16) spelare med skånska moderklubbar. Kulladal, Kvarnby, MFF, Kävlinge, Limhamn, Nydala, Åhus Horna, Arlöv, Bunkeflo, IFK Malmö, Persnäs, Simrishamn. Till detta Falkenberg i grannskapet, och Värnamo (Jonas Thern med nedärvda MFF-gener).

Ungdom, talang och lokal anknytning.

Det är ett strålande arbete som den förre sportchefen Per Ågren och den nuvarande, förre landslagsspelaren Daniel Andersson gjort med stöd av sin styrelse.

Söner av klubben

I MFF är också återanvändningen av spelarkunskaper påtaglig. Olof Persson, guldkapten 2004, är biträdande tränare, Daniel Andersson sportchef, där finns Per Ågren, Jonnie Fedel, Staffan Tapper, Anders Palmér och några till. 

Rötterna i den skånska myllan, visionerna på resa på andra sidan bron.

Skåne är starkare än Red Bull.

Man behövde inte ens smaka för att känna skillnaden. Man kunde bara sitta och blicka ut över en arena där alla spelare på en och samma gång hade förstått vad det handlade om och gjorde allt rätt.

Efter ritningar skissade av den sympatiske, kloke och verbalt charmfulle Age Hareide, en norsk hedersman med femtio landskamper bakom sig, spel i Manchester City, förbundskapen i Norge, guldtränare i Danmark (Bröndby) och Norge (Rosenborg) och, om MFF nu pallar för de dubbla uppdragen, kanske också en andra gång i Sverige innan året är slut.

Hareide var med då också

När HIF som senaste svenska lag spelade i Champions var det Age som bäddade för framgången genom att göra laget till svenska mästare 1999.

Han gillrade en bombsäker fälla för Europas kanske mest hysteriskt framfusiga lag, Salzburg, med att befordra sin finske mittfältare Markus Halsti till försvarsgeneral. Om Sverige hade en sådan försvarsledning skulle vi inte behöva frukta vare sig Putin eller kommande EM- och VM-kvalmotståndare.

Om Halsti varit svensk skulle han kunna tillföra landslaget det Erik Hamrén i blindo letat efter i fem år. Klokhet, juste spel, kvick tanke, strategisk förmåga, bra passningsspel; allt det där som kanske saknas allra mest idag i den svenska fotbollen.

Rosenberg har motbevisat allt

Marcus Rosenberg hade många tvivlare emot sig när han återvände till klubben efter många års europeiskt spel med varierande framgång. Mätt, lite slö, en sliten kropp. Han har motbevisat allt. Han är given i landslagstruppen men vill inte. Han är ledare, han bär de unga, han är empatisk, entusiastisk och, förutom sin spelintelligens och sin målkänsla, en vägvisare också i det slitjobb som krävs. Han har sannolikt det mest lukrativa kontraktet i klubben, hans två mål mot Salzburg gav en ränta tillbaka som börshajar bara kan drömma om.

Age Hareides styrka visas också i förtroendet för unga spelare, för de orutinerade. I denna match kastade han in oprövade Pa Konate, uppväxt bara ett långt inkast från Stadion, och han växte till en fullfjädrad back.

Tillskotten från Åtvidaberg; Magnus Eriksson (med en mellanstation i Belgien) och lille Anton Tinnerholm, från lilla Brokind utanför Linköping, som på bara ett par månader nu går från de enkla barackerna runt Kopparvallen i Åtvidaberg till de stora, gyllene palatsen som tryfferar den europeiska fotbollsaristokratin.

Nu väntar Atletico Madrid, Juventus och Olympiakos - och ett vidöppet fönster mot en köpglad fotbollsmarknad.

Det gömmer sig sådana vackra sagor också i denna storartade svenska fotbollsframgång.

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.