Att sälja något man inte äger
Att arbeta med paketering och försäljning kräver ett antal olika färdigheter. När det handlar om att vara kreativ kan det emellertid ibland bli lite för mycket av det goda.
Såg ju möjligheter
Viljan att utveckla eller för den delen desperationen på grund av hotet om konkurs kan ställa till det. Detta kan leda till att det som såg ut att bli en intäkt, istället blev en kostnad och dessutom i en direkt jämförelse en större sådan.
Att begripa vad man kan och får sälja inom ramen för sin verksamhet låter enkelt, men det finns klassiska fallgropar. Nyckelordet i sammanhanget är rättigheter.
Hockeyallsvenskan såg en möjlighet till paketering kopplad till kvalet till SHL. Försäljningen ledde till en produkt som ska eller skulle benämnas Meca Hockey Race.
Problemet som uppstår här är att sammanhanget, det vill säga kvalet, liksom namnet på detsamma ägs av någon annan. I detta fall heter ägaren Svenska Ishockeyförbundet. Fortsättning lär följa.
Bilder som inte alls kunde visas
Ett annat exempel på samma typ av problematik dök upp förra året, när en arenaägare i form av SGA ville skapa mervärden till den betalande publiken på plats i Tele2 Arena. Med hjälp av en applikation skulle besökaren i samband med t ex en allsvensk match kunna se olika typer av rörliga bilder såsom direktsändningar och repriser.
Det de inblandade parterna – SGA, Tele 2 och Cisco – inte reflekterade över var att bara för att man har tekniken på plats för att kunna visa rörliga bilder, innebär inte att man kan göra det. Det handlar om att man i så fall först måste köpa loss rättigheten till de rörliga bilderna.
Dessa ägs i regel av någon annan, och här utgör exemplet allsvenska matcher inget undantag.
Då flöder idéerna
Ett tredje exempel på missriktad kreativitet är den situation som uppstår när en samarbetspartner ska jobba med sitt avtal gentemot en idrottsorganisation som t ex ett idrottsförbund. I avtalet finns möjligheten till aktivering i samband med ett antal publika evenemang.
Samarbetspartnern väljer då att köpa in tjänster från ett evenemangsföretag, som genast låter kreativiteten flöda. En klassisk problemsituation uppstår gärna i de fall evenemangsföretaget inte har koll på rättighetsläget och lägger x antal timmar på att skapa en aktivering som, skulle det visa sig, landar rakt in i en annan samarbetspartners rättighetsområde.
Man inser snabbt att detta problem kan växa i flera olika riktningar och skapa en rad tråkiga diskussioner. Dyr tid går förlorad. Om rättighetsläget är klart för samtliga inblandade ska denna situation aldrig behöva uppstå.
Tierp hade hittat en lösning
Ett exempel på hur desperationen att undvika konkurs gör att man är kreativ i överkant landade en gång på mitt bord. Den gången handlade det om Tierp, som skapade en intäktsmöjlighet via försäljningen av klubbens hemmamatcher i Hockeyallsvenskan till den egna kommunen.
Matcherna skulle visas i kommunens bredbandsnät. Haken man inte ville se i den desperata jakten på pengar var att dessa bildrättigheter redan var paketerade och sålda på central nivå för hela ligan.
Tierps kreativitet ledde till att klubben, som redan riskerade konkurs, nu stod inför hotet om sanktioner i flera steg. Dels riskerade man den intäkt som kom från ligans försäljning. Dessutom kunde upplägget medföra skadeståndsanspråk från ligans dåvarande exklusiva TV-partner.
Det samlade beloppet skulle vida överstiga den intäkt man kunde räkna in från kommunen.
Använd det ni äger
En av de vanligaste frågeställningarna jag möter från olika idrottsorganisationer, som t ex föreningar och förbund, handlar om vad organisationen i fråga kan paketera och sälja.
Det enkla svaret på generell basis lyder: med början i ert eget varumärke/klubbmärke, er verksamhet inklusive era publika arrangemang – alla rättigheter ni äger.
Om ni är det minsta osäkra på rättighetsläget, anta inte att det bara är att köra på. Försäkra er om att ni sitter på de rättigheter som krävs för den paketering ni ämnar göra.
Gör inte mer än det man kan
Detta ställer för övrigt tydliga krav på idrottsorganisationens operativa ledning rörande förmågan att förhandla förmånliga avtal för verksamheten, som t ex hyresavtal med ägaren av idrottsanläggningen/arenan.
Den typiska svenska idrottsorganisationen är underbemannad när det handlar om försäljningsarbete. Detta understryker tydligt vikten av att lägga den begränsade tid man har på rätt saker.
Att begripa vad man kan och får sälja inom ramen för sin verksamhet är grunden för att lyckas.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.