Platsen har avgörande betydelse
I ett annat fall kan det vara en stad eller för den delen en region, där ett lopp avgörs, som till exempel Stockholm eller de nio milen mellan Sälen och Mora.
I de ännu större formaten i perspektivet plats finns mästerskap som involverar hela länder, som till exempel Tour de France eller VM i fotboll.
Permanent eller tillgänglig plats
I de här exemplen på platser finns emellertid en viktig skillnad. På ett övergripande plan handlar det om två olika typer av platser med i grunden olika förutsättningar:
Permanenta platser som alltid är hemvist för t ex ett lag eller ett evenemang
Tillfälliga platser som skapas nya varje gång t ex vid ett mästerskap
Stark koppling till produkten
Vid utformningen respektive utvecklingen av platsen finns det en rad faktorer som marknadsföraren har att ta hänsyn till. Det kan handla om hur lätt det är att sig till och från platsen samt vilka kostnader det innebär, hur ändamålsenlig platsen är oavsett om det gäller utövare, besökare eller samarbetspartners, olika miljöaspekter, frågor kring service och säkerhet, samt inte minst var platsen ligger geografiskt, vilket även kan ha en tydlig politisk dimension. Det handlar kort om hur totalupplevelsen ser ut. Före, under och efter.
Gemensamt för samtliga exempel ovan är att platsen har en oerhört stark koppling till sin respektive produkt. Platsen och produkten blir i sportkonsumentens ögon mer eller mindre samma sak och utbytbara mot varandra i dagligt tal. Det kan ta sig uttryck i att istället för att säga gå på matchen mellan x och y, kan åskådaren uttrycka sig i termer av att gå på arenan z.
Detta innebär vidare att marknadsföringen av t ex ett evenemang kopplas väldigt tydligt till platsen där det äger rum. Platsens betydelse kan i sammanhanget inte underskattas. I den bästa av världar är platsen en av produktens uttalade styrkor.
Det blir skadligt direkt
Marknadsförarens eget varumärke stärks av platsens varumärke, eftersom platsen på ett positivt sätt bidrar till den enskilde sportkonsumentens upplevelse. I ett för marknadsföraren betydligt besvärligare scenario skapar platsen negativa associationer, vilket på motsvarande vis slår negativt mot marknadsförarens varumärke. Det blir direkt skadligt, inte minst ekonomiskt, om det negativa med platsen, oavsett vad det är i det enskilda fallet, bidrar till att t ex besökare uteblir eller att samarbetspartners drar sig ur.
Marknadsföraren blir på grund av ett olyckligt val av plats drabbad av en flykt från sitt varumärke. Skadan på varumärket kan vara av både kortsiktig och långsiktig karaktär.
När det handlar om permanenta platser för sportkonsumtion står marknadsföraren i det negativa scenariot inför det faktum att platsen måste åtgärdas. När det handlar om tillfälliga platser handlar det om för marknadsföraren att välja platser, som dels är funktionella för sitt ändamål, och dels inte är förknippade med problematik av annan karaktär, som riskerar att slå tillbaka mot marknadsföraren.
OS och VM med problem
Två aktuella exempel på där valet av plats har inneburit ett problem för marknadsföraren är olympiska vinterspelen i Sotji samt kommande VM i ishockey i Vitryssland. Med tanke på diskussionen ovan måste båda dessa val av plats betraktas som kommersiellt svåra att hantera, bland annat på grund av den politiska laddningen.
I stället för att deltagarländerna uteslutande på olika sätt laddar inför och ser fram emot evenemangen och dess sportsliga förutsättningar, får Internationella Olympiska Kommittén respektive Internationella Ishockeyförbundet en negativ diskussion om arrangörernas lämplighet på halsen. Med tanke på att det handlar om två länder i avsaknad av demokrati respektive bristfällig sådan borde detta inte komma som en överraskning.
En annan rättighetsinnehavare och marknadsförare som har satt sig i en minst sagt besvärlig situation är FIFA, som har bestämt att fotbolls-VM 2018 ska avgöras i Ryssland samt att nästa mästerskap 2022 förläggs till Qatar.
Av detta följer att de internationella idrottsorganisationerna med tävlingsformer som innebär att olika länder ansöker om arrangemanget borde diskutera sina urvalsprocesser ur ett kommersiellt perspektiv.
Som vi i västvärlden uppfattar urvalsprocesserna av arrangörsländer borde dessa bli mycket tuffare och tydligare, bland annat när det handlar om demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. I perspektivet marknadsföring handlar det på ett övergripande plan om varumärkesvård. I de mer extrema fallen handlar det om ren anständighet.
Mest lästa just nu
Efter två mål och sex assist på 32 matcher var SHL-laget Rögles tålamod slut med tidigare NHL-spelaren Jakob Peterson, 25 år.
Han värvades in som förste center, och som ersättare för Rodrigo Abols som sent in i säsongen försvann till Philadelphia Flyers.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv. Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.
– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.