När frestelsen blir för stark
Satsningar av olika slag är ett återkommande tema inom elitidrotten och givetvis även ett kärt samtalsämne. Dessa satsningar kan vara allt ifrån väl underbyggda samt genomförda, vidlyftiga eller fullständigt verklighetsfrånvända, för att nämna några varianter.
Nu, nu, nu!
I samband med seriepremiärer för diverse arenaidrotter är det närmast regel i förhandssnacket att de deltagande lagen delas in i olika kategorier baserade på just nivån av satsning.
Hockeyallsvenskan och seriesystemet är upplagt för just satsningar. Nytt för i år, och endast denna säsong, är att ett lag från Hockeyallsvenskan är garanterat avancemang till SHL.
Vinnaren respektive tvåan i grundserien ställs mot varandra i en direkt final över fem matcher. Vinnaren går till SHL. Visst låter det frestande för styrelsen, den operativa ledningen med klubbdirektören i spetsen och övriga intressenter?
Lockelsen
Nu eller aldrig! Den här chansen kommer inte igen! Nu ger vi järnet!
Huruvida detta är en god idé eller inte beror helt och hållet på vad satsningen innebär för klubben. Detta under hela tiden satsningen pågår, om den bär hela vägen in i framtiden eller om den inte bär.
Det är lätt att ryckas med i stunden, att där och då tycka att det är en god idé. Vem vill inte att den egna klubben ska satsa och i detta fall avancera till SHL?
Frågan blir hur stor viljan är att tänka i termer av olika konsekvenser. Den första frågan ansvariga i klubben måste ställa sig är hur en satsning som möjligen leder till ett avancemang stämmer med den övergripande planen för verksamheten.
Många frågor kräver svar
På generell basis, en verksamhet med en tydlig idé om den egna identiteten inklusive en väldefinierad vision strävar framåt på ett sätt som i idealfallet beskrivs med tre nyckelord:
• Professionellt
• Långsiktigt
• Ansvarsfullt
Många blir de frågor som kräver svar i samband med en satsning. Konkreta svar som bygger på verklighetsförankring, i motsats till glädjekalkyler och rent önsketänkande.
Alla blir berörda
Hur påverkas verksamheten i helhet om en oproportionerligt stor del av resurserna koncentreras till representationslaget? Får det negativa konsekvenser? På kort sikt – på lång sikt? Har klubben en professionell organisation som klarar av att genomföra satsningen?
Det handlar inte bara om organisationen kring själva laget utan berör samtliga delar. Hur måste organisationen utvecklas om satsningen bär frukt och det blir t ex avancemang? Får befintlig arena följa med i avancemanget, det vill säga klarar dagens arena kraven i en högre serie? Om inte, vilken plan finns i så fall?
Vidare, hur ser förutsättningarna som omger verksamheten ut? Finns det underlag i staden/regionen för att driva en klubb i en högre liga i termer av t ex publik och samarbetspartners? Många blir de frågor som kräver svar. Listan kan göras längre eller annorlunda, beroende på sammanhanget och satsningens karaktär samt vad den är tänkt att leda till.
Finns det en konsekventanalys?
Om den operativa ledningen med stöd av styrelsen kan uppvisa en plan som tål dagsljus, inklusive en seriös konsekvensanalys, som tydligt visar att det finns en väg framåt för klubben oavsett utfall, kan en satsning sättas på banan.
Om det däremot handlar om att hela verksamheten äventyras om önskat resultat uteblir, eller att satsningen riskerar att leda till en seger som beskrivs i termer av pyrrhus, ska ansvariga med styrelseordföranden i spetsen dra i handbromsen.
Med Hockeyallsvenskan i åtanke, hur ser planen respektive konsekvensanalysen ut i de klubbar som nu spänner bågen?
Finns förutsättningarna för att sätta en satsning på banan med hänvisning till resonemanget ovan, eller är det så, handen på hjärtat, att det inte är aktuellt att lyss till den sträng som brast?
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Staffan Brundin (inte verifierad)
ons, 2014-09-10 10:03
1. Angående "När frestelsen blir för stark"
Det är sant att lockelsen att satsa den här säsongen är stor hos en rad klubbar. MEN man kanske bör ställa sig frågan varför den är det. Det ändrade serieupplägget för elitserien och allsvenskan bjuder ju verkligen in till detta den här säsongen. Det är ju en chans som inte kommer tillbaka nu när klubbarna i elitserien fått bort kvalserien. Efter den här säsongen försvåras möjligheterna att ta klivet upp i elitserien radikalt. Därför satsar flera klubbar hårt den här säsongen...