Därför uteblev Pia-effekten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hon kom som mirakelkvinnan, möttes med stora famnar och okritiska ögon av en samlad presskår, hon kastades runt i mediernas torktumlare som Teddybjörnen Fredrikssons fru; det verkade som om alla trodde att hon skulle skapa världens bästa landslag för damer i fotboll bara för att hon kom från USA.
Pia Sundhage lämnar planen med sänkt huvud. Nu frågar sig många hur hon kommer att agera och hur förbundet resonerar. Foto: Adam Ihse. TT

 

Vi har ju i generationer trott att allting är så fantastiskt bara för att det kommer från USA.

Jag har självklart inte räknat, men det känns som att Pia Sundhage fått fler hyllningsartiklar i svensk press än någonsin Lasse Lagerbäck. Han tog Sverige till fem mästerskap, hon har inte uträttat någonting. Jo, som spelare. Alltjämt den bästa Sverige någonsin haft. 

Gemensamt med Hamrén

Men det är med Erik Hamrén jag jämför henne.

Båda har hattat med spelsystem och laguppställningar.

Båda har försökt skapa ett stabilt försvarsspel men misslyckats.

Båda har formulerat sig i mentalt känslojox.

Skillnad dock; kostym contra träningsoverall.

Tydligen har klädseln ingen betydelse.

Klart att det är ett fiasko

Klart att Sveriges insats i kvinnornas världsmästerskap borta i Kanada är ett fiasko.

Inte förlusten mot Tyskland, den kan komma när som helst, var som helst, men insatsen totalt.

Tyskland var bättre i allt.

TV4:s hejaklacksledare gjorde allt för att behålla hoppet, vägrade i det längsta inse (eller ens antyda) att det var en ohälsosam klasskillnad mellan lagen. 

Stelt och kantigt

Sverige under Sundhage är ett trist och torftigt landslag.

Sämre teknik, sämre fysik, sämre kvickhet (speltempo) och funktionalitet.

Svensk damfotboll har tagit några kliv tillbaka. Eller, om ni så vill, blivit ifrånsprungen av massor av nationer.

Det här här landslaget - som t o m var klart sämre spelmässigt än Nigeria i premiärmatchen - har sett stelt och kantigt ut, det har krampat och dragits med skador och det är klart man kan hitta ursäkter och visst kan man också skona Pia Sundhage. 

Därför ser de sämre ut

Besluten, spelarvalen, taktiken, upplägget är hennes ansvar. Men spelarna utbildas inte av Svenska Fotbollförbundet. Det sköts i klubbarna och av tradition vet vi att det inte är de mest briljanta instruktörerna som tar hand om flicklag och damlag.

När svenskorna förlorar dueller och andrabollar och slår passningar galet beror det inte uteslutande på spelmässig oförmåga, mera på brister i fart och tempo.

Svenskorna springer för lite, är för långsamma, temposvaga. Därför ser de sämre ut än vad de är. 

Jag hade hoppats, att under Sundhage kanske få se ett landslag där den naturliga fotbollsfunktionaliteten fått växa fram, där dragningar, dribblingar, undanglidningar, bollmottagningar sett naturliga ut, några tekniskt extravaganta spelare som satt färg och fart på spelet.

Inte som andra idrotter

Precis så där som vi de senaste decennierna sett hur kvinnor blivit precis lika bra som män på stavhopp, slägga och andra nytillkomna, svåra damgrenar. Inte i fotboll. Fotbollens naturliga koreografi och funktionalitet har inte nått ens toppen av damfotbollen ännu.  

Damlandslagets svidande bakslag kommer att kännas för en sport som har svårt att attrahera i vardagsspelet och så väl behöver magnetisk draghjälp från ett färgstarkt landslag.

Det behövs en liten revolution, nytänkande i både klubbar och förbund.

Och flera kritiska ögon hos de alltför välkammade och medlöpande medierna.

Att Pia Sundhage byts ut tar jag för givet.

Åke Stolt

Johan (inte verifierad)

mån, 2015-06-22 01:33

1. Jepp

Precis detta som jag också sagt om detta landslag! Otroligt temposvaga. Långsammare med boll än "u-länderna", gör ingenting i fart. Det här landslaget tar damfotbollen tillbaka 15 år i tiden. Alarmerande!

Bång, Håkan (inte verifierad)

mån, 2015-06-22 07:29

2. Riktigt analys, det är

Riktigt analys, det är strukturella problem inom svensk fotboll som ligger bakom misslyckandet, inte Pia Sundhage. Bra att någon hyfsar debatten, så att okunniga populister, typ Johan Esk (DN), inte får fritt spelrum.

Peter Hellman (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 11:26

3. Damfotboll

Vore intressant att jämföra de tre damlandslagen vi har: Handboll, basket och fotboll när det gäller fysik och kondition - spontant känns det som fotbollen ligger efter. Vidare tror jag att coacher i handboll och basket har en del att tillföra damfotbollen..

Ola H (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 12:01

4. tre i rad

Insatsen var dålig. Matchen mot Tyskland hoppas jag ngn kollar på en video och kollar om det i "offensiv zon" vid ngt tillfälle i matchen fanns ngt tillfälle då svenskor lyckades med tre pass i rad till varandra innan bollen gick till inkast eller motståndare. Bollbehandlingen var det mest pinsamma jag sett någonsin! I ett mkt större perspektiv får vi vänja oss vid en svensk tillbakagång inom idrotten. Data/mobil-generationen har så lite rörelse i kroppen att de aldrig kommer att kunna prestera resultat som ens är värt att notera på världsnivå. Gäller alla idrotter och de politiker som beslutat att skära ner idrottsämnet i skolan borde åtalas för misshandel...

Willy Berggren (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 13:32

5. Fotbollsdamernas uteblivna framgång

Med risk för att utmålas som fotbollens fiende vill jag ändå framföra några synpunkter. Under många år har jag med glädje sett hur damfotbollen blivit bättre och bättre. Samtidigt är fotbollen något av idrottens "slutna rum". Man är sig själv närmast och ofta ointresserade för impulser utifrån. Ta en objektiv jämförelse: Sedan årtionden gör SOK och våra olika forskningscentra objektiva fystest. Resultaten jämförs med en gigantisk historisk bank från årtionden, samma idrott och andra idrotter. 60-talets svenska fotbollsspelare hade bättre konditionsvärden än dagens elitspelare. Samtidigt ärv trenden i samtliga världsidrotter att de bästa blir bättre inom alla mätområden (styrka, kondition, teknik, rörlighet, snabbhet etc. I denna faktiska och mätbara värld har fotbollen envisats med att "all träning bör ske med en boll på fötterna". För mig låter detta som 30-talets uppfattning om modern träning. Fotbollen är en av de få idrotter som oftast går sin egen väg, har allt klart för sig och gör som man tycker. Ibland behövs locket av. Jag tror att något liknande har hänt med våra fotbollsdamer. Omvärlden har accelererat samtidigt som vi stått stilla. Så är det i andra idrotter. Här är lagen lika för alla. Herrarna rasar i rankingen för varje år. Ändå verkar man inget har att lära. Så här ser resultatet ut "när man trodde man kunde allt själv".

Magnus Bergenholtz (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 14:10

6. Skapa bättre strukturella förutsättningar

Och hur, om du inte räknar ekonomiskt dopade Tyresö, går det för Precis det är dags att rent strukturellt förändra lagidrotterna på damsidan. Har under ett antal år följt dam och flickfotboll och tycker att det är ett stort problem att det inte finns någon stark juniorserie där talangerna får mogna i sin takt. Till skillnad från pojkarna debuterar talangfulla tjejer ofta i sina seniorlag, ofta på lägre nivå, mycket tidigare och får ofta spela ett enklare, mer fysiskt spel där fokus är renbart resultat. Därmed utvecklas de fysiskt men inte funktionellt tekniskt lika gynnsamt som jag tror att de gjort om de fått spela flick och juniorfotboll. Dessutom är skaderisken överhängande när de får möta färdigväxta spelare.Så se till att skapa förutsättningar för konkurrenskraftiga attraktiva serier på juniorniva samt förbjud A-lagsspel för tjejer som inte är färdigväxta.

Tomas Nilsson (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 15:59

7. Håller med.

Bra som vanligt. Fokus. Det är det jag saknar mest hos både Pia och Erik. Deras jobb är att se till att spelarna behåller fokus. Jag ser många gånger redan från start hur spelare kan nästan stå och halvsova. När det är kvar 5 min av matchen, när man är så trött att man inte tänker klart, kan misstag göras. Vi har en förbundskapten på herrsidan som totalt missat, eller är oförmögen att få spelarna att fokusera rätt.

Ôrjan Lissvik (inte verifierad)

ons, 2015-06-24 09:39

8. En andra chans

Först. Låt oss glädjas åt att världsfotbollen på toppen har breddats. Nya länder har visat att det går att göra framsteg. Kanada, Australien, England, Nigeria, Colombia har hakat på med en fräschör stavat tempoväxlingar, snabbare passningar och spel, där Japan vid förra VM sensationellt visade vägen och är kvar i toppen. VM handlar inte längre om de 4-6 lagen som tidigare abonnerade på topplaceringar. I det perspektivet är det mindre förvånande att inte Sverige nådde längre men det försvarar inte lagets insats spelmässigt. Den räddhågsenhet som visar sig med ideliga sidledspassningar, bakåtpassningar, temposvaghet hör inte hemma i dagens fotboll. Tyvärr ser vi det också i herrfotbollen. Svensk fotboll, här Pia Sundhage och tidigare Erik Hamren, lider av oförmågan att nyrekrytera i tid. Man har för länge förlitat sig på en stomme av gamla spelare som gjort sitt på landslagsnivå och halkat efter i utvecklingen. Om det är tränarnas oförmåga att inspirera, inplantera, nyrekrytera bör analyseras liksom deras och förbundets oförmåga att samarbeta med klubbarna. Sundhage säger sig vilja ha mer tid för samlingar medan klubbarna bromsar då de är de som avlönar. Bägge argumenten färståeliga men skall Sverige inte halka efter ytterligare krävs mer samarbete. Kanske skulle det också vara nyttigt med en utländsk biträdande tränare som såg saker med andra ögon. Tror t.ex. att Tony Gustafsson gör stor nytta för USA. Men för det krävs att man ger avkall på prestige från tränarnas och förbundets sida. Många brister synliggjordes under VM. Tekniska, tempomässiga, fysiska men också taktiska där vår vanligtvis goda organisation bakåt inte fungerade. Här finns mycket att jobba på nu när man inte längre kan klappa sig för bröstet och leva på gamla meriter. Tror dock inte att lösningen är att sparka Pia Sundhage. Nu när Sverige fått en andra chans till OS-kval behövs hennes entusiasm och erfarenhet mer än väl kortsiktigt och även långsiktigt bör hon ges en andra chans till revansch i en anda av samförstånd och samarbete.

Kjell Norholl (inte verifierad)

ons, 2015-06-24 09:48

9. Fel träning..enkel lösning..

Fel tränare är en stor orsak....sen är facit enkelt för att få fram BRA tjejfotbollspelare: Träna 30-40% av varje pass med killar/herrar. Ej hela träningar men uppvärmingen - kvadrat spel - tempospel 3 mot 3 och 5 mot 5 samt fysträningen typ intervaller - staffetter och liknande då kommer det fram riktigt utvecklade och tränade tjejer.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.