Alltid denna brännande fråga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Klart att man kan tycka att det mesta är bra. Ingen har ju bränts sönder på de allsvenska arenorna under 2015. Matcherna har till slut färdigspelats. Ingen har dött. Man kan alltid välja att se det goda.
Andreas Johansson är IFK Norrköpings Franz Beckenbauer. Andreas är en stor del av förklaringen till varför IFK utmanar IFK Göteborg och AIK. Foto: Stefan Jerrevång, TT

 

Precis som professor Hans Rosling som väljer att tala om hur mycket bättre världen blivit istället för att fokusera på all djävulskap vi nu ser med egna ögon.

Men det är bedrägliga synsätt. Om man vill komma tillrätta med avarterna.

Man kan t ex göra som Janne Andersson i Norrköping. Visa spelarna hur dåligt de agerade vid Sundsvalls tröstmål (5-1 till Norrköping) istället för att rulla sekvenserna där Norrköping spelade årets kanske vackraste fotboll i Allsvenskan. Det kan bära hela vägen till guld. Återkommer längre ner.

Olof Lundh den ende

Men först; den alltid brännande frågan: bengal-ningarna.

Nu var de i farten i Göteborg. Och när Göteborgstränaren Jörgen Lennartsson kom nära en mikrofon så nöjde han sig med att beklaga, att "det var störande", att det är "tråkigt med den här typen av avbrott."

TV4:s Olof Lundh reagerade - det är snart bara han som vågar ta i med hårdhandskarna bland alla utslätade s k expertkommentatorer - och fick så småningom ett mejl från Lennartsson som höll med om att han borde sagt ifrån på skarpen. Bra så, men…Lennartsson kunde ju gjort så mycket mera. Men hans ovilja att ta chansen är typisk för hur svensk fotbolls företrädare på alla plan hanterat fotbollsterrorn genom åren.

Det finns väl en tränarförening, en spelarförening, supporterorganisationer, enskilda spelare, klubbar, Elitfotbollförening, Distriktsförbund, SvFF som kunnat och kan göra så mycket mera. Tala med en enda samlande, fördömande röst.

Lallande räcker inte mot våldsverkare

Det är ju bara för en tränare att efter en avbruten match som den i Göteborg använda sin makt och sitt patos:

" Varför vill ni oss illa, när ni säger att ni går på matcherna för vår skull? Varför skadar ni oss - sportsligt, ekonomiskt, känslomässigt. Sluta! Ni som bär med er bengaler vill vi inte ha på våra arenor. Ni är inte vår publik. Tända är illa nog, att kasta bengaler rakt in i en folkmassa är lindrigt uttryckt försök till uppvigling eller allmänfarlig vårdslöshet eller i värsta fall anstiftan till upplopp eller till och med framkallande av livsfara".

Ja, här gäller det att ta till det grova artilleriet. Våldsverkare kan inte mötas med ett lallande.

Det borde vara lätt för de närmast stående på en läktare att ta en bild - alla bär ju en kamera med sig i sina mobiler idag - på marodörerna och gå till polisen. Slita av dem maskeringen. Visa lite ansvarstagande. Publik, vakter, polis, spelare, tränare, förbund; ni kan göra så ofantligt mycket mera. Nu är fallet ändå polisanmält. Det var på tiden.

Fotbollsterroristerna måste utrotas. Nu.

- - -

Det blir en het fotbollshöst. Utan tända bengaler kan man ju i sin naivitet hoppas. MFF i Champions League. Real Madrid nästa gång. Det kan bli en omgång som svider i skinnet. Malmö FF är inte alls Sveriges bästa lag just nu även om klubben får spegla sig i de fina salongerna och får vara med när de pampiga Champions League-föreställningarna spelas upp.

Malmö vinner inte Allsvenskan. Den chansen har laget med oskärpa, nonchalans och ibland veligt ledarskap schabblat bort. Det är ett stort misslyckande att lägsta nivån sjunkit så markant. Det är bara MFF-ledningen som envetet hävdar att klubben har en bättre spelartrupp i år. Icke så.

Jag var visserligen inget geni i matte men tittar man på tabellen, ser hur många lag Malmö har före sig och hur Göteborg, Norrköping och AIK trampar på, vilka matcher som återstår, kan jag inte förstå dem som plockar fram räkneexempel som gör MFF till mästare.

Låter amatörmässigt

Det vill bra mycket tur till att klara en plats i Europa.

Det är mycket man imponeras av i klubben Malmö FF. Men när taffligt försvarsagerande förklaras med att spelarna (språkligt) inte förstår varandra - i en stad som säkert har flest tolkar på flest språk i hela landet - därför att Åge Hareide inte talar spanska, ja då låter det lite amatörmässigt.

Årets bästa fotboll såg jag i söndags. OK, Sundsvall är inget topplag men Janne Andersson har gjort ett jättejobb med IFK Norrköping. 

Han har också en unik spelare i sin trupp, den från mittfältet omskolade Andreas Johansson, allsvenskans spelskickligaste innerback. En svensk Beckenbauer som vi sällan ser. Anders Svensson har ju gått samma väg, har samma fina blick och säkra passningsfötter; Johansson i Peking är ännu bättre. 

Lysande spel!

När många allsvenska backar håller på med sitt sidledsdaltande och alibipassningar skickar Johansson upp raka, precisa passning från backlinjen rätt upp till mittfält, han startar anfall så att Norrköping har ett försprång på 30-40 meter och har tre-fyra motståndare bortspelade från sitt försvarsagerande på bara denna första, startpassning.

Det är lysande och vackert att skåda och i nästa steg finns den spelbegåvade Alexander Axelsson (barnbarn till den geniale Norrköpings-strategen Örjan Martinsson på 60-talet) och så ett antal uppoffrande pjäser därtill, spelare med olika egenskaper som fint kompletterar varandra. Norrköping vinner kanske inte Allsvenskan i år men chansen finns och nog kommer AIK och Göteborg att få en match.

Andra göre sig nog icke besvär. Elfsborg ramlade av tåget i Örebro på måndagskvällen.

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.