Mr Bladder och bröderna Bludder

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
1993, när VM-lottningen hölls i Las Vegas inför slutspelet i USA sommaren 1994, var Sepp Blatter Fifas generalsekreterare. Det var alltjämt den store, pompöse och diktatoriske brasilianaren Joao Havelange som regerade världsfotbollen. Rik, skrupelfri och mutbar. Blatter var hans trogne lakej.
Supportern, åskådaren, den hängivne prövas och förförs, det är påfrestande och oemotståndligt på en och samma gång, men idrotten lockar och avskräcker - och upphör aldrig att fascinera och skapa diskussioner. Foto: TT

 

Men vid lottningen var det Mr Blatter som styrde och när det var skådespelaren Robin Williams tur att står för evenemangets underhållningsdel kallade han honom hela tiden för Mr Bladder.

Det betyder "blåsan" och kunde naturligtvis välvilligt tolkas som fotbollsblåsan men ordet har mest anatomisk användning och betyder helt enkelt Pissblåsan.

Blåsan platt inni...

Idag känns det nästan som ett för klent invektiv.

Nu verkar ju i alla fall tillfälligt luften ha gått ur blåsan helt. Blåsan är platt inni.

Men vad händer nu?

Är det så alldeles säkert att Fifas etiska kommitté verkligen kan avsätta presidenten?

Vad skulle en affär mellan Blatter och Platini på 17 miljoner utan kvitto verkligen ge för straff i strikt juridisk mening?

Knappast åtta år, väl?

Tvivlar på de goda kraftterna

Jag är inte så säkert på det blir de goda krafterna som vinner fotbollens maktkamp till slut.

Det skulle inte förvåna mig om Platini styr UEFA också fortsättningsvis…

…och att det ändå krävs en Fifa-kongress för att avsätta Blatter.

Han har ju sagt att han skall gå men "Blåsan" kan få luft och studsa tillbaka.

Många frågor, få svar

Oavsett utgången - allt har ju koncentrerats kring denna affär mellan Blatter och Platini - finns ju flera frågor att ställa:

- Hur kan det vara möjligt att en så stor affär inom Fifa kan ske utan att ekonomiskt ansvariga eller revisorer sett något och slagit larm? Det borde ju i så fall röra sig om pengar som aldrig bokförts. D v s Blatter har tagit emot dem (eller mycket mera) direkt i "näven" och vidarebefordrat dem till Platini.

- Är det så självklart att Platini kan stängas av om det är som han säger, att han redovisat pengarna öppet och betalat skatt för dem?

- Hur stora pengar har bytt ägare för att Ryssland och Qatar skulle tilldelas VM i fotboll?

- Är det möjligt att Blatter kunnat styra hela denna ekonomiska karusell utan att hans närmaste krets - exekutivkommittén - haft insyn. För att försäkra sig om ett mästerskap räcker det ju inte att köpa presidentens röst.

- Svenske Lennart Johansson har antytt oegentligheter flera gånger under årens lopp, slagits för hederligheten, men aldrig helt talat ur skägget om vad som kan ha förekommit, heller aldrig bekräftat eller dementerat eventuella mutattacker mot Fifa. Är det möjligt att vara så nära Blatter och ingenting märka. Kanske.

Svårt att tro på skärpning

Världsfotbollens framtid och ekonomi är kanske den största frågan vi bär med oss in i 2016.

Olympiska spel i Rio. Det första i Sydamerika. Är väl inte säker på att det är precis vad den brasilianska världsmetropolen mest behöver. En stilla förhoppning ändå; att kritiken efter Sotji, där arbetare misshandlades både fysiskt och själsligt, löner hölls inne, mutkolvarna härjade fritt och fick kostnaderna att galoppera, ändå fått IOK att tänka till.

Nu finns pengar fonderade för att garantera löner. Men det krävs stenhård kontroll, nitisk expertis, övervakning. Verkar väl inte riktigt som att allt fungerar så efter rapporterna från Rio.

Zlatans sista ansträngning

EM i fotboll. Ett svenskt avancemang från gruppspelet skulle vara en första klassens sensation. Det hade krävts ett helt nytt tänkande som jag inte tror att nuvarande förbundskapten är kapabel. Kan Zlatan, på sitt 35:e år, verkligen ensam åstadkomma också detta? Blir det Zlatans sista år i världsfotbollen?

  • Sarah Sjöström åker till Rio som Sveriges största (enda?) riktigt, riktigt stora guldhopp.

Malmö FF och miljonerna; vad händer nu? Får vi se svensk fotboll med lite högre svansföring, ledarskap med ambitionen att lyfta svensk fotboll närmare Medel-Europa, klubbar som tydligare visar för spelare och agenter, att man har högre ambitioner än att bara agera språngbräda till Europa.

Strunt i Basel

När jag skriver det här talas det om svenske mästaren Alexander Fransson (IFK Norrköping) och schweiziska FC Basel.

Basel? Vad har unga svenska fotbollstalanger för ambitioner?

En uppsjö av spelare nappar på agenternas första hugg för att kortsiktigt tjäna lite mera pengar. Av sportsliga skäl, för förkovran och utveckling, finns ingen  anledning för en talang som Fransson att gå till Basel. Många hoppas väl på succé och sedan försäljning till en större klubb - men hur ofta sker det? Hur många utmärka allsvenska spelare har inte bara försvunnit ut i anonymiteten. De förspiller inte bara landslagschanser, utvecklingsmöjligheter utan på sikt också mycket större pengar.

Lite mera mod, lite kyla och självsäkerhet efterlyses hos både spelare och klubbar.

Men SvT sjunker

Fyra norska lag i täten på en skidstafett. 17-1 i en VM-kvartsfinal i innebandy. Uttagningen av junior-VM-truppen i ishockey förstanyhet. Ifrågasättande och journalistisk värdering borde snarast upp på schemat på TV-sportens internutbildning.

Man tutar bara på och okunniga programpresentatörer joddlar på som om innebandy-VM var liktydigt med vilket VM som helst när det är så försvinnande obetydligt att det överhuvudtaget inte borde sändas.

  • • Skidsporten är K-märkt. Får inte röras. Inte ifrågasättas. Jag gillar längdskidor skarpt. Jag njuter av Jacob Hård och Anders Blomqvist. Men på något vis måste man hitta experter, kommentatorer som inte bara är f d skidåkare eller förbundskaptener eller på annat sätt insyltade i skidfamiljen, någon som vågar säga i Pops vinterstudio hur oerhört liten också skidsporten är och hur ohälsosamt dominerande Norge är.

 Men Yng, agera!

"Vad är det viktigaste på sportfronten idag", frågade programledaren sportredaktionens representant i Gomorron Sverige. "Junior-VM-truppen tas ut idag, vi är där." 

Verkligen. Så påpassligt. Vilket scoop!

Per Yng, TV-sportchefen, var chef på Göteborgs-Postens sportredaktionen när den var bäst i Sverige på 80-talet. Var har han förlagt sin journalistiska kompass?

  • • Nu pågår junior-VM. Med rutan full av experter, med magasin och programtid som vore det fotbolls-VM. Och experterna är lyriska, de talar om turneringen som en jultradition lika viktig som Kalle Anka och Herkules Jonsson. Inser ingen någonstans att denna ohöljda, välvilliga propaganda för just ishockeyn i det närmaste påminner om otillbörligt gynnande. På sin produkt säljer sig hockeyn till näringslivet. Hur många andra juniorturneringen nämns i rutan? Satsningen saknar alla proportioner.

Helin, gör något!

Kan man hoppas på att den nye programdirektören Jan Helin - med ansvar för bl a sporten - kan göra en banbrytande gärning här.Kan han möjligen förklara för TV-sportchefen, att det finns väsentligare saker att göra än att leta svenska assists och visa några flämtande sekunder ur ett dagligt, seriellt lunkande i NHL:s långa isgata fram till slutspel.

SvT:s brist på analyser, debatter, djupintervjuer, kritisk granskning och avslöjande från sportens område är skrämmande, ett rent svek mot tittarna. Bort med hejaklacksledarna och PR-kommentatorerna och anställ experter med mod och mandat att säga också de obekväma sanningarna.

Snälla, Jan Helin, fräls oss i dessa yttersta dagar från den slentrianmässiga mjäkigheten.

GOTT NYTT ÅR!

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.