Märklig kulmen – vad menade Janne Andersson?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Nederländerna i Amsterdam. Förlust med 2–0; ingenting konstigt eller oväntat, men… tänk om Vitryssland hade tofflat in en snedspark och snott en poäng från Frankrike i den match som pågick samtidigt och Sverige inte ens gjort ett riktigt försök på hela matchen att faktiskt vinna och ta en VM-plats direkt. Det skriver IA:s krönikör Åke Stolt.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson talar med pressen efter tisdagens VM-kvalmatch (grupp A) mellan Nederländerna och Sverige på Amsterdam Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Det hade han ju sagt, Janne Andersson, mannen som vi sätter sådan tilltro till, som är så klok och balanserad och väl skickad för sitt ämbete, att ”vi skall gå för att vinna.”

De ville bara komma undan

Men de försökte aldrig. De gjorde bara allt för att komma undan med så lite skråmor som möjligt och inte förlora det där som de rätteligen förtjänat.

Jag blir inte riktigt kvitt frågorna efter den där märkliga inställningen; inte minsta försök att vinna matchen, bara slåss med näbbar och klor för att undkomma med livet i behåll.

Hur skall det här gå i VM?

Ja, hur skall det gå i ett playoff till att börja med?

Ingen drömlottning

Schweiz, Kroatien, Danmark eller Italien; tror inte det spelar någon som helst roll.

Tror någon att Nederländerna hade tänkt sig att bli placerade efter Sverige i en VM-kval-tabell?

Detta Nederländerna, som vi felaktigt kallar Holland (ett område som omfattar 17, 35 procent av Nederländernas yta men med 40 procent av landets befolkning inom sina gränser), som tog VM-brons så sent som 2014 i Brasilien, som spelat tre VM-finaler (1974, 1978, 2010), som tog EM-guld 1988 och 2011 rankades som världsetta; detta Holland som var den s k totalfotbollens hemland, som nu missat de två senaste stora mästerskapen och som inte längre är en ovanligt stor fotbollsnation för att vara ett så litet land (ca 17 miljoner invånare).

Nu fick de uppleva en nästan övertydlig bladvändare i sitt lands fotbollshistoria, när den förnämlige Arien Robben (Bayern München) avslutade sin karriär med ett sagolikt drömmål men lämnade ett utslaget lag efter sig.

Nederländerna är just nu mera sitt lands adliga fotbollshistoria än ett lag i tiden.

Vad Sverige är vet vi inte riktigt.

Inga fribiljetter

Kroatien har ett väldigt bra fotbollslag, det är den delen av det nya Balkan som bäst representerar den fina bollidrottskultur som vi alltid hyllade det gamla Jugoslavien för.

Schweiz var aldrig ett landslag att ta på allvar förrän svenskvännen och f d MFF- och Halmstadstränaren Roy Hodgson tog hand om det och förde det till dess första VM-slutspel (USA 1994) men är nu bättre än vad många inbillar sig.

Många talar om Danmark som en önskelottning. Sådana finns inte och Danmark har i varje fall några spelare som håller betydligt högre klass än de svenska.

Italien är också en gammal stornation lite på dekis men likväl med sitt genetiska arv av stark försvarsorganisation och en teknisk förmåga som evolutionen inte förmått mala sönder.

Det kan gå hur som helst

Så ”stjärnorna kvittar det lika”, som Ferlin sa; det kan gå hur som helst mot vem som helst och Grekland, Nordirland, Irland hade heller inte varit några garanterade fribiljetter.

Men, som sagt, jag blir inte kvitt den där tanken, den stör mig eftersom jag alltid tyckt att Janne Andersson varit så klar och redig och tydlig i sina avsikter och sin regi.

Nu pratade han om att ta den chans som faktiskt fanns; att Frankrike med överdoserad nonchalans tappade poäng mot Vitryssland och Sverige med seger mot ett i praktiken utslaget Holl… förlåt, Nederländerna kunde löst en direktbiljett till VM i Ryssland. Men det vi fick se var ett lag av hoppackade försvarsspelare, löpande kämpar, bortsparkande backar, dåliga bollmottagare, fetlagda passningar, desperat flykt för livet och absolut inget spel som antydde ambitioner att försöka vinna.

Duger det i VM?

Så frågan måste naturligtvis bli; har Sverige att lag som duger i VM?

För så här kan det komma att se ut; lag som är bättre, som styr spelet, bestämmer takten men som måste avbrytas och ges något att tänka på. Har Sverige spelare till denna vändning, till maktövertagandet på planen, till kontringsmöjligheter, till bollinnehav med teknik och bollbehandling i världsklass?

Det är klart att det är svårt att gå ut till en match med beställningen; förlora gärna men inte med mer än sex mål!

Å andra sidan; hade det varit lättare om det krävts poäng i Amsterdam?

Vem kan förstärka?

Ursäkta, men jag har ännu inte upptäckt Jakob Johanssons storhet och jag saknar Sam Larsson.

―——

Finns det något i U21-landslaget som kan spetsa truppen till nästa år? Alexander Isak, Carlos Strandberg, Erdan Rakip. Nja, knappast, va.

―——

För att tala världsfotboll; när Argentina såg ut att bli ännu en världsnation att få kliva av den stora arenan steg Messi fram i hela sin fullkomlighet och sköt landet till VM med tre läckra mål mot Ecuador.

De bästa skall vara med i VM - det är viktigare än allt annat.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.