Sluta tjata om Zlatan nu!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Euforin vet nästan inga gränser. 8-0 mot Luxemburg. Det är som vore ”vi” redan i VM. Så är det inte. Andraplatsen är säkrad efter Frankrike, som naturligtvis ingenting tappar hemma mot Vitryssland i sista matchen även om fransk nonchalans alltjämt existerar även utanför schablonbilden. Inte mera än så.
Förbundskapten Janne Andersson nöjd med 8-0 i lördagens VM-kvalmatch Europa (grupp A) mellan Sverige och Luxemburg på Friends Arena i Solna. Foto: Sören Andersson / TT

Gruppsegern - vilket förstås varit en sensation - tappades bort nere i Bulgarien.

Nu blir det playoff i november och det kan gå lika illa som sist; mallgrodan Ronaldo kommer hit med sitt Portugal och öppnar alla portar på vid gavel.

Men det är ändå något som gör att man vill tro att det här skall gå bra.

Det man kan hoppas är att Sverige vinner mot Nederländerna i Amsterdam och förbättrar sin Fifa-ranking inför lottningen.

Sätter standarden

Och så är det ju något med den här genuine fotbollsarbetaren Janne Andersson som gör att Sveriges möjligheter förbättrats så påtagligt i det internationella umgänget.

Hans förmåga att få spelarna att tro på det han säger, de klara, enkla direktiven, hans rediga raka språk, hans noggrannhet och ordningssinne. Barn gör inte som man säger, de gör som man gör. Det är likadant med landslagsspelare i fotboll.

Kaptenen sätter standarden genom sitt sätt att vara, genom sin röst, sitt sätt att förklara och sin tydliga arbetslinje.

Vi som följt svensk fotboll i internationell miljö ett antal decennier - i mitt fall alltsedan Lennart Nyman var den förste förbundskaptenen på 60-talet - ser ju tydligt hur ledare påverkar sina medarbetare. Kanske mest påtagligt när Tommy Svensson tog över efter Olle Nordin eller som nu senast när Janne Andersson ersatte Erik Hamrén.

Det var som sagt Luxemburg Sverige mötte men det var ändå påtagligt att de taktiska dragen gick ut på att hota till sig ett mål tidigt, slå hål på en dröm och sedan visa hur bister verkligheten kan vara. Ett spel som gick hem.

Desperat om Zlatan

Jag är glad att Janne Andersson inte lyssnar på tongångarna från dem som fortfarande tjatar om Zlatans återkomst i landslaget.

Likaväl som vi utan darr på stämman slår fast att Zlatan Ibrahimovic är den främste fotbollspelare Sverige haft - låt vara utan internationella mästerskapsframgångar i vare sig klubb- eller landslag - så måste vi våga säga att det svenska landslaget är bättre nu. Det svenska landslaget behöver inte Zlatan Ibrahimovic längre. Skulle inte bli bättre med honom. Inte idag.

Följer man kvällstidningarna på nätet går det inte en dag utan en Zlatan-rubrik. Inte en enda dag. Han har inte spelat fotboll på ett halvår efter skadan han ådrog sig i 93:e minuten mot Anderlecht i Europa League i april men varje dag en rubrik. Om egentligen ingenting alls. Och landslagsspelare som utfrågas om de tycker att han skall tillbaka till landslaget eller kanske få Guldbollen för 53:e gången.

Det är patetiskt, det är som om de med alla desperata medel försöker hålla en sinande guldkalv under armarna, i rädslan för att helt gå under utan honom.

Befordrade statister

Sluta med tjatet. Och vad Guldbollen beträffar vore det väl genant, fantasilöst och direkt felaktigt att ge Zlatan den igen. Jag tyckte det var en gång för mycket redan fjol när man gott kunnat belöna till exempel målvakten Andreas Isaksson för en fantastisk landslagskarriär.

Sveriges spel i den här VM-kvalgruppen - mot så starka lag som Frankrike och Nederländerna och sådana osäkrade minor som Bulgarien och Vitryssland - har visat hur det blir när ett antal statister runt en enda lysande stjärna befordras och tilldelas riktiga roller i pjäsen.

Janne Anderssons landslag är mycket bättre än Hamréns, byggt på en svensk hantverkskultur att tryggt luta sig emot.

Men vi får hoppas på lite tur i lottningen. Inte Portugal och Ronaldo, inte nu igen. Därmed inte sagt att det blir lätt mot vare sig Nordirland, Wales, Irland, Danmark, Italien, Kroatien, Ukraina eller vem som nu kommer att lottas fram den 17 oktober.

Om det varit under förra regimen hade jag sagt; vi har inte en janne.

Men nu har vi en.

Janne.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.