Smakar det så kostar det!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Malmö FF är Sveriges starkaste fotbollsklubb. I den gamla historien – och nu. Det femte guldet sedan 2010 bekräftar dominansen. MFF leder den Allsvenska maratontabellen. MFF kan, som enda svenska klubb, sätta två stjärnor på nästa års allsvenska matchtröja efter sitt 20:e svenska mästerskap.
Malmöjubel bland fansen efter måndagens match i fotbollsallsvenskan mellan IFK Norrköping och Malmö FF på Östgötaporten. Malmö vann matchen med 1-3 och är därmed svenska mästare. Foto: Jessica Gow / TT

MFF är det senaste svenska laget som två år i följd, 2014, 2015 spelat gruppspel i Champions League.

MFF är det enda svenska lag som spelat final i Europacupen (1979), dåtidens namn på Champions League.

MFF är Sveriges rikaste idrottsklubb med en förmögenhet på uppåt en halv miljard.

Imponerande av en klubb som trots allt så sent som år 2000 spelade ett år i Superettan. Den restaureringen, det nya avstampet, återuppbyggnaden till vad klubben blivit idag är tveklöst något av det mest remarkabla under klubbens långa historia och utfördes av dåvarande ordföranden Bengt Madsen och sportchefen Hasse Borg. Sjutton år senare står klubben med sex nya guld och en stabil grund om alla avundas.

Vändningen till en övertygande 3-1-seger i Norrköping accentuerade tydligt Malmös överlägsenhet i år. Inte spelmässigt men i effektivitet. Med kniven på strupen och underläge 0-1 körde MFF fullständigt över IFK med två danskar i huvudrollerna (Lasse Nielsen och Anders Christiansen) och tre norrmän i laget när slutsignalen gick.

Ungefär som Norrköping gjorde i Malmö 2015 och säkrade guldet.

Stark spelaraktion

Det som gjorde mig extra glad att se var när tränaren Magnus Pehrson tog spelarna med sig ut till de supportrar som ville in på planen och fira före slutsignalen och fick stopp på en invasion som kunnat få svåra efterverkningar.

Det är den typen av resoluta ställningstaganden från spelare och ledare som jag tror är det effektivaste motmedlet mot läktarvåld. Nu skötte sig fansen uppenbarligen exemplariskt men i masshysteri vet man aldrig vare som händer.

Det har varit en besynnerlig allsvenska i så motto, att klubben som med tre omgångar kvar leder med ointagliga tio poäng vinner så övertygande utan att riktigt ha imponerat med ett väloljat spel mer än i ett fåtal matcher.

Det mesta har varit kamp, löpstyrka, enskilda prestationer och den högsta högstanivån när så verkligen krävts. Plus jämnhet och mindre doser nonchalans. Nationellt sett oerhört imponerande.

Laget har ingen topplacering i skytteligan, ingen bland de åtta främsta i passningsligan men likväl; flest gjorda mål, bästa målskillnaden. Och sjutton (17) olika målskyttar.

Ett med Malmö

Jag tror inte det finns någon stad i Sverige som projicerar hela sin själ, sin attityd, sitt självförtroende, sin ambition så tydligt som Malmö gör i MFF.

När klubben åkte ur Allsvenskan 1999 skakades hela staden i sina grundvalar. Men då byggde man en bro till kontinenten, en hel stadsdel nere vid havet och så har det pågått. Hand i hand har MFF och staden expanderat, pulserat av nya innovationer, byggnader, infrastruktur och kulturell mångfald.

MFF och det klubben och staden visat under 2000-talet är i alla avseenden unikt i Sverige och det har krävts som motvikt till tunga bördor och stora påfrestningar på snart sagt alla institutioner. Våldet, kulturen, vinnarmentaliteten, nybyggarandan försöker balansera varandra i den här spännande staden.

Den vanliga visan

Det Malmö FF som dominerat svensk fotboll de senaste sex åren har haft Markus Rosenberg som den tydliga ledaren på planen. Han kom tillbaka för fyra år sedan efter en tioårig karriär utomlands och har medverkat till tre allsvenska guld och två Champions League-slutspel. En storsuccé.

Rosenberg spelar ett år till men han är ingen skyttekung längre och nästa år är han ett år äldre och beviset på MFF:s styrka kommer att visa sig i hur klubben nu hanterar ett mästarlags dilemma.

En handfull spelare kan försvinna - i varje fall till sommaren. Den vanliga visan.

MFF har den tydliga ambitionen, uttalad av ordföranden Håkan Jeppsson också efter det 20:e guldet, att prestera internationellt. Champions Leagues gruppspel är målet. I år blev det överraskande tvärstopp mot Vardar från Skopje, Makedoniens huvudstad. Ett misslyckande.

Klubben gör investeringar för att ta nästa steg men risken är att man står och stampar på samma fläck. Spelare som köps in är sällan bättre än de som säljs. Det blir allt svårare att hålla trupperna intakta över 4-5 år. Talanger avstår en bra utveckling i trygg miljö för snabba pengar ute på osäker mark. Manga karriärer kommer att avbrytas i förtid.

Mångmiljonförlust

MFF har dessutom svårt att till och med ta till sig de bästa spelarna i Sverige. Klubbar säljer hellre billigare till andra konkurrenter än matar Jätten Glufs-Glufs med flera bitar ur gottepåsen.

Årets sommarvärvningar är mera frågetecken (och värre än så) än något annat även om Carlos Strandberg nu sköt sitt första mål när guldet säkrades i Norrköping.

MFF:s bokslut för guldåret 2017 - med en sponsorbudget som kanske är den starkaste i allsvenskan och ett publiksnitt på över 18 000 - kommer att närma sig ett minus uppåt 20 miljoner.

Sportsliga vinster och ekonomiska förluster. Smakar det så kostar det.

Bakslaget i Europaspelet och det i flera avseenden tvivelaktiga köpet av Kingsley Sarfo för 13 miljoner förklarar minusresultatet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.