Men SM-guldet blir en förlustaffär

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockeyn SM-final blir en stor ekonomisk förlust – för mästarlaget! 

-Den här säsongen är det guldfirandets baksida, spelarkontrakten rymmer en speciell guldbonus.  ”Normala år”  är slutspelet en bra kassapjäs för finallagen, med intäkter i storleksordningen sju till åtta miljoner totalt, bara i finalen. 

Rögles målvakt Christoffer Rifalk jublar med lagkamraterna efter segern i torsdagens semifinal.

-Nu har play off lagen endast haft ökade kostnader – och för mästarlaget dessutom en guldbonus att förhålla sig till.

Det säker Anders Mäki, 55 år, med gedigen hockeybakgrund som ledare i Linköpings HC och i dag konsult i ledarskapsutveckling. Han driver också bloggen ”Hockeykunskap”, ett måste för alla hockeyintresserade.

Minus i bokslutet

-Ett SM-guld är förstås ett bra säljargument, men den här säsongen, och ovissheten inför framtiden är speciell. Bokslutet kommer att visa på minussiffror för både Växjö och Rögle. Laget med guldhattar har också att ersätta sina spelare med en guldbonus, utöver beloppen i de ordinarie kontrakten, menar Anders Mäki. ’

Växjö mot Rögle är den logiska finalen, tabellettan mot tabelltvåan. Båda tvingades ut i en oviss femte match i semifinalen för att nå slutstriden om Le Mat pokalen, hockeyns klassiska mästartrofé.

Favoritskapet vilar på Växjö, och tränaren Sam Hallam, 42 år, vet inte hur det känns att förlora en final efter två tidigare SM-guld, 2018 och 2015.

Växjö Lakers är förstås en framgångssaga. Grundat så sent som inför säsongen 1997/1998 efter Växjö HC:s konkurs och under debut-säsongen på andra plats i division 4 höst, efter Halmstads HK och ny andra placering div. 4 vår, efter Åseda. 

Öman skapade resurser

Drygt 20 år senare är föreningen redo för ännu ett guld.  En förklaring är skickligt ledarskap under industrimannen, Anders Öman, när föreningen etablerade sig i hockeyns societet.  Han har i dag ingen aktiv roll , men finns förstås med i bakgrunden.

Som ordförande i industrigruppen  APP Properties, projektutveckling och fastigheter, gladdes han över finalplatsen på webbsajten Linkedin. Där avslöjade han också att företaget, efter fyra månaders förhandlande sålt fastigheter för 1.4 miljarder kronor.

-Sanslöst mycket pengar och inte ofta man får göra så stora affärer, skrev Anders Öman.

Sam Hallam var ungdomsspelare i AIK, men på grund av ryggproblem valde Sam coachbänken. Han blev säsongen 2008-2009 elitishockeyns yngste tränare i allsvenska Bofors.

Hans analytiska förmåga och stora engagemang tog honom till Växjö, han fullbordar nu sin nionde säsong (!). Gissa om Sam Hallam har stort förtroende.

I finallaget har Sam Hallam spelare för alla roller och i en serie över sju matcher har jag svårt att se Rögle utmana. Inte ens skadan på Honken Trophy vinnaren, målvakten Viktor Fasth, fick Växjö att darra. In klev oprövade Erik Källgren och spikade igen. Defensiven är ramstark, och offensiven är bred. Ännu har inte poängkungen Emil Pettersson visat sitt rätta ansikte.

Bästa lagen kom till finalen

Rögles uppmarsch är förstås anmärkningsvärd, och jag har tidigare i Idrottens Affärer granskat det forna bandylaget från Bjäre halvön, ja föreningen bildades för bandy på skånska insjöar redan 1921.

Tvillingarna Chris och Cam Abbot har verkligen gett avtryck, först som spelare och nu i ledande roller. Finallaget är väl komponerat, är fysiskt starkt och med blixtrande omställningsspel.

 Unge tyske backen, Moritz Seider, 20 år, nummer 53, är en bjässe med sina 1.92 cm och 94 kg. Utöver fysiken är hans spelintelligens stor.  Han är proffslistad av NHL-laget Detroit som är att gratulera, Seider är en blivande världsback.

I finalen hoppas jag vi slipper dessa eländiga video-tolkningar med domare i speakerbåset. Regelverket är otydligt och inte alls i linje med vad TV-publiken och kommentatorer/experter anser. SHL hävdar motsatsen och tycks helt ha glömt att ishockey är underhållning med mål och målsituationer som främsta ingredienser.

Att ta hjälp av arenornas mediakub, eller jumbotron, borde vara självklart men inte ens där finns klara riktlinjer. I Örebro i höstas fick Oskarshamns Oscar Sundh sin karriär spolierad efter en blind side tackling av Emil Larsson i Örebro. Domarteamet missade situationen och jumbotronen gav inga repriser.

När Växjö-backen Tim Erixon fick matchstraff, efter tackling mot just Emil Larsson, vevades repriser på samma jumbotron.

SHL, och domaransvariga, får verkligen tänka till. För att vi nästa säsong ska slippa dessa oklarheter, det sprider ett löjets skimmer att videobedömningar och användning av jumbotronen dominerar i eftersnack och kommentarer.

Med det sagt: Växjö och Rögle, är vid finalbordet av ett enda skäl. De var bäst i grundserien – något som har betonats i play off.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.