Återvändare sätter färg på SHL-matcherna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockey 2: i dag är det start för elithockey igen. SHL startar - med publik på läktarna. Åtskilliga tusen fans gör vågen! Idrottens Affärers sakkunnige skribent, Kjell Nilsson har koll på hockeyn och guidar läsarna med början i går. 2021/09/har-ar-fakta-runt-shl-klubbarna I dag granskar han  ytterligare några lag  och konstaterar att det är många om budet. Men sluligen bestämmer han sig för Luleå som största guldfavorit. Åter, här får du fakta som du inte hittar någon annanstans. Här handlar det om ekonomi och organisation - de bakomvarande förklaringarna till lagens förmåga och styrka på isen. .

Brynäs, som gick segrande ur våren kvalstrid med HV 71, har byggt om helt på ledarsidan och hoppas att finske Mikko Manner ska vara den injektion som laget behöver. Manner har assisterat Jukka Jalonen i två raka VM-finaler och har gott renommé i Finland.  Lagets stomme finns kvar från säsongen, det kan vara en fördel. Ekonomin är skakig, minus 23 miljoner och en uppskrivning av värdet på  hemmaarenan Monitor Erp Arena var nödvändigt för att säkra säsongen.

Frölunda, med ett publiksnitt på över 11 000, kan efter FHM:s besked gå in i säsongen med ett större lugn. Bokslutet våren 2021 lämnade ett minus på 70 miljoner. Ordförande Mats Gauers, 75 år, har omvalts för 11:e året i rad. Under hans era har laget vunnit två SM-guld och fyra Champions Hockey League-titlar.  Amerikanen Ryan Lasch, 34 år, tillbaka för en tredje sejour i laget, är närmast en garanti för fortsatta framgångar.

Många förändringar i spelartrupperna

Vårens finalpar, Växjö och uppstickaren Rögle, har båda förlorat flera tongivande spelare. Växjö har ett helt nytt målvaktspar, där Lettlands Janis Kalminis, 24 år, är tänkt som ”etta” I Rögle har tre toppbackar försvunnit, Niklas Hansson, Eric Gélinas och Mortiz Seider.  I Ängelholm är ombyggda Catena Arena invigningsklar den 9 oktober, passande nog mot Malmö, det höjer hockeytempen ytterligare i Ängelholm.

Skellefteå som pressade Rögle i vårens semifinal, förlust 2-3, har ny tränare i Robert Olsson, tidigare Djurgården. Sportchefen Erik Forsell har tvingats se att flera tongivande har lämnat, bl.a. hela succékedjan Jesper Frödén, Jonatan Berggren och Anderas Wingerli.  Två tyska VM-spelare i Riga i våras, Stefan Loibl och Toni Kühnhackl, ersätter. De senaste årens duo, Joakim Lindström, 37 år och Oscar Möller, 35 år,  får leda laget ännu en säsong.

Leksand och Örebro nämns båda som topp 6- kandidater efter stora framsteg förra säsongen 2020-2021. Ja Örebro är till och med Radiosportens expert, förre Modoiten Per Svartvadet, favorit till seger i grundserien.

Jag är mer tveksam, den finska kolonin i laget omfattar hela sju spelare, ett rekord i sitt slag, men var finns Örebros identitet och själ?  Leksands tunga uppgift är att fylla hålen efter den slovakiska duon Peter Céhlarik/Marek Hrivik och toppmålvakten Janne Juvonen. En blivande stjärna är 18-årige Isak Rosén, egen produkt och enligt tränaren Björn Hellqvist en av de största talanger ”jag har haft förmånen att träna”.

I en egen ekonomisk division

Linköping, IK Oskarshamn och nykomlingen Timrå spelar i en egen ekonomisk division och grundtipset blir kamp om att undvika negativt kval, det vill säga rädda sig från placering 13 och 14.

De har ligans lägsta spelarbudgetar och får hoppas på fyndmarknaden när övriga gjort sina spelarval.

 I Oskarshamn är en ny arena högt prioriterad men kommunalrådet Anders Erlandsson (s) har andra bekymmer efter regeringens sena besked om hur kärnkraftsavfallet ska förvaras och lagras.

En ny arena får stå på väntelista, till stort förtret för IK Oskarshamns klubbchef, Martin Åkerberg.

Och hur går det, då?

Var hamnar Le Mat pokalen, ishockeys mästartrofé?

 Jag säger Luleå efter finalseger mot Färjestad. Tränaren Thomas ”Bulan” Berglund har bästa målvaktsparet Joel Lassinatti/Jesper Wallstedt, elakingen Brendan Shinnimin, ännu en återvändare, och så Linus Omark som grädde på moset.

Svagt av klubbarna!

I god tid före SHL-starten skickade Idrottens Affärer fyra centrala ekonomiska frågor till SHL-lagen. Endast tre klubbar svarade, av dessa hänvisade Färjestad till 2021 år bokslut med kommentar ”att budget/inklusive spelarkostnader är inget vi kommenterar eller redovisar denna tid på året”. Avsändare var klubbdirektör Stefan Larsson.

Rögle, klubbdirektör Daniel Koch och Malmö, ordförande Mats Larsson har däremot svarat utförligt och precist. Av svaren framgår att Rögle hoppas öka omsättningen från förra säsongens 122 miljoner till 125-135 kommande säsong, att det egna kapitalet har minskat från 21,7 miljoner till 10,6 miljoner, vidare att föreningen fick 16,9 miljoner i krisstöd av regeringen, fördelat av RF.

Malmö hoppas gå från 97,5 miljoner till 117,5 miljoner i omsättning kommande säsong,  lönekostnader, inklusive spelarlöner, beräknas öka från 61,9 till 68 miljoner. Det egna kapitalet är nu 2,9 miljoner mot 8,2 säsongen 2021-2022. Krisstödet uppgick till 13,7 miljoner.

Idrottens Affärer ger tre stjärnor av tre möjliga till Rögle och Malmö, Färjestad erhåller en. Övriga lag hör hemma i skamvrån.

Sista grundserieomgången, av 52, avgörs tisdagen den 15 mars 2022. 

Kjell Nilsson

Fakta

Del 1 ac Kjell Nilssons granskning av SHL hittar du här.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.