Här är fakta runt SHL-klubbarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockey 1: SHL är tillbaka. Det blir elithockey igen. Och inte nog med det. Publiken får komma in i hallarna! Det är stort, riktigt stort!

Idrottens Affärers sakkunnige skribent, Kjell Nilsson har koll på hockeyn och med början i dag redovisar han fakta runt klubbarna inför lördagens premiär. Fakta som du inte hittar någon annanstans. Här handlar det om ekonomi och organisation - de bakomvarande förklaringarna till lagens förmåga och styrka på isen. I morgon följer del 2.

Efter tisdagens tidiga julklubb, beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) om slopade publikrestriktioner från den 29 september andas hockey-Sverige ut.

 Säsongen 2020-2021, gick klubbarna miste om publikintäkter på en halv miljard Därför kan lördagens SHL-start ske med hejdlös optimism och stor förväntan.

Tårögd vd

I en första kommentar sade SHL:s vd. Jenny Silfverstrand att hon blev tårögd när beskedet blev officiellt. Var viss om att sjätte omgången, torsdag 30 september, blir tidernas publikfest. Prövade ekonomiansvariga i SHL-lagen kan räkna med utsålda arenor, och redan nu justera budgeten – uppåt.

Hemmaplansfavör är  åter något att  ta hänsyn till för alla er som vill tjäna extra pengar på SHL-resultaten på olika spelbolag. Publiktrycket på exempelvis Johanneshov kan få den mest erfarne domare att darra.

Den här säsongens SHL-upplaga har förlorat 130 spelare enligt statistik från SHL:s hemsida. Många har slutat, flera har försvunnit till ryska KHL eller ut i Europa. Andra jagar drömmen i USA/Kanada, som Luleå-backen Nils Lundqvist, säsongens vinnare av Salming Trophy som nu söker plats hos New York Rangers.

SHL-lagen får i stället glädjas åt flera ”hemvändare”  som Linus Omark, 34 år, en pucktrollare från Övertorneå, som efter starka säsonger i utländsk tjänst, senast i Généve Servette  är tillbaka i Luleå Hockey. Han är i intervjuer tydlig med att artisteri hör till ishockeyn och 61 poäng (22+39) förra säsongen visar att hans poänghunger finns kvar.'

Miljardären förstärker

Luleås sportchef, Stefan ”Skuggan” Nilsson säger överraskande att han inför den här säsongen har en kraftigare spelarbudget till sitt förfogande än inför förra säsongen. I bakgrunden finns it-miljardären (Minecraft) Jakob Porser  samt ett nytt avtal med gruvjätten LKAB.

SHL-lagen bjuder högst ogärna på storleken på sina lönekostnader, men det är rimligt att tro att ”Skuggan” skuggar 100 miljoner-strecket.

Färjestad har fått se andra lag bära  guldhattar de senaste nio säsongerna, en evighet för värmlänningarna. Lagets general manager, Peter Jakobsson, har landat hela fem ”återvändare” från främmande isar, backen Mikael Wikstrand samt forwards kvartetten  Joakim Nygård, Jacob de la Rose, Linus Johansson och Marcus Nilsson.

FBK-koncernen visade en minus på 80 miljoner efter förra säsongen,  men såväl hängslen som livrem samt bidrag, som RF:s krisstöd, gör att förlusten stannar vid  två miljoner. Det egna kapitalet är fortsatt SHL:s högsta eller är 119 miljoner vid nedsläpp den 11 september. 

I raden av ”hemvändare”  är Malmös Carl Söderberg, 35 år, en riktig tungviktare.  En klassforward som under sina åtta NHL-säsonger aldrig var förvisad till någon farmarliga. Redhawks är moderklubb, och gissa vilket som är laget i Söderbergs hjärta.  Han bor nu permanent i den ståtliga villa som en gång Zlatan Ibrahimovic hade nycklar till – husaffären var klar i maj 2015 och kostade Söderberg 30 miljoner.

Nytt regelverk

Malmö har spelat på dispens från Ishockeyförbundet licensnämnd, men pandemin har skapat ett nytt regelverk för SHL-lagen och Redhawks kan lugnt förbereda sig för föreningens 50 års jubileum 2022.

Ja, det vimlar av ”hemvändare”, vi har backen Jonathan Pudas tillbaka i Skellefteå efter ett ryskt äventyr. Djurgården kan luta sig mot två, Linus Videll, också han från KHL och sent inflygande Marcus Sörensen, 29 år, Södertälje-fostrad och närmast från sex säsonger i San Jose i NHL, där karriären aldrig riktigt lyfte.

Djurgården, mesta mästarna med  16 SM-guld, redovisar ett intäktsbortfall på 51 miljoner kronor, men kommer ur pandemikrisen med eget kapital på 24,3 miljoner kronor. Ordföranden Kaarel Lehiste, 64 år, sliter med den eviga hallfrågan, Johanneshov är slitet och ägaren Stockholms stads planer för ”Hovets” framtid är höljda i dunkel.  Isytorna är knappa i Stockholms-regionen och A-laget har inte ens en egen träningshall.

Kanadensare coachar

Som coach har Djurgården plockat in 69 årige kanadensaren Barry Smith, ett vågspel trots Smiths tunga cv. med fem Stanley Cup-ringar som assisterande i Pittsburgh och Detroit. Som huvudcoach har han inte varit lika lyckosam, han var i Malmö Redhawks säsongen 1997-1998 men lämnade under stor turbulens.

Kjell Nilsson

Fakta

Här hittar du del 2 av Kjell Nilssons granskning av SHL

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.