Nu väntar landslagets examensprov

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I söndags fyllde Zlatan 40. I dagarna firar den gamle landslagskaptenen Björn Nordqvist och 70-talets stora affischnamn Ralf Edström sin 79:e respektive 69:e födelsedag. Spelare födda i Vågens tecken (22 september till 23 oktober), särskilt i oktober har enligt stjärntydare en speciell, kreativ talang. 

Det var fotbollstränaren Otto Dombos, när han tränade Åtvidabergs FF till allsvensk seger 1972, som gjorde mig uppmärksam på detta faktum.

Han tittade på folk, såg på deras kroppsspråk, iakttog deras utstrålning, lyssnade till deras röster, hörde på deras sätt att tala, gå, ta för sig, hitta på saker och sedan sa han utan att veta, till mig också: ”Du är född i Vågen va, oktober tror jag. Mycket riktigt. 

Vågen bär de största

Man kan tro vad man vill om dem som letar stjärnor bland stjärnorna men fakta talar mycket för hans teorier. Många tunga namn guppar på Vågen.

Zlatan, Sveriges bäste fotbollspelare genom tiderna.

Ralf Edström, 70-talets stora stjärna i Sverige, Holland, Belgien och Monaco.

Björn Nordqvist, mittback med 115 landskamper, kapten i 90 av dem.

Glenn Hysén, störst på 80-talet, 68 landskamper, kapten också han, Europamästare med Liverpool, förste svensk att vinna engelska ligan.

Ur tidigare generationer finner vi hela den världsberömda innertrion Nils Liedholm, Gunnar Nordahl och Gunnar Gren, stjärnor i Italien (Milan företrädesvis) under slutet vad 40- och början på 50-talet.

Garvis Carlsson, AIK och Atlethico Madrid, medlem av OS-guldlaget 1948.

Agne Simonsson, svensk VM-center i VM-silverlaget från 1958.

Andreas Isaksson, Sveriges förre stjärnmålvakt och Robin Olsens företrädare i landslaget.

I Vågens tecken, fast i slutet av september, finner vi också Anders Limpar, Stefan Rehn, VM-spelare 1994 och MFF-ikonen Marcus Rosenberg.

Pelé och Maradona

Lyfter vi blicken utomlands finner vi duon som brukar nämnas allra först när vi försöker utse världens bäste fotbollspelare genom tiderna; Brasiliens Pelé och Argentinas Diego Armando Maradona. 

Brasiliens store dirigent och världsmästare Didi och den exceptionelle yttern Garrincha är också oktoberbarn.

Englands store kreatör i världsmästarlaget från 1966, Bobby Charlton.

Wolfgang Overath, tyskt spelgeni på 70-talet.

Raymond Kopa, Frankrike, Årets spelare i Europa 1958.

För att nämna några.

Konstnärligt lagda, kreativa och berömda stjärnor i andra branscher icke att förglömma:John Lennon, Kate Winslet, Luciano Pavarotti, Oscar Wilde, Chuck Berry, Alfred Nobel (högaktuell i dagarna), Martin Luther King, Pablo Picasso, Bill Gates, Mahathma Gandi, Graham Green, Groucho Marx, JO Waldner, Alicia Wikander, Charlie Norman, Jenny Lind, Yo-Yo Ma, Jacques Tati, Guiseppe Verdi, Julia Roberts, John Cleese, Karin Boye, Lars Winnerbäck, Eugene O´Neill, Nitsche, Sven Erik Magnusson, Harold Pinter, Ian Thorpe,

Även Janne, minsann

Nu blickar vi ut genom ett nytt VM-kvalfönster. Sverige möter Kosovo på lördag, Grekland på tisdag i nästa vecka, segrar absolut nödvändiga, matcherna på Friends. Hur Janne Andersson än formerar sina trupper bör han alltså ha i åtanke att Ken Sema och Robin Quaison både har sina födelsedagar i Vågens tecken, Quaison till och med matchdagen mot Kosovo. Är Janne det minsta skrockfull, tror på ödet och kanske till och med vad stjärnornas placering på himlavalvet kan betyda så borde alltså både Sema och Quaison få spela. De kan ju vara födda under en lycklig stjärna. Janne själv kom också till världen i Vågens tecken, precis som fotbollens förnyare och mannen som hittills är den ende som coachat ett svenskt lag som spelat final i Euroacupen, Malmö FF:s Bob Houghton.

Nu väntar examensprovet

Det är ju till landslaget och i viss mån till Malmö FF som hoppet står den hör hösten att de skall göra starka intryck i den internationella fotbollen. I båda fallen gäller det för lagen - och här skall man nog inte titta för mycket på stjärnorna - att släppa naiviteten och återgå till de lite tråkigare, svenska grunderna; slita, jobba, förstöra, kämpa, vara aggressiva och sammanhållna. Att veta sin plats i fotbollens näringskedja och rätta mun efter matsäcken.

MFF:s möjligheter att rädda en tredjeplats i sin grupp och få vara med i utslagningsfasen av Europa League till våren bedömer jag som nästan obefintliga efter kollapsen i S:t Petersburg.

Landslaget har fortfarande chansen, Kosovo bör inte bli något större problem även om i Europa liksom i Allsvenskan, de mindre betrodda lagen överraskar stort med frisk och frejdig fotboll. Mot Grekland krävs revansch. Stryk där och VM-platsen är långt, långt borta och Janne Andersson kan tvingas inhösta sitt första riktigt stora bakslag. En förbundskapten i Sverige har som sin absolut viktigaste och största uppgift att kvala in sitt landslag till VM-slutspelet. Det är examensprovet framför alla andra. 

Så två raka segrar ligger i beställningslistan. Och då räcker det naturligtvis inte bara att titta på stjärnorna.

Åke Stolt (född 5 oktober)

- - -

PS: Förutom Otto Dombos fanns ett antal framgångsrika ungerska tränare i Sverige från 40-talet och några decennier framåt: Lajos Czeizler i Norrköping,  Kalman Konrad i Malmö FF och ÅFF, Istvan Vampetits, Degerfors bl a, Josef Nagy, ÅFF och svenska landslaget, Lajos Szendrödi, AIK och Djurgården, Vilmos Varszegi, guldtränare i Norrköping och Öster, bland andra.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.