Klasskillnaden bevisad i klartext

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

0-3, 0-4, 0-4., Det är verkligheten i siffror för Malmö FF ute i Europa 2021.

Knappast smickrande men det är ändå inte resultaten i sig som förskräcker. Juventus och Chelsea spelar i en annan division.

Men Malmö FF, kaxiga Malmö som vill vara störst och bäst har helt planlöst tagit sig sin internationella utmaning. Nästan lämnat walk over.

Både Juventus och Chelsea kan göra både tre och fyra mål på lag som är klasser bättre än Malmö FF.  I teorin ser många matcher hopplösa ut - så även för det svenska landslaget.

Men det som gör mig besviken och ganska säker på att den danske tränaren Jon Dahl Thomasen är helt fel man att leda laget internationellt, är den aningslösthet och naivitet man gått till verket med. Till synes helt utan plan.

Inget lärt av Hareide

Det är uppenbart att MFF:s danske tränare inte lärt sig något av sin chef Åge Hareide under tiden de ledde det danska landslaget tillsammans. Norrmannen var MFF:s tränare 2014 och 2015 med en helt annan inställning och taktisk finurlighet under två års spel i Champions Leagues gruppspel.

Hösten 2014 blev det 0-2-förluster hemma och borta mot Juventus, 0-5 (borta) och 0-2 mot Atletico Madrid, 2-4 borta och seger med 2-0 hemma mot grekiska Olympiakos.

Förlustmatchen hemma mot Madridlaget en av de bästa internationella  matcher klubben spelat. En handfull chanser, seger hade inte varit helt orättvis.

2015 blev det 0-2 hemma och 0-8 borta mot Real Madrid, 0-2 borta och 0-5 hemma mot PSG och 0-4 borta men 1-0-seger hemma mot Sjachtar Donetsk.

I flera av matcherna mot högkvalifikativt motstånd höll laget långa stunder jämna steg, kontrade till sig chanser, höll siffrorna nere och - framför allt - hade en plan, en organisation som innebar att de försökte jävlas med motståndarna och ge sig själv chansen. De mötte individuell överlägsenhet med unison, taktisk, försvarsinriktad fotboll.

Starka karaktärer

Fyra spelare är kvar i MFF-truppen från senast Champions League-gruppspelet 2015: Erdal Rakip, Oscar Lewicki (olyckligtvis skadad), Jo Inge Berget och Frans Brorson.

Under Hareide-åren fanns rader av karaktärspelare och andra med landslagserfarenheter: Målvakten Robin Olsen, backarna Anton Tinnerholm, Filip Helander, Ricardinho, Erik Johansson, Rasmus Bengtsson, mittfältarna Magnus Halsti, Simon Thern, Emil Forsberg och Magnus Eriksson, forwards som Magnus Rosenberg, Isaac Kiese-Thelin och Mattias Svanberg.

Hareide talade aldrig om att se och lära ute i Europa, han mötte inte de stora kanonerna med öppet värn utan cementerade sitta skydd så tätt som möjligt med fyrbackslinje förstärkt med extra inneback. Planen var tydlig. Precis som det svenska landslaget under årens lopp stjälpt etablerade storheter överända med listiga planer, så lyckades MFF med karaktär och en tydlig spelplan visa, att man hade avsikten att vinna.

Man föll ändå mot bättre lag men inte på naivitet och planlöshet.

Illa taktiskt förberedda

Malmö FF har ett tydligt mål att vara Nordens mest betydande fotbollsklubb. Det innebär  med nödvändighet att man vinner Allsvenskan så gott som vartannat år och ger sig chansen att kvala in till Champions League.Oftast räcker inte ambitionerna och förmågan längre än att klara kvalet och gå in i gruppspelet. Det är då den tuffa resan börjar, som nu, med sex internationella matcher insprängda i den mest förtätade allsvenska guldstrid vi sett på länge.

Men jag känner inte riktigt att det sätt Jon Dahl Thomasen, varken i tal eller handling, tagit sig an de internationella uppgifterna, harmonierar med klubbens ambitioner. Det verkar uppgivet, planlöst, ”vi skall se och lära.”

I helvete heller; ni skall försöka vinna. Det kommer antagligen inte att gå men ni skall försöka. Så lyder i alla fall högsta ledningens befallning. I fri översättning.

Hemma mot Juventus, med en huvudlös planering, lämnade man fältet helt fritt för italienarna att från första minut ta kommandot utan nämnvärd ansträngning. 0-3.

I S:t Petersburg mot Zenit var det total försvarskollaps. Sex, sju MFF-spelare i straffområdet som inte hade fördelat sina arbetsuppgifter utan stod handfallna som första dan på jobbet.

Icke simkunniga

På Stamford Bridge, mot titelförsvarande Chelsea, startade man med trevande försök till högt försvarsspel, otimat och utan aggressivitet, som Chelsea lätt spelade bort. Spelarna sprang och slet så gott de kunde men det såg så erbarmligt hjälplöst ut. Det var som att skicka ut icke simkunniga i engelska kanalen utan följebåt.

Det går inte att spela Champions League som man spelar Allsvenskan. Man måste gillra fällor, förstärka försvaret, göra det så svårt som möjligt för skickligare motståndare - inte underlätta deras resa.

Fotboll kräver en plan

Erinrar mig bara - som en liten hälsning till Malmö FF - att norska Rosenborg deltog i Champions Leagues gruppspel elva gånger mellan 1995-2007. Man slog Milan på San Siro med 2-1, spelade kvartsfinal, besegrade de där åren bland storlagen Real Madrid, Valencia och Borussia Dortmund. Endast Porto och Manchester United har deltagit i Champions gruppspel flera gånger.

Rosenborg hade en plan. Skissad av tränarikonen Nils Arne Eggen, behängd med Sankt Olavs-orden, den högsta utmärkelse en norsk medborgare kan få.

För Jon Dahl Thomsen väntar knappast någon medalj för tapperhet i fält. Snarare mera dalj.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.