Mot succé med Gnosjöandans hjälp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det vimlar av klubbar i Superettan som anser att de hör hemma i Allsvenskan. Där de en gång varit. Dit de åter vill. Sundsvall, Helsingborg, Landskrona, Trelleborg, Öster, Jönköping Södra, Örgryte med flera.

Men överst i tabellen tronar lilla Värnamos IFK. Fyra matcher kvar.Oväntat, imponerande men alldeles välförtjänt.

Det förlösande målet. Värnamos Edvin Becirovic i mitten har gjort 3-2 på övertid motFalkenbergs FF. Foto: Mikael Fritzon / TT

Allsvenskan är mycket nära nu och en av mina gamla landslagsfavoriter, Jonas Thern, ler och jublar en oktoberkväll på Finnvedsvallen när matchklockan visar 94.14 och 3-2-bollen sitter där och domaren blåser av.

Falkenbergs 2-0-ledning har förvandlats till hemmaseger och vad vet vi egentligen om Värnamo.

Den sjöngs en visa när jag var barn om Apladalen i Värnamo och en gång i tiden kunde jag i alla fall några av de tjugotre långa verserna av Carl Snoilskys ”På Värnamo marknad” där Per och Kersti växlar ringar i något sorts fattigmansromantiskt epos.

Thern biter sig fast

Vad vet vi om Värnamo?

Jonas Thern (fast född i Falköping 1967) kom från IFK Värnamo, där han debuterat i A-laget som 14-åring med matcher mot Häradsbäck, Urshult och Furuby, till Malmö FF som 17-åring och kom att bli en betydande kugge i en gyllene MFF-generation ledd av Roy Hodgson med spelare som Martin Dahlin, Stefan Schwarz, Joakim Nilsson, Roger Ljung, Leif Engquist med flera, några av dem viktiga kuggar i Sveriges bronslag i USA-VM 1994.

Man kommer liksom inte ifrån Jonas Thern. Han biter sig fast - i motståndarna, i oss, i sina idéer och uppfattningar - han går sin egen väg, han är envis som synden - och han har ett öga för det som bör ske på fotbollens komplexa spelfält som få andra. 

Så när IFK Värnamo försöker brodera - ibland lite för smånätt och naivt, men hela tiden konstruktivt och finurligt - är det influenser från tränarstorheter som Sven Göran Eriksson, Roy Hodgson, Marcello Lippi och Claudio Ranieri som bildar mönster. Och det som Jonas Thern själv skapat och funderat ut under åren i Malmö FF, Benfica, Napoli och Roma. 

Och kanske också från en annan smålänning, Tommy Svensson, som ledde det svenska landslag där Jonas var kapten och mittfältare av ett slag som man nästan inte ser idag. Både arbetshäst, irriterande häftplåster, outtröttlig löpare, attackspelare med väl genomtänkta passningar. Ledartyp redan som ung, kapten för EM-laget 1992 och VM-laget 1994. Både maskinist och kapten på skutan.

Autodidakten duger

Thern struntar i de utbildningar som UEFA kräver, han tror på autodidaktens tillräcklighet, han låter den yngre Robin Asterhed (från MFF:s ungdomsverksamhet och FC Köpenhamns 19-årslag) stå längst fram och till synes bestämma med sin mentor bakom ryggen, men alla vet att det som sker i Värnamo, ett fotbollsunder om man så vill, hade aldrig skett om inte Jonas Thern valt att efter sin långa, framgångsrika karriär flytta tillbaka till det han älskar -  hembygden, lantlivet, hönsen och traktorerna - om han inte varit så prestigelös, om han inte startat sin egen fotbollsakademi och examinerat en rad talanger - Viktor Claesson, Niklas Hult, Simon Thern, Isaak Kiese Thelin bland andra - och istället för glamouren i storklubbsvärlden valt det jordnära Värnamo, så hade inga under skett.

I Värnamo med omnejd finns en entreprenörsanda som gör att klubben nobbar agenterna och sköter sina spelaraffärer själva. Tittar man på spelartruppens moderklubbar finner man Värnamo (sex stycken), Sävsjö, Tölö, Skurup, Hovshaga, Gnosjö, Lenhovda, Älmhult, Anderstorp och Markaryd. Och så lite invandrad kryddning förstås.

Kraven från Fotbollförbundet

Finnvedsvallen har förstås inga Champions League-dimensioner. 5000 är publiktaket - i Allsvenskan krävs 3000 sittplatser under tak, sponsors- och pressutrymmen av modernare slag.

Det är uppkomlingens bekymmer. Vem vågade drömma om Allsvenskan? Jag deltog i en debatt på en konferens i Växjö för ett antal år sedan där just arenafrågan diskuterades. 

Vilka krav kan Fotbollförbundet ställa på en kommun? Är det över huvud taget motiverat med arenabyggen för flera hundra miljoner i en kommun på knappt 20 000 invånare (Värnamo t ex) när folket ropar efter bättre skola, vård och omsorg? Klubben har inte råd. Skall man överlåta åt företag att bygga och äga? 

Dåvarande kommunstyrelseordföranden i staden, Hans Göran Johansson, var bekymrad om IFK Värnamo plötsligt skulle få allsvenska ambitioner. Han berättade liksom i förbigående att hans dotter heter Annie Lööf. Hon hade just blivit Centerpartiets ordförande. Inte ens det kunde hjälpa.

Med Gnosjöandans hjälp

VM-bronsmedaljören och Guldbollenvinnaren Jonas Thern har det nederländska fotbollsgeniet Johan Cryuff som en ledstjärna, han har arrangerat ett spel i dur, men han ser förstås det vi alla såg i matchen mot Falkenberg i måndags, att naiviteten måste bort, flexibiliteten utvecklas, försvarsspelet stärkas. 

Men att med kvick och lekfull anfallsfotboll går det ännu, i konkurrens med tydligare, större, rikare allsvenska pretendenter, att förverkliga drömmen.

Att bli hela Smålands lag blir inte lätt i konkurrens med så lokalt starka varumärken som Jönköpings Södra, Öster och Kalmar FF så det krävs nog lite lagom små(lands)snålhet och ekonomisk kreativitet i Gnosjöandans miljö för ett fullvärdigt, allsvenskt lag. Men i vår, när Apladalen börjar grönska och dagens Per och Kersti går sin romantiska stig så är Thern-ingen kastad på Finnvedsvallen. Vi får se vilken sida som kommer upp.

Och om nu allt går som Gudarna har tänkt nu när Lööf-en börjat gulna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.