MFF i dag: miljoner in - spelare ut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte överraskande att blickarna riktas mot just Malmö FF när de europeiska klubbarna, med lite starkare muskler, ser sig om efter prisvärda truppförstärkningar. Det är MFF som under 2010-talet gjort starkast avtryck av svenska klubbar ute i Europa. 

Och när NK känns för dyrt går man till Ullared. Trots framgångar och några hack uppåt i näringskedjan är det alltjämt (för) billigt att handla i Sverige. Mittfältstalangen Anel Ahmedhodzic , 22, och lovande forwarden Amin Sarr, 20, är de två senaste i raden på försäljningslistan.

Antonio Colak, kom som en förstärkning i främsta linjen, me får inte stanna

Båda slank ut genom det internationella transferfönstret bara minuter innan det slog igen för den här gången. Situationen kan på ett sätt se angenäm ut med svenska mått mätt. Circa 75 nya miljoner in på ett redan imponerande konto.

Men det visar också att framgång kräver sitt pris. Trots en organisation av internationella dimensioner och ett kassaflöde som i varje fall på nordisk nivå är minst sagt imponerande, räcker klubben inte till i konkurrensen mot Europa. 

Välutbildade spelare ur klubbens akademi försvinner, vissa innan de ens hunnit visa allsvensk kompetens i ett topplag.

Vart tog storklubbarna vägen?

Det som kan förvåna är att klubben trots ambitionen att klättra på Europastegen (ett svenskt Ajax) förhåller sig tämligen modest i prissättningen av talanger de själva utbildat. 

Och kanske mest överraskande att en redan prövad landslagsspelare som Ahmedhodzic (Bosnien och Hercegovina) inte går till en bättre klubb än franska Bordeaux. 

Det lär handla om ett lån till sommaren men med en bindande option som gör att fransmännen måste köpa loss honom när lånetiden gått ut. Det talas om ett pris på ca 47 miljoner svenska kronor.

Den talangfulle innerbacken har varit rubrikernas man i två år. Ryktena har surrat men vart tog alla storklubbar vägen som sagts ha stått i kö för MFF-talangen? 

Anel har betraktats som en av allsvenskan mest attraktiva spelare de senaste säsongerna, kontakter har tagits, bud har lagts men alla har uppenbarligen dragit sig tillbaka en efter en och till slut blev det den föga imponerande klubben Bordeaux, för närvarande 17:e lag i den franska högstaligan, bara tre poäng från nedflyttningsstrecket efter 17 spelade omgångar. Under måndagen gjorde Admedhodzic sin sista förmiddagsträning med MFF för att sedan dra iväg med ett privatplan tillsammans med sina agenterna, de gamla MFF-ikonerna Markus Rosenberg och Behrang Safari till staden vid floden Garonne i sydvästra Frankrike.

Sämre på forwardsidan

Sportchefen i Bordeaux, Adman Lopez, uttrycker en försiktig förhoppning om att den svenske mittbackstalangen skall bidra till att den franska klubben får stanna kvar i första divisionen. Från Champions League-spel med MFF till nedflyttningskamp i den föga imponerande nedre halvan av den franska ligan är inget imponerande uppköp rent sportsligt. 

Kanske inte ens en särskilt spänstig språngbräda om man vill ta sig vidare uppåt i hierarkin. Bordeaux är ett lag som MFF en lyckosam dag har en god chans att slå. Klubben är idag en skugga av vad den en gång varit. Sex franska ligatitlar, den senast 2009. Klubben tränas av Sarajevofödde Vladimir Petkovic, 59, som vi känner som förbundskapten för det schweiziska landslaget 2014-2021.

MFF har tidigare i år gjort sig av med två innerbackar, Frans Brorsson och egna talangen Hugo Andersson men har det alltjämt hyggligt beställt på backsidan.

Då är forwardskrisen betydligt större. Lånet av den tysk-kroatiske Antonio Colak från grekiska PAOK blev en succé. Colak gjorde 14 mål på 26 matcher, jobbade hårt för laget och blev en populär och värdefull spelare på kort tid. Enligt uppgift hade MFF ambitionen att lösa honom från hans kontrakt men ägaren bestämde och grekerna beslöt att behålla honom. 

En skyttekung behövs

Den tänkte ersättaren var just Amin Sarr, som plockades hem i höstas efter utlåningen till Mjällby, där han gjorde åtta mål på nittonmatcher och bidrog till lagets fina säsong 2021. 

Men det blev bara vinterträning i MFF för Sarr som nu sålts för 25 miljoner till holländska Heerenveen. Klubben ligger för närvarande på tionde plats i förstaligan, Eredivise, hela 23 poäng efter serieledande 

Ajax. Sarr är bara tjugo år gammal, en stark och mycket snabb forward som kunde stått inför ett stort genombrott i Allsvenskan när han nu återvänt till klubben som utbildat honom. 

Men det blev bara ”sa jag adjö när jag kom?” och nu återstår att se vad MFF kan göra för att återställa en konkurrenskraftig besättning på forwardsidan. 

Den trupp för 2022 som MFF just nu presenterar på sin hemsidan borde inte ge de allsvenska försvaren särskilt allvarlig skrämselhicka. Tre forwards på listan. Ola Toivonen återkommer möjligen i speldugligt skick till våren men han är i absoluta nedförsbacken och ingen lösning på problemet, 

Malik Abubakari har inte imponerat i sina få inhopp och Adi Nalic är en duktig komplementspelare men ingen potentiell allsvensk skyttekung han heller. 

Och det är forwards på den nivån som MFF absolut behöver för att behålla sin position som allsvensk guldfavorit och svensk fotbollsambassadör ute i Europa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.