MFF i dag: miljoner in -spelare ut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte överraskande att blickarna riktas mot just Malmö FF när de europeiska klubbarna, med lite starkare muskler, ser sig om efter prisvärda truppförstärkningar. Det är MFF som under 2010-talet gjort starkast avtryck av svenska klubbar ute i Europa. 

Och när NK känns för dyrt går man till Ullared. Trots framgångar och några hack uppåt i näringskedjan är det alltjämt (för) billigt att handla i Sverige. Mittfältstalangen Anel Ahmedhodzic , 22, och lovande forwarden Amin Sarr, 20, är de två senaste i raden på försäljningslistan.

Antonio Colak, kom som en förstärkning i främsta linjen, me får inte stanna

Båda slank ut genom det internationella transferfönstret bara minuter innan det slog igen för den här gången. Situationen kan på ett sätt se angenäm ut med svenska mått mätt. Circa 75 nya miljoner in på ett redan imponerande konto.

Men det visar också att framgång kräver sitt pris. Trots en organisation av internationella dimensioner och ett kassaflöde som i varje fall på nordisk nivå är minst sagt imponerande, räcker klubben inte till i konkurrensen mot Europa. 

Välutbildade spelare ur klubbens akademi försvinner, vissa innan de ens hunnit visa allsvensk kompetens i ett topplag.

 

Vart tog storklubbarna vägen?

 

Det som kan förvåna är att klubben trots ambitionen att klättra på Europastegen (ett svenskt Ajax) förhåller sig tämligen modest i prissättningen av talanger de själva utbildat. 

Och kanske mest överraskande att en redan prövad landslagsspelare som Ahmedhodzic (Bosnien och Hercegovina) inte går till en bättre klubb än franska Bordeaux. 

Det lär handla om ett lån till sommaren men med en bindande option som gör att fransmännen måste köpa loss honom när lånetiden gått ut. Det talas om ett pris på ca 47 miljoner svenska kronor.

Den talangfulle innerbacken har varit rubrikernas man i två år. Ryktena har surrat men vart tog alla storklubbar vägen som sagts ha stått i kö för MFF-talangen? 

Anel har betraktats som en av allsvenskan mest attraktiva spelare de senaste säsongerna, kontakter har tagits, bud har lagts men alla har uppenbarligen dragit sig tillbaka en efter en och till slut blev det den föga imponerande klubben Bordeaux, för närvarande 17:e lag i den franska högstaligan, bara tre poäng från nedflyttningsstrecket efter 17 spelade omgångar. Under måndagen gjorde Admedhodzic sin sista förmiddagsträning med MFF för att sedan dra iväg med ett privatplan tillsammans med sina agenterna, de gamla MFF-ikonerna Markus Rosenberg och Behrang Safari till staden vid floden Garonne i sydvästra Frankrike.

Sämre på forwardsidan

Sportchefen i Bordeaux, Adman Lopez, uttrycker en försiktig förhoppning om att den svenske mittbackstalangen skall bidra till att den franska klubben får stanna kvar i första divisionen. Från Champions League-spel med MFF till nedflyttningskamp i den föga imponerande nedre halvan av den franska ligan är inget imponerande uppköp rent sportsligt. 

Kanske inte ens en särskilt spänstig språngbräda om man vill ta sig vidare uppåt i hierarkin. Bordeaux är ett lag som MFF en lyckosam dag har en god chans att slå. Klubben är idag en skugga av vad den en gång varit. Sex franska ligatitlar, den senast 2009. Klubben tränas av Sarajevofödde Vladimir Petkovic, 59, som vi känner som förbundskapten för det schweiziska landslaget 2014-2021.

MFF har tidigare i år gjort sig av med två innerbackar, Frans Brorsson och egna talangen Hugo Andersson men har det alltjämt hyggligt beställt på backsidan.

Då är forwardskrisen betydligt större. Lånet av den tysk-kroatiske Antonio Colak från grekiska PAOK blev en succé. Colak gjorde 14 mål på 26 matcher, jobbade hårt för laget och blev en populär och värdefull spelare på kort tid. Enligt uppgift hade MFF ambitionen att lösa honom från hans kontrakt men ägaren bestämde och grekerna beslöt att behålla honom. 

En skyttekung behövs

Den tänkte ersättaren var just Amin Sarr, som plockades hem i höstas efter utlåningen till Mjällby, där han gjorde åtta mål på nittonmatcher och bidrog till lagets fina säsong 2021. 

Men det blev bara vinterträning i MFF för Sarr som nu sålts för 25 miljoner till holländska Heerenveen. Klubben ligger för närvarande på tionde plats i förstaligan, Eredivise, hela 23 poäng efter serieledande 

Ajax. Sarr är bara tjugo år gammal, en stark och mycket snabb forward som kunde stått inför ett stort genombrott i Allsvenskan när han nu återvänt till klubben som utbildat honom. 

Men det blev bara ”sa jag adjö när jag kom?” och nu återstår att se vad MFF kan göra för att återställa en konkurrenskraftig besättning på forwardsidan. 

Den trupp för 2022 som MFF just nu presenterar på sin hemsidan borde inte ge de allsvenska försvaren särskilt allvarlig skrämselhicka. Tre forwards på listan. Ola Toivonen återkommer möjligen i speldugligt skick till våren men han är i absoluta nedförsbacken och ingen lösning på problemet, 

Malik Abubakari har inte imponerat i sina få inhopp och Adi Nalic är en duktig komplementspelare men ingen potentiell allsvensk skyttekung han heller. 

Och det är forwards på den nivån som MFF absolut behöver för att behålla sin position som allsvensk guldfavorit och svensk fotbollsambassadör ute i Europa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.