MFF i dag: miljoner in -spelare ut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte överraskande att blickarna riktas mot just Malmö FF när de europeiska klubbarna, med lite starkare muskler, ser sig om efter prisvärda truppförstärkningar. Det är MFF som under 2010-talet gjort starkast avtryck av svenska klubbar ute i Europa. 

Och när NK känns för dyrt går man till Ullared. Trots framgångar och några hack uppåt i näringskedjan är det alltjämt (för) billigt att handla i Sverige. Mittfältstalangen Anel Ahmedhodzic , 22, och lovande forwarden Amin Sarr, 20, är de två senaste i raden på försäljningslistan.

Antonio Colak, kom som en förstärkning i främsta linjen, me får inte stanna

Båda slank ut genom det internationella transferfönstret bara minuter innan det slog igen för den här gången. Situationen kan på ett sätt se angenäm ut med svenska mått mätt. Circa 75 nya miljoner in på ett redan imponerande konto.

Men det visar också att framgång kräver sitt pris. Trots en organisation av internationella dimensioner och ett kassaflöde som i varje fall på nordisk nivå är minst sagt imponerande, räcker klubben inte till i konkurrensen mot Europa. 

Välutbildade spelare ur klubbens akademi försvinner, vissa innan de ens hunnit visa allsvensk kompetens i ett topplag.

 

Vart tog storklubbarna vägen?

 

Det som kan förvåna är att klubben trots ambitionen att klättra på Europastegen (ett svenskt Ajax) förhåller sig tämligen modest i prissättningen av talanger de själva utbildat. 

Och kanske mest överraskande att en redan prövad landslagsspelare som Ahmedhodzic (Bosnien och Hercegovina) inte går till en bättre klubb än franska Bordeaux. 

Det lär handla om ett lån till sommaren men med en bindande option som gör att fransmännen måste köpa loss honom när lånetiden gått ut. Det talas om ett pris på ca 47 miljoner svenska kronor.

Den talangfulle innerbacken har varit rubrikernas man i två år. Ryktena har surrat men vart tog alla storklubbar vägen som sagts ha stått i kö för MFF-talangen? 

Anel har betraktats som en av allsvenskan mest attraktiva spelare de senaste säsongerna, kontakter har tagits, bud har lagts men alla har uppenbarligen dragit sig tillbaka en efter en och till slut blev det den föga imponerande klubben Bordeaux, för närvarande 17:e lag i den franska högstaligan, bara tre poäng från nedflyttningsstrecket efter 17 spelade omgångar. Under måndagen gjorde Admedhodzic sin sista förmiddagsträning med MFF för att sedan dra iväg med ett privatplan tillsammans med sina agenterna, de gamla MFF-ikonerna Markus Rosenberg och Behrang Safari till staden vid floden Garonne i sydvästra Frankrike.

Sämre på forwardsidan

Sportchefen i Bordeaux, Adman Lopez, uttrycker en försiktig förhoppning om att den svenske mittbackstalangen skall bidra till att den franska klubben får stanna kvar i första divisionen. Från Champions League-spel med MFF till nedflyttningskamp i den föga imponerande nedre halvan av den franska ligan är inget imponerande uppköp rent sportsligt. 

Kanske inte ens en särskilt spänstig språngbräda om man vill ta sig vidare uppåt i hierarkin. Bordeaux är ett lag som MFF en lyckosam dag har en god chans att slå. Klubben är idag en skugga av vad den en gång varit. Sex franska ligatitlar, den senast 2009. Klubben tränas av Sarajevofödde Vladimir Petkovic, 59, som vi känner som förbundskapten för det schweiziska landslaget 2014-2021.

MFF har tidigare i år gjort sig av med två innerbackar, Frans Brorsson och egna talangen Hugo Andersson men har det alltjämt hyggligt beställt på backsidan.

Då är forwardskrisen betydligt större. Lånet av den tysk-kroatiske Antonio Colak från grekiska PAOK blev en succé. Colak gjorde 14 mål på 26 matcher, jobbade hårt för laget och blev en populär och värdefull spelare på kort tid. Enligt uppgift hade MFF ambitionen att lösa honom från hans kontrakt men ägaren bestämde och grekerna beslöt att behålla honom. 

En skyttekung behövs

Den tänkte ersättaren var just Amin Sarr, som plockades hem i höstas efter utlåningen till Mjällby, där han gjorde åtta mål på nittonmatcher och bidrog till lagets fina säsong 2021. 

Men det blev bara vinterträning i MFF för Sarr som nu sålts för 25 miljoner till holländska Heerenveen. Klubben ligger för närvarande på tionde plats i förstaligan, Eredivise, hela 23 poäng efter serieledande 

Ajax. Sarr är bara tjugo år gammal, en stark och mycket snabb forward som kunde stått inför ett stort genombrott i Allsvenskan när han nu återvänt till klubben som utbildat honom. 

Men det blev bara ”sa jag adjö när jag kom?” och nu återstår att se vad MFF kan göra för att återställa en konkurrenskraftig besättning på forwardsidan. 

Den trupp för 2022 som MFF just nu presenterar på sin hemsidan borde inte ge de allsvenska försvaren särskilt allvarlig skrämselhicka. Tre forwards på listan. Ola Toivonen återkommer möjligen i speldugligt skick till våren men han är i absoluta nedförsbacken och ingen lösning på problemet, 

Malik Abubakari har inte imponerat i sina få inhopp och Adi Nalic är en duktig komplementspelare men ingen potentiell allsvensk skyttekung han heller. 

Och det är forwards på den nivån som MFF absolut behöver för att behålla sin position som allsvensk guldfavorit och svensk fotbollsambassadör ute i Europa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.