MFF i dag: miljoner in -spelare ut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte överraskande att blickarna riktas mot just Malmö FF när de europeiska klubbarna, med lite starkare muskler, ser sig om efter prisvärda truppförstärkningar. Det är MFF som under 2010-talet gjort starkast avtryck av svenska klubbar ute i Europa. 

Och när NK känns för dyrt går man till Ullared. Trots framgångar och några hack uppåt i näringskedjan är det alltjämt (för) billigt att handla i Sverige. Mittfältstalangen Anel Ahmedhodzic , 22, och lovande forwarden Amin Sarr, 20, är de två senaste i raden på försäljningslistan.

Antonio Colak, kom som en förstärkning i främsta linjen, me får inte stanna

Båda slank ut genom det internationella transferfönstret bara minuter innan det slog igen för den här gången. Situationen kan på ett sätt se angenäm ut med svenska mått mätt. Circa 75 nya miljoner in på ett redan imponerande konto.

Men det visar också att framgång kräver sitt pris. Trots en organisation av internationella dimensioner och ett kassaflöde som i varje fall på nordisk nivå är minst sagt imponerande, räcker klubben inte till i konkurrensen mot Europa. 

Välutbildade spelare ur klubbens akademi försvinner, vissa innan de ens hunnit visa allsvensk kompetens i ett topplag.

 

Vart tog storklubbarna vägen?

 

Det som kan förvåna är att klubben trots ambitionen att klättra på Europastegen (ett svenskt Ajax) förhåller sig tämligen modest i prissättningen av talanger de själva utbildat. 

Och kanske mest överraskande att en redan prövad landslagsspelare som Ahmedhodzic (Bosnien och Hercegovina) inte går till en bättre klubb än franska Bordeaux. 

Det lär handla om ett lån till sommaren men med en bindande option som gör att fransmännen måste köpa loss honom när lånetiden gått ut. Det talas om ett pris på ca 47 miljoner svenska kronor.

Den talangfulle innerbacken har varit rubrikernas man i två år. Ryktena har surrat men vart tog alla storklubbar vägen som sagts ha stått i kö för MFF-talangen? 

Anel har betraktats som en av allsvenskan mest attraktiva spelare de senaste säsongerna, kontakter har tagits, bud har lagts men alla har uppenbarligen dragit sig tillbaka en efter en och till slut blev det den föga imponerande klubben Bordeaux, för närvarande 17:e lag i den franska högstaligan, bara tre poäng från nedflyttningsstrecket efter 17 spelade omgångar. Under måndagen gjorde Admedhodzic sin sista förmiddagsträning med MFF för att sedan dra iväg med ett privatplan tillsammans med sina agenterna, de gamla MFF-ikonerna Markus Rosenberg och Behrang Safari till staden vid floden Garonne i sydvästra Frankrike.

Sämre på forwardsidan

Sportchefen i Bordeaux, Adman Lopez, uttrycker en försiktig förhoppning om att den svenske mittbackstalangen skall bidra till att den franska klubben får stanna kvar i första divisionen. Från Champions League-spel med MFF till nedflyttningskamp i den föga imponerande nedre halvan av den franska ligan är inget imponerande uppköp rent sportsligt. 

Kanske inte ens en särskilt spänstig språngbräda om man vill ta sig vidare uppåt i hierarkin. Bordeaux är ett lag som MFF en lyckosam dag har en god chans att slå. Klubben är idag en skugga av vad den en gång varit. Sex franska ligatitlar, den senast 2009. Klubben tränas av Sarajevofödde Vladimir Petkovic, 59, som vi känner som förbundskapten för det schweiziska landslaget 2014-2021.

MFF har tidigare i år gjort sig av med två innerbackar, Frans Brorsson och egna talangen Hugo Andersson men har det alltjämt hyggligt beställt på backsidan.

Då är forwardskrisen betydligt större. Lånet av den tysk-kroatiske Antonio Colak från grekiska PAOK blev en succé. Colak gjorde 14 mål på 26 matcher, jobbade hårt för laget och blev en populär och värdefull spelare på kort tid. Enligt uppgift hade MFF ambitionen att lösa honom från hans kontrakt men ägaren bestämde och grekerna beslöt att behålla honom. 

En skyttekung behövs

Den tänkte ersättaren var just Amin Sarr, som plockades hem i höstas efter utlåningen till Mjällby, där han gjorde åtta mål på nittonmatcher och bidrog till lagets fina säsong 2021. 

Men det blev bara vinterträning i MFF för Sarr som nu sålts för 25 miljoner till holländska Heerenveen. Klubben ligger för närvarande på tionde plats i förstaligan, Eredivise, hela 23 poäng efter serieledande 

Ajax. Sarr är bara tjugo år gammal, en stark och mycket snabb forward som kunde stått inför ett stort genombrott i Allsvenskan när han nu återvänt till klubben som utbildat honom. 

Men det blev bara ”sa jag adjö när jag kom?” och nu återstår att se vad MFF kan göra för att återställa en konkurrenskraftig besättning på forwardsidan. 

Den trupp för 2022 som MFF just nu presenterar på sin hemsidan borde inte ge de allsvenska försvaren särskilt allvarlig skrämselhicka. Tre forwards på listan. Ola Toivonen återkommer möjligen i speldugligt skick till våren men han är i absoluta nedförsbacken och ingen lösning på problemet, 

Malik Abubakari har inte imponerat i sina få inhopp och Adi Nalic är en duktig komplementspelare men ingen potentiell allsvensk skyttekung han heller. 

Och det är forwards på den nivån som MFF absolut behöver för att behålla sin position som allsvensk guldfavorit och svensk fotbollsambassadör ute i Europa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.