Sveket och hyckleriet runt fotboll-VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Gianni Infantino, 52, är en schweizisk jurist.

Det är han som nu gör bort sig fullständigt genom att (frivilligt) ha satt sig som Qatars fånge på sitt kontor i Doha för att därifrån berätta för världen det lämpliga i att VM i fotboll spelas där medan julsångerna snart börjar ljuda över världen.

Jo, han är en liten tomte men paketen han delar ut är smaklösa, bisarra.

Han har bett oss blunda för allt gräsligt som sker i det konstgjorda fotbollslandet Qatar.

En 52-årig jurist fick möjlighet att styra fotbollsvärlden. Stora fotbollsländer går med på vad som helst. Som att lägga ett VM i ett land där fotboll knappt existerar, där temperaturen är 40+ och då människor på många platser förbereder jul och vinter...

Han hade erfarenheter från sitt arbete i Uefa där han en kort period satt som ordförande när den ordinarie, fransmannen Michael Platini, var avstängd, anklagad för ekonomiska oegentligheter i maskopi med sin ”master”, dåvarande Fifa-presidenten Sepp Blatter.

En (o)värdig efterträdare

Den 20 februari 2016, när Blatter hade diskvalificerats, valdes Infantino till ny Fifa-president.

Han lovade, om inte guld och gröna planer, så  alla fall en ny inriktning för Fifa, bort från myglet och korruptionen.

Idag vet vi.

Gianni Infantino är en (o)värdig efterträdare till Joao Havelange och Sepp Blatter. Starka på att dra in pengar till fotbollen, duktiga på att muta sig fram och se till att det rinner ner rejäla summor i deras egna fickor.

Det är naturligtvis skandalöst att Infantino flyttat Fifas kontor till Doha och satt sig i knät på ägarna till den tvättinrättning som med fotbollen som sköljmedel gör allt för att skyla över det som sker i landet och som de uppenbarligen begriper att stora delar av världen inte sympatiserar med.

Det är omänskliga lagar som styr, omänskliga straff som utmäts, en omänsklig syn på oliktänkande, kvinnor, gästarbetares rätt och värde.

Det hade förstås gått lika bra med Blatter som chef i tvättstugan men hans efterträdare har inte vansläktats. Bara svikit sina löften och inte lagt två strån i kors för att ge viktiga villkor, löner, avtal och boenden till dem som byggt upp alla de arenor som inte fanns därför att Qatar inte har den fotboll som kräver dylika arenor. Vi kan kalla dem tvättstugor allihop, de tvättar och sköljer och centrifugerar tills det återstår något som vi inte ens vill ta på oss längre. Kejsarens nya kläder ger en falsk förklädnad, ovärdiga en fotbollsfest.

En smaklös presskonferens

Dagarna innan VM sparkade igång höll Infantino en presskonferens som måste ha varit den märkligaste någon fotbollspresident hållit. Han sa att han kände sig som qatarier, som arab, som afrikan, som homosexuell, som migrantarbetare. Han tillade förstås att han inte var någotdera men det han precis sagt var så smaklöst, så respektlöst mot det som den regim han nu företräder inte alls bryr sig om. Han skulle få världen att tro att han kunde ikläda sig dessa roller och epitet utan risk i ett land som är tolerant. Mot bättre vetande men precis så som en fånge hos en diktatorisk regim måste tala. Han är köpt, han har accepterat landet där VM spelas och - det jävligaste av allt - han är den ende kandidaten när Fifa skall välja ordförande nästa gång.

Han måste ju bort. Han har gjort bort sig så till den milda grad att alla demokratiska fotbollsledare i världen borde skämmas - att de valde honom och att de uppenbarligen har för avsikt att göra om misstaget.

Fotbollen i världen behöver en stark ledare med integritet som inte låter sig fångas av ett litet (om än rikt) land vid Persiska viken som vill använda fotbollen för att försöka blidka omvärlden.

Man kunde ju hoppats på att ingen skulle åkt dit., Att pamparna visat lite kurage och satt stopp, att landslagen stannat hemma, att alla världens fotbollsstjärnor gick i strejk, att ingen publik dök upp på arenorna.

Ett rent falsarium

Nu kan vi ju inte lita på att ens publiken är äkta. Det talas om köpta fans, vi kommer antagligen att få se åtskilliga i publiken i falska förklädnader, dräkter som gått igenom tvättmaskinen den också. Det är ett stort falsarium som väntar oss. Det enda vi kan lita på är fotbollen. Den kan bli enastående.

Arrangemanget är köpt, Fifa-presidenten är köpt, publiken är kanske köpt den också. Man vet inte. Vi får se hur det blir. Tomma läktare hade ju varit en snyting mitt i solarplexus på Infantino, David Beckham och andra som ställt upp på propagandafilmer för regimen och talar väl om landet Qatar.

Det är ju turister och företag man vill ha dit, kanske anar man någonstans bortom horisonten att oljan skall sina och att fotbollens nu skall erbjuda andra möjligheter att skaffa inkomstkällor. 

Jag hoppas - men förmodligen är det en naiv förhoppning - att fotbollsvärlden genomskådar i varje fall smilfinken Infantino som gått ut och läxat upp medierna för att ge en falsk bild av förhållanden och till och med uppmanat spelartrupperna och ledarna som är där att koncentrera sig på fotbollen och blunda för allt det andra.

Det är smaklöst och upprörande. Han kunde ju bara ha tigit och hållit god min i ett fult spel - han var ju inte själv direkt skyldig till att Qatar fick spelen, han kunde skylla på Blatter.

Den största lögnen

Han kallade till och med kritikerna av mästerskapet för hycklare och sa att ”vi européer borde be om ursäkt för det vi gjort de senaste 3000 åren innan vi börjar med moralpredikningarna.” Han tillade: ”Jag behöver inte försvara Qatar (fast det är vad han gör), de kan försvara sig själva. Jag försvarar fotboll mot orättvisa. (vilket han inte gör). Vem bryr sig egentligen om arbetarna? Fifa gör det, fotbollen gör det och Qatar gör det också.”

Det måste väl ändå vara den största lögn (fast konkurrensen är hård) en fotbollsledare på hög nivå har vräkt ur sig.

Om Fifa brytt sig om arbetarna hade man ställt krav, skött om så att bostäder och löner varit värdiga, villkoren justa, att det skapats kompensationsfonderna och  att där fanns Fifa-granskare för de utnyttjade att vända sig till, jurister som stod på deras sida.

Allt detta har Infantino struntat i där han suttit som välbeställd och omhuldad fånge hos en regim vars ärenden han istället springer så fort han har en minut över.

Det är en skam. Det är ynkligt att fotbollsledare runt hela världen, Sveriges fotbollsbas Karl-Erik Nilsson också om jag förstått saken rätt, tänker välja om honom till ämbetet.

Det är fotbollsledarna, med Infantino i spetsen, som är de stora hycklarna. Inte vi som kritiserat förhållandena i åratal.

Visst, det finns hycklare också i övriga världen. Alla de som etablerar företag i landet, som köper oljan därifrån. Men idrotten, fotbollen och dess organisationer, har ju så mycket högre svansföring. Att förbjuda länder att med armbindlar framför budskap för mänskliga rättigheter är ett svek mot allt vad idrott bör stå för.

Det blir ett märkligt VM. Men nu är det igång.

Qatar har visat upp sig också på fotbollsplanen. Det var inte heller mycket att hurra för.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.