Den fotbollsmatchen hårdnar ännu mera

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu hårdnar kampen om ordförandeposten i Svenska Fotbollförbundet.

Fredrik Reinfeldt, som är föreslagen av valberedningen att ta över efter Karl-Erik Nilsson vid årsmötet den 25 mars, kan inte känna sig säker.

Idag går Lars Christer Ohlsson, den förre SEF-basen, ut hårt för att övertyga Fotbolls-Sverige om att hans kunskap behövs för att få fotbollsskutan på rätt köl.

Det kom som en stor överraskning att valberedningen föreslog Fredrik Reinfeldt. Presskonferensen som hölls förra onsdagen var minst sagt förvirrande. En velig valberedningsordförande som inte med ett enda ord kunde förklara varför Reinfeldt ansågs som den mest lämplige. Som uppenbarligen inte skaffat sig tillräckliga garantier för det.

Jag har varit i kontakt med flera personer som under åren rört sig i kretsar runt Reinfeldt, alla lika förvånade över att den förre moderatledaren anser sig ha tid över för det ”nästan heltidsjobb” som många inom fotbollen anser att ordförandeposten numera innebär. Det här ärinte som vilken annan styrelsepost som helst i näringslivet. Här är det mera av operativ verksamhet.

Det börjar mullra

Och nu börjar det mullra inom fotbollsrörelsen eftersom alltfler tycks inse, att om Reinfeldt väljs så får inte fotbollen en man som är beredd att viga merparten av sitt liv åt att få rätsida på de problem rörelsen står inför och att skapa samsyn och sämja mellan bredden och eliten, mellan distrikten och förbundskansliet.

Ohlsson berör inte med ett ord sin konkurrent när han skriver ett långt brev riktat till distrikten och de röstberättigade föreningarna inför valet. 

Men han ger en känga åt den valberedning som skapat en rörig valprocess med motstridig information och oklar hantering av de olika kandidaterna.

Ohlsson påpekar hur viktigt det är att Sverige hänger med i den expansion av damfotbollen som nu märks ute i Europa. Han skriver: ”Från och med säsongen 2024-2025 beräknas intäkterna för UEFA:s klubbtävlingar på herrsidan att nå mellan 40 och 50 miljarder svenska kronor per år och det kommer att sätta förutsättningarna för utvecklingen åtminstone till 2030. En del av de här pengarna måste investeras i damfotbollen.”

Det är uppenbart att Ohlsson vill gjuta olja på vågorna, att ställa fram sig som en garant för att de stora frågorna måste lösas så att både bredden och eliten blir nöjd, Idag är oron stor ute i distrikten för att serieverksamheten blir för kostsam och kräver att förbundspengar styrs över för att täcka förlusterna. 

Det är uppenbart att Ohlsson inte heller är nöjd med förbundets (otillräckliga) kreativitet när det gäller att dra in pengar i tider då det är SEF och elitklubbarna som skriver de lönsamma TV-avtalen.

Landslagets betydelse

Han trycker också på hur viktiga landslagens framgångar är för förbundets ekonomiska status, en miss i ett kommande EM-kval minskar förstås intäkterna betydligt och möjligheterna att sätta igång de projekt som skulle kunna göra alla nöjda.

Jag gillar att Ohlsson kastar sig ut utan skyddsnät och tar matchen. Han gör precis det som man saknat och som helt kom bort i den famösa presskonferensen med Reinfeldt. 

Där fick man ingen förklaring till hur Reinfeldt skulle lösa problemen, om han var lämplig, tillräckligt insatt, hade tid att avsätta för dessa viktiga framtidsfrågor. Den gamle statsministern hade ingenting att komma med förutom floskler om fotbollens storhet.

Nu presenteras fotbollens problem av Lars Christer Ohlsson och han kliver in i handlingen, insatt och påläst om problemen och övertygande i sin förvissning om att kunna lösa upp knutarna.

Det gäller inte minst talangutvecklingen som många fotbollskännare menar är eftersatt och där det också råder delade meningar om i vilka miljöer de fina plantorna bäst gror och växer.

Relationerna gnisslar

Det är uppenbart att Ohlsson med sitt brev till fotbolls-Sverige vill klargöra, att den succé som SEF åstadkommit genom att tredubbla sina intäkter till medlemsklubbarna är något för övriga parter att ta efter. 

Han vill också förbättra de relationer som under det gångna året gnisslat betänkligt mellan distrikten och delar av förbundskansliet.

Lars-.Christer Ohlsson har tidigare deklarerat att det är av kärlek till den fotboll han ägnat så stor del av sitt liv - på toppositioner i Sverige och Europa - som han kastar sig in i kampen om ordförandeposten för Svenskas Fotbollförbundet. 

Den nuvarande förbundsledningen med Karl-Erik Nilsson som ordförande och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand har uppenbarligen inte haft fotbolls-Sveriges fulla förtroende på senare tid. Relationerna ansträngda. Åsikterna om den ekonomiska fördelningen, talangutvecklingen med mera går isär. 

Ohlsson är beredd att kliva in under en begränsad tid - kanske vore det mest idealiska om han tog med sig den avgående SEF-basen Mats Engqvist som sin högra hand för att ta det gemensamma greppet och få förtroende hos både eliten och bredden.

Att Ohlsson är beredd att sätta till all den tid som Reinfeldt uppenbarligen saknar är uppenbart och den skrift årsmötesdelegaterna nu har i sina händer borde få dem att förstå vem de borde rösta på den 25 mars. 

Åke Stolt

Fakta

Nu står det klart att Tommy Andersson, ordförande i Blekinge fotbollsförbund och nominerad av Norrbottens FF drar sig tillbaka och deklarerar att han inte är en kandidat längre. Återstår gör nu Lars Christer Ohlsson, Fredrik Reinfeldt och Caroline Waldheim och Jens T Andersson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.