Den fotbollsmatchen hårdnar ännu mera

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu hårdnar kampen om ordförandeposten i Svenska Fotbollförbundet.

Fredrik Reinfeldt, som är föreslagen av valberedningen att ta över efter Karl-Erik Nilsson vid årsmötet den 25 mars, kan inte känna sig säker.

Idag går Lars Christer Ohlsson, den förre SEF-basen, ut hårt för att övertyga Fotbolls-Sverige om att hans kunskap behövs för att få fotbollsskutan på rätt köl.

Det kom som en stor överraskning att valberedningen föreslog Fredrik Reinfeldt. Presskonferensen som hölls förra onsdagen var minst sagt förvirrande. En velig valberedningsordförande som inte med ett enda ord kunde förklara varför Reinfeldt ansågs som den mest lämplige. Som uppenbarligen inte skaffat sig tillräckliga garantier för det.

Jag har varit i kontakt med flera personer som under åren rört sig i kretsar runt Reinfeldt, alla lika förvånade över att den förre moderatledaren anser sig ha tid över för det ”nästan heltidsjobb” som många inom fotbollen anser att ordförandeposten numera innebär. Det här ärinte som vilken annan styrelsepost som helst i näringslivet. Här är det mera av operativ verksamhet.

Det börjar mullra

Och nu börjar det mullra inom fotbollsrörelsen eftersom alltfler tycks inse, att om Reinfeldt väljs så får inte fotbollen en man som är beredd att viga merparten av sitt liv åt att få rätsida på de problem rörelsen står inför och att skapa samsyn och sämja mellan bredden och eliten, mellan distrikten och förbundskansliet.

Ohlsson berör inte med ett ord sin konkurrent när han skriver ett långt brev riktat till distrikten och de röstberättigade föreningarna inför valet. 

Men han ger en känga åt den valberedning som skapat en rörig valprocess med motstridig information och oklar hantering av de olika kandidaterna.

Ohlsson påpekar hur viktigt det är att Sverige hänger med i den expansion av damfotbollen som nu märks ute i Europa. Han skriver: ”Från och med säsongen 2024-2025 beräknas intäkterna för UEFA:s klubbtävlingar på herrsidan att nå mellan 40 och 50 miljarder svenska kronor per år och det kommer att sätta förutsättningarna för utvecklingen åtminstone till 2030. En del av de här pengarna måste investeras i damfotbollen.”

Det är uppenbart att Ohlsson vill gjuta olja på vågorna, att ställa fram sig som en garant för att de stora frågorna måste lösas så att både bredden och eliten blir nöjd, Idag är oron stor ute i distrikten för att serieverksamheten blir för kostsam och kräver att förbundspengar styrs över för att täcka förlusterna. 

Det är uppenbart att Ohlsson inte heller är nöjd med förbundets (otillräckliga) kreativitet när det gäller att dra in pengar i tider då det är SEF och elitklubbarna som skriver de lönsamma TV-avtalen.

Landslagets betydelse

Han trycker också på hur viktiga landslagens framgångar är för förbundets ekonomiska status, en miss i ett kommande EM-kval minskar förstås intäkterna betydligt och möjligheterna att sätta igång de projekt som skulle kunna göra alla nöjda.

Jag gillar att Ohlsson kastar sig ut utan skyddsnät och tar matchen. Han gör precis det som man saknat och som helt kom bort i den famösa presskonferensen med Reinfeldt. 

Där fick man ingen förklaring till hur Reinfeldt skulle lösa problemen, om han var lämplig, tillräckligt insatt, hade tid att avsätta för dessa viktiga framtidsfrågor. Den gamle statsministern hade ingenting att komma med förutom floskler om fotbollens storhet.

Nu presenteras fotbollens problem av Lars Christer Ohlsson och han kliver in i handlingen, insatt och påläst om problemen och övertygande i sin förvissning om att kunna lösa upp knutarna.

Det gäller inte minst talangutvecklingen som många fotbollskännare menar är eftersatt och där det också råder delade meningar om i vilka miljöer de fina plantorna bäst gror och växer.

Relationerna gnisslar

Det är uppenbart att Ohlsson med sitt brev till fotbolls-Sverige vill klargöra, att den succé som SEF åstadkommit genom att tredubbla sina intäkter till medlemsklubbarna är något för övriga parter att ta efter. 

Han vill också förbättra de relationer som under det gångna året gnisslat betänkligt mellan distrikten och delar av förbundskansliet.

Lars-.Christer Ohlsson har tidigare deklarerat att det är av kärlek till den fotboll han ägnat så stor del av sitt liv - på toppositioner i Sverige och Europa - som han kastar sig in i kampen om ordförandeposten för Svenskas Fotbollförbundet. 

Den nuvarande förbundsledningen med Karl-Erik Nilsson som ordförande och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand har uppenbarligen inte haft fotbolls-Sveriges fulla förtroende på senare tid. Relationerna ansträngda. Åsikterna om den ekonomiska fördelningen, talangutvecklingen med mera går isär. 

Ohlsson är beredd att kliva in under en begränsad tid - kanske vore det mest idealiska om han tog med sig den avgående SEF-basen Mats Engqvist som sin högra hand för att ta det gemensamma greppet och få förtroende hos både eliten och bredden.

Att Ohlsson är beredd att sätta till all den tid som Reinfeldt uppenbarligen saknar är uppenbart och den skrift årsmötesdelegaterna nu har i sina händer borde få dem att förstå vem de borde rösta på den 25 mars. 

Åke Stolt

Fakta

Nu står det klart att Tommy Andersson, ordförande i Blekinge fotbollsförbund och nominerad av Norrbottens FF drar sig tillbaka och deklarerar att han inte är en kandidat längre. Återstår gör nu Lars Christer Ohlsson, Fredrik Reinfeldt och Caroline Waldheim och Jens T Andersson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen