Avspark: Inget lag lika komplett som Häcken

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Allsvensk seriepremiär; undrar hur gammal jag måste bli för att inte känna entusiasm och förväntan.

Aldrig har väl fotbollen varit i ropet som den här våren; Zlatan som kramar Qatar-diktaturen och kör ”tvättstugan” för full maskin, en omstridd statsminister på ordförandeposten och så ett praktgräl i direktsändning mellan en aggressiv besserwisser och en lite aningslös och lättretad förbundskapten.

Det är lite för Allsvenskan att leva upp till.

Guldfest i Göteborg i fjol - hos Häcken. Sannolikheten för att det blir en upprepning i år är stor.

Hur vi än vrider blicken, vänder huvudet och försöker läsa av så hamnar den ändå nere i Malmö. Lätt för mig som bor här men jag tänker på alla andra som måste ha undrat i fjol; undermåligt spel, halva laget på skadelistan, sjunde plats, tre tränare under ett år. Det var ett praktfullt fiasko för Sveriges rikaste klubb som inte ens en cupvinst på något vis kunde uppväga.

Ett komplett lag

Vi kan kasta ett öga mot Göteborg, kort fundera över hur stor desperationen är i en klubb (Blåvitt) som sparkar sin tränare (Mikael Stahre) en månad f ö r e den allsvenska premiären. Har det någonsin hänt - någonstans i världen? Stanna till i Göteborg, titta över Häckens laguppställning, minns utspelningen av Djurgården i cupen och inse att det blir svårt, minst lika svårt, att rubba Häcken i år. 

Jag ser inget lika komplett lag i Allsvenskan med ett spel som både är modernt och lite gammeldags, med en repertoar som ger möjligheter att spela till sig poängen både med stort bollinnehav, rörelse och teknik men också att snabbt kontra. Min guldfavorit 2023 heter Häcken; kombinationen av smart försvarsspel och kompromisslös attack i pulserande faser.

Blicken mot Stockholm. Kanske måste Djurgården få riktig fart på Victor Edvardsens målskytte för att riktigt kunna konkurrera men att långsiktigheten, metodiken som upprätthålls med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf också år framöver gör Djurgården till den främste utmanaren. Men är Magnus Eriksson lika vass i år? 

AIK då? Svåranalyserat. Det verkar som att alla tror att John Guidetti skall stiga upp ur resterna av den han blev och skjuta sönder allt som rör sig. Jag har alltid trott lite mera om honom än vad han kunnat leverera över tid. 

Hammarby kommer förstås att sakna spelföraren Bojanic, nu blir Besaras nyckelroll ännu starkare men nog känns Hammarby lite för ungt och ofärdigt för att slåss om guldet.

Kostymen i Borås

Vi kan fortsätta runt Sverige med uppspärrad blick. Till Kalmar med frågan hur de skall klara sig utan Henrik Rydström och den kloke Oliver Berg (Djurgården), försöka räkna ut hur Norrköping skall resa sig från tolfteplatsen i fjol, försöka förstå hur textilstaden Borås stolthet, Elsborg, skall lyckas sy ihop alla samlade, lovande stuvbitar till en hållbar och slitstark allsvensk kostym. Har en känsla av att charmiga Elfsborg har lite mera att ge än vad laget visade ifjol. Premiär mot Häcken. Kan bli premiäromgångens match.

0-0? Knappast.

Kan Mjällby fortsätta överraska som de gjort över förväntan, svårslagna på Strandvallen. Vi ser, tror jag, ett rätt kompakt mellanskikt dit väl Sirius också får räknas, där Halmstad förlitar sig på den gamle (briljante) Andreas Johansson och plantorna från sin egen akademi, där Degerfors nog får det svårt och kanske måste kämpa därnere i dyngan med Varberg och BP. Fjolårsöverraskningen Värnamo får tillbaka Simon Thern till moderklubben men vem skall göra alla de mål Marcus Antonsson med sådan suverän blick för straffområdets effektiva ytor gjorde ifjol.

När vi färdats runt återkommer vi till Malmö och det nästan känns hur blickarna riktas hitåt från hela Sverige.

Inget lag kan rimligen vara lika revanschsuget, inget lag har så mycket att bevisa med de resurser som finns och med de spelartillskott klubben fått, inte minst i form av kompetenta försvarsspelare som kanadensaren Derek Cornelius och brassen Gabriel Busanello.  

Godkänd utan guld

Och ingen tränare kommer att ha så många skarpa blickar på sig som Henrik Rydström? Han skapade med sin egensinniga ledarstil ett oväntat skickligt lag i Kalmar där förväntningarna var rimliga, truppen utan stjärnor men nu skall han hantera och ansvara för utfallet av gigantiska satsningar, en stor och dyr spelartrupp och med tryck från en enorm organisation och en rejäl slant på banken.

MFF blir bättre än i fjol. Det är nog allt så går att lova. Guldlag? Nej, det tror jag inte. I den fotboll som Rydströms MFF hittills visat upp bollas det runt för mycket, attackeras för lite, rädslan för att förlora som infann sig i fjol är inte riktigt utrotad och jag ser ingen allsvensk skyttekung i Isaak Kiese-Thelin. Ingen ersättare heller.

En sak är jag nästan säker på; Henrik Rydström kommer inte att få sparken i Malmö hur det än går i år. Han tillhör den kategori tränare man inte leker med hur som helst. Och jag hoppas att han låter talanger som Sebastian Nanasi, Hugo Larsson och Hugo Bolin växa till sin fulla potential. Och följer rytmen i Eyvind Johnsons språk. 

Fotbollstalang finns i massor men finns tålamodet i en klubb som redan har Europa-abstinens?

Fem tränare fick sparken ifjol; Jörgen Lennartsson, HIF, Henrik Åhnstrand, GIF Sundsvall, Rikard Norling, IFK Norrköping, Milos Milosevic, MFF och Bartosz Grzelak, AIK. Sex om man också räknar MFF:s sportchefs, Andreas Georgson, misslyckade inhopp.

Ornitologerna har hittills kunnat registrera en tränande flyttfågel (Stahre), återstår att se hur många det blir till slut.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.