Studiobråket provocerar åtskilliga tittare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Bråket mellan den s k fotbollsexperten Bojan Djordjic och fotbollens förbundskapten Janne Andersson tycks nu spränga alla gränser.

Den text jag skrev här på Idrottens Affärer har skapat hundratals kommentarer och uppåtriktade tummar, skribenter på ledarsidor och  kulturspalter känner sig manade att rycka ut.

Alltför få tar upp den totala kollapsen i TV 6:s studio.

Discovery gjorde uppenbarligen den bedömningen att det krävdes fyra man för att möta Janne Andersson. Här syns de samlade minuterna innan han anländer till den s k TV-studion på Friends och den s k intervjun.

Inte ens SvT - som normalt sett är så skitnödiga att de så fort de nämner ett bilmärke måste påpeka att det finns flera bilmärken - förmådde, när de på onsdagsmorgonen tog ett varv till om den nu också internationellt uppmärksammade tuppfäktningen i TV6, se brett och neutralt på saken. Allt handlade om Janne Andersson, ingenting om anstiftaren till bråket.

Två gjorde ett dåligt jobb

Låt mig för tydligheten skull säga; det några av oss bevittnade efter Sveriges 5-0-seger över Azerbajdjan var en duell mellan två personer som för dagen inte klarade av det jobb de var satta att göra. De kunde inte hantera sina känslor. i skarpt läge. 

Den ene av kombattanterna har gått ut och sagt att han skäms, att han gjorde ett skitdåligt jobb, att han mår illa av att se det som skedde. 

Den andre kan aldrig glömma. Det borde han nog försöka göra. Men de som betalar hans lön (vem det nu är, TV6 hette i alla fall kanalen jag tittade på) bör verkligen rannsaka sig själva.

Det vi såg var nämligen inte bara en förbundskapten som hetsades till svordomar, övertoner och tappade fattningen. Det var en monumental kollaps av det sändande TV-bolaget.

Inslaget kan användas som ett avskräckande exempel där man lär ut hur en intervju  inte skall gå till.

Det blir inte bättre när en okunnig morgonstudio i SvT tar upp händelsen och bjuder in två gäster som båda tycker likadant och inte alls ser hur det totalt brister i kunnande och styrning när intervjun görs.

En konfrontation

I en intervju - i TV-sammanhang ofta på mycket begränsad tid - gäller det att hinna ställa så många bra frågor som möjligt för att få så många bra svar som tiden medger. Har man i bagaget frågor som man anar kan väcka känslor, eller ilska hos intervjuobjektet sparar man dem till sist för att inte sabba hela jobbet.

TV6 hade vid tillfället en programledare i form av Niklas Jihde och tre bisittare, f d landslagsspelarna Fredrik Ljungberg och Sebastian Larsson samt Bojan Djordjic, landslagsspelare på ungdomssidan en gång i tiden. Janne Andersson kom till studion som gäst för att intervjuas. Han fick inte en enda fråga under hela besöket.

Det måste betraktas som ett totalt medialt fiasko. 

Eller som TV-reportern Fouad Youcefi säger när han i en intervju med Expressen lägger skulden på Bojan Djordjic för att ha initierat bråket genom att göra sig skyldig till ”intervjutekniska dödssynder” med ”laddade ord, flera frågor i en, påståenden utan frågor”.

Vad jag hittills sett har ingen från ansvarig utgivare (Viasat) kommenterat den rent journalistiska härdsmältan. Allt handlar bara om Janne Andersson som tyvärr tappade fattningen, lockades in i en tuppfight när han inte fick tillfälle att svara på sansade frågor. Hans sämsta dag på det som också tillhör jobbet.

Det var ingen intervju

Det räcker inte, om man skall stå i en TV-studio, att kunna offsideregeln och förklara skillnaden mellan en wing-back och en vanlig gammal hederlig back. Om det skall ställas frågor - och för denna svåra konst är inte f d fotbollspelare skolade och vad jag förstår sker ingen som helst utbildning i den konsten hos TV-kanalerna - bör det göras av proffs. 

Man blir inte journalist över en natt. Mottot tycks vara: Se där, ännu en spelare som slutat i landslaget, honom plockar vi in i studion! 

Niklas Jihde var programledare. Hans ansvar är tungt. Han skall ställa frågorna. Nu gick ordet till den alltid provokative, högljudde, arge Bojan som alltid pratar tre gånger så mycket som alla andra och han kunde inte formulera an rak fråga i all enkelhet. Inlindad i lite hövlighet (se där ett bra tips!) kunde han frågat: 

”Grattis Janne, vilka lyckade byten, lockar det dig att ge t ex Jesper Karlsson mera speltid framöver”?

Och så måste man göra en paus, låta intervjuoffret hinna reflektera och svara och inte fortsätta mangla på med arg blick och insinuanta påstående för att få stöd för sin egen tes. 

Niklas Jihde borde direkt avbrutit: ”Vänta nu Bojan och låt Janne svara.” 

Hur jävla svårt kan det vara. Han lät bara käftande pågå. Bra TV? Nej, nej, beklämmande dålig TV.

I SvT i morse använde man också ordet ”intervju”. Det var ju ingen intervju. Dags för utbildning där också.

- - -

PS: Med allt detta sagt; även om du möter mediafolk som inte kan sitt jobb. Gör inte som Janne. Han gör säkert inte om det heller.

Och en sak till; att fullkomligt obefogat kalla en människa rasist (som Bojan indirekt gör) är också en sorts rasism.

Men allra värst; att missbruka det ordet är ett hån mot alla dem som verkligen utsätts för detta vidriga brott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.