Studiobråket provocerar åtskilliga tittare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Bråket mellan den s k fotbollsexperten Bojan Djordjic och fotbollens förbundskapten Janne Andersson tycks nu spränga alla gränser.

Den text jag skrev här på Idrottens Affärer har skapat hundratals kommentarer och uppåtriktade tummar, skribenter på ledarsidor och  kulturspalter känner sig manade att rycka ut.

Alltför få tar upp den totala kollapsen i TV 6:s studio.

Discovery gjorde uppenbarligen den bedömningen att det krävdes fyra man för att möta Janne Andersson. Här syns de samlade minuterna innan han anländer till den s k TV-studion på Friends och den s k intervjun.

Inte ens SvT - som normalt sett är så skitnödiga att de så fort de nämner ett bilmärke måste påpeka att det finns flera bilmärken - förmådde, när de på onsdagsmorgonen tog ett varv till om den nu också internationellt uppmärksammade tuppfäktningen i TV6, se brett och neutralt på saken. Allt handlade om Janne Andersson, ingenting om anstiftaren till bråket.

Två gjorde ett dåligt jobb

Låt mig för tydligheten skull säga; det några av oss bevittnade efter Sveriges 5-0-seger över Azerbajdjan var en duell mellan två personer som för dagen inte klarade av det jobb de var satta att göra. De kunde inte hantera sina känslor. i skarpt läge. 

Den ene av kombattanterna har gått ut och sagt att han skäms, att han gjorde ett skitdåligt jobb, att han mår illa av att se det som skedde. 

Den andre kan aldrig glömma. Det borde han nog försöka göra. Men de som betalar hans lön (vem det nu är, TV6 hette i alla fall kanalen jag tittade på) bör verkligen rannsaka sig själva.

Det vi såg var nämligen inte bara en förbundskapten som hetsades till svordomar, övertoner och tappade fattningen. Det var en monumental kollaps av det sändande TV-bolaget.

Inslaget kan användas som ett avskräckande exempel där man lär ut hur en intervju  inte skall gå till.

Det blir inte bättre när en okunnig morgonstudio i SvT tar upp händelsen och bjuder in två gäster som båda tycker likadant och inte alls ser hur det totalt brister i kunnande och styrning när intervjun görs.

En konfrontation

I en intervju - i TV-sammanhang ofta på mycket begränsad tid - gäller det att hinna ställa så många bra frågor som möjligt för att få så många bra svar som tiden medger. Har man i bagaget frågor som man anar kan väcka känslor, eller ilska hos intervjuobjektet sparar man dem till sist för att inte sabba hela jobbet.

TV6 hade vid tillfället en programledare i form av Niklas Jihde och tre bisittare, f d landslagsspelarna Fredrik Ljungberg och Sebastian Larsson samt Bojan Djordjic, landslagsspelare på ungdomssidan en gång i tiden. Janne Andersson kom till studion som gäst för att intervjuas. Han fick inte en enda fråga under hela besöket.

Det måste betraktas som ett totalt medialt fiasko. 

Eller som TV-reportern Fouad Youcefi säger när han i en intervju med Expressen lägger skulden på Bojan Djordjic för att ha initierat bråket genom att göra sig skyldig till ”intervjutekniska dödssynder” med ”laddade ord, flera frågor i en, påståenden utan frågor”.

Vad jag hittills sett har ingen från ansvarig utgivare (Viasat) kommenterat den rent journalistiska härdsmältan. Allt handlar bara om Janne Andersson som tyvärr tappade fattningen, lockades in i en tuppfight när han inte fick tillfälle att svara på sansade frågor. Hans sämsta dag på det som också tillhör jobbet.

Det var ingen intervju

Det räcker inte, om man skall stå i en TV-studio, att kunna offsideregeln och förklara skillnaden mellan en wing-back och en vanlig gammal hederlig back. Om det skall ställas frågor - och för denna svåra konst är inte f d fotbollspelare skolade och vad jag förstår sker ingen som helst utbildning i den konsten hos TV-kanalerna - bör det göras av proffs. 

Man blir inte journalist över en natt. Mottot tycks vara: Se där, ännu en spelare som slutat i landslaget, honom plockar vi in i studion! 

Niklas Jihde var programledare. Hans ansvar är tungt. Han skall ställa frågorna. Nu gick ordet till den alltid provokative, högljudde, arge Bojan som alltid pratar tre gånger så mycket som alla andra och han kunde inte formulera an rak fråga i all enkelhet. Inlindad i lite hövlighet (se där ett bra tips!) kunde han frågat: 

”Grattis Janne, vilka lyckade byten, lockar det dig att ge t ex Jesper Karlsson mera speltid framöver”?

Och så måste man göra en paus, låta intervjuoffret hinna reflektera och svara och inte fortsätta mangla på med arg blick och insinuanta påstående för att få stöd för sin egen tes. 

Niklas Jihde borde direkt avbrutit: ”Vänta nu Bojan och låt Janne svara.” 

Hur jävla svårt kan det vara. Han lät bara käftande pågå. Bra TV? Nej, nej, beklämmande dålig TV.

I SvT i morse använde man också ordet ”intervju”. Det var ju ingen intervju. Dags för utbildning där också.

- - -

PS: Med allt detta sagt; även om du möter mediafolk som inte kan sitt jobb. Gör inte som Janne. Han gör säkert inte om det heller.

Och en sak till; att fullkomligt obefogat kalla en människa rasist (som Bojan indirekt gör) är också en sorts rasism.

Men allra värst; att missbruka det ordet är ett hån mot alla dem som verkligen utsätts för detta vidriga brott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.