Ett svenskt OS oförsvarbart

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har bekymmer.

Intresset för att arrangera olympiska spel (särskilt vinterupplagan) är svagt. Kritiken mot IOK för valet av icke demokratiska arrangörer är stark. Världsläget, säkerhetsfrågorna, ekonomin och klimatet - många mörka moln.

Är det Sveriges uppgift att hjälpa IOK ur knipan? Knappast!

Sveriges Olympiska Kommitté har fått en ny ordförande (vald med knapp majoritet, 22-18 över motkandidaten Per Malmström) vid namn Hans von Uthmann. Det är också han som leder en sorts förundersökning gällande huruvida Sverige på allvar skall fortsätta undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS 2030. 

Han sprudlar inte av entusiasm direkt och det är kanske klokt. Det har ju varit rätt ystra och spralliga tongångar förr om åren när Sverige gjort sina åtta försök men fått nobben.

Med mössan i hand

Uppriktigt sagt förstår jag inte varför Sverige fortsätter efter misslyckandet senast. Bara för att IOK nu står med mössan i hand och vill uppmuntra Sverige att söka eftersom intresset från övriga världen är så lågt. Ett IOK som delat ut arrangörsskapet till diktaturer och som funderar på att släppa tillbaka ryska tävlande i den olympiska gemenskapen igen. Det enda riktiga vore att svara ”tack, men nej tack” på IOK:s invit. 

Det är ingenting nytt att vitala delar av IOK-församlingen uppmuntrar Sverige att söka. Det har gjorts flera gånger förr. Naiva svenskar har trott på löften, att man haft de flesta IOK-medlemmarna bakom sig men segrarna har tagits ut i förväg och det har blivit nobben varje gång.

Nu tror man att hållbarhet, mänskliga rättigheter och demokrati som värdeord skall bygga bron över mörka vatten. När brydde sig IOK om hur det står till med demokratin och de mänskliga rättigheterna i länder man tilldelat OS-värdskapet? 

Finns det en framtid?

Sapporo har pausat sin anskan efter en mututredning, kanadensiska Vancouver (värd så sent som 2010) har backat ur av ekonomiska skäl, Salt Lake City (värd 2002) har visat intresse men vill vänta till 2034.

I juli skall den svenska förstudien vara klar, beslutet om var vinterspelen skall placeras avgörs förmodligen först i samband med sommar-OS i Paris nästa år.

Svårigheterna att hitta en lämplig arrangör gör att IOK nu tycks släppa alla tankar på hur ett olympiskt spel skall genomföras. Inga nya arenor krävs, ingen sammanhållen tävlingsort. Stockholm, Åre, Östersund, Falun, Hamar i Norge samt, någon av de baltiska länderna. 

Finns det verkligen en framtid för vinter-OS. Om man delar upp tävlingsprogrammet på en halv kontinent är hela tanken förfelad och det blir ingenting annat än en samling världsmästerskap. Men så kalla det VM då. Och strunta i OS. 

Och om man skall stödja sig på historien - vilket man gärna gör i olympiska sammanhang; vinterolympiska spel var aldrig en tanke som föresvävade spelens grundare Pierre de Coubertin när den moderna olympiska tideräkningen inleddes 1896. När vinter-OS sedan fördes på tal var han - precis som de nordiska länderna - en stark motståndare till dess tillkomst. Vinterspelen räknar sin kalender först från och med Chamonix 1924. 

Inga ekonomiska garantier

För att arrangera olympiska spel krävs politisk enighet på alla plan. Enligt den nyskrivna, svenska formeln med utlokaliserade spel är det alltså ett antal kommuner som måste enas. 

Ekonomiska garantier måste finnas. Budgeten på 16, 5 miljarder kommer naturligtvis inte att hålla. Det finns inte en enda olympiska budget i världshistorien som hållit. Inte på långa vägar. I ett läge med krig, svåra säkerhetsfrågor, (har inte svensk polis annat att göra?), tuff ekonomi med inflation, höga räntor, prishöjningar på det mesta, arbetslöshet. Dessutom sjukvårdskris, problem med brottslighet och klimatfrågorna -  det vore politiskt helt oförsvarbart av en svensk regering att ge klartecken till olympiska spel när så många viktiga områden skriker efter resurser.  

Vore det inte lika bra att den svenska regeringen avbryter hela processen genom att deklarera det nu - innan man spiller tid, pengar och arbetskraft i onödan.

Det sägs att den svenska opinionen har svängt, att de flesta nu är positiva till OS. Det är mycket enkelt att med rätt frågeställningar få precis de svar man vill ha på en sådan enkät.

Allvarliga framtidsproblem

För en budgeterad summa på 16,5 miljarder kan man få en rejäl upprustning av svensk idrott där det verkligen behövs. Bygga bostadsnära enkla anläggningar, bidra till sänkta kostnader för många idrotter som idag är för dyra för många av medborgarna, försöka återta förlorad mark med tappade årskullar och avhopp från idrotten, med en satsning på skolan som garanterar fysisk aktivitet i mycket högre grad än nu. Stillasittande och ökad fetma bland barn, ett sviktande intresse för idrott är allvarliga framtidsproblem att ta sig an.

Att olympiska spel - som det ofta sägs - ger både ökat idrottsintresse, ökad turism och uppsving för idrotten i arrangerande länder är inte överensstämmande med hur det blivit i verkligheten.

Låt drömslotten vara just drömslott - och se verkligheten som den är.

OS - nej tack!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.