Ett svenskt OS oförsvarbart

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har bekymmer.

Intresset för att arrangera olympiska spel (särskilt vinterupplagan) är svagt. Kritiken mot IOK för valet av icke demokratiska arrangörer är stark. Världsläget, säkerhetsfrågorna, ekonomin och klimatet - många mörka moln.

Är det Sveriges uppgift att hjälpa IOK ur knipan? Knappast!

Sveriges Olympiska Kommitté har fått en ny ordförande (vald med knapp majoritet, 22-18 över motkandidaten Per Malmström) vid namn Hans von Uthmann. Det är också han som leder en sorts förundersökning gällande huruvida Sverige på allvar skall fortsätta undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS 2030. 

Han sprudlar inte av entusiasm direkt och det är kanske klokt. Det har ju varit rätt ystra och spralliga tongångar förr om åren när Sverige gjort sina åtta försök men fått nobben.

Med mössan i hand

Uppriktigt sagt förstår jag inte varför Sverige fortsätter efter misslyckandet senast. Bara för att IOK nu står med mössan i hand och vill uppmuntra Sverige att söka eftersom intresset från övriga världen är så lågt. Ett IOK som delat ut arrangörsskapet till diktaturer och som funderar på att släppa tillbaka ryska tävlande i den olympiska gemenskapen igen. Det enda riktiga vore att svara ”tack, men nej tack” på IOK:s invit. 

Det är ingenting nytt att vitala delar av IOK-församlingen uppmuntrar Sverige att söka. Det har gjorts flera gånger förr. Naiva svenskar har trott på löften, att man haft de flesta IOK-medlemmarna bakom sig men segrarna har tagits ut i förväg och det har blivit nobben varje gång.

Nu tror man att hållbarhet, mänskliga rättigheter och demokrati som värdeord skall bygga bron över mörka vatten. När brydde sig IOK om hur det står till med demokratin och de mänskliga rättigheterna i länder man tilldelat OS-värdskapet? 

Finns det en framtid?

Sapporo har pausat sin anskan efter en mututredning, kanadensiska Vancouver (värd så sent som 2010) har backat ur av ekonomiska skäl, Salt Lake City (värd 2002) har visat intresse men vill vänta till 2034.

I juli skall den svenska förstudien vara klar, beslutet om var vinterspelen skall placeras avgörs förmodligen först i samband med sommar-OS i Paris nästa år.

Svårigheterna att hitta en lämplig arrangör gör att IOK nu tycks släppa alla tankar på hur ett olympiskt spel skall genomföras. Inga nya arenor krävs, ingen sammanhållen tävlingsort. Stockholm, Åre, Östersund, Falun, Hamar i Norge samt, någon av de baltiska länderna. 

Finns det verkligen en framtid för vinter-OS. Om man delar upp tävlingsprogrammet på en halv kontinent är hela tanken förfelad och det blir ingenting annat än en samling världsmästerskap. Men så kalla det VM då. Och strunta i OS. 

Och om man skall stödja sig på historien - vilket man gärna gör i olympiska sammanhang; vinterolympiska spel var aldrig en tanke som föresvävade spelens grundare Pierre de Coubertin när den moderna olympiska tideräkningen inleddes 1896. När vinter-OS sedan fördes på tal var han - precis som de nordiska länderna - en stark motståndare till dess tillkomst. Vinterspelen räknar sin kalender först från och med Chamonix 1924. 

Inga ekonomiska garantier

För att arrangera olympiska spel krävs politisk enighet på alla plan. Enligt den nyskrivna, svenska formeln med utlokaliserade spel är det alltså ett antal kommuner som måste enas. 

Ekonomiska garantier måste finnas. Budgeten på 16, 5 miljarder kommer naturligtvis inte att hålla. Det finns inte en enda olympiska budget i världshistorien som hållit. Inte på långa vägar. I ett läge med krig, svåra säkerhetsfrågor, (har inte svensk polis annat att göra?), tuff ekonomi med inflation, höga räntor, prishöjningar på det mesta, arbetslöshet. Dessutom sjukvårdskris, problem med brottslighet och klimatfrågorna -  det vore politiskt helt oförsvarbart av en svensk regering att ge klartecken till olympiska spel när så många viktiga områden skriker efter resurser.  

Vore det inte lika bra att den svenska regeringen avbryter hela processen genom att deklarera det nu - innan man spiller tid, pengar och arbetskraft i onödan.

Det sägs att den svenska opinionen har svängt, att de flesta nu är positiva till OS. Det är mycket enkelt att med rätt frågeställningar få precis de svar man vill ha på en sådan enkät.

Allvarliga framtidsproblem

För en budgeterad summa på 16,5 miljarder kan man få en rejäl upprustning av svensk idrott där det verkligen behövs. Bygga bostadsnära enkla anläggningar, bidra till sänkta kostnader för många idrotter som idag är för dyra för många av medborgarna, försöka återta förlorad mark med tappade årskullar och avhopp från idrotten, med en satsning på skolan som garanterar fysisk aktivitet i mycket högre grad än nu. Stillasittande och ökad fetma bland barn, ett sviktande intresse för idrott är allvarliga framtidsproblem att ta sig an.

Att olympiska spel - som det ofta sägs - ger både ökat idrottsintresse, ökad turism och uppsving för idrotten i arrangerande länder är inte överensstämmande med hur det blivit i verkligheten.

Låt drömslotten vara just drömslott - och se verkligheten som den är.

OS - nej tack!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.