VAR om inte i elitfotbollen, behövs kamerorna!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är sommarvärme. I Magistratsparken, precis utanför mina fönster, konserterar  koltrasten på en nivå som borde få de flesta Melodifestivaldeltagarna att överväga sina karriärval. I en teve någonstans skriker sig Chris Härenstam hes över Frankrikes och Ungerns framfart i ett malplacerat världsmästerskap i hockey och man undrar vad i helskotta det har med oss att göra.

Målet som kanske inte var ett mål. Bollen (som betydde 2-2) är på väg mot eller på väg in i mål. Inte ens de närmaste spelarna var eniga.

Jag har påtalat det ett antal gånger, nu börjar allt flera haka på; det är obegripligt hur Sveriges Television kan ockupera sina tablåer på bästa sändningstid med matcher mellan totalt ointressanta lag ur bottensortimentet av europeiska ishockeynationer i ett mästerskap som redan från start är en B-turnering eftersom världens allra bästa spelare inte finns med eller i alla fall bara sporadiskt deltar.

Måste vara motiverat

Bara för att man äger rättigheterna till ett evenemang finns inget tvång att sända ut det. Det måste i ett seriöst mediaföretag alltid finnas journalistiska motiveringar till varför man publicerar, rapporterar, direktsänder. 

Det måste vara motiverat, högintressant, viktigt för Sverige och i detta speciella fall - en TV-kanal som har lagda tablåer att ta hänsyn till - finnas mycket starka skäl för att en ishockeymatch mellan två blåbärsnationer, helt utan svenska intressen, går före allt annat; serier, filmer, reportage, dokumentärer, underhållning. 

Hockey-VM är, utom när det gäller Sveriges matcher, en typisk turnering för ett rapsodiskt sammandrag. Det måste väl ändå ha gjorts ett journalistiskt övervägande där någon till slut slagit fast: 

”Frankrike, Ungern, Österrike spelar ishockey, det är vi för faen tvingade att tillhandahålla svenska folket. Det är en blågul riksangelägenhet”. Någon i TV-huset måste ha tänkt den tanken, nu tänker jag en helt annan tanke: tänk om!

Den övervägande delen av det svenska folket  hade nog inte en aning om att just dessa länder deltar i ett världsmästerskap i hockey. De flesta tror nog inte att det överhuvdtaget spelas ishockey i dessa länder. Särskilt inte på sommaren.

För vem sänder man ut deras matcher?

Överbefolkad studio

Och hur kan man låta studio, utsända experter och referenter  gripa sig an dessa matcher med ett allvar som vore det något oerhört stort och viktigt som stod på spel. Svenska lag eller atleter i VM-final någonstans.

Att med helt ovidkommande sportsändningar spränga sönder TV-tablåerna är ett förakt mot - också idrottsintresserade - människor som kunnat tänka sig att låta teven förströ dem med något mera meningsfullt.

Om det nu finns något sådant.

Sveriges Television, som anser sig ha råd med 5-8 personer för att analysera en match, avbryter ju de flesta av sina långkörare så här års och fyller tablåerna med naturvandringar från Norge, snickare från Finland, kockar från Danmark, en massa inköpt grann-tjosan av föga intresse medan de ordinarie medarbetarna i de traditionella serieprogrammen skickas på semester för att återkomma i höst någon gång. De generationer som alltjämt ser TV på traditionellt vis slutar inte titta bara för att det är sommar.

Hockey-VM som utfyllnad - det är inte motiverat.

Det blir inte bättre

Det blir inte bättre TV-produktioner för att man plockar in flera personer i produktionerna. Discoverys allsvenska bevakning skulle gott och väl räcka med en kommentator och en expert (fast jag är ju inte ens säker på att du är en bättre fotbollsexpert bara för att du varit spelare eller tränare). 

Den som kontinuerligt, över decennier, bevakat och följt fotbollen från sidan har nog minst lika god expertkunskap och kanske också kan känna sig lite friare från bindningar. Nu hinner en tränare knappt smälta att han fått sparken förrän han står i en TV-studio och breder ute sig.

Champions League-bevakningen i C-More har också fullsatt i studion. Programledaren omger sig av tre som skall tycka till, plus en som skall tycka till tillsammans med matchkommentatorn, plus en som skall tycka till bredvid en intervjudam.  Vem har  kokat ihop det här konceptet. 

Det blir inte bättre, vi blir inte klokare. Soppan blir inte automatiskt bättre för att man plockar in flera kockar i köket. De hinner bara med några meningar var. 

Beslut om VAR- nu!

I den 87:e ordinarie spelminuten i toppmötet mellan Malmö FF och Häcken - en match som på olika sätt tydligt visade vilka två lag som är bäst i Sverige just nu - råkade Häckens mittback, Johan Hammar (f d MFF), stöta in en boll i röran framför mål och ge MFF en kvittering till 2-2. Men - VAR bollen inne? VAR vet men var är VAR? 

Jo, i den s k stöpsleven. Det ältas och rörs i tankegrytorna och jag finner det märkligt hur det här kan vara en fråga för några andra än de inblandade - elitklubbarna, eller kanske rent av bara de allsvenska lagen. 

Varför skall hela fotbolls-Sverige besluta, varför skall klubbar invänta sina supporters synpunkter innan man kommer till skott? Är man rädd att de skall svika sina lag om styrelserna ignorerar dem? 

Alla säger att Champions League förstörts av VAR-uppehållen? Inte alls. Jag följer turneringen noggrant. VAR funkar numera ganska smidigt. Och tar inte mycket längre tid än om bara domaren skulle avgöra och omges av spelare från ett frustrerat lag som protesterar och bråkar. Svart på vitt gjuter olja på vågorna.

ättvisa skipas. 

Häcken kanske skulle vunnit och knaprat in tre poäng på Malmö. Nu vet ingen bestämt om det var mål eller inte. Nye Fotbollsordföranden Fredrik Reinfeldt har fått frågan flera gånger vad han tycker men han tycker som vanligt ingenting, han säger sig respektera att det är Representantskapsmötet som skall avgöra frågan. 

Det borde inte hindra honom från att ha en egen åsikt och driva en linje. Alla inblandade förlorar på svensk tjurskallighet i den här frågan. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.