VAR om inte i elitfotbollen, behövs kamerorna!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är sommarvärme. I Magistratsparken, precis utanför mina fönster, konserterar  koltrasten på en nivå som borde få de flesta Melodifestivaldeltagarna att överväga sina karriärval. I en teve någonstans skriker sig Chris Härenstam hes över Frankrikes och Ungerns framfart i ett malplacerat världsmästerskap i hockey och man undrar vad i helskotta det har med oss att göra.

Målet som kanske inte var ett mål. Bollen (som betydde 2-2) är på väg mot eller på väg in i mål. Inte ens de närmaste spelarna var eniga.

Jag har påtalat det ett antal gånger, nu börjar allt flera haka på; det är obegripligt hur Sveriges Television kan ockupera sina tablåer på bästa sändningstid med matcher mellan totalt ointressanta lag ur bottensortimentet av europeiska ishockeynationer i ett mästerskap som redan från start är en B-turnering eftersom världens allra bästa spelare inte finns med eller i alla fall bara sporadiskt deltar.

Måste vara motiverat

Bara för att man äger rättigheterna till ett evenemang finns inget tvång att sända ut det. Det måste i ett seriöst mediaföretag alltid finnas journalistiska motiveringar till varför man publicerar, rapporterar, direktsänder. 

Det måste vara motiverat, högintressant, viktigt för Sverige och i detta speciella fall - en TV-kanal som har lagda tablåer att ta hänsyn till - finnas mycket starka skäl för att en ishockeymatch mellan två blåbärsnationer, helt utan svenska intressen, går före allt annat; serier, filmer, reportage, dokumentärer, underhållning. 

Hockey-VM är, utom när det gäller Sveriges matcher, en typisk turnering för ett rapsodiskt sammandrag. Det måste väl ändå ha gjorts ett journalistiskt övervägande där någon till slut slagit fast: 

”Frankrike, Ungern, Österrike spelar ishockey, det är vi för faen tvingade att tillhandahålla svenska folket. Det är en blågul riksangelägenhet”. Någon i TV-huset måste ha tänkt den tanken, nu tänker jag en helt annan tanke: tänk om!

Den övervägande delen av det svenska folket  hade nog inte en aning om att just dessa länder deltar i ett världsmästerskap i hockey. De flesta tror nog inte att det överhuvdtaget spelas ishockey i dessa länder. Särskilt inte på sommaren.

För vem sänder man ut deras matcher?

Överbefolkad studio

Och hur kan man låta studio, utsända experter och referenter  gripa sig an dessa matcher med ett allvar som vore det något oerhört stort och viktigt som stod på spel. Svenska lag eller atleter i VM-final någonstans.

Att med helt ovidkommande sportsändningar spränga sönder TV-tablåerna är ett förakt mot - också idrottsintresserade - människor som kunnat tänka sig att låta teven förströ dem med något mera meningsfullt.

Om det nu finns något sådant.

Sveriges Television, som anser sig ha råd med 5-8 personer för att analysera en match, avbryter ju de flesta av sina långkörare så här års och fyller tablåerna med naturvandringar från Norge, snickare från Finland, kockar från Danmark, en massa inköpt grann-tjosan av föga intresse medan de ordinarie medarbetarna i de traditionella serieprogrammen skickas på semester för att återkomma i höst någon gång. De generationer som alltjämt ser TV på traditionellt vis slutar inte titta bara för att det är sommar.

Hockey-VM som utfyllnad - det är inte motiverat.

Det blir inte bättre

Det blir inte bättre TV-produktioner för att man plockar in flera personer i produktionerna. Discoverys allsvenska bevakning skulle gott och väl räcka med en kommentator och en expert (fast jag är ju inte ens säker på att du är en bättre fotbollsexpert bara för att du varit spelare eller tränare). 

Den som kontinuerligt, över decennier, bevakat och följt fotbollen från sidan har nog minst lika god expertkunskap och kanske också kan känna sig lite friare från bindningar. Nu hinner en tränare knappt smälta att han fått sparken förrän han står i en TV-studio och breder ute sig.

Champions League-bevakningen i C-More har också fullsatt i studion. Programledaren omger sig av tre som skall tycka till, plus en som skall tycka till tillsammans med matchkommentatorn, plus en som skall tycka till bredvid en intervjudam.  Vem har  kokat ihop det här konceptet. 

Det blir inte bättre, vi blir inte klokare. Soppan blir inte automatiskt bättre för att man plockar in flera kockar i köket. De hinner bara med några meningar var. 

Beslut om VAR- nu!

I den 87:e ordinarie spelminuten i toppmötet mellan Malmö FF och Häcken - en match som på olika sätt tydligt visade vilka två lag som är bäst i Sverige just nu - råkade Häckens mittback, Johan Hammar (f d MFF), stöta in en boll i röran framför mål och ge MFF en kvittering till 2-2. Men - VAR bollen inne? VAR vet men var är VAR? 

Jo, i den s k stöpsleven. Det ältas och rörs i tankegrytorna och jag finner det märkligt hur det här kan vara en fråga för några andra än de inblandade - elitklubbarna, eller kanske rent av bara de allsvenska lagen. 

Varför skall hela fotbolls-Sverige besluta, varför skall klubbar invänta sina supporters synpunkter innan man kommer till skott? Är man rädd att de skall svika sina lag om styrelserna ignorerar dem? 

Alla säger att Champions League förstörts av VAR-uppehållen? Inte alls. Jag följer turneringen noggrant. VAR funkar numera ganska smidigt. Och tar inte mycket längre tid än om bara domaren skulle avgöra och omges av spelare från ett frustrerat lag som protesterar och bråkar. Svart på vitt gjuter olja på vågorna.

ättvisa skipas. 

Häcken kanske skulle vunnit och knaprat in tre poäng på Malmö. Nu vet ingen bestämt om det var mål eller inte. Nye Fotbollsordföranden Fredrik Reinfeldt har fått frågan flera gånger vad han tycker men han tycker som vanligt ingenting, han säger sig respektera att det är Representantskapsmötet som skall avgöra frågan. 

Det borde inte hindra honom från att ha en egen åsikt och driva en linje. Alla inblandade förlorar på svensk tjurskallighet i den här frågan. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.