Gerhardsson är en mästerlig dirigent

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige ska spela om medaljerna i fotbolls-VM. Det är - med tanke på hur den kvinnliga fotbollen utvecklats och spritts över världen - en ännu starkare prestation än tidigare.

Sverige vann över Japan precis så som svenska fotbollslandslag genom åren vunnit mot kvickare och mera tekniska spelare genom att springa mera, tackla hårdare, offra sig oavbrutet och lojalt följa de taktiska ritningarna. Sverige hade inte de mest briljanta spelarna på planen - men det bästa laget.

Peter Gerhardsson hyllas av Åke Stolt som en mycket skivklig lagbyggare. Foto: Pontus Lundahl / TT.

För det finns så många sätt att vinna fotbollsmatcher på. Jag minns en tränare som en gång sa; strunta i det du är dålig på, träna ännu mera på det du är bra på.

Alltså; ibland måste man inse att man inte når det fulländade konstnärskapet. I teknik, i precision, i finmekanik. Så, lika bra att lägga ner det och slipa på sina bästa egenskaper så att det blir vinnarvapen.

En taktisk storseger

Som Sverige i kvartsfinalen mot Japan; en taktisk storseger för förbundskaptenen Peter Gerhardsson som inte bara utvecklat det svenska landslaget mot ett anfallsspel som kräver mod och självsäkerhet, han har också förmågan att - som man ofta pratar om inom teater och film - lägga ner mycket arbete på casting. D v s att hitta rätt karaktärer för rätt roller.

I det här landslaget är rollspelet väldigt tydligt, arbetsfördelningen balanserad och den första halvtimman av matchen mot det tekniskt briljanta Japan var landslagets bästa på mycket länge.

Kosovare Asllani växer med kaptensbindeln på armen, hon har ett uppoffrande spel, hon kan vara både tuff i kroppsspråket och mjukt elegant i sin katt-tassande stil när hon söker öppningar i försvarsmurarna. Hon var briljant i första halvleken och vi vet ändå att både hon och Fridolina Rolfö - som ännu inte blommat för fullt - har haft lite efterhängsna skavanker att hantera också under VM-äventyret borta i Nya Zeeland och Australien.

Man kan alltid prata om tur och otur. Sverige hade en millimeter med sig när straffdramat avgjordes i åttondelen mot England. Nu fick man en VAR-straff som Filippa Angeldahl iskallt smällde in, Japan sköt sin straff (billig) i ribban men hade också en frispark som efter en stolpträff rullade utmed mållinjen.

Kommer sakna Japan

Jag måste få skriva det; förlåt Sverige, men jag kommer att sakna de japanska tjejerna som under den här VM-turneringen visat upp ett sprudlande spelhumör, förfinad teknik, kvicka fötter och lite annorlunda idéer i sitt spel, lite nydanande kan jag tycka. 

Sverige fick utstå en rejäl press mot slutet men det fanns lugn och trygghet i det svenska spelet och segern behöver inte diskuteras. Det är lite som Peter Gerhardsson sa efter matchen; fotboll handlar om skicklighet - inte om tur eller otur. Slår man en straff i ribban så är man inte lika skicklig i straffskytte, som den som i likhet med Angeldahl, smackar in bollen intill stolpen.

Grovarbetet som hon och Elin Rubensson lägger ner för att störa och riva sönder, deras outtröttliga löpande är viktiga bitar i Gerhardssons pussel. Men den här matchen (första timman) fick vi också se ett lag som har offensiva kvaliteter. Detta sagt utan att en stjärna som Fridolina Rolfö har imponerat och utan att hylla Stina Blackstenius för avgörande insatser. 

Hon har  blivit lite som herrlandslagets Marcus Berg var under sina sista år i landslaget; han gjorde inga mål men fick mest beröm för sitt uppoffrande slut i det initiala försvarsarbetet. Dock; Blackstenius bästa match under VM.

Amanda Ilestedt visar ofta hur viktigt det är att vara maximalt påkopplad i alla sina sinnesrum i straffområdet. Ofta har hon mest hjälp av det när hon försvarar men den här gången var hon påpasslig i en röra framför det japanska målet och visade att inte bara huvudet (tre nickmål) utan också fötterna kan effektuera det målintentioner hon bevisligen har.

En klockren spelplan

Jag har alltid gillat Peter Gerhardsson för hans positiva inställning, hans förmåga att skapa liv och gjuta mod i sina lag (han åstadkom stordåd med Häcken) och nu måste han berömmas för en klockren spelplan mot Japan. Försök inte trixa bort bättre tekniska spelare; var robust, använd kroppen, stå i vägen, håll emot, hjälps åt, löp, kriga, tackla. Det finns, som sagt, många sätt att vinna i fotboll och den här gången tog svenskarna fram gamla beprövade skisser och följde dem till punkt och pricka.

I fyra raka mästerskap har Gerhardsson lotsat sitt landslag fram till semifinal och spel om medaljer. I en tid när vi ser så många nya och spännande nationer (Colombia, Marocko, Nigeria med flera) utöka och  bredda damfotbollen har han förfinat den svenska modellen och visat att Sverige står starkt också i en revolutionerande tid. 

Japanskorna hade bollen mest (det behöver man heller inte ha för att vinna), hade sina bästa chanser i form av straff och frispark men felprocenten i det svenska laget var rekordlåg. Det ingår också i framgångsreceptet när man vill slå till synes bättre lag.

Det var först när backklippan Magdalena Eriksson tappade balansen och drattade på ändan framför det svenska målet som japanskorna kunde reducera den svenska 2-0-ledningen och skapa rejäl spänning under matchens sista fas, inkluderande tio tilläggsminuter. 

Spanien i semifinal i Auckland på tisdag. Frukost-TV med VM-fotboll har blivit den här sensommarens trevliga start på dagen. Skall det nu bli en sån där VM-sommar igen med hysteri och bad i fontäner?

Man kan väl tro att Frankrike eller England väntar i en final.

Fast å andra sidan; att strikt tro på favoriterna har inte varit någon bra tipsstrategi den här sommaren.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.