Nej, nej, redan nu har vi nog med problem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige är ett av Europas mest kriminella länder. och terrorriskerna ökar.

Krig i vår närhet och Ryssland i fejd också med IOK. Därtill elkris, miljöhot, svajig ekonomi.

Och så en massa svulstiga löften och aningslösa beräkningar...

- Snälla Stockholm, sluta drömma om vinter-OS 2030!

OS-anhängarnalyckas inte övertyga Åke Stolt. han är kategorisk motståndare och ger här skälen. Foto: TT

Beslutet om vilka länder som går vidare till valet av OS-värd 2030 kommer att fattas innan årsskiftet. Det slutliga beskedet nästa år. Det är som bekant ingen kö bland  världens länder för att få arrangera.

Helt enkelt därför att det är för dyrt och för att de falska förespeglingar som görs, också nu av Stockholm, om ökad turist, lönsamhet för företagen, ett större intresse för Sverige, är just falska.

Det blir inte så. Har aldrig blivit så. Det finns inga OS som lönar sig hur man än räknar och fifflar med siffrorna.

Samma gamla floskler

Så som världen ser ut och inför de gigantiska behov som finns i det svenska samhället idag - kris i vård, kris i skola, en gängkriminalitet som saknar motstycke i Europa, ökade hot och terrorrisk - är det fullkomligt obegripligt att den normalt sett idrottsnjugga borgerliga regeringen inte säger ifrån; några statliga garantier kan det inte bli tal om.

För det vore hårresande om en regering i dessa tider ställer sig som garant för miljardförluster.

Idrottsministern Jakob Forssmed efter beskedet att regeringen är positiv i frågan: ”Det krävs att man håller sig till ekonomiskt hållbara spel”.

Det  regeringen inte tycks inse är, att det är ett ”ja” eller ”nej” som gäller som svar på frågan; garanterar ni, ekonomiskt, de olympiska vinterspelen i Stockholm 2030? Vid ett ”ja” är det skattebetalarnas pengar man leker med. Det måste sägas i klartext innan folk svarar på någon vinklad enkätfråga om de är positiva till OS i Sverige. Får de den ocensurerade sanningen att bygga svaret på tror jag inte ens 10 procent vill ha ett vinter-OS i Stockholm, utlokaliserat till halva norra Europa dessutom.

Det har aldrig lönat sig att arrangera olympiska spel så sluta slå blå dunster i beslutsfattarna. 

Från Stockholms Handelskammare välkomnade man det positiva beskedet från regeringen och Andreas Hatzigeorgion säger: ”Att få arrangera OS och Paralympics skulle befrämja besöksnäringen och vara till gagn för hela näringslivet”.

Samma gamla floskler som alltid.

Kantat av glädjekalkyler

Problemet är att inga länder som arrangerat kan visa upp de här effekterna. Christian Ekström, vd för Föreningen Skattebetalarna säger: ”Regeringen borde fundera på om drömmen att arrangera OS skall prioriteras när ekonomin krisar”,  och i en skrivelse tillsamman med Erik Bengtzbre på Aftonbladets debattsida skriver de: ”Längtan får inte leda en fel. Erfarenheter från de OS som har arrangerats sedan 60-talet och framåt talar - för att inte säga gallskriker - sitt tydliga språk; Det är dyrt att arrangera OS.”

När de inblandade talar om de ekonomiska effekterna, sponsorer, reklamvinster, så talar de mot bättre vetande. När IOK med sitt entourage intar en OS-stad har de ockuperat den fullständigt, det är hårda restriktioner och bara IOK:s egna, globala samarbetspartners som skall synas. Medan miljarderna rinner in i IOK:s kassavalv i Lausanne är det arrangörerna som får ta riskerna.

Jo, jag vet, det skall bli billigare spel, miljövänliga, sparsamma, inga nya arenor och IOK bidrar mera än tidigare; det hjälper inte. 

Professorn i turistekonomi, Tommy Andersson, har  tittat noga på kostnaderna och det går inte, säger han, att räkna hem ett positivt resultat. Alla arrangörer får erfara att turism, handel, ekonomiska effekter av uppmärksamhet och publicitet inte alls når de nivåer som förutskickas. Den olympiska historien kantas av glädjekalkyler.

Bedrägeriet i Norge

Norges succé-OS (sportsligt) i Lillehammer 1994 blev ett gigantiskt, ekonomiskt fiasko. Där var politikerna aktivt verksamma eftersom arrangemanget också, med starkt stöd av statsminister Gro Harlem Brundtland och kulturminister Åse Kleveland, skulle förändra hela nationens syn på idrottsutövarna och att Norge skulle gå från lite reaktionär amatöristisk syn på sporthjältarna till att acceptera dem som fullblodsproffs värda samma aktning som Nansen och Amundsen och Heyerdahl.

Dåvarande finansministern Gunnar Berge lovade: ”Vi skall klara det för 1, 46 miljarder. Notan landade på 7,3 miljarder - plus den något diffusa posten ”OS-relaterade investeringar” för 2,3 miljarder. Dessa siffror trollade den norska regeringen bort, staten betalade hela kalaset på närmare 10 miljarder med folkets egna pengar. Jag hade, under arbetet med en av mina OS-böcker, ”Ringar av is” (Bonniers 2010) tät kontakt med flera norska journalister som erkände att de, starkt påverkade av den norska olympiska yran, inte gjorde det granskande arbetet som borde gjorts för att avslöja falsariet. 

Det misstaget gör inte vi. Därför måste både Stockholms OS-organisation och regeringen säga som sanningen är; det är inte hållbart, vare sig miljömässigt, ekonomiskt eller med tanke på Sveriges tunga åtaganden de närmaste decennierna, våldet, terrorn, gängkriminaliteten, hoten från OS-fienden Ryssland med mera att ta på sig ett värdskap för OS. Hoppas IOK inser att OS i Sverige är en säkerhetsrisk.

Skrämmande larmrapport

Från IOK-konferensen i Mumbai kom en skrämmande larmrapport om att endast ett tiotal länder kommer att ha möjligheter att arrangera olympiska vinterspel 2040. Jag skrev i min OS-bok 2010: ”Finanskris, energiproblem och miljöhot; framtiden för de olympiska vinterspelen ligger antagligen gömd i svaret på hur jordens befolkning hanterar sina gemensamma resurser.”

Vi är alltså där nu. Det finns väl egentligen bara ett fåtal länder som har råd med olympiska spel överhuvudtaget. Men där vill vi ju egentligen inte ha några stora evenemang överhuvdtaget. Av många andra skäl. 

En femmil på skidor i ökensand blir nog övermäktigt till och med för de skickligaste vallaexperterna. Med eller utan fluor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen