Nej, nej, redan nu har vi nog med problem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige är ett av Europas mest kriminella länder. och terrorriskerna ökar.

Krig i vår närhet och Ryssland i fejd också med IOK. Därtill elkris, miljöhot, svajig ekonomi.

Och så en massa svulstiga löften och aningslösa beräkningar...

- Snälla Stockholm, sluta drömma om vinter-OS 2030!

OS-anhängarnalyckas inte övertyga Åke Stolt. han är kategorisk motståndare och ger här skälen. Foto: TT

Beslutet om vilka länder som går vidare till valet av OS-värd 2030 kommer att fattas innan årsskiftet. Det slutliga beskedet nästa år. Det är som bekant ingen kö bland  världens länder för att få arrangera.

Helt enkelt därför att det är för dyrt och för att de falska förespeglingar som görs, också nu av Stockholm, om ökad turist, lönsamhet för företagen, ett större intresse för Sverige, är just falska.

Det blir inte så. Har aldrig blivit så. Det finns inga OS som lönar sig hur man än räknar och fifflar med siffrorna.

Samma gamla floskler

Så som världen ser ut och inför de gigantiska behov som finns i det svenska samhället idag - kris i vård, kris i skola, en gängkriminalitet som saknar motstycke i Europa, ökade hot och terrorrisk - är det fullkomligt obegripligt att den normalt sett idrottsnjugga borgerliga regeringen inte säger ifrån; några statliga garantier kan det inte bli tal om.

För det vore hårresande om en regering i dessa tider ställer sig som garant för miljardförluster.

Idrottsministern Jakob Forssmed efter beskedet att regeringen är positiv i frågan: ”Det krävs att man håller sig till ekonomiskt hållbara spel”.

Det  regeringen inte tycks inse är, att det är ett ”ja” eller ”nej” som gäller som svar på frågan; garanterar ni, ekonomiskt, de olympiska vinterspelen i Stockholm 2030? Vid ett ”ja” är det skattebetalarnas pengar man leker med. Det måste sägas i klartext innan folk svarar på någon vinklad enkätfråga om de är positiva till OS i Sverige. Får de den ocensurerade sanningen att bygga svaret på tror jag inte ens 10 procent vill ha ett vinter-OS i Stockholm, utlokaliserat till halva norra Europa dessutom.

Det har aldrig lönat sig att arrangera olympiska spel så sluta slå blå dunster i beslutsfattarna. 

Från Stockholms Handelskammare välkomnade man det positiva beskedet från regeringen och Andreas Hatzigeorgion säger: ”Att få arrangera OS och Paralympics skulle befrämja besöksnäringen och vara till gagn för hela näringslivet”.

Samma gamla floskler som alltid.

Kantat av glädjekalkyler

Problemet är att inga länder som arrangerat kan visa upp de här effekterna. Christian Ekström, vd för Föreningen Skattebetalarna säger: ”Regeringen borde fundera på om drömmen att arrangera OS skall prioriteras när ekonomin krisar”,  och i en skrivelse tillsamman med Erik Bengtzbre på Aftonbladets debattsida skriver de: ”Längtan får inte leda en fel. Erfarenheter från de OS som har arrangerats sedan 60-talet och framåt talar - för att inte säga gallskriker - sitt tydliga språk; Det är dyrt att arrangera OS.”

När de inblandade talar om de ekonomiska effekterna, sponsorer, reklamvinster, så talar de mot bättre vetande. När IOK med sitt entourage intar en OS-stad har de ockuperat den fullständigt, det är hårda restriktioner och bara IOK:s egna, globala samarbetspartners som skall synas. Medan miljarderna rinner in i IOK:s kassavalv i Lausanne är det arrangörerna som får ta riskerna.

Jo, jag vet, det skall bli billigare spel, miljövänliga, sparsamma, inga nya arenor och IOK bidrar mera än tidigare; det hjälper inte. 

Professorn i turistekonomi, Tommy Andersson, har  tittat noga på kostnaderna och det går inte, säger han, att räkna hem ett positivt resultat. Alla arrangörer får erfara att turism, handel, ekonomiska effekter av uppmärksamhet och publicitet inte alls når de nivåer som förutskickas. Den olympiska historien kantas av glädjekalkyler.

Bedrägeriet i Norge

Norges succé-OS (sportsligt) i Lillehammer 1994 blev ett gigantiskt, ekonomiskt fiasko. Där var politikerna aktivt verksamma eftersom arrangemanget också, med starkt stöd av statsminister Gro Harlem Brundtland och kulturminister Åse Kleveland, skulle förändra hela nationens syn på idrottsutövarna och att Norge skulle gå från lite reaktionär amatöristisk syn på sporthjältarna till att acceptera dem som fullblodsproffs värda samma aktning som Nansen och Amundsen och Heyerdahl.

Dåvarande finansministern Gunnar Berge lovade: ”Vi skall klara det för 1, 46 miljarder. Notan landade på 7,3 miljarder - plus den något diffusa posten ”OS-relaterade investeringar” för 2,3 miljarder. Dessa siffror trollade den norska regeringen bort, staten betalade hela kalaset på närmare 10 miljarder med folkets egna pengar. Jag hade, under arbetet med en av mina OS-böcker, ”Ringar av is” (Bonniers 2010) tät kontakt med flera norska journalister som erkände att de, starkt påverkade av den norska olympiska yran, inte gjorde det granskande arbetet som borde gjorts för att avslöja falsariet. 

Det misstaget gör inte vi. Därför måste både Stockholms OS-organisation och regeringen säga som sanningen är; det är inte hållbart, vare sig miljömässigt, ekonomiskt eller med tanke på Sveriges tunga åtaganden de närmaste decennierna, våldet, terrorn, gängkriminaliteten, hoten från OS-fienden Ryssland med mera att ta på sig ett värdskap för OS. Hoppas IOK inser att OS i Sverige är en säkerhetsrisk.

Skrämmande larmrapport

Från IOK-konferensen i Mumbai kom en skrämmande larmrapport om att endast ett tiotal länder kommer att ha möjligheter att arrangera olympiska vinterspel 2040. Jag skrev i min OS-bok 2010: ”Finanskris, energiproblem och miljöhot; framtiden för de olympiska vinterspelen ligger antagligen gömd i svaret på hur jordens befolkning hanterar sina gemensamma resurser.”

Vi är alltså där nu. Det finns väl egentligen bara ett fåtal länder som har råd med olympiska spel överhuvudtaget. Men där vill vi ju egentligen inte ha några stora evenemang överhuvdtaget. Av många andra skäl. 

En femmil på skidor i ökensand blir nog övermäktigt till och med för de skickligaste vallaexperterna. Med eller utan fluor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.