Sömngångare - och väckarklocka

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Belgiens sömnpiller var effektivt. Jag tror aldrig det har hänt tidigare, under hela mitt långa liv, att jag suttit och nickat till under en s k stormatch i fotboll. Till någon del kan det bero på snapsen jag tog till min kantarelltoast men den brukar jag klara. Men om jag inte hade vaknat innan så gjorde jag det när väckarklockorna - för all världens fotboll - skrällde till på tisdagskvällen.
Österrike-Turkiet. Det var en fotbollskamp det, värdigt ett internationellt mästerskap.
Turkiets målvakt Mert Gunok får en kram i det stora firandet efter segern mot Österrike., Foto Andreea Alexandru), AP Photo

 

Jag tänkte, när jag satt och såg Frankrikes och Belgiens stjärnspäckade lag i åttondelen i måndags (alltså innan jag somnade); vad inåt i helvitte håller de på med. Gåfotboll finns förvisso, det är vad gamla slocknade stjärnor med meniskerna i fickorna håller på med för att förgylla livet i 80-årsåldern. Detta var de som skall lysa oss idag. Herrejisses!

Vilket svek!

Det pågår ett fotbollsmästerskap som genererar miljarder till fotbollsindustrin, i förlängningen också till företag och TV-bolag som är inblandade på olika vis. Har inte de här överbetalda aktörerna fattat att de är en del av en underhållningsindustri, de är den vitala delen av den ensemble som inte bara Europa utan stora delar av den fotbollsintresserade världen väntat på att få se. I sina landslag, i sina bästa år, som representanter för landet de kommer ifrån, för alla unga som skall inspireras; vilket kolossalt svek!
Var finns fotbollsgeniet Kevin de Bruyne?  Är det någon som sett honom? Jo, jag lyckades få syn på honom några gånger, mannen med det sorgsna ansiktet som ser ut som om han skulle vilja vara någon helt annan stans. Jo, jag vet, det är klubbarna som betalar deras löner och att de kanske egentligen vill ha semester från sitt ordinarie jobb nu, men de säger ju att de är stolta över att representera sina länder och så ger de ingenting för att vi skall tro dem.
Om Taylor Swift eller Lady Gaga presenterat en så totalt intetsägande och undermålig show är väl frågan om de ens fått ett enda gig till. Mbappé kan väl i alla fall ursäkta sig med att han vantrivs bakom sin mask - det var tydligen den femte han provat - men han får ju i alla fall en ny chans tack vare Colo Muanis mål när matchen höll på att gå till förlängning. Men, förresten, det var väl egentligen ett självmål det också, som så många andra i den här turneringen.

Ville inte vinna

Belgien ville inte vinna matchen, Frankrike ville det något mera. Portugal däremot ville väldigt gärna slå Slovenien, framförallt ville egotripparen Ronaldo hemskt gärna visa att han fortfarande kan. Bollen kommer till honom därinne i straffområdet, men den vill inte leka med honom längre, ibland kommer den flygande i luften men han som skall pricka den med sin hjässa, raketen som skall träffa sitt mål, lyfter aldrig från rampen.
Tänk, han som högg som en kobra, kunde hänga och hovra som en kolibri i luften; han hinner inte med. Inte ens när bollen låg precis stilla och hjälplös på straffpunkten under förlängningen kunde han lura Oblak i slovenernas mål. Och så brast han i gråt, mångmiljardären, över sin otillräcklighet, fick tröstas, vad det var för sorts tårar vet man ju inte, bara att de kom från lite oväntat håll, från han som kallat sig bäst, snyggast och rikast men som nu ville visa någon sorts ömklighet över att inte längre kunna rädda sitt land. Nåja, han fick in en av Portugals tre straffar i de slutliga avgörandet, slovenerna inte en enda så till slut var den lille gossen glad igen. 
Men det är slovenernas tappra kamp vi kommer ihåg.

En värdig EM-match

Och när så holländarna (eller nederländarna; vad vill de kallas egentligen?) avfärdat Rumänen och visat att de nog vill vara med in i det sista så kom då MATCHEN, den härligaste, intensivaste och mest underhållande fotbollskampen hittills under Europamästerskapen. Österrike mot Turkiet.
Den kändes som en väckare, inte bara för oss vid sidan om, utan för hela den fotbollsvärld av spelare och tränare som söker försiktighet, bekvämlighet, nästan lite förnedrande i sin ständiga strävan till totalt bollinnehav, det som egentligen mera liknar uppvisning, sparring, men till slut blir så enerverande könlös och ointressant.
Österrike och Turkiet hade väl inte låtit som Turneringens match om man nämnt den före EM, men vilka lag, vilka spelare, vilka kämpar, vilken tuffhet, vilken offensiv!
Och ändå, trots närkamper och rejäla smällar; ingenting medvetet fult, full respekt, ärliga dueller och ett frustande tempo (en hel del beroende på ena tillåtande portugisisk domare). Alla gjorde sitt jobb till sista svettdroppen. Om vi, som sagt, fortfarande sov efter det effektiva belgiska insomningspillret, så vaknade vi nu med ett fruktansvärt ryck, satte oss raka i stolen, spärrade upp ögonen och frågade oss själv; vad är det jag ser?  Jo, jag ser en EM-fotboll värdig mästerskapets dignitet, österrikare som ville hur mycket som helst och turkar som ville ännu mera. Om det betyder att Erdogan gör sig ännu märkvärdigare än han är kan jag för dagen inte ta hänsyn till. Och för övrigt är Istanbul en fantastisk stad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.