Ballongen som sprack

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Succé! Något annat ord finns inte. Rekordpublik, fullsatt på semifinal i Göteborg, fullt på Friends i finalen. Men det var ett ordinärt Sverige i en "alltför" berusande omgivning.
Pia Sundhagen var sammanbiten dagen efter. Hon om någon såg både plus och minus... Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Det svenska fotbollsfolket kan verkligen räkna in en arrangörsmässig triumf av gigantiska mått, ett för de flesta länder närmast osannolikt intresse för damfotboll.

Eller rättare sagt; för en internationell storturnering i fotboll.

Kom ihåg, kolla publiksiffrorna

Ni kan ju själva följa publiksiffrorna när damallsvenskan drar igång igen. Jag gissar att publiken som vanligt kan räknas i hundratal i de allra flesta fall. Ingen EM-effekt att vänta.

Och det verkar som om det är publiken, stämningen, festen som fått folk att gå i spinn, krönikörer, som vanligtvis inte intresserar sig alls för tjejfotbollens vardag, att fullkomligt gå bananas.

En månads medial uppbackning tappade alla proportioner, hyllnings-, för att inte säga, saligförklaringarna av den nya förbundskaptenen Pia Sundhage har getts närmast religiösa förtecken, expertkommentatorerna i TV4 hade själva landslagsmeriter och var därmed utan mod att kritisera.

Dåliga samavetenas kompensation

Det har känts som de många dåliga samvetenas kompensation, som om tidningarna redigerats med "pk" som måttstock, inte på journalistiska grundvalar. Och då står inte "pk" för Publicistklubben utan för "politiskt korrekt."

Bara en sak innan vi fortsätter: jag gillar tjejfotboll. Jag såg Pia Sundhage när hon var världens bästa kvinnliga fotbollsspelare, jag såg till att Diamantbollen levde vidare genom att ta över priset till Sydsvenskan när dess förste utdelare, Arbetet, gick i konkurs och jag har med förtjusning delat ut ett antal bollar på Fotbollsgalan.

Jag tycker det är trevligt att gå ett par hundra meter från min bostad i till Gamla IP när Malmötjejerna har hemmamatch.

Behandla damfotbollen på allvar

Därför tar jag kvinnofotbollen på allvar och tycker att den skall behandlas som herrfotbollen. Inte lika omfattande, eftersom den berör och intresserar betydligt färre (EM-euforin är inget bestående tillstånd), men lika professionellt.

Men det jag följt i tidningarna är ett larvigt daltande där ingen tycks våga tala klarspråk. Det är ungefär som med debatten om invandring och integration; ingen vågar kritisera det dåliga i den politiken med risk för att bli stämplad som rasist eller allmänt främlingsfientlig. I värsta fall som sverigedemokrat.

Att kritisera damfotbollen skulle vara allmänt kvinnofientligt. Eller?

Tvärtom, menar jag.

Tjejfotbollen skall tas på allvar, och behandlas därefter.

Med klara brister

Alltså var det en solklar målvaktstavla av Kristin Hammarström som orsakade tyskarnas segermål i semifinalen. Hon skulle stått kvar i målet. Det är en oskriven regel i den dylik kampsituation. Ingenstans ser jag att någon skriver det. Bara att hon är en världsmålvakt.

Och tror ni att herrlandslag hade kommit undan två missade straffar i samma match så billigt?

Pia Sundhage har tillfört det här laget entusiasm, mod, offensiv, goda vibrationer. Och förmodligen tagit ut ungefär rätt lag.

Det är vad en förbundskapten kan göra. Att det är ett lag med svagt huvudspel, ett stundtals gräsligt dåligt passningsspel från mittfält och framåt, bristfällig teknik i stora stycken är upp till spelarna, klubbarna, tränarna att rätta till. Det tycks också vara Pias inställning.

Hanna & co var bättre

Den kunnige krönikören Simon Bank i Aftonbladet har tydligen också berusats till tankeyrsel av den publika känslostormen och menar att svenskarna gjorde "mer än någon kan begära", att det "skar ut en skärva ur 1994 och flyttade hit" och att detta var en fotboll "som känns". Jisses.

Jag säger; det svenska landslaget med Hanna Ljungberg, Victoria Svensson, Malin Moström, en yngre och vassare Therese Sjögran var kanske till och med lite bättre. Det här var ett ordinärt Sverige i en "alltför" berusande omgivning.

Det här laget pumpades upp till en frenesi och ett tempo som spelarna inte behärskade.

Ungefär som föväntat

Ändå fanns chansen mot ett Tyskland som dock var avsevärt mattare än sina bästa årgångar.

Sverige gjorde en massa mål mot Finland och Island och, ja, så brukar det gå när ett rätt bra lag möter ett förhållandevis dåligt.

Sverige gjorde ungefär vad som förväntats. Fast inte riktigt.

Men publiken var bra.

Det är aldrig vare sig poeter, gitarrspelare eller publik som vinner matcher. Aldrig.

Åke Stolt

Pia Sundhagen i centrum, hon som ska ha svar på alla frågor... Med sin fixstjärna, Lotta Schelin, i förgrunden. Hon som skulle göra målen som skulle bära laget vidare. Men det blev inte så. Tyskland var snäppet bättre. Foto: Adam Ihse, Scanpix

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Vågar jag? (inte verifierad)

tors, 2013-07-25 18:00

1. Ven är Sjögren?

Du skriver: "Därför tar jag kvinnofotbollen på allvar och tycker att den skall behandlas som herrfotbollen. Inte lika omfattande, eftersom den berör och intresserar betydligt färre (EM-euforin är inget bestående tillstånd), men lika professionellt." Jag frågar vad menar du med professionellt och vem är Sjögren?

Åke Stolt (inte verifierad)

fre, 2013-07-26 11:20

2. Vem är Sjögren?

Inte vet jag. Det står Sjögran i texten.

Jonas E (inte verifierad)

fre, 2013-07-26 18:01

3. Bortkastad liv

Håller inte alls med. Inte ens nära. Frågan är istället hur du kan ha slösat bort hela ditt liv med att vara sportchef på tidningar. Du verkar ju inte ett dugg intresserad av sport. Och fattar förstås därmed inte att det är skillnad på sport och sport. Fotboll och herrfotboll. Vattenpolo och ishockey. Sverige är ett litet land som tillhör de bästa i världen i den sport som EM nu gällde. Är man bland de bästa så möter man sämre motstånd. Det är inte Sveriges fel att de andra är sämre. Sanningen är att vi är så vana vid andra större sporter så att vi inte ens kan föreställa oss en sport utan huliganism, filmningar, domarattacker och utskällda förbundskaptener. Men se, det finns. "Som fotboll var förut", sa någon. Hammarström har visst fått kritik i media. Rohlin likaså. Och din herrfotboll behöver inte alls känna sig hotad. Den står sig stark trots urusel nivå i jämförelse. Lär dig istället älska äkta, genuin sport. Och hjälp till att fylla arenorna istället för att döma ut dem. Och Simon Bank är redan många gånger bättre sportjournalist och skribent än du nånsin var. Vem är du att sätta dig över honom?

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2013-07-26 18:04

4. Snyggt korrat!

Bra att ni korrat texten.

Sven Essen (inte verifierad)

lör, 2013-07-27 08:49

5. Om EM i fotboll jämfört annat

Först ngt om Åke Stolt: Åke S är numera en fristående skribent, vilket gör att han bara behöver ta hänsyn till sig själv. Hans tankar retar tydligen somliga. OCH idrott ska vara underhållning med spänningsmoment och i lagsporter som t ex fotboll är en jämförelse med herrfotboll oundvikligt. Då man sitter och tittar på te x matchen Sverige-Tyskland så gör det "ont" i hela kroppen när passningar missas upprörande,stöten på bollen är obefintlig o s v. Handboll eller exempelvis basket är två sporter, där flickornas spel och skicklighet (med händerna) är en njutning att se.Så varför ska det vara så svårt i fotboll,hockey eller bandy?

Mats Jansson (inte verifierad)

lör, 2013-07-27 11:28

6. Bra artikel

Helt riktigt. Damfotbollen skall tas på allvar. Mästerskapet var en arrangörssuccé och mycket kul att titta på. Pia Sundhage är en skicklig PR-kvinna, och har ökat intresset för damfotbollen. Däremot har hon inte utvecklat laget speciellt mycket. De tog de segrar de skall ta. Hade de slagit Tyskland, så hade det varit det klivet upp, som vi väntar på. Gällande målvaktstabben, så har Åke rätt. Däremot är det väldigt sällan herrmålvakter kritiseras för samma typ av insats. Regeln att stå kvar i målet när det är kamp verkar inte så många förstå.

Per Gref (inte verifierad)

lör, 2013-07-27 11:41

7. Vilka krönikörer menar du?

Svepande generaliseringar, oj så uddlöst och ofarligt. Lista upp 5 krönikörer som enligt dig "gått fullkomligt bananas" då så får vi se om du vågar kritisera dina kollegor, något du ju trycker på att expertkommentatorerna inte vågar göra med sina.

Håkan (inte verifierad)

lör, 2013-07-27 19:07

8. Damidrott är och kommer

Damidrott är och kommer aldrig vara mainstream. De som även i framtiden kommer fylla arenorna när det vankas dam-fotboll, handboll eller basket etc, kommer precis som tidigare vara outsiders i samhället, äldre män, alkholister, skolungdomar, närmast anhöriga, arbetslösa. Det är så det är, och låt det få vara så. Det är även från dessa det genuina intresset finns. Stolts tankar och argument får ses som högst rimliga i det här fallet. Någon måste våga säga vad han tycker även i världens största pk land. Det handlar inte alls om diskriminering. Det är en fråga om ett uns av ärlighet.

Simon Bank (inte verifierad)

lör, 2013-07-27 19:37

9. Citat och så

Hej Åke. Nej, jag tycker inte att "svenskarna gjorde mer än någon kan begära". Det skrev jag inte heller, och det vet du ju om. Citatet är ohederligt och osnyggt plockat ur sitt sammanhang, och vem som helst kan kontrollera det. Krönikan ligger två knapptryck bort. Vad jag skrev var: "Ett brons i hemma-EM efter vinster mot lågt rankade lag och en förlust mot Tyskland? Det är ett godkänt facit. Inte mer, ­inte mindre. De här veckorna, den här idrotten, de här profilerna, den här fotbollstränaren, de här känslostormarna? Mer än någon kan begära". I den text du citerar var jag väldigt noga med att hålla isär det sportsliga (godkänt, inte mer) och publika (bättre än någon kunnat drömma om) utfallet av EM. Varför du förvanskar det i text vet jag inte. Välvilligt tänker jag att det är ett slarvfel.

Tobias (inte verifierad)

lör, 2013-07-27 19:45

10. Bra krönika

Har också reflekterat över den fullständigt opropertionerliga bevakningen av dam-EM. Det är som ingen på redaktionerna någon gång vågade stanna upp och fråga "är detta verkligen rimligt?" och där en fundering om det inte vore aktuellt att skjuta över någon enstaka resurs till båstadtennisen eller tour de france skulle klassificeras som inte enbart fientlig mot damfotboll utan mot hela jämställdheten.Tyvärr har bevakningen av damfotboll kommit att bli ett slagträ i jämställdhetsdebatten istället för att tas på allvar och få den bevakning (varken mer eller mindre) den förtjänar.

Olof nordell (inte verifierad)

lör, 2013-07-27 22:22

11. Suverän krönika

Blir så glad och lättad över Åkes krönika. Jag har under EM varit aktiv på Aftonbladets kommentarforum på nätet. Vi som där ifrågasatt sportjournalisternas unisona hyllningssång till allt med em och det svenska laget, halva lagets tekniska förmåga samt tryggheten i det svenska defensiva spelet har blivit anklagade för att vara kvinnohatare, krakar, idioter och dylikt. Jag tar bestämt avstånd från de som kränkt damlandslaget med hot och kommentarer som har med sexuell läggning att göra. Men nog måste vi väl i Sverige av 2013 efterfråga nyanserad journalistik och mer teknisk och defensivt trygg fotboll utan att bli utsatt för digital häxjakt? Åke, din krönika var som pojken som ropade: Kolla! Kejsaren har inga kläder! Tack!

Peter Eng (inte verifierad)

sön, 2013-07-28 10:31

12. Bara gamla tjyvgubbar

Som kommenterar här i alla fall. I klass med Bosse Hansson och Tommy Engstrand. Oförmåga att ta till sig det moderna samhället i rädsla av att förlora det förgångna.

Sven Essen (inte verifierad)

sön, 2013-07-28 12:17

13. Rätt eller fel?

Bank: Mer än någon kan begära. Så står det i den lockade ingressen till din artikel (några knapptryck bort),Simon. Vem har författat den? Om det inte är du, så bör du nog ta denne/a person (som tillverkat den) i upptuktelse á la ditt inlägg här.

Simon Bank (inte verifierad)

sön, 2013-07-28 13:20

Dick Bengtson (inte verifierad)

sön, 2013-07-28 23:29

15. Jämföra eller inte?

Åke Stolt skriver: "Därför tar jag kvinnofotbollen på allvar och tycker att den skall behandlas som herrfotbollen". Varför det? Som idrotter betraktat är det två olika grenar. Vem jämför damernas höjdhopp med herrarnas? Vem jämför tjejhockey med herrdito? Som evenemang kan man jämföra, absolut, men jämför inte Zlatan med Lotta Schelin, det blir bara fel. http://dickbengtson.blogspot.se/2013/07/em-reflektioner.html

Bosse (inte verifierad)

sön, 2013-07-28 23:35

16. Simon Bank

Mkt bra krönika Stolt! Simon Bank kan man inte ta på allvar när han idag skriver att det pga det han skriver som Norskorna går till final. Vilken stolle! Med hybris.

alva nilsson (inte verifierad)

mån, 2013-07-29 00:55

17. Tjejfotboll

Jag personligen har svårt att känna: "yes, här är någon som tar damfotbollen på allvar" när man väljer att använda ordet TJEJfotboll. Här kämpar vi för att jobba bort ordet DAM i UEFAS titel Dam-EM. Och då slänger vi upp "tjej" på bordet. Skulle Stolt någonsin skriva om killfotboll? Skulle någon, någonsin, göra det? Nja. Så jag tycker att vi tar bort ordet "tjejfotboll" från bordet och återgår till damfotboll, eller fotboll för damer, eller bara fotboll. Egentligen funkar vad som helst - men inte tjejfotboll.

Björn Forsell (inte verifierad)

mån, 2013-07-29 08:05

18. Åke Stolt

Håller till 100% med Åke Stolt! Tyvärr så ser man som vanligt en massa kommentarer av människor som varken kan läsa eller tänka och fårstå vad han menar. Tack Åke!

Lasse B (inte verifierad)

tis, 2013-07-30 17:19

19. intressant ...

intressant krönika, ja ! kan konstatera att den mediala uppbackningen må ha överträffat alla förväntningar; samtidigt med EM pågick ett VM där Svenska deltagare erövrade ett antal medaljer; VM i orientering, en obetydlig notis i Aftonbladets lilla röda... samtidigt mångfaldiga sidor om bollsparkeriet inom EM ! (inom min studie vad gäller "Idrottens samhällsvärde ..." kan jag konstatera att orienteringssportens samhällsvärde vida överstiger såväl som dam- som herrfotbollens ...(

Anders Lindblad (inte verifierad)

tis, 2013-07-30 22:41

20. Kritik

Visst har landslaget hyllats, men också kritiserats sportsligt. Jag skrev bland annat så här efter förlusten mot Tyskland: ...Det togs fel beslut i avgörande lägen, tålamodet var inte tillräckligt i jakten på kvittering och skärpan framför mål inte tillräcklig. Därför spelar Tyskland EM-final i stället för Sverige. Som vanligt. Rent sportsligt tog inte Pia Sundhage laget längre än vad som är godkänt. Hon lyckades inte överträffa det rimliga målet, inte spränga gränser, men sättet som hon satt avtryck under sina åtta månader som förbundskapten är oöverträffade. Självklart kritiserades också de två straffmissarna av de flesta som jag läste efter 1-1-matchen mot Danmark. Det här skrev jag direkt efteråt. ...Det var mycket som inte klaffade i det svenska spelet. Allt kan inte förklaras av nerver. Först och främst ska Danmark ha beröm. De spelade utan press, vågade hålla i bollen och behöll lugnet hela vägen, även när Sverige tryckte på i slutet för ett segermål. Anfallsstjärnorna Lotta Schelin och Kosovare Asllani brände var sin straff i andra halvlek. Deras straffsparkar var veka, bleka och misslyckade. ... /Anders

David (inte verifierad)

ons, 2013-08-14 20:07

21. Sen till den här

Sen till den här artikeln. Det är en underlig inställning att vi som intresserar oss för hemma-EM ska låtsas vara mindre intresserade än vad vi faktiskt är, så att det ska passa med de proportioner som herr Stolt uppfattar som rimliga. Vi är väl (för fan) så intresserade som vi vill vara? Ja, att "kritisera damfotbollen" är väl att vara kvinnofientlig. En normal person skulle hellre välja att kritisera specifika företeelser eller brister, istället för att kritisera en hel idrott. Prova att byta ut "damfotbollen" mot "kvinnliga musiker" och se om du förstår problemet. Hela den här krönikan osar av kvinnofientlighet - det krävs inget förstoringsglas för att se den saken. Bara det faktum att du ondgör dig över att människor som normalt inte följer damfotbollens ligaspel plötsligt är intresserade när det är hemma-EM! Jag garanterar att ett hemma-EM för herrar skulle ha exakt samma effekt och attrahera mängder av tittare som annars är totalt ointresserade av Allsvenskan eller av ligaspel i allmänhet. Men hade Stolt tyckt att det då varit värt att nämnas? Knappast. Det är lustigt att du själv i texten verkar ertappa dig själv med att påminna om en Sverigedemokrat - det var nämligen exakt vad jag tänkt när jag läste krönikan. Det ser ut som om en Sverigedemokrat har skrivit den. Komplett med obligatoriskt svammel om "PK", paranoida vanföreställningar om vad man får och inte får säga, och illa dolt kvinnohat. Du lurar ingen, förutom andra Sverigedemokrater då.

Åke Stolt (inte verifierad)

tors, 2013-08-15 12:14

22. Sen till den här

Hej David. Du tycks ha läst min text som faen läser Bibeln. EM var en succé - för arrangörerna som så skickligt kunde sälja evenemanget. Fantastiskt roligt för ett damlag att få spela under så härliga omständigheter som fulla läktare. Min poäng var (är) att i analyser av lagets insatser skribenter tycks avhålla sig från att vara kritiskt granskande bara för risken att de de då kan kallas "kvinnofientliga". Det är populistiskt. Är man då "mansfientlig" när man kritiserar Erik Hamréns katastrofala försvarsspel? Det är väl ändå så att intresset för en idrott återspeglas mera i det dagliga, regelbundet återkommande än i tillfälliga storevenemang. Det finns ingen kvinnofientlighet i svensk sportjournalistik; det försökte jag visa genom alla de exempel på kvinnliga idrottare som med rätta fått enorm (och berättigad) uppmärksamhet när de dominerat på den internationella scenen. Eftersom du skriver som gör tycks du inte veta ett skvatt om vad Sverige-demokrater står för. Eller betraktar du alla som är kritiska mot svensk invandringspolitik för Sverige-demokrater?

Per Gref (inte verifierad)

tors, 2013-08-15 12:26

23. Får vi inga exempel på de

Får vi inga exempel på de krönikörer du menade "fullkomligt gått bananas"? Ditt citat från Simon Banks krönika hade du ju missförstått så än har vi noll exempel.

David (inte verifierad)

tors, 2013-08-15 15:52

24. Åke, har du något exempel på

Åke, har du något exempel på någon som kallats för "kvinnofientlig" bara för att ha kritiserat damlandslagets spel? Jag tror inte att du har något exempel, för om du hade det så hade du naturligtvis inkluderat det i din krönika. En man som påstår att "det finns ingen kvinnofientlighet här" gör sig enkelt till åtlöje. "betraktar du alla som är kritiska mot svensk invandringspolitik för Sverige-demokrater?" Nix. Om jag tyckte det, så hade jag ju skrivit det. Eller? Den som gastar om att man "inte får kritisera invandringspolitiken" är dock med all sannolikhet Sverigedemokrat. Vi andra vet att man får kritisera om man vill. Ett annat tydligt tecken är att invandringspolitiken ständigt ska kommenteras även när den är helt irrelevant för ämnet. Åke, du får ursäkta men din krönika ser ut som om den är skriven av en femteklassare. De tafatta kommentarerna om "mansfientlighet" och "populism" är på en nivå som man växer förbi på en eftermiddag om man har någon form av talang.

David (inte verifierad)

tors, 2013-08-15 16:21

25. Jag glömde skriva att om du

Jag glömde skriva att om du tycker att du ständigt blir kallad för "kvinnofientlig" och "rasist" eller liknande så beror det med största sannolikhet på att du är en kvinnofientlig rasist. Det finns rimligtvis en anledning till att så många männislor upplever dessa egenskaper i ditt agerande. Om det händer dig så pass ofta att du måste gråta ut om det på internet så är det nog dags att du börjar tillämpa mågon grad av självinsikt. Jag har inte det här problemet alls. Jag har aldrig kallats för varken kvinnofientlig eller rasist, trots att jag många gånger har kritiserat både kvinnor och invandringspolitik.

Åke Stolt (inte verifierad)

tors, 2013-08-15 17:32

26. Jag glömde skriva att om du

Hej igen. Jag har aldrig någonsin under alla mina år som journalist blivit kallad vare sig rasist eller kvinnofientlig. Det kan bero på att jag skrivit tusentals krönikor som aldrig gett anledning till det. Så jag har ingenting att beklaga mig över och dina anklagelser visar ännu en gång att du t ex inte vet vad ordet rasism betyder. Dina groteska ordval slår tillbaka på dig själv.

David (inte verifierad)

tors, 2013-08-15 17:51

27. Jag har gjort mina poänger

Jag har gjort mina poänger och du har inte bemött dem. Det var allt.

Björn Forsell (inte verifierad)

fre, 2013-08-16 10:52

28. Exakt

David är exakt en sådan jag skrev om i mitt förra inlägg. Inte heller kan han stå för vem han är. Så är det här i världen och ingen idé att lägga energi på sådana människor. Är det undra på att det blir konflikter i världen, om i stort sett ingenting.

David (inte verifierad)

fre, 2013-08-16 14:04

29. Björn, det är bättre om du är

Björn, det är bättre om du är mer specifik i din kritik. Annars blir det lätt tramsigt.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.